بخشی از پاورپوینت

--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----


اسلاید 1 :


آشنایی با ارکان بازار اوراق بهادار

به دنبال تحولات اقتصادی و اجتماعی دهه 1340 و شروع حرکت اقتصاد ایران به سمت اقتصاد مبتنی بر بازار و افزایش فعالیت‌های صنعتی در آن دوره که تامین مالی آن‌ بدون شک نیازمند بازارها و ابزارهای جدید بود، ایجاد بورس اوراق بهادار در دستور کار قرار گرفت و قانون تاسیس آن در اردیبهشت 1345 به تصویب مجلس شورای ملی رسید و پس از آن، بورس اوراق بهادار تهران به عنوان یکی از ابزارهای متکی به نظام بازار آزاد با هدف تشویق بخش خصوصی در اقتصاد ایران تاسیس شد و از بهمن ماه 1346 فعالیت خود را با پذیرش سهام بانک توسعه صنعتی و معدنی ایران، شرکت نفت پارس، اوراق قرضه دولتی، اسناد خزانه و اوراق قرضه عباس­آباد به طور رسمی آغاز کرد

بورس اوراق بهادار تهران تا سال 1384 در چارچوب تعیین شده در قانون مزبور فعالیت ­کرد، در این ساختار، سازمان کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران به عنوان تنها رکن اجرایی، با شخصیت حقوقی مستقل غير انتفاعي، مسؤولیت اداره بورس را به عهده داشت. اين سازمان را هیئت‌مدیره‌ی هفت نفره‌اي اداره مي كرد كه توسط مجمع عمومی اعضا انتخاب می‌شدند.

اسلاید 2 :


آشنایی با ارکان بازار اوراق بهادار

هیئت مدیره هم دبیرکل را به عنوان بالاترین مقام اجرایی بورس انتخاب مي‌‌كرد. نظارت بر فعاليت سازمان كارگزاران بورس تهران هم بر عهده شوراي بورس، به عنوان بالاترین رکن تصمیم‌گیری و مسؤول و ناظر حسن اجرای قانون تأسیس بورس اوراق بهادار، قرار داشت.

قانون تاسیس بورس اوراق بهادار، در سال 1384 و با توجه به عدم توان پاسخگویی به نیازهای جدید بازار اوراق بهادار، مورد بازنگری قرار گرفت و در آذرماه همان سال، قانون بازار اوراق بهادار به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.

ارکان تشکیل‌ بازار اوراق بهادار در قانون جدید عبارتند از:

اسلاید 3 :


ارکان بازار اوراق بهادار - شورای عالی بورس و اوراق بهادار

الف) شورای عالی بورس و اوراق بهادار

این شورا بالاترین رکن بازار اوراق بهادار است که تصویب سیاست‌ کلان و خط مشي بازار در قالب سياست‌هاي كلي نظام و قوانين و مقررات مربوط و همچنین اتخاذ تدابير لازم برای ساماندهي و توسعه بازار اوراق بهادار و اعمال نظارت عاليه بر اجراي قانون بازار اوراق بهادار از مهمترین وظایف آن است.

 اعضای شورای عالی بورس و اوراق بهادار عبارتند از:

    1) وزير امور اقتصادي و دارايي که ریاست شورا را نیز بر عهده دارد

    2) وزير بازرگاني

    3) رييس كل بانك مركزي جمهوري اسلامي‌ ايران

    4) روساي اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران و اتاق تعاون

    5) رييس سازمان بورس و اوراق بهادار كه به عنوان دبير شورا و سخنگوي سازمان نيز انجام وظيفه          خواهد كرد

    6) دادستان كل كشور يا معاون وي

      7) يك نفر نماينده از طرف كانون‌ها

    8) سه نفر خبره مالي منحصراً از بخش خصوصي با مشورت تشكل‌هاي حرفه‌اي بازار اوراق بهادار به          پيشنهاد وزير امور اقتصادي و دارايي و تصويب هيات وزيران

   9) يك نفر خبره منحصراً از بخش خصوصي به پيشنهاد وزير ذي‌ربط و تصويب هيات وزيران براي          هر بورس كالايي.

اسلاید 4 :


ب- سازمان بورس و اوراق بهادار(سبا)

 بر اساس قانون بازار اوراق بهادار، نهاد جدیدی تحت عنوان سازمان بورس و اوراق بهادار ایجاد شد تا زیر نظر شورای عالی بورس به نظارت بر اجرای قوانین و مقررات، تنظیم و تدوین مقررات و انجام دیگر وظایف تعیین‌شده در قانون بپردازد. به عبارتی مقام ناظر بازار اوراق بهادار ایران به دو نهاد شورای عالی بورس و سازمان بورس و اوراق بهادار تقسيم شد. سبا موسسه عمومی غير دولتي است كه داراي شخصيت حقوقي و مالي مستقل است و توسط هیئت مدیره پنج نفره اداره می‌شود. اعضای هیئت مدیره از میان افراد امين و داراي حسن شهرت و تجربه در رشته مالي منحصراً از كارشناسان بخش غيردولتي به پيشنهاد رييس شورا و با تصويب شورا انتخاب مي‌شوند.

اسلاید 5 :


ج- بورس اوراق بهادار تهران

 بر پايه قانون بازار اوراق بهادار، بورس اوراق بهادار تهران نيز از سازمان عمومي غير انتفاعي به شركت سهامي عام انتفاعي تبديل شد و عمليات اجرايي را بر عهده گرفت. تشکیل، سازماندهی و ادارة بورس اوراق بهادار؛  پذیرش اوراق بهادار؛ وضع و اجرای ضوابط حرفه‌ای و انضباطی برای اعضاء، تعیین وظایف و مسئولیت‌های اعضاء و نظارت برفعالیت آنها؛ نظارت بر حسن انجام معاملات اوراق بهادار پذیرفته شده؛ تهیه، جمع‌آوری، پردازش و انتشار اطلاعات؛ و نظارت بر فعالیت ناشران اوراق بهادار پذیرفته شده از مهمترین وظایف مربوط به آن است.

اداره بورس اوراق بهادار تهران بر عهده هيئت مديره است كه از هفت عضو تشكيل مي شود. اعضاي هيئت مديره منتخب مجمع عمومي هستند و براي دوسال انتخاب مي‌شوند.

 اداره امور اجرايي شركت هم به عهده مديرعامل شركت است كه توسط هيئت مديره انتخاب مي شود.

اسلاید 6 :


د- شرکت بورس کالای ایران

در راستای نیاز به بازاری شفاف و سازمان یافته برای كالاهای كاربردی، در سال 1382 بورس فلزات و در سال 1383 بورس كالای كشاورزی ایران فعالیت خود را شروع كردند. هدف ایجاد بازاری سازمان یافته بود تا با روش­های شفاف و براساس عرضه و تقاضای بازار، كالاهای كاربردی معامله شده و عرضه­كنندگان و تولیدكنندگان بتوانند بهتر و با اطلاعات درست نسبت به خرید و فروش كالاهای مورد نظر خویش اقدام كنند. همچنین از طریق این معاملات امكان پوشش خطرات ناشی از نوسانات ناخواسته­ی قیمت­ها نیز برای سرمایه­گذاران و مصرف­كنندگان كالاها ایجاد می­شود. براساس قانون جدید بازار سرمایه، در سال 1385 بورس­های فلزات و كالای كشاورزی تحت عنوان بورس كالای ایران ادغام شدند.

اهداف بورس كالای ایران كه از سال 1386 فعالیت خود را آغاز كرده، عبارت است از:

ایجاد بازاری قانونمند و سازمان یافته جهت تسهیل داد و ستد کالاها
سامان­دهی بازار کالاها از طریق ساز و كارهای اجرایی ناظر بر تعهدات و تضمین منافع طرف­های معامله
کشف شفاف قیمت کالاها بر اساس تعامل و تقابل عرضه و تقاضا و نیاز بازار
برقراری امکان اعمال مدیریت خطر در بازار
امکان انجام معاملات نقد، نسیه، سلف ، آتی و اختیار با استفاده از ابزارهای نوین مالی
توسعه­ی سرمایه­گذاری و فراهم­سازی تسهیلات مالی برای خرید و فروش
اطلاع رسانی درباره وضعیت بازار داخلی و خارجی کالاهای پذیرش شده به منظور افزایش سطح دانش فعالان بازار
شركت بورس كالای ایران كه شركتی سهامی عام است توسط هیئت­ مدیره اداره می­ شود. هیئت مدیره یك نفر را خارج از اعضای هیئت مدیره به عنوان مدیر عامل انتخاب می­كند.

اسلاید 7 :


هـ -شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه

براساس قانون جدید بازار سرمایه ­ی ایران، شركت سپرده­ گذاری مركزی اوراق بهادار و تسویه وجوه به منظور انجام امور پس از معامله از قبیل نگهداری موجودی سهام سرمایه­گذاران، تسویه­ ی معاملات، امور پایاپای و نقل و انتقال اوراق بهادار تاسیس شده است.

فعالیت ­های این شركت عبارتند از:

1- افتتاح و نگهداری حساب وجوه و اوراق بهادار بازارهای خارج از بورس، بورس های اوراق بهادار و كالایی متعلق به سهام ­داران ، كارگزاران، سایر نهادهای مالی و اشخاص حقیقی و حقوقی.

2- درج، كدگذاری، نگهداری، تسویه و پایاپای معاملات کالاها، اوراق بهادار و سایر ابزارهای مالی.

3- سپرده گذاری و امانت پذیری انواع اوراق بهادار در سامانه ­ی عملیاتی شركت.

4- سپرده نمودن اوراق بهادار وثیقه شده نزد هر شخص حقیقی یا حقوقی ذی نفع و ایجاد تسهیلات         لازم برای اشخاص ذی نفع جهت كنترل سپرده ها به منظور اطمینان بخشی از عملكرد شركت و فك رهن اوراق مذكور به درخواست ذی نفع وثیقه.

5-قرض دهی، قرض گیری و هرگونه مبادله اوراق بهادار به عنوان واسطه.

6- تهیه و ارایه­ ی گزارش های مورد نیاز کارگزاران و مشتریان.

7- به كارگیری شیوه های مناسب و ابزارها و روش ­های الكترونیكی برای تسویه ی وجوه و پایاپای اوراق بهادار.

اسلاید 8 :


 8-انجام اقدام های شرکتی برای شرکت ­های سهامی عام از جمله:

     *  ثبت و نگهداری اسامی و سوابق مالكان اوراق بهادار و ارایه ی كلیه ­ی خدمات مرتبط با آن           به  ناشران اوراق بهادار.

   *  تهیه و ارایه ­ی اطلاعات مورد نیاز.

   *  برگزاری مجامع شركت ­های پذیرفته شده در بورس و بازار خارج از بورس و انجام كلیه­ ی        امور مربوط.

   * ارایه­ ی خدمات تخصصی به بورس های اوراق بهادار، بازارهای خارج از بورس، بورس های       کالایی، ایجاد و اداره ­ی صندوق تضمین تسویه.

   * پذیرش انبارها، نظارت برفعالیت آنها و انجام عملیات مربوط به انبارها که در جهت تسهیل داد        و ستد معاملات در بورس های کالایی انجام می شود.

اسلاید 9 :


و- نهادهای مالی

براساس قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران، منظور از نهادهای مالی، نهادهای مالی فعال در بازار اوراق بهادارند که از آن جمله می توان به "کارگزاران،" "کارگزاران/معامله گران،" "بازارگردانان،" "مشاوران سرمایه گذاری،" "مؤسسات رتبه بندی،" "صندوق های سرمایه گذاری،" "شرکت های سرمایه گذاری،" "شرکت های پردازش اطلاعات مالی،" "شرکت های تأمین سرمایه" و "صندوق های بازنشستگی" اشاره کرد.

نهادهای مالی درکشور ما دارای شاخه های مختلفی می باشد که عبارتند از:

  الف : نهادهای بازار پول

  ب : نهادهای بازار سرمایه

  ج : سایر فعالان بازار سرمایه

نهادهای بازار پول که شامل:

  بانک مرکزی،بانکهای تجاری،موسسات اعتباری غیر بانکی،

نهادهای بازار سرمایه که شامل:

  نهادهای خودتنظیم گر و واسطه های بازار

سایر فعالان بازار سرمایه که شامل:

  موسسات رتبه بندی خطر و اعتبار و پردازشگران حرفه ای اطلاعات یا فروشندگان حرفه ای   اطلاعات.

دراین میان بورس اوراق بهادار زیرمجموعه نهادهای خودتنظیم گر می باشد

اسلاید 10 :


ز- شرکت مدیریت فناوری بورس تهران

شركت مدیریت فناوری بورس تهران (سهامی خاص) براساس اظهارنامه و اساسنامه ی شركت در تاریخ 1373/03/11 و با نام قبلی شرکت "خدمات بورس تهران" در اداره ی ثبت شركت ­های تهران به ثبت رسیده است. نام شرکت از تاریخ 1385/06/25 به شرکت "مدیریت فناوری بورس تهران (سهامی خاص)" تغییر یافت. مالكیت شركت در اختیار سازمان بورس و اوراق بهادار است.

زمینه ­های کاری شرکت

ارائه ­ی انواع خدمات تخصصی، فنی و مشاوره ­ای در زمینه ­های مختلف کاربرد رایانه شامل سخت ­افزار، نرم­ افزار، شبکه ­های رایانه ­ای و سامانه ­های کاربردی رایانه ­ای و همچنین بهینه ­سازی و پیاده ­سازی روش­ های عملیاتی، مدیریتی و رایانه­ ای در معاملات انواع اوراق بهادار و ابزارهای مالی به تمامی فعالان و ذی نفعان در بازار سرمایه و اوراق بهادار.
تولید، بهینه­ سازی، بومی­ سازی، پیاده­ سازی، خرید و فروش سامانه ­های کاربردی بورس در داخل و خارج از کشور.
مدیریت، نظارت، نگهداری و راهبری سامانه ­های کاربردی بورس در داخل و خارج از کشور.
ارائه آموزش­ های حرفه ­ای و کاربردی به ذی نفعان و فعالان بازار سرمایه.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید