بخشی از مقاله

مطالعه بازار

1- مقدمه :
ساخت مسکن و تهیه مصالح مناسب آن یکی از مشکلات عمده ای است، که به ویژه کشورهای در حال توسعه با آن مواجه اند. به علاوه در مناطق زلزله خیز، کاهش وزن و سبک بودن ساختمان نیز اهمیت فوق العاده ای دارد و در صورتی که نوعی سیستم ساختمانی سبک و ارزان قیمت برای ساخت مسکن ابداع شود، هم در کاهش خسارات و صدمات ناشی از زلزله موثر خواهد بود و هم میتواند به حل مشکل مسکن بویژه در نواحی محروم و روستائی به دلیل حمل و نقل، ساخت، استفاده آسان و راحت کمک کند.


در داخل کشور استفاده از مصالح سبک برای مناطق لرزه خیز کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این عمدتاً به دلیل عدم وجود اطلاعات لازم و کافی در مورد مقدار تأثیر مصالح سبک مختلف روی رفتار لرزه ای سازه ها و هم چنین عدم وجود اطلاعات مربوط به نحوه تهیه و بکارگیری آنها می باشد.
مقوله سبک سازی از مهم ترین و اساسی ترین پایه های ساخت مسکن در جهان می باشد. همواره کشورها و صاحب نظران فراوانی سعی در به کارگیری مصالح بهینه جهت نیل بدین مقصود داشته اند، ساختمان مسکونی از نطر اسکلت نه تنها باید مقاوم در برابر نیروهای زلزله ساخته

شود، بلکه باید دارای دوام لازم در مدت زمان پیش بینی شده برای بهبود برداری از سازه نیز باشد.
اگرچه از نظر عملکرد اقتصادی می توان بخش هایی از ساختمان را از مصالح سبک بنا نمود، اما اسکلتی که بتواند عملکرد درست داشته باشد، معمولا وزن قابل ملاحظه ای از ساختمان را به خود اختصاص می دهد. با افزایش ارتفاع و به تبع آن نیروهای حاصل از زلزله موجب می گردد تا مقاطع بار بر ساختمان بسیار بزرگ شده و تکان های ناشی از نیروی زلزله نیز در طبقات فوقانی شدید

شوند یکی از سیستم های سقفی ساختمانی سبک که در داخل کشور طراحی و ساخته شده، به جای تیرچه های بتنی از تیرهای فولادی و به عبارت دیگر تیرچه خرپائی و عدم بتن ریزی در تیرچه استفاده می شود و بجای بلوک های سفالی یابتنی از بلوک های گچی به همراه بلوک های پلی استایرن در طولی برابر تیرهای فولادی مصرف می شود. روی بلوک های پلی استایرن مش فولادی و بتن به ضخامت 5 سانتی متر اندود می شود. این سقف موجب کاهش جرم سقف نسبت معمولی تیرچه و بلوک تا حدود 50 درصد گردیده و با توجه به اهمیت کاهش جرم و وزن ساختم ان ها، این سیستم در کم کردن جرم و افزایش سرعت اجرا و صرفه جوئی کلان در وزن آهن آلات و انسجام بتن سیستم خوبی جهت بکارگیری در انواع سازه ها می باشد. از جمله امتیازات دیگر سقف مواردی هم چون : عایق صدا و حرارت، سرعت و سهولت در نصب، حمل و نقل راحت، عدم نیاز به شمع بندی، اجرای راحت لوله کشی در ضخامت سقف و مقاومت خوب در برابر بارهای

جانبی از جمله زلزله است. تاکنون در ساختمان سازی از آجر، تیرچه سیمانی، بتن و ... جهت پوشش سقف استفاده می گردیده است اما به علت وزن بالای مواد قیده شده وتلاش در جهت کاهش وزن از محصولات جدید نظیر پلی استایرن استفاده می گردد. کاربرد محصول بعنوان پر کننده سقفی (جایگزین بتن) با هدف کاهش وزن ساختمان در انبوه سازی و کاهش هزینه می باشد.
اگرچه در اذهان عمومی مهندسین، استفاده از روش های مناسب طراحی و اجرا و استفاده از

مصالح مناسب جایگاه خود را یافته، اما نتایج عملی ناچیز بوده است. امروزه با در نظر گرفتن روش های گوناگون طراحی و به کمک کامپیوتر می توان طرح های سازه ای مناسبی را ارائه نمود. اما در بخش اجرا، کنترل مواد اولیه، استفاده از مصالح سبک، بهبود تکنولوژی تولید مصالح سبک و بهبود روش های اجرائی تقریباً هیچ کاری صورت نگرفته است.


با توجه به رشد روزافزون جمعیت و نیاز مسکن در کشورمان، ایران، نیاز به صنعتی سازی و انبوه سازی در بخش مسکن، هم چنین ساخت سریع و ارزان مسکن امن و مقاوم در برابر بلایای طبیعی، بیش از پیش احساس می شود. در این ارتباط یکی از روش های نیمه پیش ساخته که اخیراً در کشور متداول شده و رو به رشد می باشد، روش ساخت و ساز به کم پانل های

ساندویچی D 3 می باشد. این پانل ها که از دو صفحه مش فولادی و یک لایه عایق پلی استایرن در وسط آنها تشکیل و دو صفحه مش بوسیله اعضای قطری به هم متصل شده اند، پس از نصب در محل ساختمان از دو طرف شاتکریت می شوند. به منظور سبک سازی در دیوارهای غیرباربر می توان بجای استفاده از شاتکریت معمولی از شاتکریت سبک استفاده نمود و لذا کاهش قبال

ملاحظه ای در بار مرده ساختمان بوجود آورد. لازم به ذکر است که استفاده از پانل های غیر باربر در ساختمان علاوه بر کاهش وزن مزایایی از قبیل یکپارچه بودن تیغه ها با سازه در برابر بارهای جانبی را دارا می باشد. البته بتن در دیوارهای سبک غیر باربر می باید حداقل مقاومت فشاری جهت الصاق قطعات غیرساختمانی به آنها و حصول ایستایی لازم را داشته باشد.
طرح تولید مورد نظر تولید سقف ها و دیوارهای مش بندی شده پلی استایرن به ظرفیت 2200 تن می باشد.


با توجه به افزایش قیمت مصالحی نظیر بتون، آجر از یکسو و نیز گرایش به سمت بلند مرتبه سازی در طبقات به جهت یجاد روش افزوده بیشتر باعث شده تا بلوک های سقفی توجیه فنی و اقتصادی مناسبی ایجاد شود فضای فرهنگی موجود در سازندگان اعم از مهندسین ساخت و ناظر باعث شده تا در زمان بسیار کمی جذابیت بسیار زیادی برای این محصولات ایجاد گردد.
3- معرفی محصول :
محصول مورد نظر :
پانل ساختمانی با فوم پلی استایرن ( پانل پلی استایرن) می باشد.
که شامل دیوارپوش و سقف کاذب می باشد.


2-1- کد ISIC :
پانل ساختمانی با فوم پلی استایرن 25201331
2-2-مشخصات، ویژگی ها و تعریف علمی از منابع و کتب علمی
پلی استرها :
پلی استایرن، پلیمری است که از مونومر استایرن ساخته شده است، هیدورکربن مایعی که درواقع یکی از مشتقات نفتی و ماده اولیه تولیدات قطعات پلاستوفوم (یونولیت، اکاسیو) است.
در دمای اتاق، پلی استایرن به صورت جامد و البته انعطاف پذیر است ولی در دماهای بالاتر می تواند ذوب شده و به صورت قالب هایی درآید.


استایرن یک مونومر آروماتیک است، بنابراین پلی استایرن هم یک مونومر آروماتیک است.
از مهم ترین تولید کنندگان این ماده اولیه در داخل کشور پتروشیمی تبریز، اراک، شیراز و هم چنین کشورهای کره جنوبی، هند، اسپانیا، آلمان و ... می باشند.
تهیه پلی استایرن مورد نیاز
در کشور شرکت های مصرف کننده پلی استایرن (تولیدکنندگان قطعات و ظروف و ... پلاستوفوم) بر اساس ظرفیت مصرف و تولید از وزارت صنایع سهمیه خاصی دارند که بر اساس آن از شرکت های پتروشیمی ماده اولیه دریافت می کنند.


وزن سبک، عایق صدا و رطوبت، نصب و اجرای سریع و آسان، استقامت و ضربه پذیر بودن و دیگر مزایا باعث مصرف چشمگیر این محصول در صنایع بسته بندی، ظروف یکبار مصرف، دیوارهای کاذب، ساخت و سازهای ساختمانی و ... گردیده است.

مصارف و ویژگی های مختصر پلاستوفوم در ساختمان
 خانه پیش ساخته، دیوارهای کاذب که از مواد پلی استایرن انبساطی تولید می شوند، امروزه بهترین جایگزین، بلوک های سفالی در ساخت و ساز ساختمان ها می باشد.
 بلوک های سقفی، دیوارهای کاذب که از مواد پلی استایرن انبساطی تولید می شوند، امروزه بهترین جایگزین، بلوک های سفالی در ساخت و ساز ساختمان ها می باشد.
 عایق بودن در برابر حرارت، صدا و رطوبت
 نصب و حمل سریع بلوک های سقفی در ساختمان
 انتقال آسان بلوک ها به طبقات بالا با کمترین هزینه زمان و تلفات قطعات (در مورد بلوک های سفالی شکستن بلوک ها از موارد مشهود می باشد)
 وزن سبک، یک عدد بلوک سبک 5/2 کلوگرم جایگزین 10 عدد بلوک سفالی 120 کیلوگرم می شود.


پلاستوفوم های نسوز، تیپ دیگری از بلوک های سقفی و دیواره های پلاستوفوم که مقاوم در مقابل آتش می باشند.
 بیشترین کاربرد پانل سقفی در سالن های نمایش، سینماها، سالن های کنفرانس بناها با طبقات 2 به بالا مورد استفاده قرار می گیرد.
از مزایایی که استفاده از این محصول را فراگیرتر نموده است :
افزایش مقاومت ساختمان در مقابل زلزله، امواج انفجار و ... اثرات جانبی آن، با استفاده از بلوک های پلاستوفوم، 25 % صرفه جویی در هزینه ها فونداسیون و اسکلت با استفاده از بلوک های پلاستوفوم، کاربرد فراوان بلوک های پلاستوفوم در ساخت و سازهای ساختمانی تحول خاصی وجود آورده است.


ساخت آسان نماهای داخلی ساختمان نیز از ویژگی های دیگر این محصولات می باشد.
مزایا و ویژگی های فوق باعث شده است مهندسان ساختمان و پیمانکاران ساخت و ساز، ساختمان استفاده از قطعات و بلوک های پلاستوفوم را مورد توجه قرار بدهند.

دانه بندی پلی استایرن ها
دانه درشت ها 300- 200 P جهت تولید بلوک، قطعات قطور، بزرگ و حجیم
دانه ریزها 400 – 350 P جهت تولید قطعات ظریف، ظروف یکبار مصرف
2-3- استانداردهای بین المللی و ملی محصول
جهت محصول مورد نظر هیچ استانداردی تا کنون تکوین نشده است.
2-4- معرفی گریدهای مختلف محصول
گریدبندی بر اساس مواد پلی استایرن مورد استفاده نظیر پلی استایرن معمولی – نسوز و یا مقاوم و یا ترکیبی از این دو می باشد.
5-2- معرفی کاربردهای محصول
1-2-5- معرفی محصول به لحاظ ماهیت آن


محصول مورد نظر از نقطه نظر ماهیت کالای مصرفی محسوب می گردد.
2-5-2- معرفی کاربردهای محصول
تا کنون در ساختمان سازی از آجر، تیرچه سیمانی، بتن و ... جهت پوشش سقف استفاده می گردیده است اما به علت وزن بالای مواد قید شده و تلاش در جهت کاهش وزن از محصولات جدید نظیر پلی استایرن استفاده می گردد.
کاربرد محصول بعنوان پرکننده سقفی (جایگزین بتن) با هدف کاهش وزن ساختمان در انبوه سازی و کاهش هزینه می باشد در این راستا مزایا دیگری نیز شامل می گردد از جمله:


• کاهش وزن ساختمان : امکان جایگزینی 10 عدد بلوک سفالی با یک عدد بلوک فومی به ابعاد 20 100 5/66 سانتی متر و وزن 5/3 کیلوگرم. به عبارت دیگر کاهش بیش از 110 کیلوگرم به ازای هر متر مربع مساحت سقف
• 25 % صرفه جویی در هزینه فونداسیون و اسکلت به علت سبک شدن سقف
• افزایش فاصله تیرچه ها به دلیل عرض مناسب بلوک 5/66 و 70 سانتی متر و درنتیجه کاهش مصرف تیرچه


• قابلیت اجرای عالی گچ و خاک به روش های رایج بدون نیاز به رابیتس
• سهولت در حمل و نقل و انتقال آسان به طبقات و امکان نصب سریع و درنتیجه سرعت بالای ساخت سازه و کاهش هزینه های کارگری.
• آرامش و راحتی برای ساکنین ساختمان های ساخته شده با این بلوک ها به علت عایق صوتی و حرارتی بودن آنها
• ایمنی کامل استفاده از این بلوک ها به دلیل خاصیت ضد شعله وری آنها
• مقاومت بسیار خوب در برابر آب و عوامل تخریب بیولوژیکی
• مقاومت در برابر حشراتی نظیر موریانه
• کاهش خطرات در قبال زلزله و دیگر بلایاهم چنین در ساختمان سازی از رنگ، چوب، کاغذ دیواری و ... جهت پوشش دیوار استفاده می گردیده است اما به علت ماندگای بالاتر و ضد ضربه و شکیل بودن و ارزان بودن از پانل های دیوارپوش پلی استایرن استفاده می گردد. در این راستا مزایای دیگری نیز شامل می گردد از جمله :
• صرفه جویی در هزینه نمای داخلی به نسبت پوب و کاغذ دیواری


• قابلیت اجرای عالی گچ و خاک به روش های رایج بدون نیاز به رابیتس
• سهولت در حمل و نقل و انتقال آسان به طبقات و امکان نصب سریع و درنتیجه سرعت بالای ساخت سازه و کاهش هزینه های کارگری
• آرامش و راحتی برای ساکنین ساختمان های ساخته شده با این بلوک ها به علت عایق صوتی و حرارتی بودن آنها


• ایمنی کامل استفاده از این بلوک ها به دلیل خاصیت ضد شعله وری آنها
• مقاومت بسیار خوب در برابر آب و عوامل تخریب بیولوژیکی
• مقاومت در برابر حشراتی نظیر موریانه
• کاهش خطرات در قبال زلزله و دیگر بلایا
هم چنین بلوک های بین دیوای پلی استایرن که با توری مش بندی شده اند تأثیر بسیار زیادی در کاهش هزینه های ساخت و کارگری دارند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید