بخشی از مقاله

چکیده

به منظور بررسی فراوانی کنههای شکارگر Zetzellia mali و Zetzellia pourmirzaei در کلنی کنه تارتن دولکهای از باغات هستهداردر 5 روستای منطقه خرمرود از توابع استان همدانطی سالهای 1393 - 1394نمونهبرداری شد.در این راستانمونههای اندامهای هوایی درختان به آزمایشگاه منتقل وبااستفادهازروش تکاندن جداسازی شده و به طور مستقیم در محیط هویر قرار داده شدند. در کهنوش Z. mali و در شهرستانه Z.pourmirzaiبیشترین فراوانی را دارا بودند. گونه Z. pourmirzai روی بادام با % 34/4 و گونه Z. mali روی آلوبخارا با % 37/ 8 بیشترین جمعیت را در بین کلنی کنههای تارتن داشتند.

مقدمه

کنه تارتن دو لکهای - Acari: Tetranychidae - از مهمترین آفات محصولات کشاورزی در سرتاسر جهان میباشد 

این کنه با تغذیه از شیره گیاهی سبب کاهش فتوسنتز گیاهان و در نهایت کاهش کیفیت محصولات می شود.

در شرایط گرم و خشک نیز برگها و سرشاخهها ی آلوده با تار و گرد و خاک پوشیده میشوند - Mo & .Liu,2006 - برای کاهش خسارت و یا کنترل آفت، باغداران به دفعات باغات خود را سمپاشی میکنند در بسیاری از موارد سبب از بین رفتن دشمنان و مقاومت کنههای تارتن شده است

این مسائل موجب نگرانی شدیدی در مصرف کنندگان و باغداران شده است. اما توجه روز افزون افکار عمومی به روشهای کنترل غیرشیمیایی آفات به اهمیت پژوهش در زمینه استفاده از گونههای مختلف حشرات و کنههای مفید علیه کنههای زیانآور افزوده است. بدین خاطر حفظ و حمایت دشمنان طبیعی و کنترل بیولوژیک کاربردی آنها اهمیت بالایی پیدا کرده است.

بندپایان بسیاری از کنههای تارتن تغذیه میکنند که مهمترین آنها کنههای خانواده Stigmaeidae, Phytosiidae و Anystidae میباشند. کنههای خانواده Stigmaeidae، بعد از خانواده Phytoseiidae در زمره مهمترین کنههای شکارگر محسوب میشوند 

کنههای Stigmaeidae بدلیل تغذیه از تخم و لارو کنههای دو نقطهای و سپردارها در کنترل بیولوژیک نقش عمدهای دارند - خانجانی و اوکرمن، 2002؛ کرانتز و والتر، 2009؛ خانجانی و همکاران،. - 2012 خانجانی و اوکرمن - 2002 - فون کنههای Stigmaeidae ایران را مطالعه نموده و گونههای متعددی با رژیم غذایی متفاوت جمع-آوری و کنهی شکارگر Zetzellia mali را در باغات سیب منطقه ارومیه به عنوان شکارگر مهم کنه قرمز اروپایی گزارش نمودند.

خانواده Stigmaeidae در حال حاضر داری 32 جنس است - دوغان و همکاران، . - 2011 یکی از مهمترین جنسهای آن Zetzellia میباشد - کرانتز،. - 1978 برخی از مطالعات مرتبط با جنس Zetzellia توسط خلیلمنش - 1351 - ، خانجانی - 1383 - ، خانجانی و اوکرمن 2008 - ، - 2002، هرناندز و فرز - - 2005، خردمند و همکاران - 2007 - انجام شده است.

با توجه به اینکه کنههای آفت جزء آفات مهم سیستمهای کشاورزی محسوب میشوند و اهمیت تنوع زیستی و مدیریت آن، بر پایه حفاظت و بهرهبرداری پایدار از منابع بیولوژیک استوار است - رد و همکاران، - 1993، راهی جز شناسایی دشمنان طبیعی در اکوسیستمهای مختلف برای دستیابی به آنها نداریم، زیرا آگاهی از دشمنان طبیعی و شناخت زیستشناسی و اکولوژی این عوامل مفید اولین گام استفاده از آنها در کنترل بیولوژیک میباشد

بنابراین با توجه به جایگاه درختان میوه لازم بود شناسایی و جمعآوری کنههای شکارگر مرتبط انجام گیرد تا ضمن معرفی فون کنههای شکارگر منطقه، پتانسیل شکارگری مطلوب برای پرورش و رهاسازی به منظور کنترل بیولوژیکی کنههای گیاهخوار را در نظر گرفت تا در صورت لزوم، آخرین حربه کنترل شیمیایی باشد.

مواد و روشها

اندام هوایی درختان هستهدار در فصول مختلف سالهای 1393-1394 - بهار، تابستان و پاییز93 و بهار و تابستان - 94 از سطح باغات در 5 روستا از منطقه خرمرود شهرستان تویسرکان استان همدان نمونهبرداری شد - جدول 1و. - 2 نمونهبرداری تا ارتفاع 1/5 تا 2 متری از اندامهای هوایی درختان بعمل آمد. در هر فصل نیز 4 بار نمونهبرداری تکرار شد. سپس نمونهها به آزمایشگاه منتقل شدند. برای جداسازی کنهها روش تکاندن بکار گرفته شد. کنهها در زیر بینوکولر جدا شدند .

به منظور تهیه اسلایدهای دائمی، مستقیما از هویر استفاده شد - کرانتز و والتر،. - 2009 سایر مراحل شامل شناسایی، ترسیم و اندازهگیری می-باشند که با استفاده از میکروسکوپ فازکنتراست BX50 و مدل Nomarski Interference - - NIC - Olympus BX51 - Contrast موجود در آزمایشگاه کنهشناسی دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان انجام گرفت و اسلایدهای تهیه شده با استفاده از منابع معتبر و در دسترس تعیین هویت شدند. پس از شناسایی نمونهها، برای مرتب نمودن دادهها از نرمافزار Excle به عنوان بانک ذخیره اطلاعات استفاده شد و فراوانی نسبی هرگونه ازکنههای شکارگر جمعآوری شده در هر محل نمونه برداری بدست آمد.

جدول - - 1 مختصات جغرافیایی محدودههای بررسی شده در این مطالعه

جدول - - 2 لیست درختان هستهدار بررسی شده

نتایج

درسالهای 1393 - 1394 به منظور بررسی فراوانی کنههای شکارگرZetzellia mali و Zetzellia poormirzaei در کلنی کنه تارتن دولکهای در 5 روستای منطقه خرمرود از توابع شهرستان تویسرکان استان همدان از اندامهای هوایی درختان میوه هستهدار از خانواده رزاسه نمونهبرداری شد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید