بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
سيرقانون تنظيم خانواده و طرح افزايش نرخ باروري و پيشگيري از كاهش رشد جمعيت
اسلاید 2 :
امام خميني (ره)
مملکت ایران باید 35 میلیون حالا میگویند جمعیت دارد. وسعتش آنقدر است که برای صد و پنجاه میلیون تا دویست میلیون جمعیت کافی است، یعنی اگر دویست میلیون جمعیت داشته باشد، در ایران به رفاه زندگی میکنند.
(صحیفه نور، جلد 7، ص 393)
اسلاید 3 :
مقام معظم رهبري (مدظلهالعالي)
"مسئله عقیمسازی و جلوگیری باید جدا جلویش گرفته شود. دستگاههای دولتی مطلقا به خود اجازه ندهند که پول بیتالمال صرف شود برای اینکه نسل متوقف شود".
" مسئلهی جمعیّت. یكی از خطراتی كه وقتی انسان درست به عمق آن فكر میكند، تن او میلرزد، این مسئلهی جمعیّت است؛ ”
" یکی از خطاهایی که در اواسط دههی هفتاد انجام شد، ادامهی سیاست کنترل جمعیت بود که این اشتباه باید جبران شود، زیرا نسل جوان عامل اصلی پیشروندگی کشور است. "
اسلاید 4 :
بسم الله الرّحمن الرّحیم
با عنايت به اهميّت مقوله جمعيّت در اقتدار ملّي؛ و با توجه به پويندگي، بالندگي و جواني جمعيّت كنوني كشور به عنوان يك فرصت و امتياز؛ و در جهت جبران كاهش نرخ رشد جمعيّت و نرخ باروري در سالهاي گذشته، سياستهاي كلي جمعيّت ابلاغ ميگردد. با در نظر داشتن نقش ايجابي عامل جمعيّت در پيشرفت كشور، لازم است برنامهريزيهاي جامع براي رشد اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي كشور متناسب با سياستهاي جمعيّتي انجام گيرد. همچنين ضروري است با هماهنگي و تقسيم كار بين اركان نظام و دستگاههاي ذيربط در اين زمينه، اقدامات لازم با دقّت، سرعت و قوّت صورت گيرد و نتايج رصد مستمر اجراي سياستها گزارش شود.
سيّدعلي خامنهاي / 30/اردیبهشت/1393
ابلاغ سیاستهای کلی جمعیّت
اسلاید 5 :
1- ارتقاء پويايي، بالندگي و جواني جمعيّت با افزايش نرخ باروري به بيش از سطح جانشيني.
2- رفع موانع ازدواج، تسهيل و ترويج تشكيل خانواده و افزايش فرزند، كاهش سن ازدواج و حمايت از زوجهاي جوان و توانمندسازي آنان در تأمين هزينههاي زندگي و تربيت نسل صالح و كارآمد.
3- اختصاص تسهيلات مناسب براي مادران بويژه در دوره بارداري و شيردهي و پوشش بيمهاي هزينههاي زايمان و درمان ناباروري مردان و زنان و تقويت نهادها و مؤسسات حمايتي ذيربط.
4- تحكيم بنيان و پايداري خانواده با اصلاح و تكميل آموزشهاي عمومي در باره اصالت كانون خانواده و فرزند پروري و با تأكيد بر آموزش مهارتهاي زندگي و ارتباطي و ارائه خدمات مشاورهاي بر مبناي فرهنگ و ارزشهاي اسلامي- ايراني و توسعه و تقويت نظام تأمين اجتماعي، خدمات بهداشتي و درماني و مراقبتهاي پزشكي در جهت سلامت باروري و فرزندآوري.
5- ترويج و نهادينهسازي سبك زندگي اسلامي- ايراني و مقابله با ابعاد نامطلوب سبك زندگي غربي.
6- ارتقاء اميد به زندگي، تأمين سلامت و تغذيه سالم جمعيّت و پيشگيري از آسيبهاي اجتماعي، بويژه اعتياد، سوانح، آلودگيهاي زيست محيطي و بيماريها.
اسلاید 6 :
7- فرهنگ سازي براي احترام و تكريم سالمندان و ايجاد شرايط لازم براي تأمين سلامت و نگهداري آنان در خانواده و پيشبيني ساز و كار لازم براي بهرهمندي از تجارب و توانمنديهاي سالمندان در عرصههاي مناسب.
8- توانمندسازي جمعيّت در سن كار با فرهنگ سازي و اصلاح، تقويت و سازگار كردن نظامات تربيتي و آموزشهاي عمومي، كارآفريني، فني ـ حرفهاي و تخصصي با نيازهاي جامعه و استعدادها و علايق آنان در جهت ايجاد اشتغال مؤثر و مولّد.
