بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
علل و نمونه هایی ازتفاوت های بین المللی
اسلاید 2 :
مقدمه:
سیستم حسابداری و گزارشگری مالی در کشورهای مختلف یکسان و مشابه نبوده؛ به نحوی که علل اختلاف در بین حسابداران نیز به صورت جامع شناخته شده نمی باشد. در بسیاری از مطالعات انجام شده سعی گردیده تا با بررسی تطبیقی حسابداری بین الملل، دلایل و انگیزه های تفاوت در خصوص حسابداری و گزارشگری مالی را روشن سازد. در برخی از مطالعات انجام شده سعی گردیده کشورهای مختلف را از لحاظ استفاده از سیستم های حسابداری طبقه بندی نموده و وجه اشتراک آنها از بابت علل استفاده از یک سیستم حسابداری و گزارشگری را به عنوان مسبب اختلاف سیستم حسابداری و گزارشگری با سایر کشورها در نظر بگیرند. در این فصل نیز سعی گردیده عوامل متعددی که باعث اختلاف حسابداری و گزارشگری مالی بین المللی شده اند را مورد بررسی قرار دهیم.
اسلاید 3 :
اهمیت حسابداری تطبیقی:
دست کم چهار دلیل برای مطالعه تطبیقی حسلبداری وجود دارد که عبارتند از:
1- عامل تاریخی
2- عامل واحدهای تجاری چند ملیتی
3- عامل مقایسه ای
4- عامل هماهنگ سازی (پارکر، 1983).
باید در نظر گرفت که این عوامل با هم ارتباط نزدیکی دارند.
اسلاید 4 :
عامل تاریخی:
برخی از کشورها به تبع آنکه در حسابداری پیشگام بوده اند لذا سهم مهمی در توسعه آن ایفا نموده اند. اثرات چشمگیر و مستدام اینگونه کشورها بر حسابداری همچنان پررنگ میباشد. در قرون چهاردهم . پانزدهم، روش ایتالیایی ثبت دو طرفه در شهرهای مختلف این کشور شروع و سپس به کل دنیا گسترش یافت. یکی از نشانه های مشهود این تسلط، نفوذ لغات مالی و حسابداری در زبان انگلیسی است که ریشه ایتالیایی دارند. در قرن نوزدهم بریتانیا رهبری حسابداری را در دنیا به دست گرفت که البته در قرن حاضر در اختیار آمریکا قرار دارد. در نتیجه، انگلیسی زبان رایج حرفه حسابداری بین المللی شد. حرفه حسابداری مدرن ابتدار در انگلستان و اسکاتلند شکل گرفت؛ بر همین اساس اصالت امریکایی و انگلیسی اغلب شرکت های بین المللی و موسسات حسابرسی مشهود است.
اسلاید 5 :
واحد های تجاری چند ملیتی:
شرکت های چند ملیتی نقش مهمی را در انتقال فن آوری حسابداری از کشوری به کشور دیگر داشته اند. ظهور اینگونه شرکتها ابعاد تازه ای به حوزه هایی مانند حسابرسی بخشیدکه تا آن زمان در حد محلی باقی مانده بودند. سایر حوزه ها مانند تسعیر ارز خارجی در تهیه صورت های مالی تلفیقی ویژه شرکت های چند ملیتی است. از آنجا که شرکت های چند ملیتی صورت های مالی خود را بر اساس قانون و رویه های کشور مبدا خود تهیه می کنند، لذا طبق نظر سرمایه گذاران و اعتباردهندگان مجبورند در سیستم های گزارشگری مالی چند کشور خبره باشند.
اسلاید 6 :
عامل مقایسه ای:
یک کشور مخصوصا کشورهای صنعتی به منظور بهبود حسابداری خود می تواند به مشاهده رویه های به کارگرفته و واکنش های انجام شده در برابر مسائل مشابه (در سایر کشورها) بپردازد. این مطالعات از این جهت مفید واقع می شوند که می توانند توضیح دهند که تفاوت های حسابداری که به واسطه تفاوت های اقتصادی، قانونی و محیط اجتماعی ایجاد می شوند، تنها به پدیده های تاریخی محدود نمی شوند. شاید مهمترین دلیل مطالعه تفاوت های گزارشگری مالی در کشورهای مختلف، عامل مقایسه ای باشد.
اسلاید 7 :
عامل هماهنگ سازی:
این عامل در سال های اخیر از اهمیت بیشتری برخوردار شده است. هماهنگ سازی می تواند به عنوان فرآیندی تعریف شود که با تعیین حدود و درجات انحراف از رویه های حسابداری، قابلیت مقایسه را افزایش دهد. هرچند رویه ها و راه حل های تعیین شده توسط حسابداران امریکایی تاثیر عمده ای در این فرآیند داشته است، اما هنوز توسط همگان پذیرفته نشده است.
اسلاید 8 :
انتخاب کشورهای مورد مطالعه:
در انتخاب کشورها برای مطالعه، می توان از مفهوم کشورهای حیاتی که توسط میسون (1978) ارائه شده است، استفاده کرد. میسون معتقد است که هماهنگ سازی گزارش گری مالی تنها با حمایت کشورهای خاصی امکان پذیر خواهد بود و فهرستی از این کشورهای مهم می تواند با استفاده از دو معیار "اهمیت اقتصادی" و "اهمیت حسابداری" تهیه شود که البته این دو معیار تا حدی به هم وابستگی دارند. بعید می رسد حرفه حسابداری قوی در یک اقتصاد ضعیف رشد کند. معیارهای مستقیم تر ارزیابی حیاتی بودن کشورها، اندازه حرفه حسابداری این کشورها است که میتوان آن را در رشد شرکت های بین المللی برتر، عضویت در کمیته استانداردهای بین المللی حسابداری و فعالیت به عنوان میزان کنگره های بین المللی حسابداری مشاهده کرد. در ادامه به برخی از علل تفاوت کشورهای بین الملل پرداخته شده تا درک مناسبی از تفوت های حسابداری اینگونه کشورها پدید آید.
اسلاید 9 :
فرهنگ:
مسلم است که حسابداری تحت تاثیر محیط خود از جمله فرهنگ کشوری که در آن فعالیت می کند قرار دارد. هافستد (1980) مدلی از فرهنگ که بین اعضای یک گروه انسانی و دیگر گروهها تفاوت قائل می شود را ارائه می کند. هافستد می گوید، فرهنگ همانند یک سیستم عامل رایانه ای مرکزی، شامل مجموعه ای از قواعد است که هدایت گری و اعمال نقش می کند. هافستد چهار بعد اساسی ذیل از فرهنگ را تعریف می کند:
الف. فرد گرایی در برابر جمع گرایی
ب. فاصله قدرت کم در برابر زیاد
ج. اجتناب از عدم اطمینان ضعیف یا قوی
د. مرد سالاری در مقابل زن سالاری
اسلاید 10 :
الف. فرد گرایی در برابر جمع گرایی:
فرد گرایی نوعی تفکر است که در آن افراد تنها به فکر حفظ منافع خود و اعضای درجه یک خانواده خود هستند. موضوع اصلی بحث در این بعد همبستگی است که در جامعه بین افراد ایجاد می شود.
اسلاید 11 :
ب. فاصله قدرت کم در برابر زیاد:
فاصله قدرت عبارت از میزان پذیرش توزیع قدرت در نهادها و سازمان ها از سوی اعضای یک جامعه است. در جامعه ای که فاصله قدرت زیاد است، افراد یک سلسله مراتبی را می پذیرند که در آن هر فرد موقعیت مخصوص به خود را پذیرفته و نیازی به توجیه نیست. موضوع اصلی مورد بحث این است که هنگام رخداد نابرابری ها میان افراد، با آن چگونه برخورد می کند.
اسلاید 12 :
ج. اجتناب از عدم اطمینان ضعیف یا قوی:
بعد اجتناب از عدم اطمینان، درجه ای است که بر اساس آن اعضای یک جامعه نسبت به ابهام و عدم اطمینان احساس ناراحتی می کنند. این احساس منجر به ایین می شود که افراد به باورهایی که اطمینان را نوید می دهند روی آورده و نهادها را در راستای حفظ اطمینان نگه دارند. در جوامعی که به شدت از عدم اطمینان اجتناب می کنند، جوی آزادانه تر وجود داشته که در آن رویه های عملی در مقایسه با اصول، بیشتر مد نظر قرار گرفته و با انحرافات آسان تر برخورد می شود. موضوع اصلی در این بعد، این است که جامعه چگونه با این واقعیت که زمان تنها یکبار به دست می آید و آینده ناشناخته است برخورد می کند. آن ها تلاش می کنند که آینده را کنترل کنند یا اجازه می دهند که هر اتفاقی بیفتد.
اسلاید 13 :
د. مرد سالاری در مقابل زن سالاری:
گری (1988) این تفاوت های فرهنگی زن و مرد را به کار برد تا تفاوت های بین المللی در رفتار حسابداران و متعاقب آن ماهیت رویه های حسابداری را توجیه کند. گری جفت های زیر از ارزش های حسابداری را ارائه نمود:
حرفه گرایی در برابر کنترل قانونی
یکپارچه گرایی در برابر انعطاف پذیری
محافظه کاری در برابر خوش بینی
پنهان کاری در برابر شفافیت
دو عنوان اول به الزام و اختیار مربوط می شود. اینجا گری تضاد آشکاری را بین حیطه فرهنگ "آنگولو" از یک سو و محیط فرهنگی آسیا از سوی دیگر می بیند. دومین جفت مربوط به اندازه گیری و افشا می شود. در این مورد گری تضاد آشکار را بین فرهنگ های آنگولو، لاتین و ژرمن می بیند.
اسلاید 14 :
سیستم های قانونی:
برخی از کشورها دارای نوعی سیستم های قانونی هستند که مقدار زیادی به قوانین مدون اتکا می کنند. اما در برخی کشورها قوانین بیشتر توسط دادگاه ها تفسیر می شوند. این سیستم قانونی عرفی از انگلستان سرچشمه می گیرد. قانون فدرال ایالات متحده، قوانین ایرلند، هند، استرالیا و غیره مدل های تعدیل شده و بسط یافته از سیستم قانونی عرفی انگلستان هستند. به تبع آن، این امر بر قانون شرکت ها نیز اثر گذاشته و به لحاظ سنتی، قوانینی جهت پوشش رفتار شرکت ها و چگونگی تهیه صورت های مالی ندارند. در این حیطه، حسابداری وابستگی زیادی به قانون ندارد و قوانین مربوط به آن توسط حرفه و از طریق استانداردها تدوین می شود. در مقابل در برخی از کشورها، این قوانین مدون هستند که رویه های حسابداری را تعیین می کنند. برای مثال در آلمان حسابداری شرکت ها تا حد زیادی شاخه ای از قانون شرکت ها به شمار می رود، به عبارتی هم ماهیت قانون گذاری و هم نوع قوانین مشروح در یک کشور تحت تاثیر این موضوع قرار می گیرند.
اسلاید 15 :
تامین کنندگان منابع مالی:
انواع واحدهای تجاری و نوع مالکیت آن ها متفاوت است. در آلمان، فرانسه ایتالیا تامین مالی از طریق بانک ها و نیز واحدهای تجاری خانوادگی صورت می گیرد. در مقابل، در ایالات متحده و بریتانیا، تعداد زیاد شرکت های ثبت شده در کشورهای مختلف در سازمان بورس قابل درک است. گروه بندی کشورها به انواع سیستم تامین مالی توسط زیسمن (1983) به شرح زیر انجام شده است:
الف. سیستم های مبتنی بر بازار سرمایه (مانند بریتانیا، ایالات متحده)
ب. سیستم های دولتی مبتنی بر بدهی (مانند فرانسه و ژاپن)
ج. سیستم های نهادی مالی مبتنی بر بدهی (مانند آلمان)
اسلاید 16 :
مالیات:
اگر چه می توان سیستم های مالیاتی را به طرق مختلف گروه بندی کرد، اما تنها برخی از آنها به گزارشگری مالی مربوط هستند، آن چه در این زمینه مربوط تر خواهد بود، درجه تعیین کنندگی قانون گذاری مالیاتی در معیارهای اندازه گیری در حسابداری است. به این موضوع، از دیدگاهی منفی نگریسته می شود که در آن مشکل مالیات انتقالی که به واسطه تفاوت های برخورد حسابداری و مالیاتی در مورد آن بوجود آمده است، مورد بررسی قرار گیرد. با مشاهده قوانین فرانسه و آلمان، مشکل کمتر به نظر می رسد، چرا که در این کشورها قوانین مالیاتی قواعد حسابداری نیز به شمار می روند.
در آلمان حساب مالیاتی باید همانند حساب های تجاری باشند. یکی از مسائلی که به لحاظ این تفاوت تحت تاثیر قرار می گیرد، استهلاک است. در بریتانیا مقدار استهلاک محاسبه شده در صورت های مالی بر اساس رویه اختیاری انتخاب می شود. هم چنان که استاندارد گزارشگری مالی بین المللی شماره 15 مقرر می دارد: مبلغی از دارایی ثابت مشهود که مستهلک می شود، باید بر مبنای منظم در طول عمر مفید اقتصادی آن تسهیم شود. با این حال، روش استهلاک باید تا جایی که ممکن است الگویی منصفانه را معین کند که در آن منافع اقتصادی دارایی توسط واحد تجاری مصرف می شود.
اسلاید 17 :
حرفه:
قدرت حرفه حسابداری در یک کشور می تواند تا حد زیادی از عوامل مختلف و نوع گزارشگری مالی که این عوامل آن را ایجاد کرده اند ناشی شود. برای مثال فقدان هیات نظارتی متشکل از سهامداران و تعداد کم شرکت های عمومی (پذیرفته شده در بورس) در برخی از کشورها، به این معنی است که نیاز به حسابرسان، بسیار کمتر از کشورهایی مانند انگلستان و ایالات متحده است. برای مثال قانون 1975 در ایتالیا (که تا سال 1980 اجرا نشد) شرکت های ثبت شده در بورس را ملزم می کرد که حسابرسی هایی مشابه آنچه که در انگلستان و ایالات متحده انجام می شد را انجام دهند که تنها در صورتی می توانست به مرحله عمل برسد که شرکت های حسابداری بین المللی حضور مناسبی داشته باشند
اسلاید 18 :
1- در آلمان حرفه مالیاتی جدا از حرفه حسابداری و مهم تر از آن است. برعکس، در بریتانیا تعداد حسابداران حرفه ای، از افرادی که در زمینه مالیاتی تخصص دارند یا کم و بیش در این حوزه فعالیت می کنند زیاد تر است.
2- یک حسابدار آلمانی ممکن است تنها عضوی از یک انجمن حرفه ای باشد در حالی که دست کم نیمی از تعداد حسابداران بریتانیا عضو انجمن های در حوزه تجارت، صنعت، دولت، آموزش و غیره می باشند.
3- دوره آموزش در آلمان بسیار طولانی تر از انگلستان است که معمولا شامل الزام به داشتن مدارک دوره ی چهار سال، شش سال تجربه علمی و عملی (چهار سال در حرفه) و آموزش حرفه ای شامل آزمون های کتبی و شفاهی به علاوه ارائه پایان نامه می باشد. این فرآیند منجر به این امر می شود که سن حسابداران به 30 تا 35 سال برسد.
4- در آلمان در اواخر دهه 1980 برای حسابدارانی که می خواستند تنها شرکت های خصوصی را حسابرسی نمایند، بر خلاف بریتانیا، نیازی به ارائه برخی مدارک حرفه ای نبود.
مقایسه آلمان و بریتانیا از بابت حرفه
اسلاید 19 :
جمع بندی در خصوص دلایل تفاوت های بین المللی:
تفاوت های بین المللی در گزارشگری مالی بسیار زیاد و متنوع هستند. تفاوت های فرهنگی دست کم به عنوان مسبب عواملی که گزارشگری مالی را تحت تاثیر قرار می دهند، مربوط محسوب می شوند.
نوبز (1998) پیشنهاد می کند دست کم به منظور تقسیم بندی کشورها به گروه های اصلی به عنوان مهمترین دلیل مستقیم تفاوت های گزارش گری مالی، تقسیم بندی کشورها به دو بخش زیر ضروری است:
کشورهایی که بازارهای سرمایه با اهمیت و سهامداران خارجی بسیار زیادی دارند.
کشورهایی که سیستم بر مبنای بدهی دارند و سهامداران خارجی به نسبت کمتر اهمیت دارند.
سیستم حقوق صاحبان سهام/ خارجی منجر به تفکیک بین قواعد حسابداری و مالیات و منجر به ایجاد حرفه حسابرسی بزرگ تر خواهد شد.
اسلاید 20 :
برخی از نمونه های تفاوت:
محافظه کاری و اقلام تعهدی
مقررات و ذخایر
اندازه گیری دارایی های (تورم)
تفاوت عمده در گزارش گری مالی