بخشی از مقاله

مقدمه :
از زمان بشر اوليه تاكنون ، انسان همواره سعي داشته تا با ابداع و بكارگرفتن آلات مكانيكي عوارض سطح زمين را بطريقي تغيير دهد تا نيازهاي او را رفع كند .
وسايل ابتدايي كه توسط بشر اوليه در ساختن كلبه ها و سرپناه ها مورد استفاده قرار مي گرفت با گذشت زمان به ماشين آلات پيچيده و عظيمي تبديل شده است كه در ساختمان شاهراه ها و آسمانخراشها بكار ميرود . قسمت بزرگي از اين ماشين آلات در عمليات خاكي مورد استفاده قرار مي گيرد . عمليات خاكي عبارت از تغيير شكل و تغيير مكان مواد سطحي زمين مي باشد .


بدون ترديد ماشين آلاتي كه در آينده مورد استفاده قرار خواهند گرفت از جهت ظرفيت و قدرت كاربردي با ماشين آلات امروزي قابل مقايسه نخواهد بود و مهندسين راه و ساختمان در تكامل و حتي ابداع ماشين آلات مزبور نقش قابل توجهي بعهده خواهند داشت .
بعضي وسايلي كه در عمليات خاكي و ساختماني مورد استفاده قرار مي گيرند عبارت است از :
1ـ بيل ـ جرثقيل 2ـ جرثقيل 3ـ بيل مكانيكي 4ـ دراگلاين (براي حفاري استفاده مي‌شود) 5ـ بيل مكانيكي با جام موكوس


علاوه بر اين ماشين آلات بالا انواع ديگر ماشين آلات حفاري در كارهاي ساختماني بكار مي رود همچنين انواع ماشين آلات جهت باركردن كاميون ها وجود دارند يكي از اين ماشين ها ، باركن كه بطور وسيع كاربرد دارد ماشين لودر يا بيل باركن چرخدار ناميده مي شود . البته بيلهاي باركن كه برودي زنجير حركت مي كنند نيز وجود دارند . بسياري از اين ماشين ها بخصوص نوع زنجير دار آن ، خيلي شبيه به تراكتور مي باشد.


در اين گزارش ما در مورد لودر LI20E و لوو كه در كارخانة هپكو توليد مي شود بحث مي كنيم . ابتدا در مورد ظرفيت كاري اين ماشين ها صحبت مي كنيم .
ظرفيت جام : ظرفيت جام لودر بطريقي غير از جام جرثقيل و دراگلاين تعيين مي‌شود. ظرفيت اسمي جام در مورد لودر عملاً مساوي با حجم مواد حفاري كودشده (headped volume) در جام لودر با در نظر گرفتن استانداردهاي مؤسسه (SAE)Society of Automotive F-ngineers است .

اين حجم بر حسب با دو مكعب ( متر مكعب ) است LCY بيان مي شود و براي تبديل آن به حجم مواد در محل دو نوع تصحيح بايد در ظرفيت جام به عمل آورد . جام لودر در حجم هاي مختلف عرضه مي گردد حجم جام از كمتر از يك يا دو تا بيش از 20 يارد مكعب تغيير مي كند ولي جامهائي كه بيش از ساير جامها مورد استفاده واقع مي شوند داراي حجمي بين 2 تا 5 با در مكعب مي باشند . دو نوع جام وجود دارد يك نوع جام يك پارچه و ديگري جام چند پارچه . جام چند پارچه انعطاف بيشتري نيست بجام يك پارچه دارد چون مي توان آن را مانند كلا مثل مورد استفاده قرار دارد .


ضرايب راندمان جام براي لودرها :
نوع مواد ضريب راندمان (%)
زمين طبيعي
دانه بندي مخلوط
دانه بندي يكنواخت :
تا يك هشتم اينچ
يك هشتم تا سه چهارم اينچ
بالاي سه چهارم اينچ
خاك با قلوه سنگ و ريشه گياهان
مواد مهم چسبيده


سنگ ، خرد شده :
خوب خرد شده
متوسط
بد خرد شده 110-100
100-95

100-95
95-90


90-85
100-80
95-85

85-80
80-70
70-60
بار مجاز در حين عمليات :
تحت استاندارد SAE ، بار مجاز لودر با چرخ لاستيكي در حين عمليات نبايد هيچگاه از 50% بار استاتيك واژگوني در حالتيكه لودر در حال گردش كامل است تجاوز كند . اين مقدار براي لودر با چرخ زنجيري 35% بار استاتيك واژگوني مي باشد . البته بار واژگوني را مي توان با استفاده از سربار يا افزودن ملحقات به انتهاي ماشين بالا برد و لذا مشاهده مي شود كه وزن ماشين هم علاوه بر قدرت بالا بردن باد در تعيين حجم جام مؤثر است .

 

مواد استعمال لودر :
لودر مواد را استعمال بسيار دارد . اين ماشين احتياجي به ماشين ديگري جهت عمليات تكميلي و پشتيباني نظير طراز كردن سطحي كار ، صاف كردن يا تميز كردن محل كار ماشين ندارد چون خود اين اعمال را انجام مي دهد . قدرت تحرك فراوان داشته و معمولاً از يك كارگاه ساختماني بكارگاه ديگر خودش حركت مي كند ( البته نوع لاستيك دار آن ) بعضي از موارد اطراف لوله هاي كار

گذاشته شده در كانالها ، بار كردن كاميون ها حمل بتن به محل قالبها و بلند كردن و حمل مصالح ساختماني . اگر از لودر براي حفاري زير زمين استفاده شود اول بايد سطح شيبداري به محل حفاري ايجاد كند و سپس حفاري را به انجام برساند ( شبيه بيل مكانيكي ) انواع خاك از خاك نرم گرفته تا خاك متوسط سخت توسط لودر قابل حفاري مي باشد .

انتخاب لودر :
براي انتخاب لودر جهت يك كار بخصوص بايد عوامل مختلفي را در نظر داشت . بعضي از اين عوامل عبارتند از ميزان متوسط و ماكزيمم مقدار مواد حفاري با بارگيري مورد نظر ، نوع مواد بارگيري ،‌وسعت ميدان موارد لزوم جهت بار كردن يا بار اندازي ظرفيت و ارتفاع بادبند كاميون و غيره .

لودر با چرخ لاستيكي :
چرخهاي بزرگ لاستيكي به اين نوع لودر قدرت تحرك فراوان مي بخشد . سرعت اين لودرها در شاهراه به 25 مايل در ساعت ( 40 كيلومتر در ساعت ) مي رسد . فشار وارد بر زمين كم بوده و مي توان اين فشار را با تغيير اندازه و باد لاستيك تغيير داد. با اين همه آسيب پذيري اين لاستيك ها در موقع كار در زمينهاي داراي سنگهاي تيز كه باعث بريده شدن لاستيك مي شود استفاده از آن را در اين نوع زمينها محدود مي كند . در زمينهاي مرطوب نيز كاركردن با آن نسبتاً مشكل است .


در كارخانه هپكواردك نوع LI20E از اين لودر توليد مي شود كه در مورد مشخصات فني آن به طور مختصر توضيح مي دهيم .

لودر LI20E و لوو در هپكو :
حضور در بازارهاي جهاني و توليد محصولات روز دنيا با سطح كيفي قابل رقابت به منظور برخورداري از فناورهاي جديد در ساخت ماشين آلات راهسازي و جلب رضايت مشتريان هپكو را بر آن داشت هم به فاصلة يكسال از شروع توليد آن در شركت و لوو روي آورد . مشاركت هپكو در توليد اين اين محصول به بيش از 30 درصد مشتمل بر شاسي ها ، اجزاي مكانيزم ، وزنه تعادل ، كاورينگ ،‌رادياتور ، كولر روغن و برخي اقلام ساختي ديرگ و مونتاژ آن مي باشد . علي رغم حجم بسيار بالاي كار ، خوشبختانه با يك برنامه ريزي وقتي وسعي و تلاش همكاران ،‌اين پروژه در يك فاز و طي 8 ماه با موفقيت كامل به انجام رسيد كه درنوع خود بي نظير بوده است .


از طرفي كسب امتياز AUDIT برابر 938 براي اولين با محصول مونتاژ شده از اين مدل، افتخار ديگري است كه در اين پروژه حاصل گرديد و اين نشان مي دهد كه علاوه بر كاهش زمان توليد به موضوع كيفيت نيز بسيار توجه شده است .

مشخصات فني محصول LI20E :
1ـ موتور : موتور اين محصول آب خنك ، چهارزمانه ديزل ، شش سيلندر خطي ، مجهز به واحد كنترل الكترونيكي سوخت ، داراي توربوشارژوانيتر كولر هوا به هوا ، مجهز به فيلتر هواكش روغني ، با قابليت توليد گشتاور بالا حتي در دور پايين و آلودگي بسيار پايين مطابق با استانداردهاي روز اروپا مي باشد .
2ـ داراي فن هيدرواستاتيكي با كنترل الكترونيكي مي باشد كه فقط در مواقع نياز فعال مي باشد .
3ـ سيستم كارساز آن از نوع (TORQEPARALLEL)TP مي باشد .
4ـ سيستم اتاق مطابق با استاندارد هاي مقاوم در برابر سقوط و ضربه نصب شده روي بالشتك هاي لاستيكي ، قابليت ديد بالا ،‌مجهز به پنجره هاي بزرگ و شيشه قوس دار، بخاري و شيشه گرم كن هاي با فن چهارسرعته كه از هواي تميز استفاده مي كند . تجهيزات و كنترل هاي با موقعيت مناسب در دسترس ، داراي مانيتورينگ مي باشد .

وب ،‌كراپل و تيغه‌هاي برنده را دارا مي باشد .
6ـ ترمزهاي حركت تمام هيدروليكي تعبيه شده در داخل اكسل مجهز به ترمزهاي ديسكي بوده كه با جريان روغن خنك كاري مي شود و داراي سه انباره و كليد خلاص كن گيربكس مي باشد .
7ـ ترمز دستي چند صفحه أي تر با عملكرد الكتروهيدروليكي كه بر روي شفت خروجي گيربكس نصب شده است .
8ـ ترمز ثانويه ، برطرف كننده تمامي نيازهاي ايمني كه مدارهاي ترمز حركت يا ترمز دستي را شامل مي گردد .
9ـ سيستم هيدروليك را دو پمپ محوري پيستوني دبي متغير حساس به باد (load sensing) ،‌شير كنترل دو اسپولي ، سوئيچ هاي قطع كمن بوم و باكت ، چكهاي دو طرفه و فيلتر اسيون تمام جريان با دقت 20 ميكرون شامل مي شود .

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید