بخشی از پاورپوینت

--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----

اسلاید 1 :

برای اینکه به اهمیت آنتی اکسیدان ها پی برد لازم است که شناخت خوبی از رادیکال های آزاد داشت.
رادیکال های آزاد مولکول هایی اند که یک الکترون جفت نشده در مدار بیرونی خود دارند و بسیار ناپایدار بوده و به سرعت با ترکیبات دیگر وارد واکنش می شوند تا الکترون مورد نیاز خود را بدست آورند و ثبات یابند که گونه های رادیکال های آزاد شامل گونه فعال اکسیژن ROS مانند  آنیون سوپراکسید - پراکسید هیدروژن و رادیکال هیدروکسیل و گونه های نیتروژنRNS شامل اکسید نیتریک و پراکسی نیتریت متعلق به این گروه اند.

اسلاید 2 :

بدن به طورمعمولی تحت یک تعادل پویا بین نسل رادیکالهای آزاد و رفع آن است سیستم دفاع فیزیولوژیک برای مقابله با رادیکالهای آزاد دربرگیرنده سیستم آنزیم های درونی مثل کاتالاز . گلوتاتیون ردوکتاز . گلوتایتون پراکسیداز. سوپر اکسید دسموتاز . اورات و کوآنزیم  Q می باشد عوامل اگزوژن مثل بتاکاروتن . ویتامین  Eو سلنیوم می باشد. این مولکولها دارای یک اثر آنتی اکسیدانی به دلیل توانایی آنها در تبدیل گونه های فعال اکسیژن به گونه های پایدار، بی ضرر و یا کاهش مقدارآنها را دارند.
مسیر تولید رادیکالهای آزاد : تولید رادیکالهای آزاد در بدن بصورت مداوم وغیرقابل اجتناب است علل اولیه تولید رادیکالهای آزاد شامل موارد زیر است:
1) سیستم ایمنی بدن : سیستم ایمنی محافظ بدن درمقابل عوامل بیماری زای خارجی است نوتروفیل ها به خودی خود یک منبع تولیدROS  می باشند. فعال سازی فاگوسیت ها از طریق تعامل واسطه های پیش التهابی و یا محصولات باکتریایی با گیرنده های خاص باعث تولید مقدار زیادی از آنیون سوپراکسید رادیکال های آزاد می شود.
 

اسلاید 3 :

2) تولید انرژی : سلولها به طورمداوم تولید انرژی می کنند که ROS  و اکسی رادیکالها به عنوان زباله های سمی تولید انرژی در سلول می باشد یک سلول واحد می تواند انواع مختلفی از رادیکال های آزاد را تولید کند.
3) استرس : پاسخ بدن به فشارهای معمولی و استرس باعث تولید رادیکال های آزاد می شود هورمون های که میانجیگری واکنش استرس دربدن را دارند مثل کورتیزول و کاتکول آمین ها که از تخریب آنها رادیکالهای آزاد تولید می شود که مخرب اند.
4) آلودگی هوا وعوامل خارجی : آلاینده های هوا مثل آزبست . مونواکسید کربن . فرمالدهید . دودسیگار . حلالهای شیمیایی و غذاهای فرآوری شده حاوی سطوح بالایی از چربی همه محرک قوی تولید رادیکالهای آزاد است.
5) عوامل عمومی : از عوامل عمومی افزایش سن و اختلالات متابولیسمی را می توان نام برد . در افراد مسن لنفوسیت ها حساسیت بیشتری به قرار گرفتن در معرض پراکسید هیدروژن نسبت به افراد جوان دارند. اختلالات متابولیسمی میتوکندری نیز باعث افزایش نشت  ROS  از زنجیره تنفسی می شود.
 

اسلاید 4 :

واکنش های مربوط به رادیکال های آزاد را به سه مرحله می توان تقسیم کرد :
1) مرحله شروع : تشکیل رادیکال های آزاد از گونه های پایدار و یا واکنش رادیکال های آزاد را با گونه های پایدار شامل می شود.
2) مرحله اشاعه : شامل واکنش های که در آن تعداد رادیکالهای آزاد یکسان باقی می ماند.
3) واکنش پایان : واکنش های که شامل ترکیب دو رادیکال آزاد برای تشکیل یک گونه با ثبات تر است و تعداد رادیکال آزاد کاهش می یابد.
 

اسلاید 5 :

 رادیکال های آزاد به سه جزء از اجزای سلولی حمله می کنند:
1) لیپیدها : پراکسیداسیون لیپیدها در غشای سلولی می تواند در سیالیت و نفوذ پذیری غشای سلولی اختلال ایجاد کرده و آسیب برساند. هنگامی که غشای سلولی توسط رادیکال های آزاد آسیب می بیند سلولها محافظ خود را از دست داده و کل سلول در معرض خطر قرارمی گیرد.
2) پروتئین ها : رادیکال های آزاد به صورت مستقیم به پروتئین ها آسیب می رسانند که می تواند از طریق تاثیر تداخل با فعالیت آنزیم ها وعملکرد پروتئین های ساختاری باشد.
3) DNA   : آسیب DNA به صورت جهش ، خطای ترجمه و ممانعت از سنتز پروتئینها می باشد .
در نتیجه آسیب به مولکولهای زیستی ، بسیاری از سیستم های بدن مانند رشد ، نمو ، سیستم ایمنی و تولید مثل آسیب می بیند .

اسلاید 6 :

رادیکال های آزاد با سرعتی باور نکردنی در هر لحظه در بدن ما تولید می شوند و اگر با همان سرعت به دام افتاده نشوند می توانند به شدت مشکل زا باشند. رادیكال آزاد می تواند به چربی های بدن حمله کند، غشاء سلولی را پاره كند و یا مواد سمی را به بافت های دور خود انتشار دهد. این تخریب های غیرقابل جبران، منجر به تغییر عملكرد سلولی و یا مرگ سلولی می شود. در تصویر می توانید نحوه عملکرد آنتی اکسیدان در مقابل رادیکال آزاد را می بینید.

اسلاید 7 :

آنتی‌اکسیدان‌ها دارای الکترون اضافی و بار الکترونیکی منفی هستند ؛ بنابراین می‌توانند اثر مخرب رادیکال‌های آزاد را در بدن خنثی کنند. این مواد با دادن الکترون به رادیکال‌های آزاد ، از تخریب سلول‌های بدن جلوگیری می‌کنند و نقش بسیار مفیدی در احیا مجدد سلامتی بدن ایفا می‌کنند .

اسلاید 8 :

سیستم های دفاعی در برابر رادیکال های آزاد
1) آنزیم ها : سلولها به طورمعمولی از خود در برابرآسیب ROS  با استفاده ازآنزیم مثل کاتالاز. سوپراکسید دسموتاز و... دفاع می کنند.
2) خود تعمیری : بدن دارای سیستم تعمیر و جایگزینی بلوک های ساختمانی آسیب دیده است ، اجزاء تشکیل دهنده در سلول هرچند روز یک بار بطور کامل جایگزین می شوند.
3) مواد مغذی : ویتامین ها و مواد مغذی دیگر به عنوان خط دوم دفاعی برای خنثی کردن رادیکال های آزاداند که عبارتند از ویتامین E  ، ویتامین  C  ، بتاکاروتن و سلنیوم 
 

اسلاید 9 :

تشخیص رادیکال های آزاد
 رادیکال های آزاد را با تکنیک های خاصی می توان تشخیص داد : رزوناس مغناطیسی هسته ای با استفاده از پدیده ای به نام -  CIDNP استفاده از اشعهX  - فوتو الکترون طیف سنجی - طیف سنجی جذبی - استفاده از رادیکال نشانگر پایدار
روش غیر مستقیم : استفاده از مشتقات غیر اختصاصی مواد فیزیولوژیکی مثل اندازه گیری چربی (محصولات پراکسیداسیون)- محصولات اکسیداسیون اسیدهای آمینه (متا تیروزین – ارتوتیروزین ) - محصولات پپتیدی اکسیداسیون ( اکسیده گلوتاتیون)
 

اسلاید 10 :

اما آنتی اکسیدان‌ها ، مواد غذایی‌ای مانند کارتونوئیدها، فلاونوئیدها و سلنیوم‌ها هستند، که به جلوگیری از وارد آمدن آسیب به سلولهای بدن کمک نموده یا صدمات وارد شده را ترمیم می‌کنند.
آنتی اکسیدان‌ها می‌توانند عملکرد سیستم ایمنی را بهبود بخشیده و خطر عفونت یا ابتلا به سرطان را پایین آورند.
مواد اکسیدان به خصوص چربی‌های مضر و اکسید کننده را که در غشای سلول هستند با تغییر در فرمولشان از بین می‌برند. آنزیم‌های دیگری از آنتی اکسیدان نیز در بدن هستند بنابراین وجود آنها می‌تواند از عوارض مخرب رادیکال‌های آزاد جلوگیری کند. 
 
در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید