بخشی از مقاله

● مختصری درباره DSL
در این پروژه سعی شده است تا خوانندگان را با DSL مزایا ومعایب آن و چگونگی جدا شدن صدا از اطلاعا ت که مبحث اساسی DSL میباشد آشنا می سازد .
همچنین انواع مختلف DSL از قبیل ADSL و SDSL که دو نوع پر کاربرد در حال حاضر است را مورد بررسی قرار داده و به انواع دیگر نیز اشاره ای شده و نوع کاربرد و تمامی اطلاعات آنها در جدولی به صورت منظم قرار داده شده است .


همزمان با گسترش شبکه اینترنت وافزایش تقاضای استفاده از آن نیاز به پهنای باند بیشتر نیز فزونی یافته است و علاوه بر آن کاربرد های جدید نظیر انتقال صوت و تصویر نیز پهنای باند بیشتری را طلب میکنند.امروزه دیگر صفحات وب فقط کاربرد اطلاع رسانی ندارند بلکه با اضافه شدن امکانات صوتی وتصویری به عنوان ابزار سرگرمی نیز مطرح شده اند.در نتیجه برای پاسخگویی به چنین نیازهایی فناوری های نوینی ابداع شده اند.یکی از این فناوری ها خطوط پر سرعت ISDN است

.راه حل عمومی دیگری که به منظور رساندن پهنای باند بیشتر به استفاده کنندگان ابداع شده مودم های کابلی است که می توانند پهنای باندی بالغ بر ۳۰مگابایت بر سانیه را در اختیار کاربر قرار دهندو می توان با چنین پهنای باندی بین ۵۰۰ تا۲۰۰۰ شرکت را تحت پوشش قرار داد.اما در این بین یکی از مناسبترین و با صرفه ترین راه ها استفاده از فناوریDSL است.


● DSL چیست؟
DSL مخفف کلمه Digital Subscriber Line یا همان خطوط دیجیتال استیجاری می باشد که برای انتقال اطلاعات از همان جفت سیم مسی که در خطوط آنالوگ استفاده می شود بکار می گیرد و این بدان معناست که شما برای کار با این سیستم انتقال داده نیازی به پرداخت پول بابت سیم کشی جدید به مخابرات محل سکونت و یا کار خود نیستید (بر خلاف سرویس های پر سرعت دیگر ) . برای شرکت ها که قیمت ضریب اطمینان کارایی وگارانتی سرعت بسیار با اهمیت است انتخاب خوبی به نظر می رسدDSL سرویسی است که تقریبا" با همه شبکه های جهانی سازگار می باشد. اعضای DSL معمولا به صورت xDSL نامگذاری می شوند.


● سرعت DSL
سرعت DSLازMbps ۱.۵شروع شده وبسته به نوع سرویس انتخابی از انواع مختلف این تکنولوژی شما می توانید به سرعت های متفاوت دست یابید .
۱) محل سکونت شما(میزان فاصله شما از مرکز ارائه دهنده این سرویس )
۲) کیفیت و نوع خطوط تلفن شما


با توجه به اینکه خطوط تلفن دارای shield مقاومی در برابر noise نیستند یکی از عوامل کاهش دهنده سرعت DSL در طول مسیر انتقال اطلاعات به حساب می آیند .از دیگر عوامل کاهش دهنده سرعت DSL boster,ها می باشند boster,ها دستگاههایی هستند که با تقویت سیگنال های صوتی باعث افزایش کیفیت صوت در خطوط تلفن می شود که این موضوع برای Dataبه صورت معکوس عمل کرده و باعث کاهش سرعت Data می شود.
منظور از نوع خطوط این است که خطوط شما از نوع مسی یا فیبر نوری می باشد.


● مزایای DSL:
مزایای DSL به صورت زیر می‌باشد:
۱) مهمترین مزیت DSL این است که شما همیشه On-Line می‌باشید.
۲) از نظر اقتصادی به‌صرفه می‌باشد.
۳) دارای سرعت و کیفیت عالی و قابل قبولی می‌باشد.


۴) با دیگر سرویس‌ها و سیستم‌های سرویس‌دهی اینترنت سازگار می‌باشد. (FRoDSL)
۵) امکان استفاده از تلفن و اینترنت به طور همزمان را داراست. (VoDSL)
▪ این شبکه چقدر انعطاف پذیری دارد ؟


از اونجائی که DSL بر روی بستر خطوط تلفن شهری عمل میکند هرگونه تغییری که شما در ساختار شبکه و یا جابه حائی کامپیوترها بدهید، مشکل چندانی ایجاد نمیکند چرا که شما می‌توانید با تغییر کانکتورها در ساختمان مخابرات MDF این تغییرها رو نیز در پورت دستگاه اعمال کنید.
سرویس‌های مختلفی که بر روی شبکه DSL ارائه می‌شود:
خدماتی که با استفاده از شبکه DSL میتونه در اختیار کاربر قرار بگیرد.


۱) دسترسی به اینترنت (جزئی،کلی)
۲) خدمات صوتی (آنالوگ، T۱ , PBX , Private Branch Exchange) این خدمات به صورت Voice Over IP در اختیار کاربران قرار می‌گیرد.
۳) خدمات تصویری و Video On demand
۴) VPN (Virtual Private Network ) ، P۲P (Point to Point ) ۴- )ATM (Asynchronous Transfer Mode )،L۲TP (Layer ۲ Tunneling Protocol ) ، PPP (Point To Point Tunneling Protocol)
۵) Framerilaly


● آیا می‌توانیم سرویس DSL داشته باشیم؟
با توجه به اینکه استفاد از تکنولوژی DSL برای همه به دلیل نداشتن شرایط لازم امکان‌پذیر نیست اما مهمترین عامل برای استفاده از DSL این است که شما در محدوده‌ای مشخص شده توسط سرویس‌دهنده باشید که این محدوده به این صورت مشخص می‌شود که اگر محل شرکت سرویس‌دهنده را در مرکز یک دایره قرار دهید حداکثر فاصله شما باید ۱۵۰۰۰ فوت باشد. شما برای اتصال نیاز به یک مودم DSL دارید که این نوع مودم را می‌توانید به راحتی پیدا کرده و خریداری نمائید البته شرکت‌های سرویس‌دهنده DSL برای اینکه شما بتوانید از سرویس‌دهی آنها بهتر استفاده کنید اغلب مودم را تأمین و به کاربر ارائه می‌کنند.


فرض کنید شرکت ارائه دهنده سرویس DSL شما شرکتی بغیر از شرکت مخابرات فعلی شما باشد در این صورت شما باید با خط تلفن فعلی خود خداحافظی کنید و این به دلیل قوانین FCC می‌باشد.
این قانون FCC اظهار می‌دارد که اگر شما خط تلفنی از شرکتی داشته باشید شرکت دیگر اجازه اضافه کردن Data را به آن ندارد و در صورتی که کاربر اصرار بر این کار داشته باشد باید از شرکت مخابرات فعلی این سرویس را بگیرد و یا خط جدیدی را خریداری نماید.


دو نوع مودم DSL وجود دارد:
۱) Internal
۲) External)USB)
در پشت مودم‌های External یک سوکت RJ-۴۵ مطابق شکل وجود دارد که مودم از طریق این سوکت به کارت شبکه و یا همان (Network Interface Car) NIC متصل می‌شود. شما می‌توانید این کارت را از فروشگاه‌های سخت‌افزار فراهم کنید. قیمت این کارتها از ۲۰$ شروع می‌شود البته باید توجه داشت که تمام این کارتها یک کار را انجام می‌دهند و فقط تفاوت در کیفیت و شرکت سازنده است. خوشبختانه در مادربوردهای فعلی این کارت به صورت Build-in تعبیه شده است.

▪ چگونه می‌توانم یک شبکه خانگی بسازم؟
اگر شما چند کامپیوتر در جاهای مختلف منزل خود داشته باشید و بخواهید همه این کامپیوترها از سرویس DSL استفاده کنند، شما باید یک شبکه کوچک برای خود بسازید و این کار بوسیله سخت‌افزارهائی با نام Hub و یا Router امکان‌پذیر است.
بعضی از فراهم‌کنندگان DSL مودمی که به کاربر ارائه می‌کنند یک دستگاه Combined و یا ۳ in ۱ است و در حقیقت سه دستگاه در یک دستگاه است که شامل Router, Hub , Modem می‌شود.


▪ جدا کردن Voice از Data:
خطوط DSL به طریق الکترونیکی به دو کانال تقسیم می‌شوند که کانال کوچکتر برای انتقال VoiceFax و کانال بزرگتر برای انتقال Data استفاده می‌شود.
با توجه به اینکه تکنولوژی DSL اجازه استفاده از Voice و Data را به طور همزمان می‌دهد پس باید به وسیله‌ای این دو از هم جدا شوند و این کار به وسیله دو دستگاه به نام‌های Splitter و Filter انجام می‌شود که برای استفاده از هرکدام شما باید آن را در محل مناسب خود نصب و استفاده کنید و این موضوع در دو شکل زیر به وضوح قابل درک است.

● SPLITTERS چیست؟

از آنجایی که فن آوری DSL از یک محدوده فرکانس وسیع با باند پهن استفاده میکند.ممکن است که همزمان صدا و داده از یک سیستم ارتباطی منفرد استفاده کنند .در واقع یکی از اهداف اصلی طراحی DSL ،ممکن ساختن چندین سرویس خانگی از طریق یک سیم مسی توسط مالتی پلکس کردن چندین مکالمه ۴ کلیو هرتز بر روی یک زوج سیم می باشد.


مکالمه صوتی در طیف نرمال صفر تا ۴ کیلو هرتز استفاده میشود و در مودم های DSL ،از فرکانس بالاتر برای عبور دادن ترافیک داده استفاده خواهد شد.البته استفاده مشترک از سیم مسی بدون بعضی از مشکلات بلقوه ،نخواهد بود .بخصوص بسیار ی از تلفن ها ممکن است بروی خطوط مسی تلفن ،فرکانس های بالاتر از۴ کیلو هرتز را عبور دهند،که با حرکت داده های DSL تداخل ایجاد میکند.در حقیقت راه حل اساسی برای حل مشکل تداخل ۴ کیلو هرتز استفاده از Splitter میباشد. دستگاهی که Splitter نامیده میشود .به خط تلفن نزدیک محل ورودی ساختمان مشترک تلفن وصل میشود.


Splitter خط تلفن را به چند شاخه تبدیل میکند .یک شاخه به سیم اصلی تلفن منزل و شاخه دیگر به سر مودم DSL متصل میشود .علاوه بر Split کردن خط تلفن ،Splitter به عنوان یک فیلتر پایین گذر ،فقط به فرکانس های ۰ تا ۴ کیلو هرتز ،جهت عبور به خط تلفن یا از خط تلفن ،اجازه میدهد.بنابراین باعث حذف تداخل فرکانس ۴ کیلو هرتز بین تلفن و مودم DSL میشود. از سوی دیگر مشکل Splitter این است که نیاز به قطع کردن و وصل شدن بعضی از اتصال های سیمی تلفن و شاید حتی نیاز به نصب سیم کشی جدید به مودم های DSL دارد.برای اجتناب از این وضعیت راه کارهای مختلفی در نظر گرفته شده است .گروه جهانی ADSL در حال کار کردن روی کاهش سرعت DSl ،که تداخل فرکانس در آن ایمن تر است و فقط از فرکانس های ماورای شنوایی انسان استفاده میکنند.


▪ و اما ببینیم در مرکز تلفن چه اتفاقاتی روی میدهد؟
سوئیچ هایی که در مرکز مخابرات برای برقراری ارتباط تلفنی نصب شده اند به هیچ عنوان توانایی عبور فرکانس های بالای ۴ کیلو هرتز رو ندارن .لذا هر اتفاقی که قرار است بیفته باید قبل از ورود زوج سیم مشترک به سیستم های مخابرتی تلفن شهری بیفته .


برای این کار دستگاهی به نام DSLAM (DSL Access Multiplexer ) در مرکز مخابرات کار گذاشته میشه . این دستگاه توسط فیلترهایی فرکانس صفر تا ۴ کیلو هرتز اول هر زوج سیم را به سمت سوئیچهای مخابراتی میفرسته و بقیه پهنای باند رو برای اتصال به اینترنت استفاده میکنه .هر DSLAM پذیرای صدها زوج سیم از طرف مشترکین بوده و در نهایت و از یه طرف هم با یک اتصال با پهنای باند خیلی زیاد به اینترنت متصله و به این طریق تا وقتی که این پهنای باند پر نشه مشترکین میتونن با سرعت بالا و ثابت از اینترنت استفاده کنند.


شکل کلی اتصال مشترکین به اینترنت به صورت زیر می‌باشد که در بالا خانه‌ها نشان‌دهنده Clients، در قسمت وسط شکل نارنجی‌رنگ نشان‌دهنده مرکز سرویس‌دهنده Central Office و ابر آبی‌رنگ نشان‌دهنده یک Multi-Connected Network است و شکل‌های پائین نشان‌دهنده Internet Service Providerها می‌باشد.
شکل زیر نشان دهنده اتصال DSL می‌باشد:

انواع مختلف سرویس‌های DSL به قرار زیر می‌باشد:
۱) ADSL (Asymmetric DSL)
۲) RADSL (Rate-Adaptive ADSL
۳) IDSL (DSL based on ISDN)


۴) SDSL (Single Line DSL)
۵) VDSL (Very high data rate DSL)
برای هر یک از موارد فوق توضیحی مختصر ارائه می‌کنیم:
۱) ADSL
ADSL یکی از مرسوم‌ترین سرویس‌های DSL است.
مزیت این سرویس آن است که می‌تواند به فاصله بیش از ۱۵۰۰۰ فوت هم سرویس‌دهی کند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید