بخشی از مقاله

روش درمان و تغذیه در قرآن


به نام خدا
نروید بر زمین هرگز گیاهی که ننوشت بر برگش دوایی
نظامی
ربنا الذی اعطی کل شی خلقه ثم یقوی
رب (پرورش دهنده) ما خدایی است که لازمه خلقت هر چیزی را به آن عنایت و به استفاده از آن راهنمایی اش فرموده است. (طه /50)
برنامه عملی اسلام مشتمل بر دستورهای بهداشتی و طب پیشگیری و درمان طبیعی است که از سرچشمه وحی از طریق طب القران طب النبی و طب الائمه گرفته شده و از جمله روش های درمانی آن عبارت است از : امساک ، پرهیز، آب درمانی و حمام ، ماساژ درمانی ، روان درمانی ، دعا درمانی ، تلقین درمانی ، غذا درمانی ، گیاه درمانی و راه درمانی.


همچنان که روش های درمانی اصلی در طب طبیعی سایر ملل عبارتنداز طب سوزنی یا دستکاری در ستون مهره ها، گیاه درمانی، همیوپاتی ، خواب درمانی ، ماساژ درمانی ، ناتروتراپی (داروهای طبیعی) آنتروبازوتی یا یک نظام دینی فلسفی که معتقد است شعور انسان می تواند با عالم روحانی ارتباط برقرار کنند «آیورودایی» یا طب سنتی هندوها. این روش های درمانی تا به امروز در کنار طب رسمی تداوم یافته و بعضی از محققان طب تکمیلی را پیشتر از نام هایی چون طب جانشین و طب غیر رسمی و طب طبیعی برای این روش های درمانی پذیرفته اند .


با بالا رفتن هزینه پزشکی رسمی و ناتوانی آن از درمان بسیاری از دردها از دهه 1960 گرایش به طب سنتی نزولی یافت. بررسی های به عمل آمده در سال 1980 در هلند نشان داد که 40 درصد از بیمارانی که نزد متخصصان طب تکمیلی رفته بودند قبلا به علت همان بیماری تحت درمان ناکافی و ناموفق پزشکان قرار داشتند .

استیفن فولدر پیش بینی می کند که می توان انتظار داشت بیماران اتاق های انتظار متخصصان طب تکمیلی سر خوردگان مداوای طب رسمی باشند. پس این زمینه وجود دارد که میان نظام های طب تکمیلی و طب رسمی همکاری ایجاد شود.
بررسی های انجام شده در هلند و استرالیا و دیگر کشورها حاکی از آن است از 80 درصد ب

یماران به آشنایان خود طب تکمیلی را توصیه کرده اند و آنهایی که از طب تکمیلی راضی نبودند اگرچه معالجه نشده اند اما صدمه ای هم ندیده اند. لیکن آنهایی که از پزشکان رسمی خود راضی نبوده اند نه درمان شده اند و نه لزوما بی صدمه مانده اند. افزون بر اینکه از پزشکان رسمی خردمندانه طب سنتی می تواند مانع هدر رفتن بسیاری از منافع مالی نهادهای درمانی شود. پیش از آنکه مداخله خطرناک و به لحاظ درمانی پر هزینه ای نیاز باشد می توان با استفاده از روش پیش گیری مانع بروز بیماری شد .
این طبیبان گاهگاهی درد را درمان کنند بیشتر تسکین درد و رنج جسم و جان کنند
امام صادق (ع) فرموده اند :طبیب در گذشته «معالج» نامیده می شد حضرت موسی بن عمران از خداوند پرسید : پروردگارا درد از کیست؟ خداوند فرمود از سوی من.
پرسید : پس مردم به وسیله پزشک معالج چه می کنند ؟ فرمود : به وسیله معالج نفس خود را آرامش می دهند از این رو پزشک معالج طبیب نامیده شد .
و اذ امرضت فهو یشفین . (شعرا 80)


و هرگاه بیمار شوم او (خدا) مرا شفا می بخشد.
دکتر هاری بنژامین درباره اصول سیاسی درمان طبیعی می نویسد درمان طبیعی بر مبنای نظریه ای است که عقیده دارد بیماری در نتیجه تلاش بدن در رفع موانعی که در راه انجام وظیفه دستگاه هایش پیدا شده است بوجود می آید این موانع در وهله اول از عواملی که در داخل بدن افراد دست اندرکارند نه در خارج سرچشمه می گیرد بنابراین بجای اینکه بیماری را دشمن بدن بدانیم و علیه آن بجنگیم باید آن را بصورت رویداد مناسب بنگریم که بیماری در حقیقت جز تلاش بدن برای پاکسازی و خود درمانی نیست . او می افزاید قدرت درمان کنندگی بیماری در داخل بدن خود بیمار قرار دارد بیمار هر چه زودتر عادات نادرست زندگی و اعمال زیان بخش را که مانع فعالیت بدنش شده ترک کند زودتر درمان خواهد شد.
یکی از روش های درمانی درمان با غذا است. چنانکه زکریای رازی چنان فرموده : آنجا که بتوانی با غذاها معالجه کنی از معالجه با دارو بپرهیز.
طب القران دارای انواع داروها است: دارو و ادویه از جنس اغذیه است و مردم طبیعت نشین که غالبا غذایشان ساده و از مفردات و به تعبیر قران (طعام واحد) است بیماریشان بسیار کم است و بوسیله داروهای ساده درمان می شوند.


و در مورد ساده ترین داروها یعنی کم ضررترین آنها باید بگوییم عقاید ابن سینا و بطور کلی معتقدات پزشکان قدیم در این باره بر معتقدات پزشکان کنونی جهان کاملا ترجیح دارد و در اینجاست که باید اعتراف کرد که یکی از خطاهای فاحش پزشکی اروپا این بوده است که ساده ترین داروها را به علت جهل اشتباه از جاده اصلی پزشکان از فارماکوپه ها حذف گردند و این غفلت و بی خبری همنانا لطمه شدید به سلامت افراد بشر طی این چند قرن اخیر بوده است.


می دانید این ساده ترین داروها چیست ؟ عبارتند از سبزی ها و میوه های شفا بخش و بطور کلی همه فراورده های طبیعی که بطور مستقیم و غیر مستقیم از مواد طبیعی غذایی بدست می آید و طبیعت به حد وفور آنها را در اختیار آدمیان گذاشته است چنانچه «سلس » پزشک رومی در قرن اول میلادی در این باره گفته است : بهترین درمان غذای مناسب و بهنگام است.


آری انواع میوه هایی که خداوند در این سفره گسترده زمین آفریده منبع ویتامین های گوناگون می باشد و به فرموده حضرت علی (ع) : اگر مردم در طعام میانه روی می کردند بدن هایشان اعتدال می یافت.
امام صادق(ع): فرموده اند : آدمی برای این آفریده شده است که عمری طولانی کند و این خود اوست که عمرش را کوتاه می کند. اگر انسان بر طبق قوانین دین اسلام عمل کند و از منهیات بپزهیزد و در خوردن و نوشیدن اصراف نکند از عمر طولانی بهره مند خواهد شد.
در کتاب مبین ما به چند قسم گیاه و میوه و نوشیدنی اشاره شد که در بررسی های اخیر دانشمندان با تحقیق و تجزیه و آزمایش به نتایج ارزنده ای دست یافتند. از جمله این گیاهان و خوراکی ها :
اتل: گز بصل : پیاز اعناب: انگور بقل : تره رمان : انار زنجبیل : ریشه نباتی طلح : موز فوم : سیر رطب : خرمای تازه سنبله : جو یا گندم عدس : از حبوبات فاگلقه : میوه یقطین : کدو تین : انجیر زیتون وعسل من و سلوی : گوشت بلدرچین ،ماهی و ترنجبین لبن : شیر و آب سرد است که هر یک از آنها جای بحث و گفتگو دارد که به صورت خلاصه به آن می پردازیم.
1- شگفتی انار و نشانه های هدفمندی خلقت که اگر به دقت به آن بنگرید در بخش هایی از آن بلندی هایی از می بینیم که دانه ها چنان در آن چیده شده که گویی با دست چیده اند. دانه ها را چندین قسم می بینی که هر قسم نیز از لایه های ظریف و نازک ماهرانه بافته شده . و جملگی در میان پوست محکمی جای گرفته اگر میان انار یکسره دانه بود راه غذا بسوی دانه ها بسته بود پس مطابق تدبیر و حکمت این بلندی ها از پیه در میان دانه ها قرار گرفته و ته دانه ها به آن متصل ا

ست تا از این طریق به دانه ها غذا برسد.
دانه های انار در درون پیه کاشته شده آنگاه با آن لایه ها پیچیده شده تا سست و لرزان نباشد و روی آنها هم با پوستی استوار و محکم پوشانیده شده تا دانه ها از آفت نگهداری شوند .
عسل و شفا : خداوند در سوره نحل آیه 69 و 68 چنین فرموده : و خداوند زنبور عسل وحی کرد که در کوهها و درختان و سقفها منزل گیرید و از میوه های شیرین تغذیه کنید که در آن شفای مردمان است.
غذاشناسان و دانشمندان بزرگی که سالیان دراز عمر خود را در راه مطالعه خواص گوناگون میوه ه

ا صرف کرده اند به ما می گویند : کمتر میوه ای است که برای بدن انسان از نظر غذایی به اندازه نخل و انگور و زیتون مفید و موثر باشد.
در قران از زیتون به عنوان شجره مبارکه یاد شده یعنی درخت پربرکت . همچنین با پیشرفت دانش پزشکی و غذاشناسی اهمیت دارویی خرما نیز به ثبوت رسیده. در خرما کلسیم وجود دارد که عامل اصلی استحکام استخوان هاست و نیز فسفر که از عناصر اصلی تشکیل دهنده مغز و مانع ضعف اعصاب و خستگی است و قوه بینایی را می افزاید. و به اثبات رسیده که از سرطان جلوگیری می کند چون دارای منیزیم است . قندی که در خرما وجود دارد از سالمترین قندهاست که مبتلایان به بیماری قند نیز می توانند به راحتی از آن استفاده کنند. دانشمندان در خرما 13 ماده حیاتی و 5 نوع ویتامین کشف کرده اند که آن را بصورت یک منع غذایی غنی و بسیار پرارزش در آورده و در

روایات آمده است که خرما بخورید که شفا بیماری هاست .
و در روایتی دیگر می خوانیم که : خانه ای که در آن خرما نیست اهل آن خانه واقعا گرسنه اند و بهترین داروست برای مادری که فرزند به دنیا آورده است. در آیات سوره مریم خوانده ایم که خداوند مریم را در آن بیابان که فاقد هر وسیله ای بود از رطب تازه روزی داد.
و اما انگور به قدری عواملی موثر دارد که می توان گفت یک داروخانه طبیعی است و خواص آن مانند خواص شیر مادر است. قدرت میکروب کشی قابل ملاحظه ای دارد و عامل موثری است برای مبارزه با سرطان در حدیث آمده : بهترین طعام شما نان و بهترین میوه شما انگور است .


انجیر دارای ارزش غذایی فراوانی است و لقمه است مغزی و مقوی برای هر سن و سال و خالی از پوست و هسته زاید . می گویند افلاطون به قدری انجیر دوست می داشت که بعضی آن را دوست فیلسوفان نامیده اند و سقراط انجیر را جذب کننده مواد نافع و دفع کننده مضار می دانست. جالینوس رژیم مخصوصی از انجیر برای پهلوانان تنظیم کرده بود. دانشمندان غذاشناس می گویند انجیر سرشار از ویتامین های مختلف و قند است و در بسیاری از بیماری ها از آن بعنوان یک دارو می توان استفاده کرد.
امام رضا(ع) فرموده اند : انجیر بوی بد دهان را برطرف می سازد. لثه ها و استخوان ها را محکم می کند مو را می رویاند درد را برطرف می سازد و با وجود آن نیاز به دارو نیست و نیز فرمود : انجیر شبیه ترین اشیا به میوه بهشتی است .
درخت انجیر بودائیان مقدس است و معقتدند در زیر چنین درختی بود که نور معرفت بر بودا تابید. در قران سوره ای بنام انجیر اختصاص داده شده و خداوند در آن برای نشان دادن عظمت انجیر به آن سوگند یاد کرده است. در تورات نیز مکررا از انجیر یاد شده است .
و اما سیر و پیاز که :


بوی کین و بوی حرص و بوی آز در سخن گفتن بیاید چون پیاز

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید