بخشی از مقاله
چکیده:
در این پژوهش28 طرح مخلوط یکسان با نسبت آب به سیمان 0.43 و عیار سیمان 475 کیلوگرم در متر مکعب، ساخته و بطور همزمان از هر طرح، آزمونه های مکعبی و استوانه ای گرفته شد. طرح مخلوط بتن خودتراکم حاوی دوده سیلیس با تامین شاخص های ، عبورپذیری، پرکنندگی و پایداری به همراه کسب مقاومت فشاری حداقل در سن 28 روزه، 45 مگاپاسکال، ساخته و تحویل پروژه گردید. رابطه بین مقاومت فشاری آزمونه های مکعبی و استوانه ای و بدست آوردن ضریب تبدیل آنها، جهت استفاده در پروژه های آتی، از روی عملگر های آماری، در این تحقیق نشان داده خواهد شد.
-1 مقدمه:
بی تردید بتن خود تراکم یکی از بزرگترین پیشرفت های صورت گرفته در چند دهه ی اخیر در تکنولوژی بتن می باشد. مطالعات اولیه بر روی این بتن توسط آقای Okamura از دانشگاه کوجی ژاپن در سال 1986 انجام گرفت و تا سال 1988 این مطالعات تکمیل و اولین بتن خود تراکم ساخته شد 2]،[1 و در سال 1989 اولین مقاله درباره ی بتن خود تراکم به چاپ رسید.[3] بتن خود تراکم با خصوصیات منحصر به فرد، جایگاه ویژه ای را برای خود در صنعت بتن سازی فراهم کرده است.
بتن خود تراکم قابلیت آن را دارد که تحت اثر وزن خود جریان یافته و حتی با وجود آرماتورگذاری انبوه می تواند از بین موانع حرکت کرده و تمام گوشه های قالب را پر و تراکم مناسبی را حاصل نماید، که این قابلیت ها منجر به حذف عملیات لرزش و مشکلات ناشی از آن، ازجمله جدا شدگی، تراکم ناهمگن در نقاط مختلف سازه و در نتیجه مقاومت فشاری متفاوت در مقاطع مختلف، کرمو شدن بعضی از مناطق به علت غیر قابل دسترس بودن برای عملیات لرزش، مختل شدن حرکت شلنگ لرزاننده در مقاطع با آرماتور گذاری انبوه و... می شود.
از سایر محاسن استفاده ازاین بتن می توان به طول عمر بیشتر قالب ها، ساخت در زمان کوتاهتر، سطوح کارتمام شده بهتر،کاهش آلودگی صوتی،کاهش نیروی انسانی، محیط کار ایمن و آزادی عمل بیشتر برای طراحی مقاطع [4,5] اشاره کرد. تامین پایداری مخلوط بتن تازه خود تراکم با استفاده از تغییر در طرح مخلوط و استفاده از مواد پودری - خنثی یا فعال - میآید. در این پروژه، دوده سیلیس مخلوط شده با آب و پلیکربکسیلات - دوغاب میکروسیلیس - جهت تامین پایداری و افزایش مشخصات مکانیکی بتن استفاده شد. در مقرارت ملی ساختمان- مبحث نهم - طراحی و اجرای ساختمانهای بتن آرمه - رابطه بین مقاومت فشاری نمونههای مکعبی و استوانهای بر اساس رده مقاومتی، به شرح جدول زیر تعیین شده است.
استفاده از قالب های مکعبی بجای قالب های استوانه؛ جهت تسهیل در امر نمونه برداری از یک سو و نیز بدست آوردن ضریب تبدیل نمونه های مکعبی به استوانه به صورت دقیق به دستور مشاور پروژه جهت بهینه کردن طرح مخلوط، 28 سری نمونه گیری از تراک میکسرهای مختلف حمل بتن انجام شد. نمونههای مکعبی و استوانهای به طور همزمان قالب گیری شدند. نمونه مکعبی 15* 15*15 - سانتی متر - و نمونه استوانه ای - 30*15 سانتیمتر - با رده مقاومتی 45 مگاپاسکال - مقاومت طراحی سازه در سن 56 روز - ، به صورت همزمان نمونه برداری شد.
-2برنامه آزمایشگاهی
در این پژوهش به ارزیابی مشخصات فیزیکی-مکانیکی آزمونه های بتن خود تراکم حاوی دوده سیلیس در دو حالت تازه و سخت شده پرداخته شده است. پس از ساخت بتن در بچینگ و حمل 30 دقیقهای بتن، آزمایش های بتن تازه نظیر جریان اسلامپ، جعبه L شکل - L box - و قیف - V-funnel - V صورت گرفته و سپس آزمایش های بتن سخت شده شامل مقاومت فشاری و جذب آب 24 ساعته برای هر دو آزمونههای مکعبی و استوانهای اخذ شد.
-1-2مصالح مصرفی
در تمامی طرح ها از سیمان پرتلند تیپ II کارخانه سیمان دلیجان، نسبت آب به سیمان 0/43 ، ماسه ی خوب دانه بندی شده طبق استاندارد ASTM C33 با مدول نرمی 2.6 و وزن مخصوص 2.61 و درصد جذب آب 1.9 ، استفاده شد. حداکثر اندازه ی سنگدانه ها 16 میلی متر بوده و از شن و ماسه رودخانهای استفاده شده است. همچنین از میکروسیلیس با وزن مخصوص ⁄ 3 2120 کارخانه ازنا استفاده شد. جهت تامین کارپذیری بتن بدون کاهش لزجت از کاهنده قوی آب با کد تجاری SRTS 50 ، محصول کارخانه البرز شیمی آسیا استفاده شد.