9- باز توزيع فضايي و جغرافيايي جمعيّت، متناسب با ظرفيت زيستي با تأكيد بر تأمين آب با هدف توزيع متعادل و كاهش فشار جمعيّتي.
10- حفظ و جذب جمعيّت در روستاها و مناطق مرزي و كم تراكم و ايجاد مراكز جديد جمعيّتي بويژه در جزاير و سواحل خليج فارس و درياي عمان از طريق توسعه شبكههاي زيربنايي، حمايت و تشويق سرمايهگذاري و ايجاد فضاي كسب و كار با درآمد كافي.
11- مديريت مهاجرت به داخل و خارج هماهنگ با سياستهاي كلي جمعيّت با تدوين و اجراي ساز و كارهاي مناسب.
12- تشويق ايرانيان خارج از كشور براي حضور و سرمايه گذاري، و بهرهگيري از ظرفيتها و تواناييهاي آنان.
13- تقويت مؤلفههاي هويتبخش ملي (ايراني، اسلامي، انقلابي) و ارتقاء وفاق و همگرايي اجتماعي در پهنه سرزميني بويژه در ميان مرزنشينان ؛ و ايرانيان خارج از كشور.
14- رصد مستمر سياستهاي جمعيّتي در ابعاد كمّي و كيفي با ايجاد ساز و كار مناسب و تدوين شاخصهاي بومي توسعه انساني و انجام پژوهشهاي جمعيّتي و توسعه انساني.
اسلاید 7 :
نظرات علما در رابطه با طرح افزایش جمعیت
اسلاید 9 :
مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي در خصوص جمعيت
اسلاید 10 :
طبق سند منتشر شده از سوي پنتاگون برنامه هايي كه كليه آژانس هاي سازمان ملل(UN) در سطح جهان در كشورهاي ديگر اجرا مي كنند به عنوان عمليات دفاعي و نظامي ارتش آمريكاست.
كشورهاي غربي و در رأس آن آمريكا براي ايجاد تعادل جمعيتي به نفع خود و به عنوان يكي از سياستهاي استراتژيك در دكترين دفاع ملي و سياست خارجي به كاهش رشد جمعيت در جهان سوم بخصوص كشورهاي اسلامي پرداختند و عمده فعاليتهاي كنترلي آمريكا بر اين كشورها از طريق صندوق بين الملل پول و آژانس هاي سازمان ملل متحد از جمله UNICEF، صندوق جمعيت UNFPA، سازمانبهداشت UNESCO_WHO سازمان كشاورزي و تغذيه بين المللي فائو FAO صورت مي گيرد.
دكترين امنيت ملي امريكا
اسلاید 11 :
دكترين امنيت ملي امريكا
اسلاید 12 :
خانم باچلت ايران را تهديد كرد
در مهرماه 1391 خطاب به وزير بهداشت وقت با تأكيد براي عدم حذف برنامه تنظيم خانواده
نظرات خانم باچلت معاون دبیر کل و مدیر اجرایی نهاد زنان سازمان ملل در مهرماه 1391 و پس از تغییر سیاستهای جمعیتی در ایران
امید به زندگی در کشور ایران در مقایسه با سایر کشورهای منطقه خوب است. اما متوجه شدهام برنامه تنظیم خانواده را در وزارت بهداشت متوقف نموده اید.
این گونه طرح ها موجب افزایش فشارها و طرح ادعاهای بیشتری علیه کشور شما خواهد شد.
می توان بجای گزینه تشویق افزایش زاد و ولد، گزینه های دیگری همانند فراهم نمودن ازدواج زود هنگام دختران را مد نظر قرار داد.
صادقانه بگویم اجرایی نمودن این طرح ها موجب افزایش ادعای نقص حقوق زنان در ایران از سوی دیگران و شروع کمپینی دیگر علیه شما خواهد شد.
اسلاید 13 :
نظرات برخي مسئولين
متصدي امور تنظيم خانواده در كشور كه از آغاز بر آن پافشاري كرده و ميكنند
1. خطاب من به نمایندگان مجلس است که ساده اندیشی می کنیم داریم طرح دو فوریتی می آوریم و قانون را ملغی کنیم. این یک مطلبی است راجع به سلامت و اگر با اقدام ما ضربه ای به این تنظیم خانواده وارد بشود و مرگ و میر به سرعت بالا برود، خسارتهای مالی خیلی زیاد و همینطور جوّ بی اعتمادی ایجاد می کند و آبروی ما از لحاظ بین المللی می برد. لغو این قانون خسارت عظیمی به کشور می زند. (مشرق14/5/91)
2. جلوگیری از توزیع و در اختیار قرار گرفتن وسائل تنظیم خانواده یک کار عوامی است نه کار علمی. این یک کار انفعالی است نه کار منطقی.
3. اگر مسوولان تصور می کنند قانون لغو شود ، تعداد نوزادان زیاد می شود، اشتباه می کنند و با لغو قوانین، یک نوزاد نیز بر جمعیت کشور اضافه نمی شود.عده ای تصمیم گرفتند که بیایند و قانون تنظیم خانواده را لغو کنند و تصور کردند که این مسئله دستور آقا هم هست. (سایت بهار 11/5/91)
قابل توجه آنكه يكماه قبل از اين مصاحبه يعني تيرماه 91 رهبر معظم انقلاب با تأكيد به مسئولين فرمودند:
«اول كاري كه ميكنيد مسائل كنترلي را حذف كنيد. اگر مسائل كنترلي حذف و فرهنگسازي شود مشكل حل خواهد شد».
اسلاید 14 :
4. خانوادهای که شرایط اقتصادی و اجتماعی خوبی ندارد، طبیعتاً نمی خواهد همین دو بچه را هم داشته باشد.
5. کاهش جمعیت خیلی آسان است و افزایش آن مشکل است و ایجاد زیربناهای لازم را می طلبد. امکانات متعدد اقتصادی و رفاهی و آموزشی لازم است.
6. در حال حاضر افزایش جمعیت با دستور، شدنی نیست. اگر آمدیم و صرفاً به پرداخت پول بسنده کردیم، هیچ انسان عاقل با سوادی با این پولهای اندک، هوس بچهدار شدن نمیکند. آنان که فقیرند و وضع اقتصادی بدی دارند. آنها دریافت این پولها را وسیلهای برای کسب خود تلقی خواهند كرد. فرزندان این خانوادهها اغلب تحصیل نکردهاند، بیکارند و جرم و جنایت در آن بیشتر رخ میدهد.
باید خانواده، بهداشت و درمان مناسب، آموزش مناسب، آموزش عالی مناسب، شغل مناسب و یک امنیت خاطر برای آینده اش داشته باشد..
بايد جوان ما ببيند كه مهدها و پيش دبستاني ها، وضعيت آموزش و رفاهي و همه چيز دارد درست مي شود.
7. بعید می دانم که کسی در وزارت بهداشت بگوید ما توانایی ارائه خدمات بهداشتی به 150 میلیون نفر را داشته باشیم،اگر این وزارتخانه توانایی دارد باید به همین 75 میلیون نفر موجود خدمت رسانی کند.
اسلاید 15 :
سير تاريخي قانون تنظيم خانواده
اين قانون در سال 1372 تصويب شد و به مدت 20 سال در كشور اجرا گرديد. در حاليكه از اهداف اصلي در برنامه توسعه كشور (مصوب سال 68) براي رسيدن به نرخ 2/3 در سال 90 بوده است.
سه هدف اصلي در اولين برنامه توسعه كشور مصوب مجلس شوراي اسلامي:
كاهش ميزان باروري كلي زنان ايران از 6/4 به 4 فرزند در هر زن تا سال 1390؛
كاهش نرخ رشد طبيعي جمعيت از 3/2 درصد به 2/9 درصد تا پايان برنامه اول (1372)؛
كاهش نرخ رشد جمعيت از 3/9 درصد (اين تفاوت آمار از 3/2 به 3/9 به علت مهاجرت افاغنه و عراقي ها به كشور ايران مي باشد) به 2/3 درصد تا سال 1390؛
اسلاید 16 :
نكته قابل تأمل: ايران در سال 71 به هدف برنامه توسعه كشور براي سال 90 رسيده بود يعني حدود 20 سال جلوتر و سريعتر به هدف كاهش رسيد و اين يك زنگ خطر و انحراف از برنامه بود ولي باز هم بدون بررسي و رصد آمار قانون تنظيم خانواده در سال 72 ارائه شد. (متن قانون تنظيم خانواده در اسلايد بعد موجود ميباشد)
براساس نتايج بررسي نمونهاي وزارت بهداشت در خرداد ماه
1373، رشد جمعيت 1/8% محاسبه شد. (1995, UNFPA)
(يعني از هدف 2/3 % سال 1385 طبق برنامه هم جلوتر)
شدت اين كاهش، بسيار فراتر از حد انتظار بوده است.
اسلاید 17 :
متن قانون تنظیم خانواده و جمعیت (72/2/26)
ماده 1 - کلیه امتیازاتی که در قوانین بر اساس تعداد فرزندان یا عائله پیشبینی ووضع شدهاند در مورد فرزندان چهارم و بعد که پس از یک سال ازتصویب این قانون متولد میشوند قابل محاسبه و اعمال نخواهد بود و فرزندانی که تا تاریخ مزبور متولد میشوند کماکان از امتیازات مقرر شدهبرخوردار میباشند.
تبصره 1 - نحوه استفاده از امتیازات پیشبینی شده در قانون کار مصوب 1369.8.29مجمع تشخیص مصلحت نظام و قانون تأمین اجتماعیمصوب 1354 به شرح زیر خواهد بود:
الف - مرخصی بارداری و زایمان کارگران زن (موضوع ماده 76 قانون کار مصوب 369.8.29 مجمع تشخیص مصلح نظام) برای فرزندان چهارم وبعد که پس از یک سال از تصویب این قانون متولد میشوند، از مرخصی استحقاقی موجود و آتی کارگر کسر خواهد شد.
ب - هزینه نگهداری فرزندان کارگران زن در مراکز نگهداری (موضوع ماده 78 قانون کارمصوب 1369.8.29 مجمع تشخیص مصلحت نظام (برایفرزندان چهارم و بعد که پس از یک سال از تصویب این قانون متولد میشوند ، به عهده کارگر خواهد بود).
ج - حق بیمه فرزندان (موضوع ماده 58 قانون تأمین اجتماعی مصوب 1354) برای فرزندانچهارم و بعد که پس از یک سال از تصویب این قانونمتولد میشوند، به صورت جداگانهتعیین و مطابق تعرفه تأمین اجتماعی از بیمه شده دریافت میگردد.
تبصره 2 - این قانون در مورد سازمانها و مؤسساتی شمول حکم بر آنها مستلزم ذکر ناماست نیز جاری میباشد.
اسلاید 18 :
ماده 2 - وزارتخانههای آموزش و پرورش، فرهنگ و آموزش عالی، بهداشت، درمان وآموزش پزشکی و فرهنگ و ارشاد اسلامی موظف به اجرایبرنامههای ذیل میباشند.
الف - وزارت آموزش و پرورش موظف خواهد بود که مطالب آموزشی مربوط به جمعیت وتأمین سلامتی مادران و کودکان را در متون درسیخود به نحوی مؤثر بگنجاند.
ب - وزارت فرهنگ و آموزش عالی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظف به ایجاد
یک واحد درسی به نام جمعیت و تنظیم خانواده در کلیه رشتههای آموزشی میباشند.
ج - وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی موظف است زمینههای جلب مشارکت فعال و مؤثر
روزنامهنگاران، فیلمسازان و سایر هنرمندانی را که بهنحوی با آن وزارتخانه ارتباط دارند به منظور ارتقاء سطح آگاهیهای عمومی از برنامههای جمعیت و تنظیم خانواده فراهم نماید.
ماده 3 - سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران موظف است جهت ارتقاء سطح آگاهیهای عمومی در تأمین سلامت کودکان و مادران وجمعیت برنامههای آموزشی رادیویی و تلویزیونی به طور مستقیم و غیر مستقیم تهیه و پخش نماید.
ماده 4 - هزینههای ناشی از مواد 2 و 3 از محل کاهش هزینههای دولت که با اجراء ماده 1 این قانون حاصل میشود تأمین خواهد شد.
قانون فوق مشتمل بر چهار ماده و دو تبصره در جلسه روز یکشنبه بیست و ششم اردیبهشت ماه یک هزار و سیصد و هفتاد و دو مجلس شورایاسلامی تصویب و در تاریخ 1372.3.2 به تأیید شورای نگهبان رسیده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی - علیاکبر ناطق نوری
اسلاید 19 :
به دنبال فرمايشهاي مقام معظم رهبري (مدظلهالعالي) در خصوص بحث افزايش جمعيت و تكرار آن در ماه مبارك رمضان در سال 90، دولت لايحهاي مبني بر
تغيير قانون داد.
متن لايحه اصلاح قانون تنظيم خانواده در اسلايد بعد
اسلاید 20 :
متن لايحه اصلاح قوانين تنظيم خانواده و جمعيت ارسالي سال 90
ماده واحده ـ از تاريخ لازمالاجراء شدن اين قانون، قانون تنظيم خانواده و جمعيت مصوب 1372 و اصلاحات آن كليه محدوديتها و محروميتهايي كه در قوانين مختلف براساس تعداد فرزند براي والدين شاغل يا فرزندان آنان ايجاد شده است لغو ميگردد.
تبصره ـ دولت ميتواند هر پنج سال يك بار، با توجه به نتايج سرشماريهاي عمومي نفوس، تركيب جمعيتي و شاخصهاي سياسي، امنيتي، اقتصادي و اجتماعي در چهارچوب سياستهاي كلي نظام و با رعايت شاخصهاي مندرج در قوانين برنامه پنجساله نسبت به برقراري امتيازات يا ايجاد محدوديتها براساس تعداد فرزندان اقدام نمايد.