بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
مبـــدل حـرارتی
دستگاهی است که برای انتقال حرارت موثر بین دو سیال (گاز یا مایع) به دیگری استفاده میگردد. از رایجترین مبدلهای حرارتی رادیاتور خودرو و رادیاتور شوفاژ است.
مبدلهای حرارتی در صنایع مختلف از جمله تهویه مطبوع، خودرو، نفت و گاز و بسیاری صنایع دیگر مورد استفاده قرار میگیرند.
اسلاید 2 :
انــواع مبـدلهای حـرارتی
- مبدلهای هوا خنک (Air cooler)
- مبدلهای پوسته و لوله (Shell and tube)
- مبدلهای صفحهای
اسلاید 3 :
انــواع مبـدلهای حـرارتی
- مبدلهای هوا خنک (Air cooler)
- مبدلهای پوسته و لوله (Shell and tube)
- مبدلهای صفحهای
اسلاید 4 :
استـانداردهـای مـرتبط
- TEMA که توسط انجمن تولیدکنندگان مبدلهای لولهای (آمریکا) تدوین شده است. برای طراحی و ساخت مبدلهای پوسته لولهای مورد استفاده قرار میگیرد.
- API ۶۶۰ که توسط انجمن نفت آمریکا تدوین شده است و برای طراحای و ساخت مبدلهای پوسته لولهای استفاده میگردند.
- API ۶۶۱ که توسط انجمن نفت آمریکا تدوین شده است و برای طراحی و ساخت مبدلهای هوا خنک استفاده میگردند.
- ASME Sec VIII که برا ی طراحی مکان یکی مبدلهای حرارتی فشار بالا استفاده میگردد.
اسلاید 5 :
اصول طراحی مبدلهای حرارتی صفحه ای
مبدل حرارتی صفحه ای اساسا" با توجه به سادگی نت و با توجه به نیازهای صنایع غذائی در دهه ۱۹۳۰ ابداع شدند و طراحی بهینه آن در دهه ۱۹۶۰ با تکامل موثرتر هندسه صفحات، مونتاژ اجزا و مواد بهینه تر برای ساخت واشرهای مورد استفاده در این نوع مبدلها کارآمدتر از گذشته مورد بازبینی قرار گرفت و موارد استفاده از آنها به تمامی صنایع راه پیدا کرد و توانسته است از رقیب خود (مبدلهای لوله ای ) پیشی بگیرد . به دلیل تنوع بسیار زیاد محدودههای طراحی این نوع مبدلها که در نوع صفحات و آرایش آنها قابل بررسی است عملاً شرکتهای سازنده آنها اطلاعات محرمانه طراحی را اعلام نمی کنند .
اسلاید 6 :
مبدلهای صفحه ای واشردار تشکیل شده است از تعدادی صفحات نازک با سطح چین دار و یا موج دار که جریان سیال گرم و یا سرد را از هم جدا می کنند .صفحات دارای قطعاتی در گوشهها هستند و به نحوی چیدمان شده اند که دو سیال عامل بصورت یک در میان میان صفحات جریان دارند .طراحی و واشربندی بهینه این امکان را ایجاد میکند که مجموعه از صفحات در کنار یگدیگر تشکیل یک مبدل صفحه ای مناسب را بدهند . .مبدلهای حرارتی صفحه ای معمولاً "در جریان سیالتی با فشار پائین تر از ۲۵bar و دمای کمتر از ۲۵۰ درجه محدود می شوند
اسلاید 7 :
انـواع مبـدلهای صفحـه ای
صفحه ای حلزونی
با پیچاندن دو صفحه بلند موازی به شکل یک حلزونی و با استفاده از مندرل و جوش دادن لبههای صفحات مجاور به صورتی که یک کانال را تشکیل دهند، شکل داده میشود . در هر یک از دو مسیر حلزونی یک جریان ثانویهایجاد میشود که تنتقال حرارت را افزایش و تشکیل رسوب را کاهش میدهد این نوع مبدلهای حرارتی بسیارفشرده هستند و طبعا گرن قیمت تمام می شوند .سطح انتقال حرارت برای این مبدلها درمحدوده ۰٫۵ تا m۲۵۰۰ و فشارکارکرد تا ۱۵ بار و دمای ۵۰۰ سانتیگراد محدوده میشود . این نوع مبدل بیشتر در کاربرد سیال لجن آلود، مایعات لزج و مایعاتی با ذرات جامد معلق شامل ذرات بزرگ و جریان دو فازی مایع – جامد استفاده میشود.
اسلاید 8 :
لامــلا
مبدل حرارتی نوه لاملا (ریمن ) شامل مجموعه کانالهای ساخته شده از صفحات فلزی نازک است که بطور موازی جوشکاری شده است .بدلیل آشفتگی زیاد جریان توزیع یکنواخت جریان و سطوح صاف بسادگی رسوب نمی گیرند .این طرح از مبدل می تواند تحمل فشار تا ۳۵ بار و دمای ۲۰۰ درجه سانتیگراد برای واشرهای تفلون و ۵۰۰ درجه سانتیگراد برای واشرهای آزبست میباشد .
صفحه ای واشردار
خصوصیات مکانیکی صفحه ای واشردار
یک مبدل حرارتی صفحه ای تشکیل شده است از صفحات ثابت، صفحات فشار دهنده و تجهیزات پنوماتیکی و یا مکانیکی متعلقه و connection ports ها. سطح انتقال حرارت از یک سری صفحات با مجاری ورودی و خروجی تشکیل میشود .
اسلاید 9 :
مجموعه صفحات و فریم اصلی
هنگامیکه تعدادی از صفحات این نوع مبدلها بهم فشرده می شوند و تشکیل مبدل صفحه ای را می دهند سوراخهای واقع در گوشههای این صفحات تشکیل تونلها و یا مجاری پیوسته ای را می دهند که سیال را از مبدا ورودی به صفحات هدایت میکند که در انجا با توجه به شکل شیارهای صفحات بین آنها توطیع میشود.مجموعه این دسته از صفحات با وسائل مکانیکی و یا هیدرولیکی بهم فشرده می شوند . جویهای جریان سیال که در مابین صفحات و خروجی گوشههای ان تشکیل میشود به نحوی چیدمان شده است که جریانهای سرد و گرم انتقال حرارت بشکل یک درمیان در کنار یکدیگر قرار می گیرند بطوریکه همیشه دارای چیدمان مخالف جهت حرکت جریان می باشند .
اسلاید 10 :
واشر بندی
با واشر بندی و عایقکاری دور لبه صفحه خارجی می توان از نشتی جریان از کانالهای صفحات به محیط بیرون جلوگیری نمود. صفحات می توانند از جنس استنلس استیل، تیتانیوم، تیتانیوم-پالادیوم، و.... ساخته شوند که با توجه به ضریب هدایت گرمائی متفاوتی که دارا می باشند در طراحی مورد توجه واقع می شوند.
ماده ضریب هدایت گرمائی
استنلس استیل(۳۱۶) ۱۶٫۵ تیتانیوم ۲۰ اینکونل ۶۰۰ ۱۶ اینکولوی ۸۲۵ ۱۲ هستلوی C -۲۷۶ ۶/ ۱۰ مونل ۴۰۰ ۶۶ نیکل ۲۰۰ ۶۶ کاپرونیل ۱۰/۹۰ ۵۲ کاپرونیل ۳۰/۷۰ ۳۵