بخشی از مقاله
چکیده
بتن خودتراکم بتنی است که تحت نیروی ثقلی جریان می یابد و تحت اثر وزن خود متراکم میگردد؛ درحالی که مقاومت مناسبی دربرابر جداشدگی و آب انداختن دارد. باتوجه به اینکه بتن خود تراکم همانند بتن های معمولی در معرض تهاجم عوامل مختلف محیطی قرار دارد؛ استفاده از افزودنی های معدنی و شیمیایی برای بهبود خواص فیزیکی و عملکردی، همچنین ارتقاء پارامترهای دوام آن درحال گسترش میباشد.
در این تحقیق برای ساخت نمونه های آزمایشی از زئولیت - کلینوپتیلولیت - بعنوان یک پوزولان طبیعی با نسبتهای 20 ، 25 ، 30 و 40 درصد جایگزینی بجای سیمان پرتلند نوع دو کارخانه دورود ، فوق روان کننده برپایه پلی کربوکسیلات و شن و ماسه مصرفی کارگاه سدونیروگاه رودبار لرستان با نسبت آب به مواد سیمانی ثابت استفاده گردید و نتایج آزمایش های مقاومت فشاری و دوام بتن خودتراکم حاوی زئولیت دربرابر چرخه های متوالی یخ زدن و آب شدن با نمونه شاهد مقایسه شد.
-1مقدمه
واژه زئولیت در سال 1765 میلادی توسط کانی شناس سوئدی اکسل فردریک کرونستد - Alex Fredrik Cronstedt - ابداع شد.
زئولیت - - Zeolite یک پوزولان طبیعی از دسته کانیهای رسی با پایه هیدروسیلیکاتهای آلومینیوم همراه با برخی کاتیونها و اکسیدهای فلزات قلیایی و قلیایی خاکی است.این ترکیب کریستالی سیلیکاته زنجیرهای گسترده و پیوسته ای را به وجود می آورد که با توجه به نحوه ی اتصال و قرارگیری آنها در کنار یکدیگر شبکه ای از فضاهای خالی و حفره های قفسه مانندی را تشکیل میدهند که قطر آنها بین 3 تا 10آنگستروم است - رمضانیانپوروهمکاران،. - 1390کاربرد عمده و تجاری زئولیت در صنایع بعنوان جاذب سطحی است.
بتن خودتراکم بتنی است که تحت نیروی ثقلی جریان می یابد و تحت اثر وزن خود متراکم میگردد؛ درحالی که مقاومت مناسبی دربرابر جداشدگی و آب انداختن دارد. خواص بتن خودتراکم سبب می شود در محل هایی که امکان تراکم بتن به دلیل فشردگی میلگردهای بتن وجود ندارد یا دسترسی به محل بتن ریزی مشکل است؛ بتن ریزی بدون نیاز به تراکم انجام گیرد و مقدار هوای تصادفی در بتن که باعث کاهش کیفیت خصوصاً کاهش مقاومت فشاری بتن میگردد؛ به حداقل برسد.
عمومی شدن استفاده از بتن خودتراکم در سازه ها با توجه به مزیتهای فراوان آن، نیازمند شناخت خواص مختلف بتن تازه و سخت شده می باشد.
اگرچه سابقه تولید بتن خودتراکم به اوایل دهه 80 میلادی ژاپن برمیگردد؛ اما بحث دوام بتن خودتراکم سابقه کمتری دارد. در سال 2006 میلادی در خصوص دوام بتن خودتراکم تحت حمله اسیدسولفوریک، تحقیقی توسط Bassouni & Nehdi انجام شد. در سال 2007 بتن خودتراکم سبک حاوی متا کائولین و دوده سیلیسی توسط M.Hubertora & R.Hela بررسی گردید. طی سالهای اخیر دوام بتنها از جمله دوام بتن خودتراکم حاوی زئولیت مورد توجه محققین کشورمان قرارگرفته است.
بکارگیری پوزولانهای طبیعی با توجه به فراوانی منابع و تاثیرآنها درکاهش گازهای گلخانه ای ناشی از تولیدات کارخانه های سیمان ونیز مصرف کمتر پوزولانهای مصنوعی نظیر دوده سیلیسی، سبب توجه محققین به استفاده هرچه بیشتر از آنها در تولید بتن ها شده است.
زئولیت بکار رفته در این تحقیق ازنوع کلینوپتیلولیت - - Clinoptilolit بوده و از شرکت نگین پودر سمنان تهیه شده است. پس از تهیه مواد و مصالح و انجام آزمایش های فیزیکی و شیمیایی مورد نیاز ، نسبت به تهیه طرح اختلاط بتن خود تراکم اقدام شد. براین اساس 6 طرح مخلوط شامل یک طرح شاهد فاقد زئولیت، یک طرح فاقد زئولیت، دارای مواد هوازا و 4 طرح دیگر با نسبت های 20، 25، 30 و 40 درصد جایگزینی زئولیت بجای سیمان پرتلند نوع دو با نسبت آب به مواد سیمانی ثابت تهیه گردید.
-2بررسی های آزمایشگاهی
-1-2مواد ومصالح مصرفی
شن و ماسه بکاررفته درساخت نمونه های آزمایشی، مصالح تولیدی درکارگاه سدونیروگاه رودبار لرستان واقع در صدکیلومتری جنوب شرقی شهرستان الیگودرز بوده است.
دانه بندی شن وماسه که براساس ASTM C136 انجام گرفته در نمودارهای - 1 - تا - 3 - آمده است
نمودار : 1 دانه بندی شن 9/5-19 میلی متر
نمودار: 2 دانه بندی شن 5- 9/5 میلی متر