بخشی از مقاله
چکیده:
اطلاع از چگونگی تراکم توزیع جمعیت جهت توزیع مصرف آب در جامعه بسیار ضروری است بنابر این توزیع اب شهری و مناطق مسکونی باید بگونه باشد که نیاز آبی جامعه را با فشار کافی در تمام دوران تامین کند. میزان مصرف آب به عوامل متعددی از جمله شرایط اقلیمی، وضعیت فرهنگی و اقتصادی، نوع جامعه، قیمت آب و نیاز جامعه به صرفه جویی بستگی دارد. از جمله سیاست های جدید تأمین منابع آب برای پاسخ به نیازهای روزافزون جمعیت درحال افزایش کشور، بازچرخانی و استفاده مجدد از آب های غیرمتعارف است.
دهه های اخیر، مسائل و مشکلات مرتبط با آب در ایران از قبیل کمبود منابع و آلودگی های آن، افزایش خسارات ناشی از خشکسالی و سیل در قسمتهای مختلف جهان و به ویژه در کشورهای در حال توسعه، شدت یافته است وضعیت بحرانی است، و این موضوع در شهرستان تربت حیدریه-خراسان رضوی بیشتر به چشم میخورد عامل اصلی بحران هم کشاورزی، مصرف بی رویه و عدم رعایت استاندارد های حاکم است. لذا با راهکارهایی باید به دنبال کاهش مصرف آب رفت.
در این پژوهش مقدار مصرف آب دانشگاه تربت حیدریه به صورت عملی اندازه گیری شده است و با توجه به مصرف بالای آب این دانشگاه اقدام به طراحی تانکرهایی جهت استفاده از اب های هدر رفتی اب سردکن ها و سرویس های بهداشتی شده است و تحلیل با نرم افزار اکسل، و در پایان مسائل اقتصادی در دو ماه بهمن و اردیبهشت مورد ارزیابی کامل و جامع با توجه به نرخ های تورم و تنزیل مورد بررسی جامع قرار گرفته است.
.1مقدمه
با توجه به محدودیت منابع آب در کشور و روند روبهرشد مصرف آب در سالهای اخیر که ناشی از افزایش جمعیت و توسعه صنعت و کشاورزی است، سیاستهای جدید برای تأمین منابع آب کشور مبتنی بر افزایش میزان آبهای قابل دسترس و جایگزینکردن منابع جدید آب، بازچرخانی و استفاده مجدد از آبهای غیرمتعارف بهعنوان یکی از سیاستهای محوری و یکی از راهبردهای بلندمدت مدیریت آب مطرح شده است، اما علیرغم اهمیت موضوع، هنوز ضرورت استفاده از تصفیه فاضالبها و پسابهای برگشتی بهدقت بررسی نشده است. کمبود آب یک مشکل رو به افزایش است که بهدلایل متعدد از تغییرات اقلیمی گرفته تا حکمرانی ضعیف بهوجود آمده است. این مشکل بر افراد بیشتر و بیشتری، در همه قارههای جهان تاثیر گذاشته است.
زندگی بدون دسترسی کافی به آب تمیز دشوار است؛ اما در بخشهایی از جهان به خصوص خاورمیانه، تغییر اقلیم، مهاجرت گسترده، فرسایش زیستمحیطی، خشکسالی و بیثباتی سیاسی - در کنار سایر مسائل - استفاده و مدیریت منابع آبی را به یک چالش بزرگ تبدیل کرده است.
در ایران که در منطقه گرم و خشک دنیا واقع شده است، بحران کمبود آب همواره وجود داشته و امروزه نه تنها بیش از گذشته توجهها را به خود جلب کرده است بلکه با این توجه باید تا جایی که میتوان راه حل هایی نوین و جاگزین انتخاب کرد اگر صرفه جویی و فرهنگ سازی در زمینه کاهش مصرف آب در جامعه نهادینه نشود در 25 سال آینده ایران به بیابانی خشک تبدیل می شود
خراسان رضوی با مقدار سطح زیرکاشت 905304 هکتار، بعداز خوزستان در ردیف دوم متهمین معرض تنش آبی شدید قرار گرفته است. پس با توجه به این بحران ها باید حداکثر تلاش ها جهت مقابله با این بحران انجام شود. متاسفانه تا کنون در باره کاهش مصرف آب دانشگاه تربت حیدریه هیچ پژوهشی صورت نگرفته است.
در تحقیق پیش رو با توجه به مصارف میانگین موجود، در مصرف آب دانشگاه مذکور، بررسی دوباره ای به عمل آمده و تا حد امکان تمام مصارف در نظر گرفته شده است. در این مقاله با وجود اینکه مقادیر مصرف آب سرد کن ها و مصارف تهارت در نظر گرفته شده است، اما در محاسبات لحاظ نشده اند. از این رو، در مقلات بعدی، این مصارف نیز لحاظ خواهند شد.
داده های مورد بررسی در دو ماه اردیبهشت و دی ماه با استفاده از پرسش های میدانی در طی 4 ماه تلاش مداوم بهدست آمده و مورد بررسی قرار گرفته است.
اعداد جداول ارائه شده در این مقاله، بر اساس امار گرفته شده در سال تحصیلی 96-95 میباشد و شمارش بر اساس اخرین تغییرات از مسولین گرفته شده است.
جدول -1 آمار کلی افراد در دانشگاه
جدول-2 داده های مورد بررسی از دانشگاه در طول یک هفته از ماه
در جدول 1 امار افراد حاضر در دانشگاه ارایه شده است و در جدول 2، این امار بر اساس روز های یک هفته از اردیبهشت 1396 نشان داده شده است.
جدول-3 داده های به دست امده از افراد در مصرف و تعداد