بخشی از مقاله


ساختمان چشم انسان


• کليات 0 عصب چشم
• قرنيه 0 زجاجيه
• عنبيه و مردمک 0 صلبيه
• عدسي

کلیات
براي انتخاب روش مناسب اصلاح ديد اعم از عينك، كنتاكت لنز و يا روش هاي جراحي، بهتر است ابتدا با ساختمان و عملكرد چشم آشنا شويد. عمل اصلي چشم متمركز كردن نور بر روي پرده شبكيه است. هنگاميكه چشم توانايي انجام اين كار را نداشته باشد، نياز به عينك يا كنتاكت لنز (لنز تماسي) پيدا خواهيد كرد
. نور از طريق قرنيه كه همان قسمت شفاف جلويي چشم است وارد چشم شده و پس از عبور از عدسي چشم كه با دقت بيشتري نور را بر روي شبكيه متمركز مي‏كند، به پرده شبكيه مي‏رسد.
پرده شبكيه كه در پشت چشم واقع شده است، همانند فيلم عكاسي دوربين عمل نموده و نور را به امواج الكتريكي تبديل مي‏كند
. اين امواج توسط عصب چشم به مغز هدايت مي‏شود. بنابراين براي واضح ديدن، پيش از همه چيز لازم است نور بر روي شبكيه متمركز شود. توضيح مختصري درباره قسمت‏هاي مختلف چشم، به درك بهتر روش‏هاي مختلف اصلاح ديد كمك خواهد كرد.
قرنيه
قرنيه در واقع مقطعي از يك كره يا يك جسم بيضوي است كه از وراي آن قسمت رنگي چشم (عنبيه) ديده مي‏شود. اعمال جراحي ليزر (PRK) و ليزيك (LASIK) براي اصلاح شماره عينك، بر روي اين قسمت از چشم انجام مي‏گيرد.
عنبيه و مردمك
عنبه قسمت رنگي چشم است كه به رنگهاي مختلف مانند آبي، سبز، قهوه‏اي، عسلي و ... مي‏باشد. عمل اصلي عنبيه كنترل اندازه مردمك بوده و همانند ديافراگم در دوربين عكاسي، كنترل ميزان نور ورودي به داخل چشم است، بطوريكه روزها كه نور محيط بيشتر است، مردمك كوچكتر و بالعكس شبها بزرگتر مي‏شود.

عدسی چشم

ساختمان شفافي است كه در پشت مردمك واقع شده است. عمل اصلي عدسي متمركز نمودن دقيق نور بر روي شبكيه بويژه در هنگام مطالعه است كه با تغيير شكل عدسي صورت مي‏گيرد. از سن 45-40 سالگي به بعد, تغيير شكل عدسي كمتر صورت گرفته و ميزان تطابق براي مطالعه كردن و كارهاي نزديك كمتر مي‏گردد

عصب چشم

عصب چشم تصاوير دريافتي را بصورت امواج الكتريكي از شبكيه به مغز انتقال مي‏دهد

زجاجيه

ماده ژله مانند شفافي است كه محوطه داخل چشم را پر مي‏كند و به چشم شكل كروي مي‏دهد.
با افزايش سن تغييراتي در اين ژل به وقوع مي‏پيوندد كه بصورت اشكال متحركي شبيه مو, نقاط سياه رنگ يا بال مگس (كه اصطلاحا مگس ‏پران ناميده مي‏شود) در ميدان بينايي بنظر مي‏آيد و بويژه هنگام نگاه به يك زمينه يك دست و روشن بيشتر جلب توجه مي‏كند.
صلبيه قسمت سفيدي چشم است كه باعث استحكام و محافظت چشم ميگردد.
فهرست مطالب

دود سيگار به عصب چشم صدمه مى زند
رئيس انجمن چشم پزشكي ايران گفت: دود سيگار سبب عوارض متعدد چشمي از جمله التهاب و صدمه به عصب چشم و در نهايت نابينايي مي شود. دكتر هرمز شمس كه…

نابينايان بينايى خود را باز مى يابند
بنا بر اظهارات محققان نابينايي افرادي که شبکيه چشم آنها آسيب ديده با استفاده از جريانات مغناطيسي قابل درمان است دانشمندان موفق به توليد جريانات مغناطيسي اي شده اند که مي تواند…

خط كج و درشت نشاندهنده ضعف چشم
مصرف ويتامين آ به ميزان کافي در پيشگيري از عارضه هاي چشمي موثر است دکتر عبداللهي متخصص بيماري هاي چشم و عضو هيات علمي دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار ايسنا بيان کرد:…

طرح ملى پيشگيرى از کاهش ديد و نابينايى اجرا مى شود
وزير بهداشت و درمان اعلام کرد: طرح ملي پيشگيري و بررسي علل اصلي کاهش ديد و نابينايي در ايران ، به وسيله اين وزارتخانه و حمايت سازمان هاي بين المللي اجرا مي شود. به گزارش…

چشم مصنوعى اميد تازه نابينايان
پژوهشگران ژاپني مي گويند که موفق به توليد اولين کره چشم مصنوعي جهان از طريق رشد سلولي شده اند به گفته آنها، فرآيند توليد کره چشم ممکن است به شيوه هاي جديدي به درمان…

يافته هاى جديد درباره چگونگى تصويرسازى در مغز
يکي از پرسشهاي اساسي در باره فرايند بينايي اين است که آيا مناطق منفرد مغزي درگير در اين فرآوري ، تنها مسوول تشخيص يک شي ء هستند يا اشياي بسياري را شناسايي مي کنند. تاکنون شواهد اندکي…

نگذاريد خورشيد چشم هايتان را ببيند
چشم حساسترين عضو بدن است و در عين حساسيت زياد در معرض تهديدات محيطي فراواني است متاسفانه بدون آن که متوجه باشيم وقتي دچار بيماري چشم مي شويم که هزينه زيادي براي…

عينک آفتابى سبز يا قهوه اى به چشم نزنيد
عينك هاي رنگي متمايل به سبز و قهوه اي به علت مختل كردن طيف رنگ ، مضر هستند. به گزارش ايسنا دكتر علي اميني ، متخصص چشم افزود: استفاده از عينكهاي خاكستري دودي كه…

استفاده از لنزهاى رنگى بى خطر است
استفاده از لنزهاي رنگي براي پوشش لکه چشم وافراد مبتلا به کوررنگي بي خطر است دکتر امين الله نيک اقبالي جراح و متخصص بيماري هاي چشم در گفتگو باايسناافزود:…

درمان جديد براى بيمارى لکه سياه
ممکن است در ميان دوستان و نزديکان خود فردي را سراغ داشته باشيد که به بيماري چشمي «لکه سياه» دچار است و نمي تواند از چشم خود بخوبي استفاده کند. در اين صورت هر چه سريعتر…


دود سيگار به عصب چشم صدمه مى زند
رئيس انجمن چشم پزشكي ايران گفت: دود سيگار سبب عوارض متعدد چشمي از جمله التهاب و صدمه به عصب چشم و در نهايت نابينايي مي شود. دكتر هرمز شمس كه در حاشيه برپايي سيزدهمين كنگره سراسري چشم پزشكي سخن مي گفت، با اعلام اين مطلب افزود: دود سيگار همچنين سبب ابتلا به آب مرواريد شده و بيماري هاي عروقي چشم و نقطه مكولا (نقطه زرد) را در افراد تشديد مي كند
.وي خاطرنشان ساخت: افزايش سن، تغذيه نامناسب، بيماري قند، تماس با نورخورشيد، استفاده از داروهاي كورتون دار و ضربه از جمله علل ابتلا به آب مرواريد است.
دكتر شمس با اشاره به اينكه آب مرواريد ناشي از افزايش سن، شايع ترين نوع آب مرواريد است، اضافه كرد: احتمال ابتلاي افراد به كاتاراكت در سنين 65 تا 74 سالگي 50 درصد و در اشخاص بالاي 75 سال 70 درصد است
.وي يادآور شد: تار شدن يا محو شدن بينايي، حساس شدن به روشنايي، كم رنگ شدن يا محو شدن رنگ ها، ديد كم در شب، دوبيني يا چندبيني، افزايش ديد نزديك و تغيير مداوم شماره عينك يا لنز تماسي، از علايم بروز آب مرواريد است.
گفتني است، سيزدهيمن كنگره سراسري چشم پزشكي ايران كه با هدف ارائه آخرين دستاوردها در اين رشته از روز دوشنبه دهم آذر ماه در مركز همايش هاي رازي تهران گشايش يافت تا روز پنج شنبه 13 آذر ماه به كار خود ادامه مي دهد.در اين كنگره همه روزه يك يا دو سمپوزيوم در زمينه كاتاراكت (آب مرواريد). «كلوكوم» (آب سياه)، جراحي رفراكتيو (جراحي عيوب انكساري)، جراحي شبكيه و نوروافتالمولوژي (بيماري هاي چشمي كه مربوط به سيستم اعصاب مركزي است) ارائه خواهد شد.
نابينايان بينايى خود را باز مى يابند
بنا بر اظهارات محققان نابينايي افرادي که شبکيه چشم آنها آسيب ديده با استفاده از جريانات مغناطيسي قابل درمان است دانشمندان موفق به توليد جريانات مغناطيسي اي شده اند که مي تواند التيام بخش شبکيه هاي پاره شده و يا جدا شده چشم باشد شبکيه ، لايه نازک و حساس در برابر نور است که بخشي از بافت پشتي چشم را تشکيل مي دهد.
که اگر اين بخش به دليل صدمه يا بيماري پاره و يا جدا شود، بينايي فرد دچار اختلال مي شود و در صورت درمان نکردن ، ممکن است منجر به کوري شود. در بريتانيا هر سال 10 هزار نفر از پارگي شبکيه رنج مي برند که به طور متداول براي درمان از مايع سيليکات براي بازگرداندن شبکيه به محل اصلي خود استفاده مي شود؛ ليکن محققان بر اين عقيده اند که جريانات مغناطيسي براي حل اين مشکل، آسانتر عمل ميکنند
.آنها همچنين افزودند که اين شيوه موثرتر خواهد بود؛ چرا که با اين عمل ، جريان فوق به منطقه هايي از چشم راه مي يابد که دسترسي مستقيم به آن ، با آهنرباي خارجي بسيار مشکل است.تاکنون تمام آزمايش ها تحت شرايط آزمايشگاهي صورت گرفته است ، اما يک گروه پزشکي از موسسه ويرجينياتچ واقع در ايالت ويرجينيا، اميدوارند که بتوانند در طول يک سال تحقيقات خود را بر روي حيوانات انجام دهند تا از نتايج آن در انسانها استفاده شود.
در اين شيوه ، ذرات ريز کبالت يا اکسيددوفر با يک مايع سيليکاتي آميخته شده و تبديل به يک ماده مغناطيسي خارجي مي شود از آنجا که کبالت ممکن است به يک ماده سمي تبديل شود، اين گروه تحقيقاتي به جاي استفاده از مواد آهني ، ماده اکسيددوفر استفاده مي کنند همچنين بايد يقين حاصل کرد که اين مواد سيال با گذشت زمان خاصيت مغناطيسي خود را از دست نمي دهند و بنا بر اين به طور دايمي قابل استفاده خواهند بود.
مواد مغناطيسي به عنوان عايق صوتي براي ضبطهايي با کيفيت صداي بسيار خوب و نيز براي کار گذاشتن موتورها به کار گرفته مي شوند جودي ريفل ، دانشمند شيمي در ويرجينياتچ از علم نانوتکنولوژي استفاده کرد. در اين فرآيند، ذرات ريز از صدم نانومتر، برابر يکصدم قطر هر رشته موي انسان از مواد مغناطيسي تهيه و در چشم استفاده مي شود. او اظهار کرد: استفاده از مواد مغناطيسي در موارد ديگر پزشکي از قبيل استفاده از داروهاي شيمي درماني ، درمان تومورهاي غيرقابل دسترسي تومورهاي داخلي ، مغز، شش و پروستات نيز امکانپذير است.پل ساليوان ، جراح مشاور در بيمارستان چشم پزشکي مورفيلد هشدار داد که اگر اين مواد با بافتها سازگاري داشته باشند،
بيشترين مقدار سيليکات آنها طي پديده امولسيون تحليل مي روند که اين امر اثرات مفيد کار را کاهش مي دهد وي افزود: هم اکنون مطالعات کوتاه مدتي بر روي تاثير سيليکات بر چشم صورت گرفته است در حالي که عوارض آن ممکن است در سالهاي آتي بروز کند دکتر ساليوان اظهار کرد که حرکت چشم ممکن است سبب ترکيدن حبابهاي مايع و تبديل به حبابهاي کوچکتر شود.
خط كج و درشت نشاندهنده ضعف چشم
مصرف ويتامين آ به ميزان کافي در پيشگيري از عارضه هاي چشمي موثر است دکتر عبداللهي متخصص بيماري هاي چشم و عضو هيات علمي دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار ايسنا بيان کرد: دانش آموزاني که دچار ضعف عيوب انکساري آمبليوپي يا تنبلي چشم اختلالات عصب بينايي و يا علل مادرزادي هستند
، در صورت بي توجهي والدين بتدريج چشم آنها ضعيف تر مي شود و افت تحصيلي دانش آموز را به دنبال دارد وي افزود: گاهي نوشتن کلمات به صورت کج و بيش از حد درشت يکي از علتهاي اساسي در تضعيف چشم کودکان است ، که بايد هر چه سريعتر براي درمان آن به چشم پزشک مراجعه کنند.
وي با اشاره به تاثير کار مداوم با رايانه تاکيد کرد: بهتر است ، افراد در فواصل مختلف استراحت و با نگاه به فاصله هاي دور، چشم را از حالت انقباض خارج کنند و براي کار مجدد آماده شوند علي رغم باور غلط مردم مبني بر مصرف بي رويه آب هويج و تاثير خوب آن در چشم ، خوردن بيش از حد آن ، نيز عوارضي به دنبال دارد.
طرح ملى پيشگيرى از کاهش ديد و نابينايى اجرا مى شود
وزير بهداشت و درمان اعلام کرد: طرح ملي پيشگيري و بررسي علل اصلي کاهش ديد و نابينايي در ايران ، به وسيله اين وزارتخانه و حمايت سازمان هاي بين المللي اجرا مي شود. به گزارش ايسنا، دکتر پزشکيان افزود: در حال حاضر سالانه يک برنامه غربالگري کشوري براي کودکان 3تا 6ساله و يک پيگيري کامل پزشکي در زمينه چشم و گوش صورت مي گيرد.
او با بيان اين که الگوي بيماري ها تغيير يافته است ، تصريح کرد: شهرنشيني ، صنعتي شدن و ماشيني شدن جوامع موجب شده است که در برابر بيماري هاي دنياي جديد قرار بگيريم ، براي مثال سال گذشته در ايران حدود 37هزار مرگ به دليل آسيب ديدگي ناشي از حوادث رخ داده است.
و ميزان مرگهاي ناشي از بيماري هاي قلبي عروقي 9/13در 10هزار و يا 35درصد کل مرگها را در بر مي گيرد. دکتر پزشکيان بااشاره به مشکلات بينايي جمعيت کشور، اظهار کرد: براساس طرح کشوري براي سنجش سلامت و بيماري جمعيت ، مشخص شد که حدود 4/2 تا 1/3 درصد آمبليوپي و 25تا 28درصد عيوب انکساري در کشور وجود دارد.
همچنين بيماري هاي آب مرواريد، گلوکوما، عيوب انکساري ، آمبليوپي و رتينوپاتي ديابت ، مهمترين علل نابينايي و کاهش ديد در ايران هستند. وي تصريح کرد: تعداد يکهزار و 420چشم پزشک و يکهزار و 230کارشناس بينايي سنجي در ايران وجود دارد، اين بدان معناست که به ازاي هر يک ميليون نفر جمعيت ، 20چشم پزشک و 18بينايي سنج در کشور وجود دارد.

چشم مصنوعى اميد تازه نابينايان
پژوهشگران ژاپني مي گويند که موفق به توليد اولين کره چشم مصنوعي جهان از طريق رشد سلولي شده اند به گفته آنها، فرآيند توليد کره چشم ممکن است به شيوه هاي جديدي به درمان مشکلات چشم منجر شود.
.دانشمندان دانشگاه توکيو با آزمايش هايي که بر روي نوزاد قورباغه انجام دادند، در تلاش بودند تا راه درمان نابينايي را کشف کنند آنها سلولهايي از جنين قورباغه جدا کردند و آنها را به نوزاد قورباغه پيوند زدند.
ماکوتو آساشيما زيست شناس و رهبر گروه پژوهشگران گفت که در جريان اين آزمايش ، ابتدا يک سلول در مايعي ويژه قرار داده شد و سپس به نوزاد قورباغه اي که چشم چپش درآمده بود، پيوند زده شد.يک هفته بعد، محققان تاييد کردند .
که حفره چشم به اعصاب بينايي متصل شده است و هيچ نشانه اي از دفع عضو جديد ديده نشد.پروفسور آساشيما گفت که اين روش ممکن است در مورد انسان هم کاربرد داشته باشد که در اين صورت ، شيوه هاي جديدي براي درمان مشکلات بينايي ، پايه گذاري خواهد شد دانشمندان ديگر، هنوز اهميت اين آزمايش را مورد ارزيابي قرار نداده اند.
نگذاريد خورشيد چشم هايتان را ببيند
چشم حساسترين عضو بدن است و در عين حساسيت زياد در معرض تهديدات محيطي فراواني است متاسفانه بدون آن که متوجه باشيم وقتي دچار بيماري چشم مي شويم که هزينه زيادي براي درمان آن بايد بپردازيم و ممکن است مقداري از بينايي خود را نيز از دست بدهيم .
اين در حالي است که بيش از70 درصد اطلاعات زندگي ما از طريق چشم دريافت مي شود و اعضاي ديگر فقط تا حد محدودي امکان جايگزيني چشم را دارند )مانند گوش يا حس لامسه ( به همين دليل و براي شناخت بيشتر بيماري هاي شايع چشم ، گفتگويي با دکتر محمدعلي جوادي رئيس بانک چشم کشور انجام داده ايم که در پي مي آيد.
مهمترين بيماري هاي شايع چشم کدام است؟ معمولا عيوب انکساري ، بيشترين بيماري هاي چشم را تشکيل مي دهد که اين عيوب را مي توان با تجويز عينک رفع کرد از ديگر بيماري هاي شايع چشم مي توان به بلفاريت يا خارش و شوره پلکها اشاره کرد پس از اين مي توان به کاتاراکت يا آب مرواريد اشاره کرد.
بخشي از بيماري هاي چشم به بيماري هاي مربوط به کهولت سن مربوط مي شود که به اصطلاح ماکولاي ناشي از سن نام دارد آب سياه يا گلدکرم نيز از بيماري هاي شايع چشم است ؛ اما گاهي بر اثر ضربه ، پارگي شبکيه نيز اتفاق مي افتد. اثرات سو بيماري قند يا ديابت و بالاخره کدورت هاي قرنيه که منجر به پيوند قرنيه مي شود نيز ازجمله بيماريهاي چشم است عيوب انکساري چگونه هستند و چگونه مي توان آنها را تشخيص داد؟
عيوب انکساري به سه صورت تظاهر مي کنند: نزديک بيني ، دوربيني و مخلوط هر دو عيوب انکساري در بچه ها بيشتر از بزرگسالان شايع است و بيشتر هفت تا نه سال اول عمر را در بر مي گيرد اين مساله اهميت زيادي دارد و بايد آن را در حد واکسيناسيون جدي گرفت.
سازمان بهداشت جهاني توصيه کرده چشم اطفالسه تا چهار ساله از نظر عيوب انکساري بررسي شود و چنانچه چشم عيب انکساري دارد حتما عينک تجويز شود اگر عينک مناسب در اين سنين تجويز شود اين احتمال وجود دارد که به دليل شکل گيري چشم در نه سالگي عيوب انکساري به شکل تنبلي چشم خود را نشان دهد بهترين وسيله اصلاح عيوب انکساري عينک و بعدا لنز است.
استفاده از عينک چه محدوديت هايي دارد؟ استفاده از عينک با شماره هاي معتدل محدوديت ندارد اما اگر شماره آن بالا رود دو مشکل به وجود مي آيد: نخست اين که شکل ظاهري فرد به خاطر استفاده از شيشه هاي ضخيم ناخوشايند مي شود. دوم اين که سنگيني عينک ممکن است براي افراد با مشاغل خاص مانند دکترها ، ورزشکاران مشکلاتي به وجود آورد که در اين صورت توصيه مي شود از لنزهاي تماسي استفاده شود.
لنزها به چند دسته تقسيم مي شوند؟ لنزها به دو دسته نرم و سخت تقسيم مي شوند که لنزهاي نرم کاربرد راحتي دارند و به وسيله بيماران بهتر تحمل مي شوند لنزهاي سخت با وجودي که قابل تحمل کمتري دارند اما مشکلات کمتري هم به وجود مي آورند .
به طور متوسط خطر عفونت در لنز نرم ده برابر لنز سخت است البته بجز دو مورد گفته شده درباره عينکهاي شماره بالا ممکن است عده اي هم به حالت زيبايي نخواهند از عينک استفاده کنند اين افراد براي حل قطعي مشکلشان چه بايد بکنند؟ اين افراد در سالهاي اخير به ليزر تمايل پيدا کرده اند عمل ليزر براي اصلاح عيوب انکساري از سال نودودو عموميت پيدا کرده است.
آيا روش عمل با ليزر يکسان است؟ خير در حال حاضر دو روش ليزر و ليزيک وجود دارد که در ايران و حتي شهرستان ها نيز مراکز ليزر چشم پزشکي به وجود آمده و اگر شخص مشکلي در قرنيه نداشته باشد و فشار داخل چشم وي نيز عادي باشد، مي تواند از اين روش استفاده کند.موفقيت اين عمل چقدر است؟
بايد توجه کرد که اين عمل نوعي جراحي است و هر چند خيلي موفقيت آميز است ، ولي يکي دو درصد احتمال بروز مشکل وجود دارد که اين مشکلات به صورت عفونت )خيلي نادر( و اصلاح ناخواسته برمي گردد.
آيا عوارض اين عمل قابل کنترل است؟ اين عوارض را مي توان کنترل کرد، ولي بعدها خالي از اشکال نخواهد بود مثلا التهابات قابل کنترلند ولي زمان زيادي مي گيرد و به همين ترتيب هزينه زيادي به بيمار تحميل مي کنند اصلاح ناخواسته نيز مجددا قابل برگشت است چرا آب مرواريد همچنان به عنوان مشکل مطرح چشم پزشکي شايع است؟
افراد مبتلا به آب مرواريد به دو گروه تقسيم مي شوند: اطفال و بزرگسالان اطفال عمدتا به صورت مادرزادي دچار اين بيماري مي شوند و عمل آن کاملا تخصصي است در بزرگسالان ، آب مرواريد بتدريج با کدورت عدسي آغاز مي شود ولي به طور معمول کدورت همراه با کاهش ديد آب مرواريد شناخته مي شود.
بيماري در چه زماني از زندگي طفل شروع مي شود؟بيماري ممکن است از همان بدو تولد شروع شود و اگر شديد باشد حتي خود مادران مي توانند اين مشکل را در تاريکي تشخيص دهند؛ به اين نحو که چشمان طفل در تاريکي درخشش خاصي پيدا مي کند، اما معمول است که نوزادان بمحض تولد، به وسيله متخصص اطفال يا چشم پزشک معاينه شود آب مرواريد در بزرگسالان چگونه است؟
آب مرواريد در بزرگسالان اکتسابي است که ممکن است براثر ضربه يا ديابت به وجود آيد اما شايع ترين علت آب مرواريد در بزرگسالان ، مربوط به سن مي شود که تقريبا مي توان گفت تمام افراد پس از چهل پنجاه سالگي به اين بيماري دچار مي شوند چه موقع بايد آب مرواريد عمل شود؟
اگر کدورت آنقدر شديد باشد که در اعمال روزمره بيمار اختلال ايجاد کند آن وقت عمل جراحي لازم است اين عمل جراحي سهل و ممتنع است يعني عملي ساده دارد اما ضمانت آن صددرصد نيست به همين دليل به افرادي که ديد نسبتا خوبي دارند )ديد نزديک ( توصيه نمي شود آب مرواريد را عمل کنند آيا اين بيماري منجر به کوري نمي شود؟ اين بيماري در موارد نادر که تبديل به آب سياه مي شود، کوري به وجود خواهد آورد آيا درمان دارويي دارد؟
داروهايي وجود دارد که بنا به تبليغ سازندگان مي تواند جلوي پيشرفت بيماري را بگيرد اما به هر حال اين داروها بيشتر تبليغاتي است بيماري کهولت چشم يا نقطه زرد چيست؟ با افزايش سن ، نقطه زرد که عامل تبديل پيامهاي نوري چشم به تکانه هاي عصبي است پوسيده شده و از ميان مي رود و منجر به کاهش ديد، بويژه ديد نزديک مي شود، گاهي با ليزر مي توان از پيشرفت اين بيماري جلوگيري کرد ولي معمولا درمان خيلي مناسبي براي آن وجود ندارد البته اخيرا به صورت تجربي با روش موسوم به فوتودايناميک موفقيت هايي به دست آمده که جنبه تجربي دارد به هر حال مبتلايان به اين عارضه مي توانند براي مطالعه از ذره بين و چراغهاي پرتوزا استفاده کنند. بيماري آب سياه چه تفاوتي با آب مرواريد دارد؟ بيماري آب سياه يا گلوکوم بر خلاف آب مرواريد، برگشت پذير نيست البته ممکن است اين بيماري به دنبال آب مرواريد پيش آيد، ولي مي توان علل عمده آن را سن و مسائل ژنتيکي دانست.
در ايران چند درصد از مردم به اين بيماري مبتلا هستند؟ آمار دقيقي در دست نيست اما حدود يک و نيم درصد افراد بالاي چهل سال مستعد و داراي آب سياه شناخته شده اند به دليل ارثي بودن بيماري ، توصيه مي شود افراد بالاي چهل سال اگر سابقه بيماري در خانواده خود دارند حتما سالي يک بار با کليه اعضاي خانواده معاينه فشار داخل چشم شوند. بيماري در مراحل ابتدايي خود را نشان نمي دهد و ممکن است با پيشرفت خود قابل درمان نباشد.
چون صدمه به عصب بينايي وارد مي شود آيا اين بيماري قابل درمان است؟ بيماري اوايل با دارو قابل کنترل است ولي در موارد پيشرفته جراح مي تواند سير آن را کند کند. پارگي شبکيه چيست و چه موقع اتفاق مي افتد؟ پارگي شبکيه ممکن است بر اثر ضربه يا خود به خودي به دليل نازکي شبکيه باشد اين اتفاق در افراد نزديک بين بيشتر ديده مي شود چون کره چشم آنها از حد معمول بزرگتر است و به همين دليل شبکه تحت کشش قرار گرفته و ممکن است .
نازک يا پاره شود افراد نزديک بين چون با دو خطر آب سياه و پارکي شبکيه روبه رو هستند، بايد تحت نظر پزشک معاينه شوند تا در صورت وجود سوراخ در شبکيه ، با ليزر درمان شود بيماري قند چگونه مي تواند به چشم صدمه بزند؟ در صورت کنترل نشدن مقدار قند خون در مبتلايان به ديابت ، عارضه جدي چشم در انتظار آنهاست و قند بالا مي تواند از سطح قرنيه تا ته چشم را گرفتار کند.
چون قند روي اعصاب تاثير زيادي مي گذارد و چشم از اين مشکل در امان نخواهد بود. افرادي که در سنين پايين گرفتار ديابت شده اند، بايد بيشتر مراقب باشند و افراد ديگر نيز بايد بدانند که بيماري قند مي تواند آب مرواريد و زخم قرنيه به دنبال داشته باشد.
پيوند قرنيه به چه دليل صورت مي گيرد؟ اگر قرنيه را به شيشه خودرو تشبيه کنيم ، ممکن است کثيف و يا برعکس تميز باشد؛ اما به دليل شکستگي زياد، قابل استفاده نباشد در هر دو حالت بايد شيشه خودرو را عوض کرد قرنيه هم چنين است و در صورت عيب در قرنيه بايد تمام لايه هاي قرنيه با عمل پيوند قرنيه تعويض شود.
در ايران اين عمل تا چه حد عموميت دارد؟ در هر سال حدود دو هزار پيوند قرنيه در ايران صورت مي گيرد و متولي تهيه و توزيع قرنيه در کشور بانک چشم است. قرنيه بانک چشم از کجا تامين مي شود؟ قرنيه يک عضو زنده است ، اما نکته مهم اينجاست که مي توان آن را از جسد نيز تهيه کرد به شرطي که 5 تا6 ساعت از فوت نگذشته باشد اخيرا ديده شده که جوانان براي زيبايي از لنزهاي رنگي استفاده مي کنند آيا اين لنزها بي خطرند؟
متاسفانه فروش اين لنزها از مطب تا آرايشگاه ها رواج دارد و استفاده از آنها بسيار خطرناک است و مي تواند بجز ضايعات چشمي ، باعث به وجود آمدن انگلي به نام آکانتاموا شود که در صورت گرفتار شدن افراد، درمان پرهزينه و سختي دارد.
قطره هاي سفيدکننده سفيدي چشم چگونه هستند؟ برخي عوامل محيطي مي توانند باعث قرمزي و التهاب چشم شوند که اگر اين علل چيزهايي مانند آلرژي يا آلودگي هوا باشد بهتر است براي درمان با آن کنار بياييم و عملا به دنبال استفاده از اين داروها بدون تجويز پزشک نرويم.
يک توصيه : عينک آفتابي مانند کفش است و بهتر است هنگام خروج از خانه ، همان گونه که کفش مي پوشيم ، از عينک آفتابي هم استفاده کنيم ؛ چون علاوه بر محافظت از چشم در برابر نور آفتاب آن را در برابر ورود اشياي خارجي هم محافظت مي کند.


عينک آفتابى سبز يا قهوه اى به چشم نزنيد
عينک هاي رنگي متمايل به سبز و قهوه اي به علت مختل کردن طيف رنگ ، مضر هستند.
به گزارش ايسنا دکتر علي اميني ، متخصص چشم افزود: استفاده از عينکهاي خاکستري دودي که از همه طيفهاي رنگي به يک ميزان جذب مي کند و سبب اختلال در ديد نمي شود ، مناسب است.
وي ادامه داد: به افرادي که عمل آب مرواريد انجام داده اند و لنز نگذاشته اند ، افرادي که آب مرواريد داشته ولي هنوز عمل نکرده اند ، اشخاصي که به علت مصرف دارو داراي حساسيت هستند و افرادي که ساعتهاي طولاني در آفتاب هستند توصيه مي شود از عينکهاي آفتابي استفاده کنند.
استفاده از لنزهاى رنگى بى خطر است
استفاده از لنزهاي رنگي براي پوشش لکه چشم وافراد مبتلا به کوررنگي بي خطر است دکتر امين الله نيک اقبالي جراح و متخصص بيماري هاي چشم در گفتگو باايسناافزود: لنزهاي رنگي مي تواند
در صورت آلودگي لنز و دست ها چشم را عفوني کند وي عوارض ناشي از لنزهاي رنگي را جدي دانست و تاکيد کرد: استفاده از لنزهاي رنگي در صورت بي دقتي ، موجب آلودگي و عفونت چشم شده و با ايجاد لکه و زخم در داخل چشم ، باعث کوري مي شود. وي اظهار کرد: ليزر بيشترين کاربرد را در چشم پزشکي دارد ليزرهاي مختلف طول موجهاي متفاوتي دارند.
در حقيقت در درمان پوست پلک تا عمقيترين لايه شبکيه از ليزر استفاده مي شود اين متخصص بيماري هاي چشمي در ادامه گفت : اشعه ليزر، انرژي نوراني پرقدرتي است که قابل تمرکز در يک نقطه کوچک است اشعه ليزر را به وسيله دستگاه اپتيکي و فيبرهاي نوري به سطح چشم مي رسانيم تا پس از عبور از قرنيه و عدسي به شبکيه رسيده که در آن قسمت عمل انجام مي شود.دکتر نيک اقبالي در پايان اظهار کرد:
عوارض ناشي از نزديک بيني ، دوربيني ، آستيگماتيسم ، ضايعات پوستي پلک ، خال هاي داخلي چشم ، آب سياه ، آب مرواريد ثانويه ، بيماري هاي شبکيه ، بيماري هاي عروقي ، از جمله قند، عوارض فشار خون ، عوارضي که در چشم هاي بچه هاي نارس ايجاد مي شود، از طريق ليزر قابل درمان است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید