بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
ومن جعلنا من ماء کل شیء حیء
و هر چیزی را از آب قرار دادیم
اسلاید 3 :
آب سر منشاء تولید تلاش و تمدن است .خداوند در قرآن کریم حیات هر چیزی را به آب وابسته دانسته است و تداوم حیات را در گرو وجود آب دانسته است. این نعمت الهی غیر قابل جایگزین است و از جمله انفال متعلق به همه ساکنین یک سرزمین بوده و دسترسی به آب به خصوص برای شرب و بهداشت حق همه انسان هاست.
اسلاید 4 :
یکی از مشکلات عمده درخصوص منابع محدود آب شیرین وپاک، افزایش روزافزون تعداد افرادی است که در مصرف آب شریک میشوند. در 50 سال گذشته 37 مورد خشونت بین کشورها بر سر آب گزارش شده است که همه آنها بهجز 7 مورد به خاورمیانه مربوط میشود.
(بحران آب در خاورميانه
(چالش ها و راهكارها) ،عبدلصمدنجفي )
اسلاید 5 :
کشور ایران در بخش نیمه خشک کره زمین قرار دارد پس خارج از ذهن نیست که آب از قدیم الایام ارزش بسیار والایی نسبت به دیگر مناطق داشته است.
اسلاید 6 :
نظري به گذشته و تاريخ كهن كشور، نشان مي دهد كه براي تعديل مشكلات ناشي از محدوديت منابع آب ابتكارات و ابداعات متنوعي در زمينه بهره برداري ازمنابع آب سطحي و زير زميني در ابعاد سازه اي و مديريتي مورد توجه بوده است.
([ جعفر غفاري شيروان ] - مدير كل دفتر امور منابع آب سازمان برنامه و بودجه)
اسلاید 7 :
گردش طبیعی آب
آبهای موجود در زمین همواره در حال تغییر شکل هستند. این آبها ، حالات مایع ، جامد و گاز به خود می گیرند.آب موجود در اتمسفر زمین بر اثر گردش طبیعی آن هر 9 روز یک بار بین آسمان و زمین جابجا می شود. در هر سال این عمل چندین مرتبه تکرار می شود.
اسلاید 9 :
مهمترین منابع آب در کره زمین
آبهای زیرزمینی (چاه، چشمه و قنات)
آبهای جوی (باران و برف)
آبهای سطحی (رودخانه، دریاچه، دریا و اقیانوس)
(دفتر بررسيهاي زمينشناسي آمريكا)
اسلاید 10 :
وضعيت آب در جهان
انسان براي انجام فعاليت هاي خود به آب هاي شيرين نياز دارد. آب شيرين نه يك منبع جهاني، بلكه منبعي منطقهاي محسوب ميشود كه در حوزههاي آبخيز خاصي از جهان قابل دسترس است.
اسلاید 11 :
اگر کل منابع آبی جهان را 100% در نظر بگیریم،کمتر از 3% آن را آب شیرین تشکیل می دهد.البته بخش اعظم ذخایر آب شیرین به صورت يخ در قطبهاي كره زمين و يخچالهاي طبيعي (1/98 درصد) و آبهاي زيرزميني ( 0/59 درصد ) وجود دارند كه در دسترس نيستند (منبع: دفتر معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری).
اسلاید 12 :
پراکنش منابع آبی در جهان
توزيع و پراكنش اين حجم محدود آب در سطح كره زمين بسيار ناهمگون است و توزيع مكاني و زماني آب نيز بسيار متغير بوده و منطبق با پراكنش جمعيت و نياز جوامع بشري به آب نيست. بنابراین بین توان تامین آب و شدت تقاضا در جهان خلاء ای وجود دارد که بحران آفرین است.
اسلاید 13 :
جمعيت جهان براساس پيشبينيهاي سازمان ملل به نه ميليارد نفر در سال 2050 می رسد و اگر علاوه بر جمعيت، تقاضاي سرانه نيز افزايش يابد محدوديت شديد آب در سطح جهان قبل از سال 2100 نمايان خواهد شد.
اسلاید 14 :
وضعيت منابع آب در ايران
ايران سرزميني كوهستاني است كه دو رشته كوه البرز و زاگرس همانند ديواره اي مانع رسيدن ابرهاي باران زا از شمال و غرب كشور به بخش هاي مركزي ميشوند و به همين دليل نيز بخش اعظم كشور را مناطق خشك و نيمه خشك تشكيل ميدهد. كمبود منابع آبي همواره به عنوان يك عامل محدود كننده فعاليت ها در كشور مطرح بوده است.
(اصول هیدرولوژی کاربردی ویرایش پنجم، دکتر امین علیزاده )
اسلاید 15 :
وضعيت توبوكرافي ايران
اسلاید 16 :
میزان حجم آب در ایران و جهان
میزان حجم آب دنیا، 1386 میلیارد كیلومتر مكعب است كه از این میزان فقط کمتر از 3 درصد آن آب شیرین میباشد؛
میزان متوسط بارندگی در جهان، 865 میلیمتر و در ایران، 250 میلیمتر است؛ یعنی متوسط بارندگیهای ایران كمتر از یك سوم متوسط بارندگی جهان است؛
سهم مصرف آب شرب و بهداشتی در جهان، 8 درصد و در ایران، 6 درصد است. سهم مصرف آب كشاورزی در جهان، 70 درصد و در ایران، 92 درصد است و سهم صنعت و سایر مصارف در جهان، 22 درصد و در ایران، 2 درصد است؛
اسلاید 17 :
میانگین مصرف آب آشامیدنی در جهان،142 لیتر در روز به ازای هر نفر و در ایران، 256 لیتر در روز به ازاء هر نفر است؛
میانگین پتانسیل سهم سرانه آب تجدید شونده در جهان، 7600 مترمكعب و در ایران، 1900 متر مكعب است؛
وسعت ایران 1/1درصد مساحت خشکی ها و 3/35 درصد مساحت قاره آسیا است. حجم ریزش های کشور تنها 0/37درصد از کل ریزش های جوی خشکی های کره و 1/29 درصد حجم بارشهای قاره آسیا است.
( دفتر امور اجرایی و روابط عمومی معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری)
اسلاید 18 :
روش های تا مین آب در ایران
1 :سفره های آب زیر زمینی
2 :چاه
3: قنات
4: چشمه
5:آبهای سطحی
1-آب های سطحی جاری در چرخه هیدرولوژی
2-آب های سطحی راکد
اسلاید 19 :
بحران آب درایران
عمده ترین معیار برای تعیین درجه خشکی در یک منطقه رابطه ی بین مقدار بارندگی (سالانه) و تبخیر (توان تبخیری محیط)است. هر اندازه مقدار باران نسبت به توان تبخیر کمتر باشد درجه ی خشکی آن منطقه بیشتر است. به جز نواحی محدودی از ایران (حاشیه ی دریای خزر) در سایر مناطق توان تبخیر به مراتب بالاتر از مقدار واقعی بارندگی است. مثلا در یزد میانگین سالانه ی بارندگی ۶۰ میلی متر است حال آنکه در این منطقه توان تبخیری محیط ۳۹۰۰ میلی متر می باشد. یعنی اگر یک سطح آزاد آب در یزد وجود داشته باشد سالانه ارتفاعی معادل ۴ متر از آن تبخیر می شود(نگاهي به وضعيت منابع آب در ايران و جهان: دفتر معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری) .
اسلاید 20 :
چالش های بنیادی در رابطه با منابع آب در ایران
(نگاهي به وضعيت منابع آب در ايران و جهان: دفتر معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری)