بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
موضوع تحقيق :
ويژگي هاي حمل و نقل جاده اي از نگاه مصرف انرژي
اسلاید 2 :
مقدمه :
در پي دو بحران نفتي که در سال 1973 و اوايل دهه 1980 رخ داد ، کشورهاي صنعتي جهان سياستهاي موثري در جهت کاهش مصرف سوخت اعمال کردند . در اوايل دهه 1990 با توجه به آثار سو ء مصرف سوختهاي فسيلي بر محيط زيست ، اين کشور ها در صدد بر آمدند که مصرف سوخت را کاهش دهند .
تاکيد اصلي برنامه پيش گرفته شده در اين دهه بر کاهش شدت مصرف سوخت خودروهاي شخصي بوده است .
اسلاید 3 :
در ايالات متحده ، دولت با اعمال استانداردهاي اجباري توليد کنندگان را موظف ساخت که از شدت مصرف سوخت خودروهاي توليدي خود بکاهند . در ساير کشورها نيز همين روند اتفاق افتاد و در نتيجه خودروهايي توليد شد که براي جابجايي يک وزن معين در طول يک کيلومتر مسير ، سوخت کمتري مصرف مي کردند .
به رغم اين موفقيت پس از گذر از رکورد اقتصادي دهه 1980 , درآمد سرانه در کشورهاي صنعتي افزايش يافت و با افزايش قدرت خريد مردم ،خودروهايي توليد و به بازار عرضه شد که وزن و قدرت بيشتري داشتند . از اين رو روند کاهش مصرف سوخت به طور نسبي متوقف گرديد .
اسلاید 4 :
به رغم اين موفقيت پس از گذر از رکورد اقتصادي دهه 1980 , درآمد سرانه در کشورهاي صنعتي افزايش يافت و با افزايش قدرت خريد مردم ،خودروهايي توليد و به بازار عرضه شد که وزن و قدرت بيشتري داشتند . از اين رو روند کاهش مصرف سوخت به طور نسبي متوقف گرديد .
در اکثر کشورهاي مورد مطالعه بين 20 تا 30 درصد از انرژي مصرفي کشور در بخش حمل و نقل مصرف مي شود و متوسط رشد سالانه آن 4/4 درصد است .
اسلاید 5 :
مهم ترين عواملي که از ميزان موفقيت طرحهاي کاهش شدت مصرف سوخت کاسته است عبارتند از :
1 . وسايل نقليه شخصي در سفرهاي کوتاه سوخت بيشتري مصرف مي کنند . در تمام کشورهاي مورد مطالعه در حدود 60 درصد از سفرها کمتر از 10 کيلومترمسافت داشته اند . بنابراين , بخش عمده اي از انرژي مصرفي در سفرهاي کوتاه مصرف شده است .
2 . در تمام کشورهاي مورد مطالعه افزايش درآمد سرانه در دهه 1990 موجب افزايش مالکيت خودرو شده است . در ژاپن به ازاي هر يک هزار نفر 300 خودرو ,در ايالات متحده 590 ودر در ايران 23 خودرو وجود دارد .
اسلاید 6 :
چنان که ملاحظه مي شود تعداد خودرو به ازاي هر يک هزار نفر در ايالات متحده و ژاپن به ترتيب25 و 13 برابر ايران است .
3 . پس از تحقق پيشرفت تکنولوژي و ساخت خودروهايي که سوخت کمتري مصرف مي کردند ، به دليل افزايش در آمد سرانه ، تقاضا براي وسايل نقليه سنگين تر و قوي تر ، افزايش يافت که موجب جبران صرفه جويي ناشي از پيشرفت تکنولوژي شده است .
در سال 1375 در ايران نيز 75 درصدد از توليدات خودروهاي توليد شده داخلي در گروه وسايل نقليه شخصي پر مصرف قابل طبقه بندي است .
اسلاید 7 :
4 . درتمام کشورهاي مورد مطالعه ، به رغم سياستهاي کاهش انرژي ، مسافتي که هر وسيله نقليه در سال طي کرده است به ازاي هر نفر از جمعيت کشور ، افزايش يافته است .
کم ترين رقم مربوط به ژاپن برابر با 3000 خودرو – کيلومتر به ازا هرنفر است . همين رقم در امريکا 11500 و در ايران 540 خودرو – کيلومتر به ازاي هر نفر است .
اسلاید 8 :
5 . تعداد سرنشين وسايل نقليه شخصي هر سفر کاهش يافته و در نتيجه آن انرژي جابجايي هر مسافر در يک کيلومتر از مسير افزايش پيدا کرده است .
در مجموع کشورهاي اروپايي ، متوسط ضريب اشغال ( تعداد سرنشين به ازاي هر وسيله نقليه ) از 1/2 نفر در سال 1973 به 6/1 نفر در سال 1990 ، تنزل يافته است .
در تهران که احتمالاَ کمترين متوسط ضريب اشغال وسايل نقليه شخصي در کشور را دارد متوسط ضريب اشغال 7/1 نفر است .
اسلاید 9 :
6 . در تمام کشورهاي مورد مطالعه در دهه 1990 ، بيشترين مسافتي که وسايل نقليه شخصي طي کرده اند براي انجام سفرهاي تفريحي بوده است .
در انگلستان از جمع کل مسافتي که تمام خودرو هاي شخصي طي کرده اند 34 در صد براي کار ، 28 در صد براي سفرهاي مربوط به خانواده ( آموزشي ، بهداشتي ، خريد ) و 38 درصد براي تفريح بوده است .
در ايران ارقام خودرو – کيلومتر بر حسب منظور از سفر در دسترس نيست ولي با اغماض از تفاوت بين طول سفرها بامنظورهاي مختلف مي توان به درصد سفرها اشاره کرد .
در تهران 46 در صد از سفرها براي کار ، 40 درصد از سفرها مربوط به خانواده و 14 درصد براي تفريح است .
اسلاید 10 :
7 . علاوه بر کاهش ضرايب اشغال وسايل نقليه شخصي ، در کشورهاي مورد مطالعه از ضرايب اشغال وسايل نقليه عمومي نيز کاسته شده است.
از کل مسافر – کيلومتر طي شده در ژاپن 47 درصد با خودروهاي شخصي ، 10 درصد با اتوبوس و 43 درصد با راه آهن بوده است .
اسلاید 11 :
ميانگين شدت مصرف سوخت
در دهه 1990 در ايتاليا ميانگين شدت مصرف سوخت تمام وسايل تقليه شخصي 8 ليتر در هر يک صد کيلومتر و در آلمان 9 ليتر در هر يک صد ليتر بوده است .
در ايران همين رقم حدود 16 ليتر در هر يک صد کيلومتر برآورد مي شود
به رغم اين موفقيت در اجرای کاهش مصرف سوخت در بخش حمل و نقل به دليل عوامل ياد شده در مجموع به انرژي مصرفي براي جابجايي مسافران افزوده شده است .
اسلاید 12 :
در اروپا در سال 1973 براي جابجايي يک مسافر در طول يک کيلومتر مسير 46/1 مگاژول انرژي مصرف شده ودر سال 1993 همين رقم به 56/1 مگاژول رسيده که افزايشي معادل 7 درصد يافته است .
در ژاپن در سال 1994 ، براي جابجايي يک مسافر در کيلومتر 67/1 مگاژول انرژي مصرف شده است که در مقايسه با سال 1973 ، (22/1 مگاژول ) 36 درصد افزايش داشته است.
اسلاید 13 :
تنها در ايالات متحده چون در دهه 1970 مصرف سوخت بسيار بالا بوده است شاهد کاهش مصرف هستيم .
در سال 1973 براي جابجايي يک مسافر – کيلومتر در امريکا 10/3 مگاژول انرژي مصرف مي شده که همين رقم در سال 1994 با کاهشي معادل 19 درصد به 52/2 مگاژول در هر مسافر-کيلومتر رسيده است .
اسلاید 14 :
بررسي تجربه ها ، موفقيت ها و ناکامي هاي کشورهاي منتخب
اسلاید 15 :
در اواخر دهه 1980 و اوايل دهه 1990 کاهش مصرف انرژي در بخش حمل و نقل نه تنها به دليل صرفه جويي بلکه در ضمن به منظور کاهش آلودگي هوا در دستور کار مسئولين قرار گرفته است .
در کشورهاي اروپاي غربي بين 20 تا 30 درصد از انرژي در بخش حمل و نقل مصرف مي شود .
اسلاید 16 :
در سياست هاي کاهش مصرف انرژي عمدتاً بر دو بخش
1 - تکنولوژي ساخت
2 - جريان ترافيک
تاکيد شده است .
در بخش تکنولوژي ساخت سعي شده است که مصرف سوخت خودروهاي سواري براي جابجايي وزن معين در يک کيلومتر از مسير کاهش يابد .
در بخش جريان ترافيک نيز سعي شده که با آرام سازي جريان ترافيک از مصرف سوخت خودروها کاسته شود .
اسلاید 17 :
در ادامه نتيجه اقدامات انجام شده در جهت کاهش مصرف انرژي در کشورهاي کانادا ، آمريکا ، ژاپن ، آلمان ، فرانسه ، انگلستان ، دانمارک ، نروژ ، سوئد و فنلاند مورد بررسي قرار مي گيرد .
در ده کشور مورد مطالعه حدود 90 درصد انرژي مصرفي براي مجموع جابجايي ها مختص حمل و نقل مسافر و کالا بوده است.
در رکورد اوايل دهه 1980 که مصرف انرژي در کل کشورها کاهش داشته ، مصرف انرژي در بخش حمل ونقل ثابت مانده و در نتيجه در طي اين سالها سهم حمل و نفل از کل انرژي مصرفي افزايش يافته است.
اسلاید 18 :
میزان مصرف انرژی بخش حمل و نقل هر ده کشور از سال 1970 تا 1991
اسلاید 19 :
چنان که ملاحظه مي شود ، به رغم تمام سياست هاي کاهش مصرف انرژي در طي يک دوره 21 ساله مصرف انرژي حمل ونقل در کشورهاي عضو سازمان بين المللي انرژي 64/1 برابر شده است .
اسلاید 20 :
نقش هر یک از شیوه های جابجائی در مصرف انرژی