بخشی از مقاله
چکیده
از سالهای گذشته تا به امروز روشهای مختلفی برای پرداخت هزینه کالاها و خدمات وجود داشته است، از سویی با پیشرفت تکنولوژی گرایش به سوی گزینههایی سوق پیدا کرده است که آسانی استفاده و سریع بودن را در انجام کارها پشتیبانی کنند. در این فضا انجام کارها با موبایل، از آنجاییکه هردو مورد بالا را پوشش میدهد یک گزینه عالی میباشد. یکی از شاخههای پرداخت الکترونیک، پرداخت سیار میباشد که راحتی و فراگیری از جمله مزایای آن میباشد. در پرداخت سیار، از موبایل به جای پول نقد یا کارت اعتباری استفاده شده در نتیجه این سرویس، کاربران تلفن همراه را قادر میسازد تا از طریق گوشی به آسانی نسبت به انجام تراکنش پرداخت اقدام نمایند.
در سالهای اخیر فناوری NFC که یک تکنولوژی ارتباط بیسیم کوتاه برد برای ارتباط دستگاههای الکترونیکی در فواصل نزدیک میباشد، توسط موسسات مالی، شرکتهای ارائه دهنده سرویسهای پرداخت، تولیدکنندگان سیم کارت، اپراتورها و تولیدکنندگان گوشی همراه جهت پیاده سازی سرویسهای پرداخت الکترونیکی مورد استفاده قرار گرفته و بهدلیل سهولت استفاده از این تکنولوژی زمینه ایجاد کسبوکار نوینی را برای موسسات مالی، تولیدکنندگان گوشی موبایل و اپراتورهای تلفن همراه ایجاد کرده است.
ارائه دهندگان در مورد افزایش مقبولیت فناوری در میان کاربران، زیرساختهای متعددی را بنابر نیاز آنها و برطرف کردن چالش مربوط به آن فناوری ارائه میدهند، ارائه دهندگان راهحلهای پرداختهای همراه نیز از این قاعده مستثنی نبوده، همواره در اندیشه ایجاد زیرساختی متناسب با نیاز کابر میباشند، به همین دلیل یکی از روشهای پیشنهادی آنها استفاده از NFC مبتنی بر رایانش ابری میباشد. در این مقاله مرور کلی بر تکنولوژی NFC، کاربردهای آن، مقایسه آن با سایر تکنولوژیهای بیسیم، امنیت و حملات مطرح در آن، تعریف رایانش ابری و همچنین NFC مبتنی بر رایانش ابری خواهیم پرداخت.
-1 مقدمه
به علت مشکلاتی از قبیل حمل کارتهای پرداخت متعدد در کیف مشتریان، نگهداری رسیدهای کاغذی گوناگون، نبود یک سیستم خودکار ثبت سفارش، نبود مدیریت سیستمهای پرداخت متنوع ناسازگار، عدم پشتیبانی پایانههای فروش از کلیه سیستمهای پرداخت و... تمایل زیادی برای ایجاد یک سیستم پرداخت الکترونیک یکپارچه، که هزینه و ریسک مراودات را به شدت کاهش دهد، وجود دارد. از طرفی باتوجه به گسترش استفاده از ابزارهای همراه در جهان امروز سبب تغییر و تحولات در علوم مختلف شده است.
این تفکرات و گسترش استفاده از پرداخت های سیار منجر به پیدایش نوع جدیدی از فناوری به نام NFC شده است. استفاده از NFC که یک تکنولوژی ارتباط بیسیم کوتاه برد برای ارتباط دستگاههای الکترونیکی در فواصل نزدیک میباشد فراگیر شده است،همچنین با توجه به فناوری رایانش ابری و مزایای بالای آن از این فناوری در سایر تکنولوژی-هانیز استفاده میشود.
ارائه دهندگان استفاده از این فناوری را در NFC پیشنهاد دادهاند که استفاده از NFC مبتنی بر رایانش ابری سبب افزایش سرعت عملیات، امنیت، انعطاف پذیری و... میباشد. به علت اهمیت بالای این موضوع و مزایای متعدد این تکنولوژی نوپا در بخش دوم به معرفی فناوری NFC، مقایسه آن با سایرتکنولوژیهای بیسیم و کاربردهای آن خواهیم پرداخت. در بخش سوم در زمینهی رایانش ابری و مدلهای آن بحث میشود. در بخش چهارم مروری بر NFC مبتنی بر رایانش ابری خواهیم پرداخت. در نهایت دو بخش آخر شامل نتیجهگیری این مقاله و مراجع میباشد.
NFC-2
ارتباط میدان نزدیک - NFC - یک پروتکل ارتباطی با برد کوتاه بین دو وسیله - به عنوان مثال دو گوشی - است. دستگاهی که آغازگر یا مبدأ ارتباط است یک میدان موج رادیویی ایجاد می کند و دستگاه مقصد آن را شناسایی کرده و به آن دسترسی پیدا می کند، سپس این دو وسیله می توانند دادههای کم حجم را به صورت بیسیم و در مسافتی کمتر از چهاراینچ، بین خود داد و ستد کنند.
این پروتکل به فناوری 2RFID شباهت زیادی دارد و علتش این است که NFC در واقع صورت تکامل یافته RFID به شمار میآید. تفاوت آنها در این است که در RFID یک دستگاه، سیگنال را ارسال کرده و وسیله گیرنده آن را دریافت می کند، اما در NFC دستگاه می تواند هم در نقش فرستنده و هم در نقش گیرنده اطلاعات عمل کند. تکنولوژی NFC در فاصلههای کمتر از 11 سانتیمتر و برای انتقال داده با حجم کمتر از 1 مگابایت بکار می رود. NFC ارتباط بین دو دستگاه را فقط با نزدیک کردن آنها به هم یا زدن آنها به هم ممکن میسازد و دور کردن دستگاهها از هم ارتباط را قطع می کند بدون اینکه کاربر هیچ دانشی درباره این کار داشته باشد یا یک شبکه برای این کار لازم باشد.
همانطور که بیان شد یکی از مشخصات اصلی NFC این است که این تکنولوژی، بی سیم بوده و در محدوده ی کمتر از 11 سانتیمتر کارایی دارد. این کارایی در چندین مدل قابل تقسیم میباشد و این تقسیم بندی از این لحاظ است که دستگاه خودش دامنه RFID را ایجاد می کند و یا از دامنهای که توسط دستگاه دیگری ایجاد شده است، استفاده می کند. در حالت اول، دستگاه فعال3 نامیده میشود و درغیر اینصورت غیرفعال4 میباشد.
دستگاههای فعال معمولا منبع انرژی دارند از این رو پروتکل موجود در NFC میتواند حتی در زمانی که تلفن همراه خاموش است نیز کار خود را ادامه دهد. ارتباط بین دودستگاه فعال را یک تبادل فعال و ارتباط بین دو دستگاه که یکی فعال و دیگری غیرفعال است را تبادل غیرفعال می نامند
از فناوری NFC میتوان به 3 روش در گوشیهای تلفن همراه استفاده نمود:
: Peer to peer mod -1 در این شیوه دو گوشی تلفن همراه با روش NFC با هم ارتباط دوطرفه برقرار میکنند. از کاربردهای این شیوه میتوان به انتقال اطلاعات - مثل انتقال فایلها - از یک گوشی تلفن همراه به گوشی دیگر اشاره نمود. کاربرد دیگر این روش برقرار نمودن ارتباط اولیه بین دوگوشی برای روشهای دیگر ارتباطی - مانند بلوتوث - میباشند.
:Reader/writer mode -2 دراین شیوه گوشی تلفن همراه به عنوان یک دستگاه خواننده برچسبهای NFC عمل میکند. در این حالت دو گوشی تلفن همراه ابتدا با ارسال سیگنالهایی به برچسب NFC ارتباط با آن را آغاز نموده وسپس با ارسال فرامین به برچسبNFC اطلاعات آن را میخواند یکی از کاربردهای رایج این شیوه ارتباطی، اطلاع رسانی در مورد اجناس و کالاها میباشند. در این حالت روی کالا یک برچسب NFC قرار میگیرد و مشتریان با نزدیک بردن گوشی تلفن همراه خود به کالا و خواندن اطلاعات برچسب به روش NFC میتوانند اطلاعات بیشتری را در مورد کالای موردنظر - مثلا تاریخ انقضا، عوارض استفاده از کالاهای مشابه و ... - روی گوشی تلفن همراه خود مشاهده کنند.
: Card emulation mode -3 در این شیوه گوشی تلفن همراه به عنوان یک کارت هوشمند غیر تماسی عمل میکند که قابل خواندن توسط دستگاههای کارت خوان غیر تماسی میباشند و از استاندارد NFC نیز پشتیبانی میکند. در این حالت دستگاه کارت خوان غیر تماسی تفاوتی بین گوشی تلفن همراه و کارت هوشمند غیر تماسی حس نخواهد کرد و به همان شیوهای که با کارت هوشمند غیر تماسی کار میکند با گوشی تلفن همراه رفتار خواهد کرد. با این روش حتی میتوان در یک گوشی تلفن همراه چندین کارت قرار داد و در زمان پرداخت، کارت مورد نظر را از بین کارتهای موجود انتخاب نمود. کارت هوشمند غیر تماسی در سالهای اخیر به طور گسترده در سیستمهای پرداخت الکترونیکی مورد استفاده قرار گرفته است و در نتیجه در بسیاری از کشورها پایانههای کارت خوان غیر تماسی عمومیت پیدا کرده اند
1-2 کاربردهای NFC
با توجه به شکل1 استفاده از این تکنولوژی را میتوان در 5 شاخه قرار داد و باز همانطور که در شکل دیده میشود هر شاخه میتواند به چند زیر شاخه تبدیل شود:
· پرداختهای الکترونیکی
· نقل و انتقال و رزرو بلیت
· تعیین هویت و سطح دسترسی
· تبادلات داده
· بازاریابی و فروش