بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

به نام خدا

اسلاید 2 :

هیپوکسمی کاهش اکسیژن خون شریانی است و زمانی که این کاهش در سطح سلولی باعث کاهش اکسیژناسیون بافت شود،هیپوکسی رخ می دهد.
علائم هیپوکسی:1- تغییر در وضعیت ذهنی مانند بیخوابی و بیقراری تیرگی شعور و کما 2- دیس پنه ،سیانوز از علائم دیر رس است. 3- افزایش فشار خون 4- تغییر در ضربان قلب ،تاکیکاردی و آریتمی 5- سردی انتهاها
علائم هیپوکسی مزمن (در COPD,CHF )
خستگی،خواب آلودگی،بی تفاوتی،بی توجهی ، تاخیر در رفلکسها
انواع هیپوکسمی
هایپوکسی هیپوکسمیک: به هر دلیلی که درصداکسیژن هوای دمی کاهش یابد مثلا صعود به ارتفاعات
هیپوکسی رکودی Stagnatic.h به دنبال رکود جریان خون بوجود می آید مثلا در بیماریهائی مثل آترواسکلروز،ترومبوز،ایست قلبی
هیپوکسی و هیپوکسمی

اسلاید 3 :

این نوع هیپوکسی با استفاده از داروهای محرک قلبی ،مایعات و احیای قلبی ریوی درمان می شود.
هیپوکسی آنمیک: مشکل کمبود هموگلوبین است در نتیجه ظرفیت حمل اکسیژن کاهش یافته .مثل انمی،مسمومیت با منواکسید کربن،مت هموگلوبینمی.درمان آن تجویز اکسیژن با فشار بالا و ترانسفیوژن خون است
هایپوکسی سمی: بعلت مسمومیت سلولی اتفاق می افتد و اشکال در انتقال اکسیژن به داخل سلولهاست .شایعترین علت آن مسمومیت با سیانور و اورمی است.تیوسولفات سدیم و دیالیز درمان آن است.
هایپوکسی ناشی از افزایش نیاز: به دنبال بیماریهائی که باعث افزایش نیاز متابولیک بدن می شود ،بوجود می آید.شایعترین علت آن سوختگی شدید و تیروتوکسیکوز و درمان آن رفع علت اولیه است.

اسلاید 5 :

در اکسیژن تراپی گاز اکسیژن را با فشاری بیشتر از فشار اتمسفر به بیمار می دهیم هدف بر طرف کردن هیپوکسی و نهایتا کاهش بار کار قلب و ریه است. اکسیژن نوعی داروست بنابر این اگر به موقع و به نحو صحیح تجویز شود مفید خواهد بود.
عوارض اکسیژن تراپی
هیپوونتیلاسیون ناشی از تجویز اکسیژن در بیمارانی که دچار اختلال مزمن ریوی مانندCOPD هستند،حساسیت مراکز تنفسی آنها به افزایش co2 از بین رفته و تحریک مراکز تنفسی آنها به علت هیپوکسی است.در این افراد تجویز اکسیژن با غلظت زیاد باعث رفع هیپوکسی می شود و تحریک مراکز تنفسی از بین رفته و بیمار دچار کاهش تهویه و احتباس co2 و آپنه می شود.
اکسیژن تراپی

اسلاید 6 :

مسمومیت با اکسیژن
اکسیژن با غلظت بیش از 50-60 درصد در مدت بیش از 24 ساعت خطر مسمومیت را افزایش می دهد. این وضعیت می تواند منجر به نارسائی تنفسی و مرگ شود.نشانه های اولیه مسمومیت با اکسیژن شامل التهاب خفیف تراشه و برونش همراه احساس درد در پشت استرنوم ،احتقان بینی و درد در هنگام دم و سرفه است که تدریجا سرفه ها شدیدتر و درد پشت جناغ بیشتر و تنگی نفس ایجاد می شود.و در نهایت باعث تخریب غشاء تنفسی و کاهش تولید سورفکتانت ،آتلکتازی پیشرونده ،ادم غیر قلبی و فیبروز ریه می شود.
صدمات چشمی
صدمات شبکیه در بالغینی که در معرض اکسیژن صد در صد بوده اند رخ می دهد. بیمارانی که مشکلات زمینه شبکیه داشته اندمستعد ترند.اشک ریزش ،ادم،اختلالات بینائی،اتفاق می افتد.

اسلاید 7 :

در نوزادان نارس اکسیژن زیاد سبب انقباض عروق خونی نارس شبکیه ،آسیب به سلولهای اندوتلیال ،دکلمان رتین و کوری می شود که اصطلاحا فیبروپلازی پشت شبکیه نامیده می شود.بنابر این در نوزادان po2باید 60mmhg حفظ شود
آتلکتازی جذبی
احتمالا به دلیل خارج کردن نیتروژن از الوئولها توسط اکسیژن ایجاد می شود.نیتروژن در حالت طبیعی حجم باقیمانده را در ریه ها تشکیل می دهد وچون جذب نیتروژن از غشاء آلوئولی خیلی کم است باعث باز ماندن آلوئولها می شود.زمانی که به علت تجویز زیاد اکسیژن ،این گاز جایگزین نیتروژن می شود،حجم باقیمانده کاهش یافته و آلوئولها کلاپس می شود.

اسلاید 8 :

ابزارهای لازم برای اکسیژن درمانی به دو گروه تقسیم می شود.
1- سیستمهای با جریان کم اکسیژنlow flow system
در این سیستمها بیمار هوای اتاق را همراه با اکسیژن تنفس می کند.برای استفاده از این نوع ،بیمار باید حجم جاری طبیعی و الگوی تنفسی منظم داشته باشد.این سیستمها شامل موارد زیر هستند:
الف) کانولای بینی nasal canula متداولترین وسیله مورد استفاده است که بوسیله آن 6-1 لیتر دردقیقه fio2 به میزان 44-24% ایجاد می کند.
مزایا: راحتی استفاده و تحرک بیشتر بیمار ،عدم قطع اکسیژن حین فعالیتهائی مانند سرفه و غذا خوردن و صحبت کردن.معایب:غلظت اکسیژن داده شده را نمی توان به خوبی کنترل کرد و بستگی به حجم جاری بیمار و ریت تنفسی وی دارد.میزان اکسیژن داده شده نباید از 6 لیتر تجاوز کند چون باعث تحریک ،خستگی و آزردگی مخاط بینی می شود و مقدار زیادی از بینی و دهان هدر می رود
روشهای تجویز اکسیژن

اسلاید 10 :

ماسک ساده صورتsimple mask
برای دادن غلظتهای پائین تا متوسط اکسیژن استفاده می شود و می توان با دادن 10-6 لیتر اکسیژن fio2 60-40% ایجاد کرد.مزایا: تجویزfio2 بیشتر.معایب:غالبا توسط بیمار تحمل نمی شودو موقع فعالیتهائی نظیر خوردن ،صحبت کردن و سرفه باید قطع شود.
ماسک ذخیره کننده اکسیژن
مانند ماسک ساده صورت است که یک کیسه ذخیره کننده اکسیژن داردو دو نوعند. با استنشاق مجدد تجویز اکسیژن 10-6 لیتر در دقیقه fio2 80-60% وبدون استنشاق مجدد 15 -6 لیتر در دقیقه fio2 100-95% ایجاد می کند.
چادرصورت face tent: می توان با دادن 8-4 لیتر اکسیژن میزان fio2 40%فراهم کرد.مزیت مهم آن اینست که می توان رطوبت زیادی به بیمار دادو لی عیب آن اینست که fio2 زیادی فراهم نمی شود.
چادر اکسیژن oxygen tent : بیشتر دراطفال استفاده می شود.

اسلاید 11 :

ماسک ساده

اسلاید 12 :

ماسک با رزرور

اسلاید 13 :

چادر صورت

اسلاید 14 :

چادر اکسیژن

اسلاید 15 :

سیستمهای با جریان زیاد اکسیژنhigh flow system
معمولا درصد اکسیژن و fio2 مشخصی و ثابتی ایجاد می کنند که با تغییر در الگوی تنفسی بیمار ،تغییری در آن ایجاد نمی شود.شایعترین وسیله ماسک ونچوری است که جهت تجویز اکسیژن با جریان بالا استفاده می شود.و قابل اعتماد ترین و دقیق ترین روش برای تجویز اکسیژن بخصوص در بیماران COPD است.این ماسک میزان ثابتی از اکسیژن را با حجم ثابتی از هوا مخلوط کرده و به ریه ها می فرستد.
راههای هوائی مصنوعی
راههای هوائی مصنوعی به منظور حفظ و کنترل راه هوائی ،مورد استفاده قرار می گیرند و موارداستفاده از آنها به شرح زیر است:
1- انسداد نسبی یا کامل راه هوائی فوقانی
2- پیشگیری از آسپیراسیون زمانی که رفلکسهای حفاظتی راههای هوائی فوقانی ،کارائی مناسب را نداشته باشند.

اسلاید 17 :

3- تسهیل در خروج ترشحات
4- فراهم کردن یک سیستم بسته جهت تهویه مکانیکی.
به طور کلی راههای هوائی مصنوعی به سه دسته عمده – راههای هوائی حلقی – داخل لوله تراشه – و لوله تراکئوستومی تقسیم می شوند.
راههای هوائی حلقیpharyngeal air way
جهت حفظ کوتاه مدت راه هوائی استفاده می شوند و مانع افتادن زبان به ته حلق می شوند.از اطراف و داخل این راهها به داخل ریه ها هوا راه پیدا می کند و می توان از طریق آنها ساکشن کرد دو نوع حلقی و بینوی دارند.
الف)راه هوائی دهانی حلقی:از لبها تا حلق امتداد داردو زبان را از قسمت خلفی حلق کنار می کشد .زمانی استفاده می شود که بیمار دچار کاهش سطح هوشیاری و به دنبال آن کاهش تون عضلات راه هوائی فوقانی و انسداد شده باشد.در ضمن برای جلوگیری از گاز گرفتن و انسداد لوله تراشه هم استفاده می شود.در بیماران هوشیار منع استفاده دارد.چون باعث رفلکس gag ،استفراغ و آسپیراسیون شود.در صدمات فک و جراحی دهان منع مصرف دارد.

اسلاید 19 :

مزایا:به راحتی گذاشته می شود.
معایب:به راحتی جابجا شده منجربه رفلکس gag شده و در صورتیکه سایز درست انتخاب نشود منجر به انسداد راه هوائی شده و در بیمار هوشیار تحمل نمی شود.
ب)راه هوائی بینی حلقی: لوله شیپوری شکلی است که از سوراخ بینی وارد شده تا قسمت خلفی حلق امتداد می یابد .به آن ترومپت بینی هم می گویند.زمانی که کاهش سطح هوشیاری منجربه ازبین رفتن تون عضلانی راه هوائی فوقانی و انسداد شده باشد و همچنین جراحی صورت و فک و ترومای حفره دهان ،کلید شدن دندانها در حین تشنج و وجود بخیه در دهان ،استفاده می شود.در صورت انسداد بینی و اختلالات انعقادی استفاده نمی شود. مزایا: به راحتی گذاشته می شود ،در بیماران هوشیار بهتر تحمل می شودو می توان از طریق آن ساکشن کرد. معایب: می تواند منجر به آسیب بینی و خونریزی شود ،به راحتی خم می گردد و انسداد پیدا می کند و می تواند موجب زخم فشاری در مخاط بینی شود.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید