بخشی از پاورپوینت

--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----

اسلاید 1 :

سدهای زیرزمینی در آبخوانهای آبرفتی

  • تعریف:

سد زیرزمینی، سیستمی برای ذخیره آب زیرزمینی بوسیله ایجاد یک دیواره آب بند در عرض کانال جریان آب زیرزمینی است.

  • پیشینه:

این سدها برای اولین بار توسط Kunio Shiosaka از Shizuoka ژاپن ابداع شدند و در 2 ژوئن 1998 در مرکز ثبت اختراعات آمریکا به شماره 5758991 به ثبت رسیدند.

اسلاید 2 :

سدهای زیرزمینی در آبخوانهای آبرفتی

  • انواع سد زیرزمینی به لحاظ وضعیت قرارگیری در زمین
  1. سدهای زیرزمینی طبیعی
  2. سدهای زیرزمینی مصنوعی

اسلاید 3 :

سدهای زیرزمینی در آبخوانهای آبرفتی

سدهای زیرزمینی طبیعی:

عواملی مختلفی نظیر حرکات گسلها، حرکات پوسته ای، اثر گنبهای نمکی، گل فشانها و ...، می تواند سبب ایجاد پستی و بلندی در سنگهای نفوذناپذیر شوند.

هنگامی که آبهای زیر زمینی در هنگام حرکت در شیب زمین به یک لایه نفوذ ناپذیر بلند با ارتفاع زیاد برخورد می کنند از حرکت باز ایستاده و در پشت لایه نفوذ ناپذیر که به عنوان سد زیر زمینی عمل می کند جمع میشوند

اسلاید 4 :

سدهای زیرزمینی مصنوعی: این نوع سدها ساخته دست بشر هستند.

 

1) سدهای زیرزمینی مدفون:

  این نوع سدها شامل دیواره ای هستند که به طور کامل داخل زمین قرار گرفته اند و مخزن آن در داخل آبرفت بالا دست تشکیل می گردد . اکثر سدهای زیر زمینی از این نوع هستند . سدهای مدفون به دو دسته نزدیک سطح زمین و در اعماق زمین تقسیم می شوند.

  الف) نزدیک سطح زمین: در این نوع سدها، لایه نفوذناپذیر مصنوعی در نزدیک سطح زمین و عمود بر مسیر جریان آب زیرزمینی قرار گرفته و ارتفاع آن از سطح زمین بالاتر نمی آید.

  ب) در اعماق زمین: در بعضی مواقع به منظور جلوگیری از خروج آب قنوات در زمان غیر ابیاری وزمستان می توان در محل مناسبی از مسیرقنات اقدام به احداث سد زیرزمینی نمود و آب مازاد را در داخل سفره بالا دست ان ذخیره ساخت . این روش به طور سنتی در بعضی از نقاط کشور به کار گرفته شده است . همچنین با احداث این گونه سدها می توان مسیر برخی از چشمه ها و قناتها را مسدود کرد و اب انها را به سمت چشمه اصلی و مادر چاه قناتها هدایت نمود

اسلاید 5 :

2) سدهای زیرزمینی نیمه مدفون:

  در سدهای نیمه مدفون دیواره نفوذناپذیر غالبا" تا ارتفاع بالاتری از سطح زمین نیز امتداد پیدا می کند که این نوع سدها می توانند علاوه بر یک مخزن زر زمینی با ایجاد یک مخزن معلق سطحی و رسوب گیری جریان رودخانه یا سیل بر حجم مخزن زیر سطحی خود بیفزاید و آن را توسعه دهد  بنابراین برای کنترل سیل نیز مناسب خواهند بود . نمونه ای از این سدها در ژاپن ( سد نیمه مدفون جوگین) .ساخته شده او مورد بهره برداری قرار گرفته است .شکل زیر شماتیک یک سد زیر زمینی نیمه مدفون نمایش داده شده است .

اسلاید 6 :

مزایا و منافع احداث سد زیرزمینی در مقایسه با سد های سطحی:

1) مانع از فرار آبهای زیرزمینی و خارج شدن آنها از حوضه

1) افت ناشی از تبخیر در مناطق خشک در سد زیرزمینی بسیار کمتر از سدهای سطحی است.

2) نگهداری از سدهای زیرزمینی بسیار راحت تر و ارزانتر از سدهای سطحی است چرا که توسط ماسه و گل پر نمی شوند.

3) از تولید مثل و تکثیر حشرات و انگل هایی مثل پشه جلوگیری می شود.

4) آلودگی آب ذخیره شده توسط مردم و حیوانات به صورت قابل توجهی کاهش می یابد. بویژه توسط یک چاه و پمپ دستی، می توان آب را به صورت بهداشتی و کنترل شده استحصال کرد.

5) احداث این سدها در مقطع عرضی رودخانه و در زیرزمین در مناطق خشک و نیمه خشک علاوه بر اینکه منابع آب قابل اعتمادی را فراهم می کنند، سبب کاهش جریان سطحی به سمت پایی دست هم نمی شوند.

اسلاید 7 :

معایب احداث سد زیرزمینی در مقایسه با سد های سطحی:

1)     حجم آب کمتری را در مخزن خود ذخیره می نماید .

2)    تخمین صحیح آب ذخیره شده و قابل برداشت بسیار مشکل است و به عوامل متعددی بستگی دارد.

3)    در این نوع سدها به علت غیر قابل رویت بودن کار،کنترل عملیات اجرایی،کنترل کیفیت ساخت دیواره اب بند و  همچنین کنترل آبگذاری از مرزها بسیار مشکل می باشد . و نیاز به دقت و مطالعه زیادی دارد.

4)   در صورتی که عمق بدنه سد از 70 متر بیشتر باشد پروژه از لحاظ اجرایی و تهیه دستگاه حفاری مناسب و مسائل اقتصادی با مشکل مواجه خواهد شد.

اسلاید 8 :

مکانهای مناسب جهت احداث سدهای زیرزمینی

  • منطقه مورد نظر باید دارای اقلیم خشک تا نیمه خشک باشد
  • بارندگی نامنظم یا کم باشد، یا در فصولی که به آن احتیاجی نیست باشد
  • با توجه به اینکه سدهای زیرزمینی باید با کمترین هزینه، بیشترین حجم مخزن و کمترین نشت را داشته باشند؛ معمولاً با ارتفاعی بین 2 تا 10 متر و در محلی که شیب زمین کمتر از 5% است ساخته شوند. این خصوصیت بیشتر در دره ها یا رودخانه های باریک و یکدست یافت می شود.

اسلاید 9 :

مکانهای مناسب جهت احداث سدهای زیرزمینی

  • بستر نفوذناپذیر در فاصله کمی از سطح زمین باشد
  • لایه ها دارای تخلخل بالا و ضخامت کافی برای ذخیره مناسب و هر چه بیشتر آب باشند
  • تا حد امکان فاصله کمی با محل مصرف داشته باشد
  • به دور از منابع آلاینده سطحی و زیر سطحی باشد

اسلاید 10 :

مکانهای مناسب جهت احداث سدهای زیرزمینی

  • بر اساس مطالعات Archwichai(2005)، با توجه به شرایط ژئوموفولوژیکی و فیزیوگرافی منطقه مورد مطالعه، 3 نوع landform مناسب برای احداث سدهای زیرزمینی وجود دارد:
  • 1) تراسهای بین کوهی و رسوبات مخروط افکنه ای
در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید