بخشی از مقاله

گزارش كارآموزي
انواع آسانسورها به 2 نوع كششي و هيدروليكي تقسيم مي گردند كه نوع كششي داراي كادر وزنه و تجهيزات جانبي مي‌باشد هنگامي كه كابين و وزنه‌ي تعادل در مقابل هم قرار مي‌گيرند بايد با نصف ظرفيت بالانس شود. درها به دو نوع اتوماتيك و نيمه اتوماتيك تقسيم مي‌گردند.


اتوماتيك : سانترال يا تلسكوپي هم ناميده مي‌شوند و درهايي هستند كه از وسط باز مي‌شوند. همچنين درهايي كه به سمت چپ يا به سمت راست باز مي‌شوند (چپ بازشو يا راست باز شو) نيز اتوماتيك‌اند اما نيمه اتوماتيك درهايي هستند كه از داخل نيز داراي حفاظي مي‌باشند مثل درهاي جمع شو كه به درهاي يخچالي هم معروفند (بازشو در پارگرد دارند)
انواع موتورهاي مرسوم در بازار شامل اكلمپ 5/5 كيلو وات، مونتاتري 5/5 كيلووات آلبرتوساتي (هرسه از ايتاليا) شيندلر از آلمان و اسپانيا و نوا MJT، جكو، و آكار تركيه مي‌باشند.

فصل اول
تاريخچه شركت

تاريخچه شركت
اين شركت در تاريخ 11/7/79 تحت عنوان فروش، نصب و راه اندازي طراحي آسانسور و پله برقي و بالابر به شماره‌ي ثبت 176121 با مسئوليت محدود به ثبت رسيده است و در تاريخ 16/11/81 افتخار عضوين در سنديكاي آسانسور و پله برقي را داشته و در سال 83 موفق به اخذ پروانه‌ي طراحي مونتاژ از وزارت صنايع و معادن استان تهران گرديده و همچنان يكي از شركتهاي كارآمد در عرصه‌ي آسانسور فعاليت مي‌كند و همچنين رزومه‌اي از كارهاي اين شركت به صورت :


1- پروژه ارغوان واقع در خيابان اشرفي اصفهاني متعلق به شركت بازار مصالح شهرداري تهران 4 دستگاه 10 توقف.
2- پروژه 190 D وابسته به بنياد تعاون مسكن وزارت نيرو و بيت رهبري واقع در ميني سيتي شهرك قائم 3 دستگاه 12 توقف.
3- پروژه سپهر 1 و 2 متعلق به شركت مجتمع خانه سازي رزمنده واقع در ميني سيتي شهرك شهيد محلاني 4 دستگاه 6 توقف.


4- ساختمان متعلق به موسسه ميثاق بصيرت واقع در ميدان نبوت 7 توقف.
5- 12 دستگاه آسانسور متعلق به ساختمان سازمان حج زيارت.
6- كارخانه ريسندگي الياف هامون واقع در زنجان آسانسور 2 تن 6 توقف.
7- پروژه بانك مركزي اراك.
8- پروژه سيلوي خرم آباد 60 متري.
9- پروژه فروشگاه شهروند شهر ري وابسته به شهرداري 2 دستگاه باربر 2 تن و يكدستگاه پانوراما (كابين شيشه‌اي 16 نفره سيستم VVVF)

مخترع آسانسور
ا
از منارهاي بلند کليساهاي قرون وسطي چنين برمي آيد که معماران و سازندگان بنا از صدها سال پيش قادر به ساخت بناها و ساختمان هاي بلند بوده اند. اما يک عامل بازدارنده وجود داشت که مانع از ساخت ساختمان هاي بلند به عنوان محل کار يا زندگي مردم مي شد. اين عامل بازدارنده چيزي نبود جز پله. يک مکانيک آمريکايي به نام اليشا گونوذ اتيس، تحولي را در اين زمينه به وجود آورد.


اختراع اتيس بسيار ساده بود. يک چرخ ضامن دار که در صورت پاره شدن طناب، مانع از سقوط کامل اتاقک آسانسور مي شد و اتاقک تنها به اندازه چند پا با فشار مي افتاد. او اختراع خود را در سال ۱۸۵۴ ميلادي در نمايشگاه نيويورک به نمايش گذاشت. اختراع او سرآغاز استفاده از آسانسورهاي بي خطر بود.

آسانسور و تاريخچة آن
آسانسور وسيله حمل و نقل عمودي است مه با سيستم تعليق و تعادل نيروي محرکه عمل جابه جايي انجام مي دهد در واقع براي آشنايي بيشتر با اين وسيلهبايد گفت که بشر در قرن هاي گذشته از بالابر استفاده کرده است اما پايه گذار علمي و طراح آسانسور امروزي دانشمند و رياضي دان بزرگ اتوود است که با ساختن ماشين اتوود که عبارت بود از دو وزنه که با يک نخ به يکديگر مربوط مي شدند و روي قرقره ها بالا و پايين مي رفتند توانست طرج ابتدايي يک آسانسور را ارائه دهد اما اولين آسانسور به شکل امروزي که داراي ترمز ايمني بود توسط اوتيس در آمريکا ساخته و آزمايش شده و سپس بعد از آن ديگران نيز به ساخت انواع آسانسور دست زدند و صنعت آسانسور شکل گرفت نکاتي درباره ايمني و استفاده از

آسانسور آسانسور راننده يا خلبان ندارد و به صورت شبانه روز آماده کار مي باشد مسافرين بيرون آسانسور فرمان احضار مي دهند و مبدا و مقصد را مشخص مي نمايند و در زمان مناسب پاسخ مي دهد بنابراين فشارهاي مجدد بر روي دکمه هاي احضار کابين کاري بيهوده است مسافرين درون کابين فرمان حرکت مي دهند و مقصد را مشخص مي نمايند اين وسيله قادر به شناسايي مسافرين از نظر سن قد مونث و يا مذکر و بيمار يا سالم بودن و ميزان وزن دقيق مسافرين نمي باشد اذل در پاره اي از موارد به وسيله بسيار خطرناکي تبديل

مي شود دکمه هاي فرمان در محلي نصب شده است که کودکان کمتر از هفت سال قادر به احضار و صدور فرمان نباشند ولي همواره بايد به خاطر بسپاريم که هرگز کودکان به تنهايي نبايد از اين وسيله استفاده نمايند با ايجاد شرايط مناسب فضاي بازي و گاهي مذاکره دست جمعي با کودکان و نوجوانان بايد به صورت جدي و کامل از بازي با آسانسور جلوگيري نماييم در هنگام استفاده از آسانسور حتما بايد به ظرفيت نهائي آن توجه شود ظرفيت ها معمولا 4 6 8 10 12 15 18 20 و ... مي باشند که بايد بر روي پلاک مشخصات در کابين نصب باشد معمولا کابين آسانسور به صورتي طراحي و ساخته مي شود که حداکثر ظرفيت به سختي در آن جا شوند زيرا استفاده خارج از ظرفيت خطرات بسيار جدي در بر دارد که قابل قياس با

انواع خودروها و وسايل ديگرنيست اصولا آسانسور بايد مجهز به سيستم آلارم ظرفيت مجاز و غير مجاز باشد ولي رعايت ظرفيت آسانسور توسط مصرف کنندگان در اولويت قرار دارد هرگز در هنگام وارد شدن به کابين آسانسور در حال گفتگو به صورت عقب يا از پهلو اقدام ننماييد همواره در هنگام ورود به کابين آسانسور از وجود کابين در مقابل خود مطمئن شويد و رو به کابين وارد شويد.


روش هاي ساده اطمينان از وجود روشنايي کابين ديدن تصوير خود در آينه کابين و مشاهده افراد درون کابين است در اوقاتي که ساختمان خلوت است حتي الامکان به تنهايي از آسانسور استفاده ننماييد اگر زماني در آسانسور محبوس شديد هرگز خوف نکنيد و نهراسيد اول بر ترس خود غالب شويد و کنترل منطقي خود را به دست آوريد سپس دست به اقدامات زير بزنيد زنگ خطر آسانسور را به صدا در آوريد تا براي کمک و خارج نمودن شما از بيرون اقدام نمايند اگر در کابين تلفن نصب است از آن براي درخواست کمک استفاده نماييد اگر هيچ يک از اين دو نبود ضمن حفظ خونسردي از تلفن همراه خود استفاده نمائيد در غير اين صورت با صداي بلند ولي خونسرد مکررا در خواست کمک نمائيد.

تاريخچه آسانسور در ايران
آسانسور به صورت امروزي در حدود 50 سال پيش وارد کشور شده است و اولين نمايندگي فروش آسانسور در کشور مربوط به يک شرکت سوئيسي مي باشد که توسط يک شرکت ايراني وارد شد و بعد از آن نيز شرکت هاي خارجي ديگر در اين زمينه فعاليت داشتند اولين کارخانه در ايران توسط وزارت مسکن و شهر سازي در سال 1350 در شهر صنعتي البرز قزوين تحت ليسانس يک شرکت سوئيسي بنا گرديد و بعد از آن نيز کارخانجات ديگري توسط شرکت هاي خارجي در ايران فعاليت نمودند ولي با توجه به تحريم وسايل بعد از انقلاب و بر اساس ضرورت و نياز شروع به فعاليتهاي توليدي در زمينه ساخت قطعات يدکي آسانسور نمودند و در واقع آسانسور به صورت تلفيقي در کشور توليد و نصب گرديد تا اينکه در دهه 70 مجوز واردات آزاد شده وبه تبع آن واحدهاي فروش آسانسور به صورت رسمي و غير رسمي بوجود آمدند


صنعت آسانسور جهان از زماني که با نيروي برق کار مي کند قدمتي يکصد و پنجاه ساله دارد، هر چند عمر بالابرها در جهان به بيش از ده هزار سال مي رسد و اولين چرخ چاه خود از اولين بالابرها بوده است. مهمترين شرکت هاي توليد آسانسور در جهان اوتيس و شيندلر با قدمتي حدود يکصدو پنجاه سال مي باشند.


اما صنعت آسانسور ايران قدمتي هشتاد ساله دارد. البته اگر گفته هاي بدون مدرک در مورد نصب آسانسور در کاخ گلتسان توسط ناصر الدين شاه را ناديده بگيريم، اولين آسانسورها که آنهم البته اثري از آنها بجا نيست در پالايشگاه آبادان در دوران حکومت احمد شاه قاجار نصب شده است. اما آنچه مسلم و قابل بررسي است اولين آسانسور ها در ساختمانهايي که در زمان پهلوي اول ساخته شده است نصب شده و در ساختمانهاي اطراف ميدان امام خميني (ميدان سپه سابق) مثل باشگاه افسران ستاد ارتش، کتابخانه ملي آثار آن وجود دارد و بسياري از آنها توسط کارشناسان خارجي و به کمک نسل اول متخصصين صنعت آسانسور ايران نصب و راه اندازي شده است.


نسل اول ساختمانهاي بيش از سه طبقه در ايران در دوران پهلوي اول و آپارتمان سازي بصورت امروزي از سال 1335 در دوران پهلوي دوم شروع شده است. بنابراين دوران رشد صنعت آسانسور ايران را زا سال 1335 به بعد بايد نامگذاري کرد.


ابتدا آسانسورها کامل و بسته بندي شده از خارج از کشور به ايران وارد شده است. ليکن بتدريج شرکتهاي ايراني فروش و نصب آسانسور در ايران بوجود مي آيند و در سال 1345 اولين کارگاه توليد درب و کابين توسط اوکسن الکساني با کپي برداري از روي درب و کابينهاي شرکت هاي اروپايي بوجود مي آيد.
در سال 1345 در طرح هاي وزارت مسکن و شهرسازي براي آپارتمان سازي برنامه ريزي شده و ايجاد شهرک هاي مسکوني در اطراف شهرهاي بزرگ براي ساخت اولين کارخانه آسانسورسازي در ايران برنامه ريزي مي شود.


در سال 1350 کلنگ ساخت اولين کارخانه آسانسورسازي ايران با نام ايران شيندلر در زميني به مساحت چهل هزار متر مربع واقع در شهر صنعتي البرز قزوين به زميني زده مي شود و در سال 1353 اين کارخانه با ظرفيت اوليه توليد چهارصد دستگاه آسانسور تحت ليسانس شيندلر سوئيس به بهره برداري مي رسد و بطور همزمان جهت پرورش نيروي متخصص در نصب آسانسورهاي خود مبادرت به برگزاري دوره هاي کامل آموزشي تئوري و عملي نصب آسانسور مي نمايد که در هر دوره حدود 20 نفر تکنسين موفق به کسب مدرک مهارت نصب مي شوند و اين دوره ها از سال 1354 تا 1357 ادامه داشت و امروز دانش آموختگان آن دوره ها زبده ترين و کارآمدترين افراد در صنعت آسانسور در ايران مي باشند و اغراق نمي باشد اگر از شرکت آسانسورسازي ايران شيندلر به عنوان مادر صنعت نوين آسانسور در ايران ياد کرد. همچنين بطور همزمان اولين کارخانه سازنده قطعات آسانسور در ايران با نام تسلا ــ ايران توليد خود را شروع مي کند.


در سال 1354 کارخانه آسانسور و پله برقي ايران در ابهر تأسيس و مدتي بعد تحت ليسانس هاوس هان آلمان شروع به توليد مي کند. شرکت اوتيس آمريکا نيز اقدام به خريد زميني در شهر صنعتي ساوه نموده و برنامه ريزي براي تأسيس کارخانه مي کند.


همچنين در سال 1355 شرکت توليدي ايران امباربا کارخانه توليد آسانسور خود را در شهر صنعتي رشت تأسيس و توليد آسانسور را تحت ليسانس امباربا اسپانيا آغاز مي کند.
در کنار شرکت هاي توليدي فوق حدود سي شرکت نصب و فروش آسانسور هم در ايران تا سال 1357 دائر مي شود که بعضي از اين شرکت ها نمايندگي فروش شرکت هاي فوق را در تهران و شهرستان ها دريافت مي کنند. همچنين چهار يا پنج کارگاه توليد درب و کابين هم ايجاد مي شود که شرکت هاي فروش و نصب آسانسور را ياري مي دهند. بدين ترتيب تا قبل از بثمر رسيدن انقلاب و ضعيت صنعت آسانسور ايران بشرح فوق است.

 

پس از انقلاب:
کار شناسان خارجي از ايران مي روند و ايران تحريم اقتصادي مي شود و واردات قطع مي شود.
1- شرکت ايران شيندلر که بيشتر سهام آن متعلق به بانکهاست با ملي شدن بانک ها عملاً دولتي مي شود و توسط وزارت مسکن و شهرسازي اداره مي شود.
2- شرکت آسانسور و پله برقي ايران که سهام آن خصوصي است با عدم ورود آسانسور از خارج تعطيل مي شود.


3- پروژه اوتيس آمريکا نيمه کاره باقي مي ماند. زمين آن در شهر صنعتي ساوه و دفتر فروش آن در تهران مصادره مي شود و وزارت بازرگاني عهده دار اداره آن مي شود.
4- شرکت ايران امباربا که با سرمايه گذاري بانک صنعت و معدن و سرمايه گذار خصوصي ايجاد شده با خروج سرمايه گذار خصوصي از ايران توسط بانک صنعت و معدن اداره مي شود
5- شرکت

شروع جنگ:
پس از انقلاب در سال 1359 جنگ ايران و عراق آغاز مي شود و عملاً آپارتمان سازي بجز در موارد ضروري تعطيل مي شود، و در نتيجه آسانسور ايران رو به رکود مي رود. چون ايران در محاصره اقتصادي واقع شده است قطعات آسانسور مورد نياز در ايران ساخته مي شود، بسياري از قطعات که در گذشته ساخت آن قابل بررسي هم نبود در سال هاي بعد از انقلاب در ايران ساخته مي شود.

 

خاتمه جنگ و دوران بازسازي:
بلافاصله پس از پايان جنگ در سال 1367 صنعت ساختمان در ايران شروع به رشد مي کند و بالنتيجه صنعت آسانسور ايران نيز به حرکت در مي آيد. ليکن بدون حضور شرکت هايي که قبل از انقلاب در ايران سرمايه گذاري کرده اند، بغير از شرکت ايران شيندلر که هنوز تحت ليسانس شيندلر سوئيس فعال است.پس ازجنگ تا به امروز شش شرکت توليد کننده آسانسور در ايران که داراي مجوز از وزارت صنايع و معادن هستند فعال بوده اند:


1- شرکت ايران شيندلر تحت ليسانس شرکت شيندلر سوئيس در شهر صنعتي قزوين ( اين شرکت اکنون به شرکت سرمايه گذاري شاهد تعلق دارد).
2- شرکت آسانسور و پله برقي گيلان ( ايران امباربا سابق در سال 1380 منحل شده است).
3- شرکت گستره طوس در مشهد.


4- شرکت اطلس تک در تهران.
5- شرکت آسانسورسازي دماوند در تهران و دماوند.


6- شرکت آسانسور و پله برقي افرند در تهران.
همچنين بيش از يکهزار شرکت نصب و سرويس ( واحد طراحي موتاژ) در سراسر ايران مشغول بکارند که کارشان فروش و مونتاژ و سرويس دهي به آسانسور است.تعداد يکصدو بيست کارگاه کوچک و بزرگ در سراسر ايران بکار ساخت درب کابين و قطعات آسانسور مشغولند.تعدادي نمايندگي فروش آسانسورهاي وارداتي از جمله اوتيس، تيسن، کونه، گلداستار، فوجي، ام پي و ...چند واحد خدمات فني مهندسي.مجموعه صنعت آسانسور و پله برقي ايران را تشکيل مي دهند.ايران در حال حاضر، بيش از دويست هزار آسانسور و پله برقي نصب شده دارد.


فصل دوم
اصول عملكرد آسانسور


نحوه عملكرد آسانسور
سيستم 3VF :
اين سيستم براي سرعتهاي بالا اجباري است و تا 50 درصد در كاهش برق تاثير مي‌گذارد. در لحظه‌ي تحريك كه كابين مي‌خواهد با سرعت 1 متر بر ثانيه حركت كند، take off مي‌كند و همچنين وقتي كابين نزديك به طبقه مي‌رسد از دور تند به دور كند مي‌رود و شوكهايي را به كابين وارد مي‌كند 3vf اين شوكها را از بين مي‌برد و آسانسور به نرمي به كار خود ادامه مي‌دهد.
Black out : يا سيستم نجات اضطراري در زمان قطعي برق شهر، آسانسور را به نزديكترين طبقه هدايت مي‌كند.
بالانس كردن : هنگامي صورت مي‌گيرد كه اندازه‌ي دقيق كف به دست آمده باشد آنگاه براي بالانس كردن در نصف ظرفيت از فرمولي مثل
75× ظرفيت تقسيم بر 2 استفاده مي‌شود كه داخل كابين قرار مي‌گيرد و زماني كه كابين و كادر وزنه مقابل همديگر قرار گرفتند بالانس مي‌شوند و كابين و كادر وزنه توسط 4 سيم بكسل به هم متصل گرديده كه يكسر آنها به كابين و سر ديگر آنها به كادر وزنه متصل مي‌باشد.

اصول عملكرد:
يك آسانسوربرقي با نيروي محركه كششي داراي اتاقكي است كه ازكابلهاي فولادي آويزان است و اين كابلها برروي قرقره محرك شيار دارحركت مي كنند.كابلهاي فولادي از يك طرف به بالاي اتاقك و از طرف ديگر به قاب وزنه تعادل متصل مي شوند.وزنه تعادل ازميزان بار روي موتور الكتريكي به اندازه اختلاف وزن موجود ميان اتاقك همراه با بار و وزنه تعادل يا اصطكاك كم مي كند.اين اختلاف وزن را ((بار غير متعادل))مي نامند.
وزنه تعادل معمولاً ۴۰ تا ۵۰ درصد وزن اتاقك به علاوه بار آن و اصطكاك وزن دارد. اصطكاك معمولاً ۲۰ درصد وزنه تعادل است.

انواع كابل كشي:

۱-كشش تك رشته اي:
اين شكل از كابل كشي معمولاً همراه با ماشينهاي گير بكسي به كارمي رود، اما از آن مي توان براي ماشينهاي بدون گيربكس با سرعتهاي پايين تر ۱.۷۵ تا ۲.۵متر بر ثانيه نيز استفاده كرد.در اين دو حالت معمولاً زاويه تماس كابل فولادي باقرقره محرك به ترتيب ۱۴۰ و ۱۸۰ است.
قرقره محرك به ندرت از چنان قطري برخوردار است كه در فاصله مياني مركز اتاقك و وزنه تعادل قرار گيرد،به همين دليل استفاده از قرقره انحراف ضرورت پيدا مي كند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید