بخشی از پاورپوینت

--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----

اسلاید 1 :

ویتامین B1

ویتامین ب یک B1که نام شیمیایی آن تیامین (Thiamine) می باشد برای انتقال انواع پیام های عصبی که بین مغز و نخاع ردوبدل می شوند ضروری می باشد. این ویتامین همچنین برای کار انواعی از آنزیم های خاص که برای بدن انرژی ایجاد می کنند لازم می باشد. ذخیره ویتامین ب یک در بدن نسبتاٌ کم می باشد و بنابراین هر روز باید مقداری از این ویتامین در رژیم غذایی وجود داشته باشد.

اسلاید 2 :

ویتامین B1

مقدار مورد نیاز ویتامین (B1) برای بزرگسالان4/1 میلی گرم  در روز می باشد. اگر به یکباره مقدار زیادی ویتامین ب یک بخوریم این ویتامین به خوبی در بدن جذب نمی شود. بنابراین بهترین کار این است که بطور منظم مقدار مورد نیاز را به تدریج مصرف نماییم. مصرف مقادیر بیشتر از نیاز روزانه باعث هیچ مشکلی نمی شود زیرا ویتامین ب یک اضافه از طریق ادرار از بدن خارج می شود. بعضی از متخصصین تغذیه توصیه می کنند که برای حفظ سلامتی باید روزانه 5/3 تا 2/9 میلی گرم مصرف شود و برای مواردی که به عنوان درمان بیماری، این ویتامین مصرف می گردد باید روزانه 25 تا 100 میلیگرم مصرف شود. به نظر می رسد که اگر ویتامین ب یک همراه با ویتامین ب دو (B2) و ویتامین ب شش B6)) مصرف شود تأثیر ویتامین ب یک در بدن بیشتر خواهد بود.

اسلاید 3 :

هشدار در مورد ویتامین ب یک

 تحقیقات نشان داده است که اگر بیش از 50 میلیگرم ویتامین ب یک به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن مصرف شود و یا اینکه روزی بیش از سه گرم از این ویتامین مصرف گردد می تواند برای بدن سمی باشد. در چنین مواردی علایمی مثل ضربان قلب، بی خوابی، ضعف عمومی، سر درد و تحریک پذیری یا زود رنجی ایجاد می شود. مصرف خیلی زیاد ویتامین ب یک می تواند منجر به از دست دادن سایر ویتامین های ب از بدن شود.

 

اسلاید 4 :

موارد استفاده های درمانی از ویتامین ب یک

تقویت حافظه، کاهش میل خوردن چیزهای شیرین، بیماری آلزایمر، ام اس

کمبود ویتامین ب یک می تواند منجر به بروز مشکلات و بیماریهای زیر شود:

افسردگی

خستگی

کم شدن حافظه

سر درد

تهوع

سوزن سوزن شدن یا گزگز دست ها

اسلاید 5 :

غذاهای سر شار از ویتامین ب یک

در 100 گرم از مواد غذایی زیر، مقدار ویتامین ب یک برابر است با:

عصاره مخمر                         25/4 میلی گرم

نخود فرنگی                           89/0 میلی گرم

پرتقال                                  70/0 میلی گرم

سیب زمینی آب پز                    59/0 میلی گرم

نان سبوس دار                        37/0 میلی گرم

زرده تخم مرغ                        30/0 میلی گرم          

اسلاید 6 :

ویتامین B2

درادامه بحث ویتامینها ، امروز به معرفی ویتامینB2 از گروه ویتامینهای محلول درآب می پردازیم :

نام دیگرویتامینB2*ریبوفلاوین است . دلیل انتخاب این نام ، رنگ زرد این ویتامین است که ناشی از وجود حلقه فلاوینی موجود در ساختمان آن می باشد . از ویتامینهایی است که در بسیاری از مواد غذایی موجود است اما عوارض کمبود آن گریبانگیر افراد زیادی است ، در حالیکه خود  آنها ، نمی دانند این عارضه می تواند ناشی از کمبود مواد غذایی باشد .

اولین بار این ویتامین زمانی کشف شد که در حین بررسی برروی ویتامینB1 ، دانشمندان متوجه شدند جزء دیگری موجود است که در مقابل حرارت مقاوم تر ازB1 است و زمانی که آنرا از شیر استخراج کردند این رنگدانه های زرد رنگ راB2 نامیدند . درواقع یکی از دلایلی که روش مناسب شیررا نگهداری در پاکتهای چند لایه می دانند این است که، از تخریبB2 در برابر نور جلوگیری می کند زیرا این ویتامین در مجاورت اشعه ماوراء بنفش تخریب می شود .

B2 همراه غذا وارد بدن می شود و به کمک ناقل هایی که در دیواره روده وجود دارد به خون منتقل می گردد . ویتامینB2 جزء ویتامینهای محلول در آب است از اینرو در بدن ذخیره نمی شود پس میزان مورد نیاز آن باید روزانه مصرف گردد تا مبتلا به کمبود آن نشویم .

اسلاید 7 :

عملکرد ویتامین B2در بدن چیست ؟

ویتامینB2 زمانی فعال می شود که مولکول فسفر دریافت کند واین قابلیت را پیدا نماید که در فعالیت های مهم سوخت ساز بدن عمل کند .B2 در فعال شدن ویتامینB3 و  B6 نیز دخالت دارد . از اینرو پیشنهاد می کنیم نام آنرا " ویتامین نخود هر آش " بگذاریم چون در بسیاری از اعمال حیاتی بدن و فعالیت دیگر ویتامینها تأثیر دارد . در بدن ما تبدیلB2 به فرم فعال آن تحت تأثر آنزیمهای مربوط به غده تیروئید می باشد . از اینروافرادی که مبتلا به گواتر هستند و تیروئید کم کار یا پرکار دارند باید مراقب میزان دریافت این ویتامین باشندو از منابع حاوی این ویتامین بیشتر تغذیه کنند چون با کاهش فعالیت غده تیروئید کارایی این ویتامین نیز کاهش می یابد :

  • میزان مورد نیاز این ویتامین3/1میکروگرم در روز است .
  • حتما افراد بسیاری را دیده اید  که دچارزخم در گوشه دهانباشند ، یازبانشان متورموسرخ شده باشد و یالبهایشان ترک خورده باشد . اینها همه از علائم کمبود ویتامینB2 است .
  • درمراحل اولیه در صورتیکه فرد 1 تا 2 ماه از این ویتامین کمتر از میزان نیازش مصرف کند علائم اولیه در چشمهای او ظاهر می شود؛ یعنی اثرات او به صورت حساسیت به نور، اشکریزی چشمها و سوزش و خارش چشمها ، بروز می کند . با پیشرفت کمبود این ویتامین در گوشه دهان زخم ایجاد می شود و فرد نمی تواند دهانش را به راحتی باز کند، زبان فرد ارغوانی رنگ، متورم و دردناک می شود البته همه این علائم با هم بروز نمی کند گاهی فقط یک یا چند علامت در فرد دیده می شود . از علائم دیگر جوشهای ریزی است که در منطقه کنار بینی و گوشه دهان به وجود می آید . همچنین در منطقه سفید چشم رگهای خونی دیده می شود .کمبود شدید این ویتامین برای یک فرد باردار، عواقب وخیم تری به دنبال دارد  از آن جمله ایجاد عارضه لب شکری در جنین است .

منابع غنی این ویتامین کدام اند ؟

  • این ویتامین به میزان زیاد درشیر و محصولات لبنی موجود است .
  • جگربهترین منبع ویتامینB2 است .
  • مخمر آب جو نیز از منابع غنیB2 است
  • این ویتامین درگوشت وتخم مرغ هم وجود دارد .

اسلاید 8 :

  • درسبوس گندم و در بسیاری ازسبزیجات از جمله اسفناج موجود است .
  • در صورتیکه شما روزانه 2 لیوان شیر یا ماست مصرف کنید و در طول روز غذای تهیه شده با گوشت ( گوشت قرمز، مرغ و ماهی) یا تخم مرغ مصرف نمایید و از نان سبوس دار مثل نان سنگک تغذیه کنید ، مطمئن باشید میزانB2 مورد نیاز بدن شما تأمین شده است. نیاز به این ویتامین در بارداری افزایش می یابد پس به خانمهای باردار توصیه می شود از منابع غنی این ویتامین یعنی جگر ، ماءالشعیر و شیر با چربی متوسط بیشتر از زمان قبل از بارداری مصرف کنند تا نیاز جنین رانیز تأمین نمایند . این نیاز بیشتر ، با مصرف 1 لیوان شیر اضافه یا 100 گرم گوشت اضافه در روز تأمین می شود . میزان نیاز به این ویتامین در شیردهی از بارداری هم بیشتر است . در دوران شیردهی توصیه می شود برای جلوگیری از اضافه وزن ، بیشتر از منابع گیاهی مثل سبزی خوردن، اسفناج، سالاد سبزیجات و ماءالشعیر برای تأمین B2مورد نیاز ، مصرف شود .
  • کمبود ویتامین B2 می تواند باعث بروز مشکلات و بیماریهای زیر شود:
  • .لرزش
  • .سرگیجه
  • .عدم تمرکز حواس
  • .ضعف بدن
  • .قرمز شدن و زردی چشم ها
  • .ایجاد لکه هایی مثل اگزما بر روی پوست
  • .جدا شدن ناخن ها
  • .چرب شدن موها
  • .ریزش موها
  • .آب مروارید

اسلاید 9 :

ویتامین D

نواع ویتامین D

ویتامین D2 یا کلسیفرول که از استرولهای گیاهی مانند ارگو استرول و در اثر پرتو فرابنفش حاصل می‌گردد.

ویتامین D3 یا کلی‌کلسیفرول که از 7 دهیدروکلسترول مشتق می‌شود و به همین جهت آن را ویتامین D طبیعی می‌نامند.

ویتامین D1 که اولین ترکیبی است که به صورت متبلور تهیه و به این نام نامیده شد و مخلوطی از کلسیفرول و سایر ایزومرهای ویتامین D است.

نقش بیوشیمیایی ویتامین D

ویتامین D موجب افزایش جذب کلسیم و فسفر در روده‌ها می‌شود. در هنگامی که کمبود ویتامین D ایجاد شده باشد تجویز ویتامین D باعث کاهش مقدار دفع کلسیم و فسفر از طریق مدفوع و به میزان کمتری سبب افزایش دفع ادراری این عناصر می‌گردد. نتیجه این عمل افزایش جذب و ذخیره کلسیم و فسفر در بدن است. یکی از نقشهای ویتامین D نقشی است که در بیوسنتز خاصی به عهده دارد. دریافت ویتامین D و کلسیم موجب افزایش قدرت و هماهنگی عضلات ، در افراد بالای 65 سال می‌شود . ضعف عضلات در بسیاری از سالمندان موجب عدم توانایی در راه رفتن می‌شود. دلیل عمده ناتوانی عضلات سطح پایین ویتامینD است.

فقدان ویتامین
D موجب پیدایش اختلالاتی در عمل استخوان سازی می‌شود. در انتهای استخوانها سلولها غضروفی باقی می‌مانند و مویرگها و سلولهای استئوبلاست پیشرفت نمی‌کنند. و به این ترتیب بافت غضروفی رشد نموده و حجیم می‌گردد بدون آنکه عمل کلسیفیکاسیون انجام گرفته و استخوان تشکیل شود. با پیشرفت بیماری استقامت و سختی استخوانها کم و تغییر شکل و خمیدگی آنها بخصوص در استخوانهای طویل پدیدار می‌شود. این بیماری در کودکان راشیتیسم و در بزرگسالان استئومالاسی نامیده می‌شود.

اسلاید 10 :

عوارض کمبود ویتامین D

بیماری اصلی حاصل ویتامین D ، راشیتیسم یا نرمی استخوان است . این بیماری در اثر کمبود کلسیم و فسفر در زمان رشد استخوانها در کودکان است. این عوارض در استخوانهای اصلی و بلند رخ داده و فرد دچار درد و سستی عضلات می‌شود. به دلیل اینکه استخوانها دارای املاح کمتری هستند، وزن را تحمل نمی‌کنند و انحنا می‌یابند. عوارض دیگر ، تشکیل برجستگیهای دکمه مانند بر روی ستون فقرات ، جمجمه بزرگ و سینه برجسته می‌باشد. مچ دست و پا پهن می‌شود که از علایم اولیه و قابل تشخیص توسط رادیوگرافی است.
استئوپروز یا
پوکی استخوان یکی از بیماریهایی است که بسیاری از سالمندان خصوصا زنان بدان مبتلا می‌شوند. در این بیماری استخوان از داخل تخلیه می‌شود و املاح استخوانی کاهش می‌یابد. عامل اصلی تاثیرگذار تغییرات هورمونی بدن است. در این بیماری میزان ویتامین D کاهش می‌یابد ولی درمان با ویتامین D تاثیر چندانی ندارد. تنها می‌توان توصیه کرد برای پیشگیری از ابتلا ، از دوران جوانی میزان کافیکلسیم و فسفر به همراه ویتامین D مصرف شود.

منابع غذایی

عوارض کمبود ویتامین D

بیماری اصلی حاصل ویتامین D ، راشیتیسم یا نرمی استخوان است . این بیماری در اثر کمبود کلسیم و فسفر در زمان رشد استخوانها در کودکان است. این عوارض در استخوانهای اصلی و بلند رخ داده و فرد دچار درد و سستی عضلات می‌شود. به دلیل اینکه استخوانها دارای املاح کمتری هستند، وزن را تحمل نمی‌کنند و انحنا می‌یابند. عوارض دیگر ، تشکیل برجستگیهای دکمه مانند بر روی ستون فقرات ، جمجمه بزرگ و سینه برجسته می‌باشد. مچ دست و پا پهن می‌شود که از علایم اولیه و قابل تشخیص توسط رادیوگرافی است.
استئوپروز یا
پوکی استخوان یکی از بیماریهایی است که بسیاری از سالمندان خصوصا زنان بدان مبتلا می‌شوند. در این بیماری استخوان از داخل تخلیه می‌شود و املاح استخوانی کاهش می‌یابد. عامل اصلی تاثیرگذار تغییرات هورمونی بدن است. در این بیماری میزان ویتامین D کاهش می‌یابد ولی درمان با ویتامین D تاثیر چندانی ندارد. تنها می‌توان توصیه کرد برای پیشگیری از ابتلا ، از دوران جوانی میزان کافیکلسیم و فسفر به همراه ویتامین D مصرف شود.

منابع غذایی

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید