بخشی از مقاله

مقدمه :
شركت داروسازي ثامن با هدف رسيدن به خودكفايي از طريق توليد كيفي وكمي محلول هاي تزريقي و شستشو در حجم هاي كم ، متوسط و زياد در سال 1363 تأسيس و در سال 1371 در شهرستان مشهد به بهره برداري رسيد . شركت داروسازي ثامن با سرمايه گذاري مشترك سازمان صنايع ملي ايران و آستان قدس رضوي ، در زميني به مساحت 10 هكتار و با زيربناي بيش از 29000 متر مربع بنا شده است .


عمده سهامداران كنوني شركت داروسازي ثامن عبارتند از :
1) آستان قدس رضوي
2) شركت سرمايه گذاري دارويي تأمين
3) صندوق بازنشستگي كشوري
تأسيسات منحصربفرد داروسازي ثامن كه ضرورت صنعت داروسازي برخوردار از هواي اسپتيك و ديگر مشخصات استاندارد بين المللي داروسازي مي باشد در بين واحد هاي صنعتي خراسان براي اولين بار طراحي و مورد استفاده قرار گرفته است . مجموعه كارخانه شامل ساختمان هاي متعددي است كه از جمله ساختمان هاي مربوط به خطوط توليد ، آبسازي ، آب مقطرگيري ، ساخت محلول ، پْركني ، استريليزاسيون ، بسته بندي ، انبار هاي مواد اوليه ، محصول و قرنطينه ، آزمايشگاه هاي شيميايي ، فارماكولوژي و ميكروبيولوژي ، آزمايشگاه تحقيقات (R&D) ، واحد توليد پپتيدهاي نوتركيب ، نيروگاه و ... را مي توان نام برد .
اين شركت به منظور ورود به بازارهاي بين المللي دارو به استاندارد ( G.M.P ) اكتفا ننموده و استاندارد جهاني ISO 9001 / 2000 را در مديريت كيفيت از شركت لويدز رجيستر انگلستان دريافت نموده است .
شركت داروسازي ثامن در ابتداي بهره برداري عليرغم وابستگي مطلق به مواد اوليه خارجي توانست با تلاش و كوشش پيگير در جهت قطع اين وابستگي قدم برداشت بطوري كه در حال حاضر وابستگي به خارج به كمتر از 20 درصد كاهش يافته است .

فصل اول

 


معرفي واحدهاي توليد

فراورده هاي تزريقي تغذيه اي و الكتروليت :
از حياتي ترين فراورده هاي پزشكي محلول هاي تزريقي تغذيه اي و الكتروليت مي باشند . قبل از آغاز به كار داروسازي ثامن كمبود شديد اين گروه فراورده ها به ويژه در فصل تابستان و شيوع مسموميت هاي غذايي و بيماريهاي عفوني تنها از طريق واردات به موقع و كافي آن ميسر بود . خوشبختانه توليد در عرضه محصولات ثامن به بازار مصرف با توان بالا ، ضمن رفع كامل نياز كشور به فرآورده هاي فوق ، امكان عرضه آن به بازارهااي بين المللي را تيز فراهم نموده . به اين ترتيب توليد اين فرآورده ها به عنوان سهمي در كننار ديگر صادرات غير نفتي كشور ، گام بزرگ ديگري در جهت استقلال و خود كفايي جمهوري اسلامي ايران و در راستاي برنامه توسعه بلند مدت كشور محسوب مي گردد .

واحد آبسازي :
مهمترين عنصر در تكنولوژي ساخت فرآورده هاي تزيقي آب خالص است . آب پس از استهصال از چاه و ذخيره سازي در معرض تصويه هاي مكرر قرار گرفته و پس از جذب كلر احتمالي باقيمانده از مقابل اشعه ماوراء بنفش عبور كرده و املاح آن توسط رزينها گرفته مي شود تا خلوص نسبي حاصل گردد . در اين مرحله پس از انجام عمل تقطير به منظور جلوگيري از رشد ميكروبها در تانك هاي نهايي ذخيره و در حدود 95 درجه سانتيگراد و در گردش مناسب نگهداري و براي توليد محلول هاي تزيقي آماده مي شود .

واحد ساخت محلول :
سالن ساخت محلول به نحوي طراحي شده است تا مانع از ورود هر گونه آلودگي به داخل فرآيند توليد گردد . فرآيند ساخت محلول تا رسيدن به غلظت مطلوب در سيستم كاملاً بسته و با برنامه

ريزي رايانه ( ميكروپروسسور ) انجام مي پذيرد . در اين مرحله فيلتراسيون اوليه ، ثانويه و نهايي انجام گرديده و كليه ذرات معلّق به همراه اجسام ميكروبي احتمالي گرفته مي شود و به اين ترتيب محلول براي مرحله نهايي آماده مي گردد .

واحد پْركني ( Filling ) :
انتخاب ماشين آلات و تجهيزات خطوط توليد ، خدمات رايانه اي و ديگر سيستم هاي فني كارخانه بر اساس پيشرفته ترين تكنولوژي موجود در جهان و رعايت اصول شرايط توليد مطلوب (G.M.P ) توسط تيم فني پروژه انجام شده است .


روش توليد بطري بر پايه تكنيك پيشرفته همزمان توليد بطري ، پْركني و درب بندي ( BLOW–FILL– SEAL ) مي باشد كه نهايتاً ظرف بسته شده مجموعاً در مدت زمان كمتر از 27 ثانيه و در يك دستگاه انجام مي گردد .
دستگاه هاي تمام اتوماتيك توليد آمپول آب مقطر نيز بر پايه تكنيك پيشرفته همزمان توليد بطري ، پْركني و درب بندي ( BLOW–FILL– SEAL ) و با ظرفيت توليد حدود 8000 آمپول در ساعت در اين شركت در حال بهره برداري است .
جهت تضمين كيفيت بطري هاي توليدي از لحاظ اطمينان از نداشتن هرگونه سوراخ ريز احتمالي ، از دستگاه هاي نشت يابي كه مطابق با آخرين تكنولوژي روز دنيا مي باشد استفاده مي شود . محصولات كيسه اي با قابليت توليد محصولات از حجم 50 تا 5000 ميلي ليتر نيز در اين شركت بكار گرفته شده است .

واحد سترون سازي ( Strilization ) :
دقت در انتخاب كوپوليمر پلي پروپلين مصرفي اين امكان را بوجود آورده است كه محصولات در هنگام سترون نمودن در دماي 121 درجه سانتيگراد و به مدت 20 تا 30 دقيقه بخوبي مقاومت نموده تا اين عمل با ماخذ استاندارد بين المللي مطلبقت داشته باشد .

واحد بسته بندي :
بسته بندي مراحل پس از استريل است . عمده ترين ماده اوليه بسته بندي مورد نياز كارخانه كوپوليمر پلي پروپلين است كه در ابتداي بهره برداري از خارج از كشور خريداري مي گرديد اما پس از بهره برداري كارخانه پتروشيمي اراك با هماهنگي به عمل آمده توسط دو كارخانه و تلاش گسترده واحد تحقيقات شركت ثامن ، امكان تأمين كوپوليمر پلي پروپلين مورد نياز از داخل كشور ميسر گرديد . در اين مرحله محلول هاي تزريقي به عنوان محصول نهايي مورد كنترل چشمي ، آزمايش عدم نشت و ساير كنترل هاي فيزيكي قرار مي گيرند تا براي چسب زني و بسته بندي نهايي آماده گردند . پس از بسته بندي نهايي محصول به انبار قرنطينه انتقال داده مي شود . آزمايشات كيفي و كمي محصول توسط آزمايشگاههاي تخصصي مجهز و مدرن انجام شده و سپس مجوز عرضه به بازار مصرف صادر مي شود تا محصولي مطابق با كيفيت استانداردهاي جهاني در دسترس شبكه خدمات درماني و پزشكي كشور قرار گيرد .

 


فصل دوم


تكنولوژي ماشين هاي مديتال

Clear – Flex

1 - معرفي تكنولوژي Clear – Flex :

 

1- 1 – اطلاعات عمومي :
تكنولوژي Clear – Flex بوسيله شركت BIEFFE MEDITAL طراحي شده است كه از يك قسمت مكانيكي ( ماشين ) عمليات فورمينگ ، پْركردن و دوخت پلاستيك هاي چند لايه براي محصولات تزريقي را شامل مي شود .
تكنولوژي Clear – Flex كه به صورت تمام مكانيكي طراحي شده است اين قابليت را داراست كه محصولات متنوع را در كيسه هاي بين100 ml و 5000 ml فرم دادن ، پْر كردن و دوخت نمايد .
اين تكنولوژي مطابق با G.M.P بوده و شامل استانداردهاي تضمين كيفيت آن مي باشد .

1- 2 – المانهاي مربوط بهG.M.P و هماهنگي آن با تكنولوژي Clear – Flex :
در صورت داشتن المانهاي ثابت زير محصولات مطابق G.M.P خواهد بود .
1- داشتن برق تغذيه ثابت و با ساختار مناسب .
2- وجود آب چيلد و آب شستشوي مناسب بدون قطع ناگهاني و مداوم .
3- داشتن دماي مناسب براي سالن پْركن و رطوبت نسبي در اندازه لازم .
4- استفاده از فيلم هاي چند لايه Clear – Flex و ولو توليدي از كارخانه مديتال .
5- داشتن اپراتورهاي ماهر كه در مديتال آموزش ديده باشند و عملكرد و آموزش آنها توسط مركز آموزش شهر Grosotto ايتاليا تأييد شده باشد . و در نهايت آموزش تكنيسين هاي فني تحت ليسانس مديتال .
6- داشتن تعويض هواي مناسب ، داشتن تعميرات برنامه ريزي شده .

 

2 - قسمت هاي مختلف ماشين :
2-1- شماتيك اپراتوري 2-2- قسمت بوبين فيلم
2-3- شستشوي فيلم 2-4- خشك كن فيلم
2-5- تا كردن فيلم 2-6- قسمت ولو
2-7- قسمت جوش و دوخت عمودي 2-8- سيستم پْركن
2-9- سيستم كشش فيلم و جوش آن 2-10- قسمت جوش و دوخت افقي


2-11- قسمت قرار دهنده فيلم در حال كشش در دستگاه
2-12- متعلقات جانبي 2-13- سيستم ايمني جهت راهبري ماشين

2-1- شماتيك اپراتوري : 2.1 Operational Schematics

A. محل نصب بوبين فيلم .
B. قسمت شستشوي فيلم .
C. خشك كن فيلم و استريليزاسيون .
D. قسمت تا كننده فيلم .
E. جوش ولو .
F. جوش عمودي كيسه .
G. جوش افقي كيسه .
H. سيستم پْركن .
I. محصول و كيسه تمام شده .
.M1 موتور انتقال فيلم . .M2 موتور اصلي دستگاه .
.M3 موتور قابل قطع و وصل حركتي متناوب جلوي دستگاه ( غلتك جلو برنده )
فيلم ابتدا از فاز A عبور و جهت شستشو به فازB وارد مي شود سپس جهت خشك شدن وارد غلتك خشك كن فازC مي شود و سپس جهت تا شدن فيلم از مثلث تا كردن فيلم عبور كرده و شرايط جهت جوش ولو فاز E مهيا مي گردد . ارتباط بين فاز B وC توسط موتور انتقال فيلم M1 انجام شده و جهت دوخت عمودي و افقي در فازهاي F,G و همچنين موقعيت پْركن موتور M2 اصلي عمل مي نمايد تمام مراحل توسط 16 بادامك موجود در جعبه الكتريكي فرمان مي گيرد و جريانهاي الكتريكي برقرار مي شود بين فاز F و G يك موتور كلاجي وجود دارد كه فيلم را به جلو مي كشد .

2-2- قسمت بوبين فيلم : 2.2 Film Bobin


پلاستيك هاي لايه اي فيلم مي تواند قبلاً به صورت پرينت شده و آماده بر روي ماشين نصب گردد همچنين اين امكان وجود دارد كه فيلم بلانك ( بدون پرينت ) بر روي ماشين نصب شده و سپس بوسيله سيستم Hot – Print كليشه بر روي آن چاپ گردد .
عرض بوبين فيلم 560 ميليمتر بوده و تلرانس ماكزيمم آن 2 ميليمتر مي باشد .
ضخامت فيلم ها بين 110 تا 230 ميكرون مي باشد .
فيلم هاي كيسه بر روي رول هاي پلاستيكي با قطر 150 ميليمتر مطابق استاندارد اروپا پيچيده شده است .


ساختار اصلي فيلم ها : ( بوبين فيلم ها )
a) مشخصات و فرمول هاي آن كاملاً واضح باشد .
b) براحتي قابل باز شدن باشد .
c) ضخامت و يكنواختي كاملاً همسان باشد .
نكته بسيار مهم اينست كه فيلم با دقت بسيار بالا نگهداري گردد تا از صدمات خارجي محفوظ بماند .
بهترين دماي نگهداري فيلم ها 15 تا 20 درجه سانتي گراد و رطوبت نسبي 50% مي باشد .
دقت كنيد كه :
a) انبار در مجاورت محيط و منبع گرم نباشد .
b) اجسام تيز در مجاورت بوبين فيلم ها نباشد .
c) فقط هنگامي روكش فيلم ها را بر داريد كه مي خواهيد استفاده كنيد .
بوبين فيلم بايستي بر روي شافت مخصوص قرار گرفته و بعد از قرار دادن مهره مخصوص در جهت خلاف عقربه هاي ساعت بسته شود . ( در حاليكه اوپراتور در جلوي ماشين ايستاده است .)
فيلم از ميان دو سري رول حركت مي كند :
a) 5 عدد رول فيكس كه روي بدنه ماشين نصب است .
b) 4 رول متحرك كه زاويه مناسب در برابر حركت مي گيرد .
سري دوم رول ها در زمان عبور فيلم كمترين زاويه را داراست و بر روي شافت متحرك رول ها قابليت نصب وزنه هاي مناسب مي باشد كه با تغييرات گشتاور بتواند سرعت باز شدن فيلم را تنظيم نمايد .
وظيفه اين سيستم اينست كه :
1) فيلم را تحت كشش نگه مي دارد .
2) مقاومت باز شدن فيلم را كاهش مي دهد .

2-3- شستشوي فيلم 2.3 Film Washing
در اين قسمت فيلم به وسيله آب مقطر دياناليز شستشو مي شود . اين عمل شامل در قسمت است :
1) آزاد سازي پارتيكل روي سطح فيلم بوسيله فشار آب و ميدان التراسونيك .
2) حوضچه دوم بوسييله فشار آب .
فيلم از ميان رول هاي داخل تانك شستشو در ارتفاع 30 سانتي متري در دو قسمت عبور داده مي شود . حوضچه شامل قسمت هاي زير است :
1) نمايانگر تغذيه آب ورودي .
2) نمايانگر تعويض آب ورودي


3) نمايانگر تخليه آب .
فيلم وارد حوضچه اوليه گرديد كه در اين قسمت آب از قسمت پايين مخزن مكش شده و از بالاي آن پس از فيلتر شدن بر روي فيلم پاششش مي شود پمپ هاي سير كولاسيون در دو حوضچه اين وظيفه را به عهده دارند طراحي خاص اين قسمت اين است كه جريان گردابي مابين فيلم و مبدل فركانس اولتراسونيك بوجود آمده باعث تميز شدن فيلم مي گردد و در حوضچه ي دوم با پاشش آب از نازل ها توسط پمپ شماره 2 فيلم شستشو مي گردد .
تنظيم دقيق فاكتورهاي زير مهم است :


a) آب ورودي 1.5 ليتر بر دقيقه باشد .
b) دماي آب در شرايط مناسب تنظيم گردد .
نكته بسيار مهم :
دماي مناسب آب مقطر يا دياناليز مورد استفاده بايستي بين13 c تا 18 c باشد كه اگر دماي آب از دماي ذكر شده بيشتر گردد فيلم به سختي در دستگاه كشيده شده و مات مي گردد .
اطلاعات سيستم شستشو :
پمپ NO:1 الف ) فشار 4 بار ب) دبي 5000 ليتر در ساعت
فيلتر NO:1 الف ) نوع : از نوع كارتريج ب) تعداد فيلتر كارتريج 3 عدد
ج‌) منفذ فيلتر و دقت فيلتر : 3 ميكرون
پمپ NO:2 الف ) فشار 5 بار ب) دبي 6000 ليتر در ساعت
فيلتر NO:1 الف ) نوع : از نوع كارتريج ب) تعداد فيلتر كارتريج 3 عدد
ج) مش فيلتر: 1.2 ميكرون قطر لوله آب ورودي 2 اينچ

شستشوي التراسونيك : اين قسمت شامل :
a) حوضچه استيل
b) ژنراتور تانك شستشو ( داخل تابلوي برق )
c) ترنسديوسربا مبدل فركانس ( در داخل حوضچه ) مي باشد .
اين ترنسديوسر لرزش ها و ويبره الكترونيكي را به لرزش و ويبره مكانيكي تبديل مي كند با فركانس بالايي كه در داخل آب ايجاد مي كند موج التراسونيك 20.000 سيكل در ثانيه مي باشد كه به آب منتقل مي شود .
اين موج بر روي سطح مايع تأثير گذاشته و انعكاس آن به كف حوضچه منتقل مي گردد اين امواج در آب ويبره ايجاد مي كند كه بستگي به سطح مايع داخل تانك و موادي كه قرار است تميز شود دارد .
هنگامي كه اين امواج در داخل تانك تأثير مي كند مقدار بسيار زيادي حباب هوا در داخل آب ايجاد مي كند كه با ضربات انعكاسي توليد وكيوم كرده و ذرات را از فيلم جدا مي كند . در جريان اين اعمال ذرات ريز و پارتيكل روي فيلم جدا شده و فيلم كاملاً شستشو مي گردد .

2-4- خشك كن فيلم : 2.4 Film Drying


در زمان خروج فيلم از تانك شستشو فيلم ئارد تونل استيل شده كه اين تونل با هواي سيركولاسيون فيلتر شده كلاس 100 تحت فشار است اين فيلم از ميان دو غلتك از جنس رابر تحت فشار قرار مي گيرد كه آب باقي مانده احتمالي روي آن خشك گردد . سپس فيلم وارد دومي سري از غلتك هاي متحرك گرديده و جهت ورود به سيستم بعدي آماده مي شود . در اين زمان فيلم از ميان چهار عدد لامپ ماوراي بنفش uv عبور مي كند كه تأثير آنها عبارت است از:
1) استريليزاسيون ( جلوگيري از رشد باكتري ) .
2) خشك كردن ثانويه كه حداقل دماي آن حدود 40 درجه سانتي گراد

مي باشد .

2-5- سيستم تا كردن فيلم 2.5 Film Folding
اين سيستم شامل سيستم هيدروليك كه داراي يك پمپ مخصوص بوده و در مجاورت تانك شستشو قرار دارد كه به نام سيستم Fife ناميده شده است .
اين تجهيزات به وسيله ابزار خاص ( فتوسل ) لبه فيلم را بر اساس اشعه IR مي خواند و قابليت تنظيم دو لبه فيلم را تا كمتر از 25 ميليمتر در صورت تنحراف به صورت اتوماتيك داراست .
اگر مقدار انحراف بيشتر از 25 ميليمتر گرديد بوسيله پيچ تنظيم فتوسل به صورت دستي فتوسل را در موقعيت مناسب قرار دهيد .
بوسيله چرخش پيچ در جهت عقربه هاي ساعت مي توان قسمتي از فيلم را كه داراي پرينت نيست كمتر كرد .
عملكرد اين سيستم بر اساس تغييرات شفافيت فيلم انجام مي شود كه بوسيله رول هيدروليك موقعيت فيلم تنظيم مي گردد .
عمل تا كردن فيلم توسط مثلث موجود در مسير انجام مي شود . تنظيم اين مثلث در زمان ساخت ماشين صورت گرفته است و معمولاً نيازي به تنظيم مجدد ندارد .
عمل تا كردن سپس بوسيله عبور فيلم از روي 2 عدد رول مخصوص كامل مي شود .

2-6- قسمت ولوها : 2.6 Values
ولو مدل قديم مورد استفاده در دستگاه داراي قطر خارجي 0.5 + 30 مي باشد . قطر داخلي اين ولوها 0.2 + 23.5 مي باشد . ضخامت پرده ولو كه جوش مي خورد 20/ + 350 ميكرون است .
ولوها در كارتن هاي مخصوص داخل نايلون هاي پلي اتيلن بسته بندي شده اند .


هنگام پْر كردن ويبراتور بايستي دقت داشته باشيد كه مخزن را بيشتر از نيمه پْر نكنيد اين ولوها در شرايط مناسب تميز در نايلون ها بسته بندي شده و دوخت خورده اند . جنس ولو از نوع پلي پروپلين ( Moplen EPT 30 a ) بوده كه بوسيله التراسونيك به فيلم جوش مي خورد .
اين نوع جوش كاملاً مواد ولو و فيلم را در هم مذاب و خميري كرده كه به هم جوش مي خورند .
جوش ولو به فاكتورهاي زير بستگي دارد :
1) زمان فرستادن پالس التراسونيك .
2) فشار .


3) طراحي فرم سونوتردو ( ميدان ويبره ) .
قسمت ويويبراتور ولو به صورت دستي پر مي گردد . اين بسكت ولوها را به وسيلة قطع و وصل مناسب ويبراتور به كانال مربوطه هدايت مي كند و قسمت تغذيه ولو به صورت مغناطيسي ولو را به دهانه ساپورت ولو هدايت مي كند ، كه عمل انتقال ولو مي تواند از نوع جديد بصورت كانال مخصوص با سيستم نيوماتيك باشد و ساپورت ولو نيوماتيك باشد يا به صورت قديم با دور موتور سنكرونايز شده باشد .

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید