بخشی از مقاله
خلاصه
در این تحقیق نانو ذرات اکسید روی با درجه خلوص بالا توسط روش سبز، سازگار با محیط زیست و تابع اصول دوازده گانه شیمی سبز در شرایط طبیعی PH=7 خنثی ودمای ملایم 80 درجه سانتی گراد تهیه شده، آنالیز ساختاری هگزاگونالی و ریخت شناسی - شش وجهی - از نانوذرات اکسید روی بدست آمده به ترتیب توسط طیف پراش اشعه XRDو تصویر برداری میکروسکوپ الکترونی عبوری - TEM - انجام شد. مطالعه وبررسی طیف جذبی نانو ذرات اکسید روی سنتز شده با استفاده از اسپکتروفتومتری - UV-Vis - ، وجود فلز روی در محدوده Bmax=300nm در محیط عصاره برنج به خوبی نشان می دهد. نتایج FTIRوجود پیوند Zn-O و نقش گروه های عاملی موجود در پلی ساکاریدهای عصاره برنج به عنوان عوامل احیاء کننده - اکسیداسیون - و پایدار کننده را نشان می دهد.
کلمات کلیدی: نانو ذرات اکسید روی ، عصاره برنج ، سنتز سبز
.1 مقدمه
امروزه حفظ محیط زیست یکی از دغدغه های عمده دانشمندان علوم مختلف می باشد، در این میان به دلیل تاثیر مستقیم صنایع شیمیایی بر محیط زیست تلاش شیمیدانها بر توسعه ی روش هایی متمرکز است که آلودگی شیمیایی کمتر و سازگاری بیشتری با محیط زیست داشته باشند و این موضوع تحت عنوان شیمی سبز در سالهای اخیر مطرح شده است. شیمی سبز نشان می دهد که چگونه روش های علمی و بنیادی می توانند از سلامت انسان و محیط زیست محافظت کنند. شیمی سبز در حقیقت طراحی محصولات و فرایندهای شیمیایی است که نیاز به استفاده و تولید مواد پر خطر را کاهش داده یا برطرف می کند.اهداف شیمی سبز شامل استفاده از منابع تجدید شدنی، کاهش تعداد مراحل فرایندها، افزایش بازده انرژی، طراحی مواد و فرآورده های شیمیایی سالم تر، افزایش راندمان یا بازده فرآیندهای شیمیایی، استفاده از مواد اولیه کم خطر است. بنابراین، هدف نهایی شیمی سبز، افزایش کیفیت زندگی در یک کره زمین تمیزتر و ایمن تر است.[1]
اهداف و روش پژوهش
هدف : سنتزسبز نانو ذرات اکسید روی با استفاده ازعصاره برنج به عنوان یک روش دوستدار محیط زیست و غیر سمی بودن وسازگار با مجیط زیست وتابع اصول دوازده گانه شیمی سبز خواهد یود . مزیت این روش و مواد مورد استفاده در این کار تحقیقاتی این است که از هیچ نوع حلالی یا عامل پوشاننده استفاده نشده است. و نیز نانو بلورهای اکسید روی خالص تولید شده است. [2] روش : به منظور تهیه نانو پودر اکسید ر.ی ابتدا 50گرم گندم را به 250 میلی لیتر آب مقطردیونیزه اضافه گردید و گذاشته شد تا در دمای 80 درجه به مدت 10 دقیقه بجوشد، سپس آنرا صاف کرده،سپس مقداری از صافی رابرداشته و به محلول مقدار 3,25 گرم استات روی شش آبه اضافه کرده وپس از حرارت دادن به ان امونیاک اضافه کرده PH=7 رسوب تشکیل شد پس از سانترفیوژ رسوب را خشک و در کوره قرار داده.
یافتههای پژوهش
نتایج حاصل از طیف FT-IR در نمودار1 نشان میدهد که وجود پیک در ناحیه 489cm-1 مربوط به پیوند Zn-O و پیکهای مشاهده شده جذب گسترده ای در محدوده 3400 و1640cm-1 به دلیل وجود گروهای کربوکسیل و مولکولهای آب ذرات و نقطه اوج 1358 cm-1 مربوط به پیوند CO گروه کششی COH و دو قله در پیک های 1052و1085 cm-1 مربوط بهCO پیوند کششی گروهای C O C حلقه گلوکز می باشد. بطور کلی بر اساس نتایج FTIR می توان نتیجه گرفت که پیوند اکسید فلزی در ساختار ترکیبات آلی عصاره برنج موجود می باشد و دلیلی است بر تشکیل نانو ذرات اکسید روی است. این نتایج با سایر محققات مطایقت دارد. [3]
XRD نوع فاز ساختار کریستالی و چگونگی قرارگرفتن درشبکه ی بلوری را نشان می دهد در این تحقیق نتایج XRD حضور فلز روی را تایید می کند. همپچنین هیچ گونه ناخالصی الگوی پراش X وجود ندارد واین بیانگر خلوص نانوذرات سنتز شده است. با توجه به پارامترهای حاصل از داده های XRD ساختار کریستالی نانو ذرات اکسید روی بصورت - هگزاگونالی - طبق رابطه معادله شرر اندازه کریستال نانو مقیاس اکسید روی23.60 nm می باشد.