بخشی از مقاله

در مورد نژادهای گاو گوشتی که مشهور نیستند بدانیم

● بلان بلوبژ:
در کشورهای بلؤیک و فرانسه وجود دارد و جزٕء نزادهای بومی و مقاوم این کشورهاست و خاصیت ماهیچه مضاعف در این نژادها دیده میشود . رنگ بدن اغلب سفید یکدست یا بلق سیاه وسفید است . وزن گاو بالغ ۱۲۵۰کیلوگرم است ، وزن گوساله هنگام تولد ۴۸ کیلوگرم ، افزایش وزن روزانه به طور متوسط ۱.۵ کیلوگرم در روز است . گوشت این نژاد از کیفیت بسیار عالی برخوردار است و به همین علت قیمت آن از سایر گوشتها گرانتر است . بازدهی لاشه این نژاد ۶۵ تا ۷۰ درصد می باشد .


● نژادهای سنتزی یا آمیخته :
نزادهایی هستند که از تلاقی دو یا چند نژاد با همدیگر به وجود می آیند . چون هر نژاد دارای یک سری ویژگی های منحصر به فرد می باشد و به وسیله آمیخته گری خصوصیات چند نژاد را در یک نژاد جمع می نماییم . در این نژادهای سنتزی نزاد براهمن به عنوان یک پایه پدری استفاده می گردد . اکثر این نژادها از کشور امریکا می باشند .


● برانگوس:
منشاء آن کشور آمریکا می باشد و از تلاقی براهمن و آنگوس می باشد که سه هشتم خصوصیات نژاد براهمن و پنج هشتم خصوصیات نزاد آنگوس را دارا است . رنگ بدن سیاه یکدست می باشد و قابلیت عادت پذیری بالایی به شرایط آب و هوایی را دارد .


● بیف مستر :
منشاء آن آمریکا می باشد در اثر تلاقی سه نژاد شورت هورن یک چهارم ، هرفورد یک چهارم ، و برهمن دو چهارم می باشند اکثراً قرمز یکدست است .
● شاربرای :
منشاء آن آمریکا می باشد و از تلاقی دو نژاد شاروله سیزده شانزدهم و برهمن سه شانزدهم بوده و رنگ آن سفید است .
● برآرفورد :
از تلاقی براهمن و هرفورد بدست آمده است .در ایران به علت ارتباط خویشاوندی گاوها توده های بومی در مناطق مختلف کشور وجود دارند که نمی توان به آنها نژاد گفت .


توده گاوهای جنگلی مثل گاوهای مازندرانی که شبیه برهمن و دارای کوهان نسبتاً بزرگ بوده و تولید شیر آنها ۲ تا ۳ کیلوگرم در روز است و جثه نسبتاض کوچکی دارند .
▪ توده گاوهای کوهستانی : مثل سرابی که مخصوص نواحی سردسیر بوده و از نظر تولی شیر مقام اول را دارد .
▪ توده گاوهای مرکزی : مثل گلپایگانی که جثه کوچک داشته و مقاوم به بیماری می باشد و از نظر تولید شیر با درصد چربی بالا ۶% معروف است .
▪ توده گاوهای دشتی : مثل سیستانی از نظر جثه بر گاوهای ایرانی برتر بوده و دومنظوره گوشتی و کار می باشد .


تذکر : از گاو سرابی به عنوان جرسی ایران نام می برند به علت مشابه بودن از لحاظ فنوتیپ ، جثه و شرایط آب و هوایی محل پرورش و خصوصیات کمی و کیفی شیر مثل درصد چربی شیر .
نژادها و خصوصيات نژادى گاوهاى گوشتى
• آنگوس (Angus)
• شاروله (Charolias)
• هرفورد (Herford)
• براهمن (Brahman)
• بیف مستر (Beef master)
• آنگوس قرمز
• لیموزین (Limousin)
• سمینتال (Simmental)
• برانگوس (Brangus)
• گالوی (Gallowy)


بيشتر خاستگاه نژادهاى گاوهاى گوشتى امروزه اروپا مى‌باشد. اکثر صفاتى که در انتخاب و اصلاح گاوهاى گوشتى در نظر گرفته مى‌شدند، صفاتى بودند که مورد قبول و مناسب با خاستگاه و شرايط محلى آنها بود.
آنگوس (Angus)


گاوهاى نژاد آنگوس سياهرنگ و بى‌شاخ (Polled)، هستند. خاستگاه آن اسکاتلند بوده است، نژادى است خوش بنيه و مستعد براى چاق شدن و عملکرد خوبى براى پروارى نشان مى‌دهند.
سياهى رنگ و بى‌شاخى صفاتى غالت هستند و در اثر تلاقى گاو نر آنگوس با نژادهاى ديگر، اولاد به‌وجود آمده سياه و بى‌شاخ خواهند بود. بعضى از گاوها ژن قرمز را به‌صورت ضعيف دارند، بدين جهت در مواردى از آنگوس‌هاى سياه، گوسالهٔ قرمز به‌وجود مى‌آيد.

آنگوس قرمز
خصوصيات نژادى آنگوس قرمز شبيه آنگوس سياه است با اين تفاوت که آنگوس قرمز در مقايسه با آنگوس سياه گرما را بهتر و بيشتر تحمل مى‌کند.

شاروله (Charolias)
خاستگاه اين نژاد فرانسه است. گاوهاى نژاد شاروله سفيد و يا کرمى بوده و اکثراً شاخدار هستند ولى ممکن است گاوهاى بى‌شاخ به‌طور طبيعى وجود داشته باشد. نژادى است بزرگ و پرگوشت و وزن گاو نر بالغ ۶۸۰ الى ۸۱۶ کيلوگرم و با عضلات مضاعف قابليت استفاده از علوفه در اين نژاد بالا است. قابليت سازگارى اين نژاد براى مناطق مختلف زياد است از اين نژاد در دورگ‌گيرى‌هاى مختلف استفاده مى‌کنند.

ليموزين (Limousin)
خاستگاه اين نژاد فرانسه است. از نژادهاى گوشتى معروف دنيا است، رنگ اين نژاد طلائى با حلقه‌هاى روشن در اطراف چشم و پوزه است، مرغوبيت گوشت اين نژاد به علت ذخيرهٔ چربى در داخل عضلات ما بين الياف ماهيچه است. وزن گاو نر بالغ ۹۰۷ الى ۱۰۸۸ کيلوگرم مى‌شود.


هرفورد (Herford)
خاستگاه اين نژاد انگلستان است، صورت سفيد و بدنى قرمز دارد، قسمت انتهاى دست و پا و دم سفيد است، نژادى است شاخدار و آرام، مديريت آن در مقايسه با ساير نژادها، راحت است، در شرايط مختلف جغرافيائى توليدمثل زيادى دارند، وزن گاو نر بالغ بر ۸۳۴ کيلوگرم و بالغ ۵۴۴ کيلوگرم.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید