بخشی از مقاله

چکیده

استقرار سیستم های مدیریت راهکار کاهش حوادث و هزینه هاست، از این رو سازمانها تمایل دارند با استقرار سیستمهایی، نظیر سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست - HSE-MS - و.. نسبت به کنترل مخاطرات و کاهش حوادث و هزینه های ناشی از آن در مجموعه خود اقدام نمایند. این تحقیق از نظر هدف کاربردی، با هدف شناخت چالش های استقرار سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت حرفهای و رتبه بندی آن میباشد و از نظر روش گردآوری داده توصیفی میباشد.

جامعه آماری تحقیق مدیران اجرایی ایستگاههای منطقه یک آتش نشانی تهران بودهاند که با استفاده از نمونه گیری تصادفی و جدول مورگان، تعداد 103 نفر به عنوان نمونههای آماری انتخاب شدند. در این تحقیق از مدل OGP برای چهار چوب کاری و تهیه پرسشنامهها بر مبنای استاندارد NFPA1500 با محوریت اهداف تحقیق با استفاده از تکفیک دلفی و ضریب کندال بمنظور تعیین میزان وحدت نظر مختصصان استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS24 با استفاده روش های آمار توصیفی و استنباطی از جمله آزمون t، آزمون فریدمن انجام شد.

نتایج آزمون t تک نمونه ای و فریدمن در بررسی موانع استقرار HSE نشان می دهد که از میان 32 مانع شناسایی شده، تعداد 7 مولفه به علت پایین تر بودن از مقدار متوسط میانگین - 3 - و همچنین سطح معناداری بالاتر از - P>0.05 - 0,05، از فهرست موانع استقرار HSE حذف شدند و در نهایت 25 عنوان مانع به عنوان موانع استقرار HSE تعیین گردید. بر اساس نتایج در بخش تعهد و رهبری - میانگین - 3/73 با اولیتترین مانع بوده و به طور کلی عدم ثبت اصولی سوابق، نبود سیستمی جهت دریافت انتقادات و پیشنهادات و مشخص نکردن علل عدم انطباق به عنوان مهم ترین و با اولویت ترین مانع استقرار HSE شناسایی شدند.

مقدمه

با روند شتابزدهای که از نیمه دوم قرن بیستم در توسعه و گسترش سیستمهای حساس و پیچیده بوجود آمد این ایده قوت یافت که برای ارزیابی ایمنی سی ستمها دیگر نمی توان منتظر وقوع حوادث شد تا بتوان از طریق تجزیه و تحلیل آن نقاط ضعف سی ستم را شناسایی و برطرف کرد و لذا سعی گردید روشهایی برای ارزیابی ایمنی ابداع شود که قادر باشد پتانسیل وقوع خطر را قبل از انجام عملیات شنا سایی نمایند که نتیجه این تلا شها به شکل گرفتن علم ایمنی منجر شد که ا ساس آن بر پایه یک برنامه طرح ریزی شده، قانونمند و سازماندهی شده و در قالب یک فرایند پیش گیرنده قرار دارد

امروزه سه مبحث ایمنی، بهداشت و محیط زیست در قالب یک سامانه تعریف شده و بالاخص در دهه اخیر توجه به تهیه، تدوین و اجرای سامانه بهدا شت، ایمنی و محیط زی ست تو سط سازمانها رو به افزایش بوده ا ست .[2] این امر به تعریف و پیاده سازی انواع سیستم های مدیریتی در حیطه مختلف نظیر کیفیت ، محیط زیست ایمنی و بهداشت منجر گردیده است. برای کاهش هزینه ها و همچنین افزایش کارایی و همچنین اثر بخشی سیستم ها ادغام آنها امری ضروری می باشد.

برای بررسی متغیرهای سلامت شغلی آتش نشانان به انجمن ملی آتش نشانی امریکا توجه کردیم که در مقایسه با سایر ا ستاندارد های مشابه، NFPA1 و استانداردهایش ارجحیت دارند و تمام سازمانهای نیز به استانداردهای آن احترام می گذارند و به عنوان یک مرجع می شناسند. استاندارد NFPA 1500 حداقل الزامات مربوط به برنامه ایمنی و بهداشت شغلی را برای ادارات آتش نشانی یا سازمان هایی که نجات، سرکوب آتش، خدمات اورژانسی پزشکی، کاهش آسیب پذیری مواد، عملیات ویژه و سایر خدمات اضطراری ارائه می دهد، مشخص می کند.

سازمانهای آتش نشانی بر اساس الزامات مطرح شده در این استاندارد باید برای پرسنل شاغل و داوطلب خود برنامه مدون ایمنی و بهداشت شغلی داشته باشند. اولین ویرایش این کد در سال 1987 تدوین گشت و از آن پس آتشنشانان و کلیه کسانی که در این سازمان فعالیت می نمودند زیر چتر حمایتی این کد قرار گرفتند. این کد مواردی از قبیل آموزش ،وسایل و تجهیزات حفاظت فردی ، آزمایشات پز شکی مورد نیاز ، خطرات تهدید کنند جان آتش ن شانان و تسهیلاتی که سازمان های آتش نشانی باید برای آتش نشانان ارائه نمایند را مطرح می نماید .

در شهرداری تهران در راستای تحقق سند چشم انداز 20 ساله جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 شمسی، لزوم استقرار سیستم مدیریت HSE تو سط شورای ا سلامی شهر تهران طی مصوبه ای ابلاغ گردید. به منظور اجرایی نمودن این مصوبه شهردار محترم وقت تهران جهت دستیابی به چشم انداز و رسالت سازمانی شهرداری تهران و هدف بنیادین دستیابی به توسعه پایدار شهری، خط مشی سامانه مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست شهرداری تهران را طی نامهای به معاونان، مشاوران، شهرداران مناطق بیست و دوگانه، مدیران کل ستادی و مدیران عامل سازمانها و شرکتهای تابعه وابسته شهرداری ابلاغ نمود.

حرفه آتش نشانی به دلیل ویژگی های شغلی خود در معرض عوامل زیان آور شغلی مختلفی قرار می گیرد به گونهای هنگامی برای سایر افراد فرار از محیط شرط ایمن بودن می باشد یک آتش نشان باید در این شرایط به فعالیت بپردازد، بنابراین یک آتش نشان در معرض آسیب های جسمی مختلفی مانند دما ، صوت ، اثرات فیزیکی ،مواد شیمیایی، موارد ارگونومیک ، و همچنین آسیب های روحی به دلیل استرس های شغلی بالا و دیدن مناظر دلخراش و تألم آور نا شی از انفجارات و صحنه های تصادفات قرار می گیرد. در سازمان آتش ن شانی و خدمات ایمنی تهران در را ستای سیا ست های شهرداری تهران نیاز به استقرار نظام مدیریتی کار آمدی همچون نظام مدیریت ایمنی و بهدا شت و محیط زی ست - HSE - مشهود می با شد

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید