بخشی از مقاله

پروژه دانشگاه مجازی


پيشگفتار :
آنچه در ادامه خواهيد خواند:
دورنمايي است از تحصيل از طريق اينترنت و آنچه كه بدان مربوط مي باشد.كه سعي شده است در ساختاري مناسب به ارائه آن پرداخته شود.ابتدا با تاريخچه و نيازهايي كه تحصيل از راه دور را بوجود آورد آشنا خواهيد شد.سپس نگاهي به روشهاي متداول آن خواهيم داشت.بعد از آن با

اينترنت به عنوان يك بزرگراه اطلاع رساني آشنا مي شويد. سپس به گوشه اي از مزاياي اين روش تحصيل (از طريق اينترنت و دانشگاههاي مجازي ) واقف مي شويد ودر پي آن علل تشكيل مراكز آموزش در اينترنت را خواهيد دانست . در ادامه چند مركز آموزشي اينترنتي را به صورت اجمالي بررسي مي كنيم . بعد از آن به بررسي موردي و دقيق مراحل ثبت نام و تحصيل در يكي از سايتهاي آموزشي مي پردازيم
و در آخربه معرفي نمايي كلي ازيكي از سايتهاي كشورمان به نظاره مي نشينيم. با اين هدف كه خواننده پس از مطالعه اجمالي آگاهي هاي لازم را از تمامي قضاياي جاري و مهم در زمينه تحصيل از راه اينترنت كسب كند.

چكيده :
دانشگاه مجازي يك شبيه سازي از يك دانشگاه واقعي است.البته در اين شبيه سازي بسياري از متد ها و روش ها تغيير كرده و اصولا همه چيز بر اساس آخرين تكنولوژي هاي آموزشي مي چرخد.
شما مي توانيد به راحتي در يك دانشگاه مجازي ثبت نام كنيد و به تحصيل مشغول شويد.
يك دانشگاه مجازي مجموعه اي از اساتيد برجسته و دانشجويان متعدد از سراسر جهان است,كه با شعار علم و فرهنگ,به اين جامعه پيوسته اند.

 


اين جامعه مجازي قوانين مخصوص به خود را دارد و داراي يك سري ضوابطي است كه همه ملزم به رعايت آن مي باشند.
در كنار همه اينها,يك دانشگاه مجازي شما را قادر مي سازد بدون صرف وقت و هزينه بالا در كلاس ها شركت كنيد و تكاليف خود را در وقت هاي آزاد انجام دهيد و آن را به استاد مربوطه تحويل دهيد.
تنها چيزي كه براي تحصيل در يك دانشگاه مجازي احتياج داريد يك كامپيوتر و يك خط اتصال به اينترنت است.
دانشگاه مجازي داراي سابقه طولاني نبوده و در اصل زاييده تكنولوژي شبكه هاي اطلاع رساني و به خصوص اينترنت است.
البته نبايد فراموش كرد كه ايده دانشگاه مجازي از همان بسط و توسعه ايده آموزش از راه دور بدست آمده اما با اين تفاوت كه تنها آموزش از راه دور نيست،بلكه شامل تمامي جزييات يك دانشگاه واقعي است به همراه بسياري مزاياي ديگر.
از ابتداي تولد اين دانشگاه ها تا به امروز پيشرفت هاي قابل ملاحظه اي داشته اند و هم اكنون مطابق آمار،جمعيت زيادي در اين دانشگاه ها مشغول به تحصيل هستند.
اين دانشگاه ها هيچ شرايط فيزيكي و سني و عقلاني خاصي براي داوطلبان قايل نيستند،چون اصولا مشكل ظرفيت براي آنها مطرح نيست.
آموزش در اين دانشگاه ها همگاني است و حتي به قدري جذاب است كه خود دانشجويان نيز در پيشبرد اين دانشگاه ها سهم شاياني دارند.
به عنوان نمونه بعضي از اين دانشگاه ها داراي اساتيد برجسته اي هستند كه هيچكدام نياز به حضور در محل خاصي براي آموزش دادن به دانشجويان ندارند.
بعضي از اين دانشگاهها داراي هزاران استاد از سرتاسر دنيا هستند كه شايد تاكنون هيچ دانشجويي چهره آنها را نديده است،حتي ممكن است اشخاص با سنين پايين در اين دانشگاهها تدريس كنند.اينجا ملاك سن و مدرك بالا نيست،بلكه ملاك علم و لياقت استاد است.
جالب است بدانيد كه بعد از هر ترم،بسياري از دانشجويان ممتاز همان ترم به جمع اساتيد همان كلاس ها مي پيوندند.با اين روش هيچگاه چنين دانشگاههايي مشكل نيروي انساني نخواهد داشت.
دانشگاه مجازي ساعات تعطيلي ندارد و هيچگاه مشكلات اداري در آن ديده نمي شود.
در حقيقت دانشگاه مجازي مجموعه كامل آموزشي با امكانات پيشرفته است،كه مسئوليت بزرگ آموزش نسل آينده را بر عهده دارد.همان آموزش عادلانه و همگاني كه مطلوب همه انسانها است.
مقدمه:
تحصيل علم از دير باز امري مهم و مورد توجه بشر بوده است و در همه اعصار و قرون ، آموزش

و تحصيل يكي از جوانب زندگي بشري به شمار رفته است.
اين امر در تاريخ خود ، دوره هاي مختلفي را طي كرده است و هميشه با يك مشكل مهم درگير بوده است ؛ آن مشكل عبارت است از؛ بعد مسافت مكاني ، كه بشر دوستار علم هميشه در پي يافتن راه حلي براي مبارزه و از ميان برداشتن اين معضل بوده است و در تقابل با اين مشكل انسان به تحصيل مكاتبه اي و از راه دور روي آورد. كه اكنون به گوشه اي از تاريخچه آن خواهيم پرداخت.
آغاز تحصيل از راه دور بر مي گردد به حدود 60 سال قبل زماني كه يك مؤسسه خيريه و عملي براي دانش آموزاني كه در نقاط كور كشورشان قرار داشتند و امكانات آموزشي نيز در آن نواحي وجود نداشت ، به فكر افتاد تا از راه مكاتبه اي به آن دانش آموزان طالب علم خدمات آموزشي ارائه دهد. پس از آن يك شبكه راديويي مخصوص افرادي كه نمي توانستند در مدارس درس بخوانند راه اندازي گرديد و در ساعتهاي مختلف درسهاي مربوط به كلاس خاصي ارائه مي شد و در پايان دروس امتحاني نيز گرفته مي شد و نتايج آن به آدرس محل سكونت شخص فرستاده مي شد . بعداً از طريق تلويزيون نيز اين امكانات ارائه شد اما با كيفييت بالاتر ، ولي با ظهور اينترنت و امكانات سريع و آسان آن در سال 1989 اينترنت نيز به جمع ارائه كنندگان تحصيل از راه دور پيوست كه در سالهاي اخير با پيشرفت اينترنت دانشگاههاي مختلف كه خدمات آموزشي خود را از طريق اينترنت ارائه داده اند روز به روز بيشتر مي شود . كارشناسان معتقدند كه در قرن 21 تعداد بسياري از دانشجويان از طريق اينترنت به كسب علم و دانش خواهند پرداخت.
انگيزه اي كه ما را بر آن داشت تا به تحقيق در مورد دانشگاههاي مجازي بپردازيم شنيده هاي ما از اخبار و افراد به صورت مبهم بود ، پس خود تصميم گرفتيم به طور كامل در اين زمينه تحقيق كنيم.
فصل اول


1-1) مزاياي تحصيل از راه دور :
حال كه با گوشه هايي از روشهاي تحصيل از راه دور و همچنين كاربردهاي ويژهُ اينترنت در زمينهُ اطلاع رساني آشنا شديم خوب است كه مروري كوتاه داشته باشيم بر مزاياي تحصيل از راه دور.
1-1-1) حذف رفت و آمدهاي طولاني :
در روشهاي تحصيل ا ز راه دور و بويژه تحصيل از طريق اينترنت رفت و آمد و پيمايش مسيرها حذف شده و امكان تحصيل از طريق اينترنت براي هر كار در هر گوشه جهان در هر سايت كه به ارائه خدمات آموزشي پرداخته باشد فراهم مي آيد و بجاي پيمودن راههاي دراز ، مي توان از طريق گذر كردن از مسيرهاي منطقي با سرعتي بسيار بالا به مقصد رسيد.


2-1-1) عدم درگيري با وقت محدود :
خدمات شبانه روزي اينترنت اين امكان را فراهم آورده كه كاربر در هر ساعت شبانه روز بتواند به راحتي به هر نقطه از جهان متصل شده و از سرويس هاي مختلف بهره مند گردد. اين موضوع مسأله دير رسيدن به كلاس و ديگر مسائل زمان تحصيل را از ميان برداشته است و فرد محصل در هر سمت و شغل ( از جمله كارمند، دانشجو ، پيشه ور و…) باشد مي تواند در ساعاتي از ساعات فراغت خود به تحصيل بپردازد. و در هر زمان كه احساس تمايل كرد به مسائل و كارهاي آموزشي خود سامان دهد.
3-1-1 ) رفع مشكلات امتحاني :
در اين شيوه تحصيل (تحصيل از طريق اينترنت ) شما ديگر با استرسها و اضطرابات زمان امتحانات سروكار نداريد . زيرا اكثر امتحانات در اين روش بازه اي وسيع از زمان و به صورتي برگزار خواهد شد كه شما هم به وقت و هم به جزوه و مراجع خود دسترسي داشته باشيد.
4-1-1) امكان تحصيل در مراكز مختلف :
تحصيل از طريق اينترنت اين امكان را براي كاربران فراهم كرده است كه در يك بازه زماني خاص در چند مركز مختلف ثبت نام نموده و از طريق آن تحصيل كنند. اين امكان يكي از امكانات مختص تحصيل از طريق اينترنت است و در روشهاي رسمي تحصيل (‌ تحصيل در دانشگاهها به صورت عادي ) شما فقط امكان تحصيل در يك مركز آموزش را خواهيد داشت .


آنچه كه بيان شد تنها گوشه اي از تسهيلات و امتيازات تحصيل از طريق اينترنت است و شما با قدم گزاردن به اين وادي با امكانات ويژه ديگري نيز آشنا خواهيد شد.
2-1) معرفي چند مركز اينترنتي:
1-2-1) سايت دانشگاه كلايتون (هنگ كنگ ) http://www.culhk.com
اين دانشگاه امكانات كامل آموزشي خود را از طريق اينترنت ارائه مي دهد . از طريق اين دانشگاه ما مي توانتم مدرك فوق ديپلم ، ليسانس و يا دكترا را كسب كنيم . اين دانشگاه از طريق سازمان جهاني unesco حمايت مي شود .
2-2-1) سايت دانشگاه آكسفورد ( انگلستان ) http://www.ox.ac.uk
اين دانشگاه بزرگ و معروف يكسري امكانات آموزشي خود را از طريق اينترنت ارائه مي دهد. سايت اين دانشگاه تشكيل شده از چندين لينك كه به معرفي بعضي از اين لينكها مي پردازيم .
1ـ colege : كه شامل 46 دانشكده در زمينه هاي مختلف مي باشد مانند دانشكده شيمي و يا مهندسي كه مي توانيم در مورد هر يك از آنها اطلاعاتي كسب كنيم.
2 ـ Library : كه 9 كتابخانه بزرگ انگليس را به صورت صفحات اينترنتي در اختيار ما قرار مي دهد با ارائه ميليونها عنوان كتاب .
3 ـ Museims : كه درباره موزه هاي موجود در دانشگاههاي Oxford توضيح مي دهد.
4ـ student : در مورد دانش آموزان و دانشجوياني كه در اين دانشگاه و دانشكده هاي مربوط به آن تحصيل مي كنند .
و ساير لينكهاي ديگر ، كه ما پيشنهاد مي كنيم به اين سايت سري بزنيد و از امكانات اين دانشگاه ديدن فرماييد.

3-2-1) دانشگاه تكنيك (آفريقاي جنوبي) http://www.tsa.ac.za
جزء بزرگترين دانشگاههاي آفريقاست كه از طريق اينترنت نيز امكانات خود را ارائه مي دهد . اين دانشگاه نيز شامل كتابخانه اي بر روي اينترننت مي باشد و در يكي از لينكهاي اين سايت به معرفي محيط دانشگاه پرداخته است . جالب است بدانيد كه اين دانشگاه E_mail رايگان نيز در اختيار عموم قرار مي دهد .
4-2-1) دانشگاه آدلايد (استراليا) http://www.adelaide.edu.au
دانشگاهي است مجلل كه در استرالياي جنوبي واقع است كه رشته هاي مختلفي از قبيل كامپيوتر و مكانيك را ارائه مي دهد ، اين دانشگاه جديداً يك كتابخانهُ

اينترنتي راه اندازي كرده كه مي توان از آن استفاده كرد .
5-2-1) دانشگاه آكاديكا (كانادا) http://www.acadica.ac
سايت اين دانشگاه امكاناتي از قبيل كتابخانه ؤ زندگي دانشجويان و ارتباط مستقيم با مدير و از قبيل خدمات را در اختيار عموم قرار مي دهد .
6-2-1) دانشگاه بوستون ( امريكا ) http://www.bu.edu


دانشگاه معروف و بزرگ بوستون كه علاوه بر دانشگاه ، مدارس ابتدايي و متوسطه را نيز پوشش مي دهد . اين دانشگاه كه جزء معتبرترين دانشگاههاي آمريكا و جهان است امكانات جالبي را از طريق اينترنت ارائه مي دهد .
اين دانشگاه كه دهها دانشكده را مورد حمايت خود دارد بسياري از رشته ها ، از رشته مهندسي گرفته تا بيولوژي و پزشكي را ارائه مي دهد . جالب است بدانيد كه كليه تحقيقاتي كه دانشجويان در زمينه هاي مختلف در اين دانشگاه انجام داده اند بر روي سايت موجود است كه مي توانيم به آن دسترسي داشته باشيم .
اين دانشگاه امكانات تحصيلي خود را به صورت جدي از سال 98 شروع كرده و تعداد زيادي دانشجو را مورد حمايت خود قرار داده است .
اين سايت اطلاعات جالبي در مورد دانشجوياني كه در خوابگاه سكونت دارند به ما مي دهد . حتي ما مي توانيم بدانيم كه در چه تاريخي دانشجويان واقع در خوابگاه بوستون چه غذايي مي خورند و با دانشجويان آشنا شويم و يا حتي مكاتبه داشته باشيم .
به شما پيشنهاد مي شود كه سري به اين دانشگاه بزنيد و از امكانات جالب و انبوه اطلاعات كه در زمينه هاي مختلف به شما ارائه مي شود استفاده كنيد .


3-1) دانشگاه كاليفرنيا :
يكي از سايتهاي بزرگ دانشگاهي كه از طريق اينترنت به معرفي دانشگاه خود و ارائه آموزش پرداخته است ، سايت دانشگاهي كاليفرنيا مي باشد كه در ادامه به معرفي آن خواهيم پرداخت .
سايت مجازي كاليفرنيا كه با عنوان Virtual University of Caliornia فعاليت مي كند در آدرس اينترنت WWW.california.edu قرار داد . اين سايت مجهز بزرگ و گسترده است كه داراي امكاناتي فراوان و كارآمد در زمينه هاي آموزشي مي باشد .
از نكات جالب كه در اين سايت به چشم مي خورد گستردگي وپراكندگي اين سايت است كه داراي 23 مركز خدمات اينترنتي در سراسر ايالت كاليفرنيا است و همه اين مراكز براي ارائه خدمات بهتر به بازديد كنند گان سايت كاليفرنيا فعاليت مي كنند . و مجموع فعاليتها در قالبي واحد به كاربر ارائه مي گردد.
از ديگر نكات قابل توجه در سايت كاليفرنيا تعداد كارمندان و مشتركين اين سايت است . كه طبق آمار منتشر توسط خود سايت ، اين مركز داراي 400000 كارمند مي باشد كه از رده هاي كارمندان عادي و كارشناسان تا مسئولين نهاد سياست گذاري سايت و اعضاء دفتر مديريت و مديريت مراكز مختلف ايالت پراكنده شده اند و همچنين اين سايت داراي تعدادي بالغ بر 360000 نفر مشترك مي باشد كه به صورت مداوم از اين مركز سرويس مي گيرند . اين ارقام تا حدود بيشتري مبين گستردگي اين مركز خواهد بود .
پس از اين مقدمه مي توان به نكاتي در مورد ساختار وب اين سايت پرداخت . در صفحه اصلي سايت كه اتصالات ( لينكهاي ) اصلي در آن قرار دارند ، چندين اتصال مهم قرار دارد كه در ادامه به معرفي اهم اين اتصالات خواهيم پرداخت.


President ( رياست ) : اين لينك شامل اطلاعاتي در مورد رياست دانشگاه كاليفرنيا و همچنين رياست دانشكده مي باشد و اطلاعاتي از قبيل نام اطلاعات شخصي رياست را مي توان در اين قسمت يافت . با ورود به اين قسمت مي توان نامه خصوصي و مستقيم به ريئس دانشگاه نوشت . و ديگر ارتباطات دو طرفه با رياست از اين بخش امكانپذير است .
Services ( خدمات ) : اين قسمت شامل خدمات ارائه شده توسط اين سايت مي باشد كه اين خدمات شاملSearch Service ( سرويس جستجو ) ، News ( اخبار) و ديگر خدمات كاربردي در اين سايت مي باشد .


Librarey ( كتابخانه ) : از مهمترين لينك هاي موجود در سايت كاليفرنيا لينك كتابخانه است اين بخش شامل يك كتابخانه عظيم و عجيب الكترونيكي است كه متشكل از بيش از 100 كتابخانه در سراسر ايالات متحده مي باشد . اين كتابخانه بزرگ داراي ( 2/29 ) ميليون 29200000 عنوان كتاب مي باشد . كه اين حجم در نوع خود بي نظير و در سطح جهان كم نظير است . اين كتابخانه شامل بر كتابخانه هايي از قبيل :
• كتابخانه دانشگاه بركلي ( Berekly uni )
• كتابخانه دانشگاه ديويس ( Davis uni )
• كتابخانه دانشگاه سن ديگو ( San Diego )
• كتابخانه دانشگاه سانتاباربارا ( Senta Barbara uni )
و …
مي باشد .
دانشگاه كاليفرنيا در تلاش براي گسترش سايت خود به اقدامي دست زده كه در طي دو سال تكميل خواهد شد . اين دانشگاه قصد دارد مراكز خود را در سطح ايالت از 23 مركز به 107 مركز گسترش دهد كه در 72 منطقه از ايات پراكنده اند اين اقدام در صورت موفقيت توانايي سرويس دهي به 1500000 (يك و نيم ميليون ) نفر را به سايت كاليفرنيا خواهد بخشيد . و اين سايت را به بزرگترين سايت آموزشي در سطح جهان مبدل خواهد كرد .
در راستاي اهداف بالا انجمني با نام اختصاري AICCU


(the Association of Independent California Colleges & Universitys )
(انجمن دانشگاهها و دانشكده هاي مستقل كاليفرنيا )
تشكيل يافته است كه مشتمل بر 71 دانشگاه و دانشكده در ايالت كاليفرنيا است . همه اين مراكز با همكاري يكديگر سعي مي كنند تا به هدف اصلي انجمن نزديكتر شوند و در عين حال سعي مي كنند با رعايت اصل استقلال هر يك در ناحيه كاري خود با شرايط ويژگي هاي خاص خود به اهداف دانشكده اي نيز نزديكتر شوند .
4- 1) عملكرد ايران در اين زمينه :
مجوز اولين دانشگاه مجازي در رشته هاي مختلف كارشناسي و كارشناسي ارشد از وزارت علوم اخذ شد . جذب دانشجو در اين دانشگاه از طريق كنكور سراسري است . سايت مجازي دانشگاه ايران در آدرس اينترنتي زير قرار دارد:
http://www.net2university.com
دانشگاه اينترنتى ايران اولين مؤسسه آموزش عالى است كه براى اولين بار آموزش الكترونيكى را در قالب يك دانشگاه در كشور نهادينه نموده است. اين دانشگاه مبتنى بر آموزش الكترونيكى است و قادر است به كمك دستاوردهاى فن آورى اطلاعات به تدريج طيف وسيعى از رشته هاى تحصيلى را تحت پوشش خود قرار دهد.
دانشجويان اين دانشگاه همه ساله از طريق آزمون سراسرى در كشور، طبق ضوابط سازمان سنجش پذيرفته شده و به دانشگاه معرفى مىگردند. دانشجوى پذيرفته شده موظف است كليه ضوابط و مقررات آموزشى وزارت علوم، تحقيقات و فنآورى را رعايت نمايد و از اين جهت همانند دانشجويان دانشگاههاى معمول كشور به تحصيل خود ادامه دهد.


بغيراز امتحانات پايان ترم در هر نيمسال تحصيلى، دانشجويان اين دانشگاه به صورت غيرحضورى فعاليتهاى آموزشى خود را ادامه مى دهند بطور مثال ثبت نام، انتخاب واحد، آموزش و ... بصورت غير حضورى و الكترونيكى خواهد بود.لازم به ذكر است نظر به اينكه دانشجويان اين دانشگاه در بدو ورود ممكن است از مهارتهاى لازم براى بكارگيرى رايانه و يا شبكه اينترنت برخوردار نباشند، مقرر گرديده است در ترم اول اين مهارتها بصورت حضورى آموزش داده شود.


اين دانشگاه بصورت مؤسسه غير انتفاعى نوع اول از وزارت علوم، تحقيقات و فنآورى مجوز فعاليت اخذ نموده است. لذا دانشجويان ملزم به پرداخت هزينه هاى آموزشى خود به دانشگاه مىباشند. اين هزينه ها شامل هزينه هاى مربوط به خريد يك رايانه شخصى و اشتراك اينترنت نمىباشند. بديهى است شهريه اين دانشگاه با افزايش تعداد دانشجو در سالهاى آينده كاهش خواهد يافت.

هزينه آموزشى براى يك ترم پانزده واحدى حدود يكصد و پنجاه هزار تومان برآورد گرديده است. لازم به ذكر است سالانه هزينه هاى آموزشى توسط دانشگاه تعيين و به اطلاع دانشجويان رسانده خواهد شد. رشته هاى تحصيلى اين دانشگاه على الاصول داراى محدوديت ظرفيت نمىباشند ولى با توجه به نو پا بودن اين دانشگاه و محدوديت سخت افزارى احتمالاً در دوره اول محدوديتهايى براى ظرفيت رشته ها در نظرگرفته خواهد شد.


1-4-1) رشته هاي پيشنهادي در اين دانشگاه :
گروه هاى آموزشى اين دانشگاه و رشته هاى زير مجموعه هر گروه كه در آنها براي سال پايه، دانشجو پذيرفته خواهد شد به شرح زير مى با شند :
1-1-4-1) گروه الهيات و معارف اسلامي
علوم قرآن و حديث
تاريخ و تمدن اسلامي
2-1-4-1) زبان وگروه ادبيات
زبان و گروه ادبيات
زبان و ادبيات فارسي
زبان و ادبيات انگليسي
مترجمي زبان انگليسي


زبان و ادبيات روسي
3-1-4-1) گروه رياضي و كامپيوتر
نرم افزار
رياضي كاربردي
آمار
4-1-4-1) گروه علوم اجتماعي
علوم اجتماعي
حقوق
مردم شناسي
برنامه ريزي اجتماعي
5-1-4-1) گروه علوم تربيتي


علوم تربيتي
مديريت آموزشي
6-1-4-1) گروه مديريت
حسابداري
مديريت بازرگاني
مديريت صنعتي
مديريتي دولتي
مديريت بيمه
مديريت امور گمركي

2-4-1) دانشگاههاي مجازي ايران :
كلاس مجازي دانشگاه شريف http://sharifvu.org
كلاس مجازي دانشگاه اصفهان http://vu.ui.ac.ir
دانشگاه مجازي دانشگاه تهران http://cel.ut.ac.ir
1-2-4-1) دانشگاه مجازي صنعت نفت :
دانشگاه مجازي صنعت نفت نيز در رشته حسابداري خبره تاسيس شده است.
فصل دوم
1-2) دانشگاه مجازي (Virtual University ) :
اكنون پس از بررسي و آشنايي با ساختار و دورنمايي از چندين سايت آموزشي خوب است كه به بررسي موردي و جزئي يكي از سايتهاي آموزشي اينترنت بپردازيم . اين سايت كه در آدرس اينترنتي ( www.vu.org ) قرار دارد تحت عنوان Virtual University فعاليت مي كند . از نكاتي كه در نگرش به اين سايت بايد مورد توجه قرار بگيرد اين است كه ؛ سايتهاي آموزشي در اينترنت از ديدگاه وابستگي به مراكز به دو دسته تقسيم مي شوند : دسته اول گروهي از سايتها كه

وابسته به يك مركز آموزشي رسمي هستند ( مثلا يك دانشگاه محلي ) . دسته دوم گروهي از سايتها هستند كه به يك مركز آموزشي و تحصيلي خاص وابسته نبوده و به صورت يك مركز اينترنتي صرفا مجازي فعاليت مي كنند كه مركز مورد بررسي ما از نوع دوم و به صورت كاملا اينترنتي است .


اين دانشگاه مجازي كه از اين پس آن را با نام اختصاري ( vu ) ياد خواهيم كرد ، از سالهاي نيمه دهه هشتاد ميلادي شروع به كار نموده است . البته با نگاهي گذرا به تاريخچه اين مركز مي توان پي برد كه ؛ بنيان و اساس اين مركز ، سالها قبل از به ظهور رسيدن پديده اي به نام اينترنت در ايالات متحده آمريكا گذارده شده بود.


مركزي در سالهاي دهه شصت (70-60 ) ميلادي به صورت يك مركز تحقيقاتي داروئي تحت حمايت يك كلينيك فعاليت خود را شروع كرد و در سالهاي ابتدائي دهه هفتاد ميلادي ( 80-70 م) به صورت يك مركز رسمي در لس آنجلس شروع به كار كرد . مؤسسين اين مركز كه اكنون به آموزشهاي پزشكي ساده و كمكهاي اوليه پرداخته بود بر اين باور بوده و هستند كه تحصيل و ترويج علم بايد به صورت گسترده و عمومي صورت گيرد و همگان از آن بهره برند .
در گذر زمان با آغاز دهه هشتاد ميلادي و انقلابي كه كامپيوتر در

صنايع علمي ، تجاري و ... بوجود آورد ، اين مركز اقدام به راه اندازي يك BBs ) Bulletin Board System ( يا همان سيستم پيام رساني كرده و بطور همزمان بهره برداري از يك سيستم تلفن گويا براي مقاصد آموزشي را آغاز كرد .
با گسترش يافتن دنياي ارتباطات و كامپيوتر مديران VU بر آن شدند كه اين مركز را گسترش داده و با پديده نوظهور اينترنت به مقاصد جهاني خود نزديك و نزديكتر شوند . و با اين اقدام گام بلند اين مركز براي جهاني شدن و بروز ماندن برداشته شد و مركز اينترنتي VU يا همان (virtual university ) تبديل به عضوي از جهان مجازي اينترنت شد .
1-1-2) هدف VU چيست ؟
آنچه كه به تصريح طراحان و مؤسسان VU همواره مورد توجه و نظر آنان بوده و هست ؛ مسئله جهاني شدن علم و معارف است و در گوشه گوشه صفحات و محيط مجازي VU به مفاهيمي كه به هدف VU اشاره مي كند ، به چشم مي خورد . اين هدف كه عبارت است از :
(( به اشتراك گذاردن دانش با جهانيان و گسترش جهاني معرفت ))
به عنوان پايه اي براي يك جامعه متمدن و آزاد ، درون مايه خوشبختي معنوي ابناي بشر و بالاخره پلي مطمئن براي گذر به قرن 21 و يك صلح ماندگار جهاني مطرح شده است .
2-1-2) گستردگي VU :


دانشگاه مجازي (VU) به عنوان بزرگترين مركز سرويس دهنده اينترنتي براي مقاصد آموزشي مطرح بوده و طبق آمار منتشره توسط VU داراي يك ميليون (1000000) نفر دانشجو و فارغ التحصيل مي باشد و از هر گوشه از يكصد و بيست و هشت كشور جهان قابل دستيابي مي باشد .
3-1-2) شروع كار با VU بر روي اينترنت :
براي شروع كار با VU بر روي اينترنت لازم است اشاره اي كوتاه به نيازهاي يك كاربر جهت ورود و مرور كامل صفحات VU داشته باشيم .


• دارا بودن يك خط ارتباطي با اينترنت
• دارا بودن يك آدرس E-mail يا پست الكترونيكي
• استفاده از يكي از مرورگرهاي وب با ويرايش بالاتر از
( Netscape 3.0 / IE 3.0 ) .
حال كه با فرض اينكه كاربر تمامي امكانات مذكور را در اختيار دارد وارد سايت شده و عناوين مهم اين سايت را با هم مرور مي كنيم .
در صفحه خانگي ( Home Page) سايت VU به تعدادي لينك بر مي خوريم كه برخي از نيازهاي يك كاربر تازه وارد را پوشش مي دهند . از جمله اين اتصالات، مي توان به Subscribe اشاره كرد .
4-1-2) مشترك شدن با VU :
عنوان Subscribe به معني مشترك و يا آبونه شدن در سايت مي باشد . و پس از ورود به اين لينك يك صفحه مشتمل بر تعدادي پنجره متن ( Text Box ) به نمايش در مي آيد .
اين پنجره هاي متن به عنوان فرم درخواست اشتراك با كاربر عمل مي كنند و كاربر با پر كردن اين فرم كه شامل بر :
1- نام
2- نام خانوادگي
3- آدرس EMail ( پست الكترونيكي )
4- آدرس كشور ، منطقه ، شهر و ... مي باشد ،
درخواست عضو شدن در اين سايت را به سايت مي فرستد و در نتيجه با طي يك مرحله كوتاه عضو سايت شده و براي كاربر ميزي با نام او تشكيل خواهد شد .


5-1-2) سياست هاي حفاظتي :
داده هاي اشتراك گذاشته توسط شما محرمانه خواهد ماند و در برابر كسي افشا نخواهد شد و ليست e-mail ها در اختيار هيچ كس قرار نخواهد گرفت.
در پر كردن فرم دقت كنيد،زيرا فرم هاي ناقص در ليست انتظار قرار خواهد گرفت و اين مانع از آن مي شود كه به هدف خود برسيد.
6-1-2) ميز كار يك كاربر :
ميز يكي از صفحات مهم و پركاربرد اين سايت است . هر كاربر داراي ميز مخصوص به خود بوده و اكثر دستيابي هاي لازم را مي توان از محل ميز (Desk)انجام داد .


در بالاي صفحه ميز ، نام كاربر مالك و همچنين آدرس پست الكترونيكي وي ذكر شده است . كاربري كه به صورت رسمي در VU عضو شده باشد مي تواند هر بار با وارد كردن يك شماره دانشجويي ( ID ) شش رقمي به ميز مخصوص خود دستيابي داشته باشد اين عبارت شش كاراكتري تركيبي از : حرف اول اسم + حرف اول فاميل + چهار رقم آخر شماره تلفن مالك ميز است .


در ميز كار ، هر كاربر داراي حوزه وسيعي از اختيارات است و در واقع تمامي اتصالات كاربردي شخصي در صفحه ميز ظاهر شده اند . اين اتصالات به كاربر امكان مي دهد هر لحظه با ورود به يكي از آنها از يكي از خدمات VU استفاده كند .
كاربر از ميز كار مي تواند براي ثبت نام كلاس ها استفاده كند،از كلاس ها ديدن كند،به قسمت هايي مثل كافي چت ها ،اخبار جهان،آب و هوا،ابزار متنوع و منابع با تعداد كمي كليك موس دست يابد.
7-1-2) گزينه سالنما ( Calendar ) :
اين گزينه يكي از اتصالات اصلي و مهم اين سايت است كه به صورت يك اتصال هم در صفحه خانگي آمده و هم در ميز هر كاربر موجود مي باشد . اتصال سالنما عبارت است از صفحاتي از اين ساختار وب كه به معرفي دروس و رشته هايي كه در ترم آينده يا جاري از طريق اين مركز ارائه خواهد شد ، مي پردازد . و همچنين نكته پر اهميت در سالنما ذكر تاريخ شروع ترمها و تاريخ ثبت نامهاي جديد است .
با ورود به اين صفحه مي توان به چند گزينه برجسته از جمله اينترنت (Internet) ، هنر و نويسندگي ( Writing & Arts ) ، ذهن و بدن انسان ( Mind & Body ) بر خواهيم خورد هر يك از اين گزينه ها شبه رشته هايي هستند كه بازه انتخاب درس را محدودتر و انتخاب درس مورد نظر را براي كاربر آسان تر خواهند كرد .
1-7-1-2) رشته هايي كه در حوزه اينترنت قرار مي گيرند :
طراحي صفحات وب براي مبتديان
( HTML1 : Web page design for Beginners )


گسترده سازي سايت هاي شخصي
( HTML2 : Develop Our Web Sites )
مديريت اينترنت
( Internet Mastering )
طراحي پويشگرهاي وب


( Web Browser Design )
زبان هاي برنامه نويسي وب .
( Web Programing Languages : CGI , … , JAVA )
كاربرد موثر پست الكترونيكي
معرفي صفحات تنزلي آبشاري
كاربرد FTP
Java Scriptدر سطح مبتدي
Java Script پيشرفته در طراحي وب سايتها
ابزار آشكار سازي موارد محرمانه
Web Magic جهت رها سازي انحصار قدرت از Meta Tag ها
و ... .
2-7-1-2) رشته هايي كه در زمينه كامپيوتر قرار دارند :
آموزش مايكروسافت اكسس (MS – Access )
آموزش سستم عامل ناول( Netware Operating System )
زبان برنامه نويسي ويژوال بيسيك نسخه ششم ( MS VB 6.0 )
و ... .


3-7-1-2) رشته هايي كه در دسته بندي علوم پايه قرار دارند :
رياضيات ( Mathematics )
تاريخ‏ History ) (
جغرافي ( Geography )
و ... .
4-7-1-2) رشته هايي كه در دسته بندي علوم انساني قرار دارند :
فلسفه ( Philosophy )
اقتصاد و بازرگاني ( Commerce & Econony )


اديان ( Religions )
تجارت الكترونيكي ( E-Comerce)
و ... .
5-7-1-2) رشته هايي كه در گروه علوم تجربي جاي دارند :
فيزيولوژي ( Phisiology)
داروسازي ( Pharmacy )
تنظيم خانواده ( Family Planning )
و ... .
6-7-1-2) رشته هايي كه در گروه هنر قرار دارند :
تاريخ هنر ( History of Art )
موسيقي ( Music )
نويسندگي ( Writing )
ويرايش ( Edition )
نوشتن در مورد صفحه جهاني وب


ديگشنري و گرامر با لغات كاربردي در سطح يك
ديگشنري همراه با علائم در سطح دو
نوشتن مقالات مفيد
از بين بردن محدوده ها
نويسندگي به عنوان يك داروي بالا بردن استعداد
يادداشت برداري از سفر
Paint Shop Pro نسخه قبلي


و ... .
8-1-2) چگونه در يك كلاس ثبت نام كنيم ؟
آنچه در اين قسمت بيان مي شود نحوه طي آخرين مراحل براي ثبت نام در يك كلاس است . پس از گذراندن مراحل قبلي و يافتن نام دروس مورد نظر از سالنما و همچنين يافتن تاريخ شروع ترمها، كاربر تنها يك گام با ثبت نام فاصله دارد .
كاربري كه نام درس و تاريخ شروع ثبت نام را مي داند مي تواند با مراجعه به سايت VU در يكي از روزهاي ثبت نام در كلاسهاي VU ثبت نام كند . اين عمل با مراجعه به ميز شخصي و ورود به لينك ثبت نام در كلاس ( Enroll Class ) امكان پذير است در اين مرحله كاربر نام دروسي را كه مي خواهد از ليست دروس گزينش مي كند و پس از طي يك مرحله ثبت نام اسم دروس انتخاب شده كاربر بر روي قسمت مياني صفحه ميز نقش خواهد بست .
هر كاربر مي تواند براي هر ترم بين 1 تا 3 درس از دروس ارائه شده را برگزيند. اين محدوديت 3 درسي از طرف VU اعمال شده است و علت اين مورد بنا به بيان سايت VU اين است كه براي يادگيري هر درس از دروس VU، 4-3 ساعت مطالعه لازم است . و از نظر سايت VU كاربر بازدهي بيش از اين تعداد درس را در يك ترم نخواهد داشت .
كاربراني كه در كمتر از 3 درس از دروس VU ثبت نام كرده اند مي توانند با مراجعه به لينك ( Add a Class ) در صفحه ميز كاربر به اضافه كردن دروس تا سقف 3 درس بپردازند . همچنين كاربراني كه مايل به حذف يك يا چند درس از دروس انتخاب شده خود مي باشند كافي است تا در صفحه ميز كاربر به گزينه حذف يك كلاس ( Drop a Class ) مراجعه كنند و پس از طي يك مرحله كوتاه درس مورد نظر حذف خواهد شد .


9-1-2) پيش نيازها و مراجع درس :
بيشتر رشته ها در دانشگاه مجازي open enrollment هستند و همه مي توانند در آنها شركت كنند. و در صورت دارا بودن پيش نياز عنوان درس يا دروس پيش نياز در صفحه سالنما ( Calendar ) در كنار نام درس قيد شده است .
براي يادگيري دروس VU نياز به مرجع ( Reference ) خاصي نيست

. و جزوات ارائه شده از طرف VU خود به تنهايي در بر گيرنده عمده مطالب مي باشد .
بيشتر رشته ها احتياج به كتاب درسي ندارند و اينطور در نظر گرفته شده كه دانشجويان اين دانشگاه درآمد ثابت و محدود دارند و نمي توانند كتاب ها و جزوات گران قيمت داشته باشند.اگر يك درس يا رشته احتياج به كتاب درسي داشته باشد،در توضيحات رشته يا درس فهرست خواهد شد.كتاب هاي درسي را مي توانيد از كتابفروشي محوطه دانشگاه بوسيله كليك كردن بر روي لينك عنوان كتاب خريداري كنيد.
پس از طي روال انتخاب درس و تأ ئيد درس تا هنگام پرداخت شهريه پيامي مبني بر عدم پرداخت شهريه توسط كاربر در قسمت پائين صفحه ميز او نقش مي بندد و پرداخت شهريه و هزينه خدمات را به كاربر متذكر مي شود .
10-1-2) شهريه و هزينه هاي VU .... :
از مهمترين پارامترهاي مربوط به هر خدمت ، قيمت يا هزينه خدماتي است . بهترين ارائه دهنده هر نوع خدمات عبارت است از سازماني كه با كمترين هزينه بهترين خدمات را ارائه دهد .
شايد VU در زمينه ارائه خدمات اينترنتي يكي از بهترين مراكز باشد .
شما با تحصيل در VU علاوه بر ساير مزايايي كه در بخشهاي گذشته ذكر شد از يك مزيت ديگر نيز برخوردار هستيد . شما با هزينه هنگفت تحصيل سر و كار نخواهيد داشت . لطفا با دقت بخوانيد !! (( هزينه تحصيل در VU براي هر ترم برابر با 15 دلار است )) كه هزينه اي اندك براي خدماتي خوب مي باشد . اين هزينه براي هر ترم دريافت خواهد شد و با تعداد دروس انتخابي از طرف شما هيچ رابطه اي ندارد . يعني شما چه يك درس انتخاب كنيد و چه سه درس انتخاب كنيد هزينه اي

15 دلاري خواهيد داشت .
در كنار توجه به اين هزينه اندك بايد به اين موضوع دقت داشت كه سايت VU به هيچ ارگان دولتي وابسته نيست و همچنين شما نمي توانيد در سرتاسر صفحات اين سايت نشاني از آگهي ها و تصاوير و حتي Banner Text هاي تبليغاتي بيابيد . اين ويژگي VU را هر چه بيشتر به يك سايت آموزشي ايده آل شبيه مي كند . و اهدافي كه در ابتداي اين بخش شايد تا حدودي آرمان گونه به نظر مي رسيد واقع بينانه تر و صادقانه تر جلوه گر مي سازد .
پس از معرفي اين مركز ارزان قيمت تحصيلي بايد به نحوه پرداخت شهريه نيز اشاره داشت . رو

ش اول كه متداولترين روش پرداختهاي اينترنتي است ؛ روش پرداخت از طريق كارت اعتباري ( Credit Card )‌ مي باشد و دو روش ديگر عبارتند از اول : پست كردن يك چك به مبلغ 15 دلار به آدرس سايت و ديگري : پست كردن يك چك به مبلغ 15 دلار ايالات متحده به صورت نقد به آدرس VU .
تذكر : اين پستها بايد به صورت زميني ( پست زميني ) انجام گيرد و براي ساكنان ايالات متحده امكان پذيرتر و آسان تر خواهد بود .
حال كه انتخاب دروس و پرداخت هزينه ها اتمام يافته است مي توان از نحوه تدريس در VU ‌ مطلع شد .

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید