بخشی از مقاله
چکیده:
مباحث هماهنگسازی زنجیره تأمین در زمرهی با اهمیتترین موضوعات در رابطه با فلسفه مدیریت زنجیره تامین قرار میگیرد. در این تحقیق، مدلی با هدف یکپارچه سازی سطوح تصمیم گیری زنجیره تأمین، بر پایه ادغام ساختارهای تولید و توزیع، گسترش داده شده است. بدین منظور برای نخستین بار مدل ریاضیاتی زمانبندی تولید و حمل هوایی با درنظر گرفتن پنجره زمانی تحویل بررسی شده است.
تابع هدف مدل ارائه شده براساس کمینه سازی هزینه های حمل و نقل وهوایی و با در نظر گرفتن جریمه های دیرکرد و زودکرد تحویل سفارشات تولید شکل گرفته است. باتوجه به تابع پیچیدگی زمانی و اینکه مسائل بهینه سازی ترکیبی به عنوان غیر چند جمله ای سخت غیر قطعی شناخته شده است، از روش فرا ابتکاری شبیه سازی تبرید حل گردید. در انتها به تحلیل و بررسی نتایج حاصل از حل مساله در سطوح متوسط و بزرگ و با دو معیار کیفیت جواب بدست آمده و زمان حل، پرداخته شده است.
-1 مقدمه :
مدیریت زنجیره تأمین2 شامل مدیریت عرضه و تقاضا، تأمین مواد اولیه، ساخت و مونتاژ، ذخیرهسازی و حمل، سفارش و توزیع در تمامی کانالهای عرضه و تحویل به مشتری است. این تحقیق به مسأله زمانبندی یکپارچه 3 تولید و حمل با هدف کمینه کردن کل هزینه ها می پردازد. در مسأله مفروض، یک کارگاه تولیدی، محصولات خود را از طریق حمل هوایی، به توزیع کنندگان - مشتریان - ارسال میدارد. محصولاتی که زودتر از زمان حرکت پرواز، تولید می شوند، باعث تحمیل هزینهی زودکرد تولید شامل، هزینهی ذخیره کردن سفارشات در کارگاه تولیدی و یا هزینه انتظار و انبارش محصول در فرودگاه می شوند.
محموله هایی که پرواز زمانبندی شدهشان را از دست میدهند، دچار هزینه دیرکرد حرکت خواهند شد که باعث تحمیل هزینه حمل بیشتری میشودمعمولاً. مشتریان انحراف کوچک و کم در موعد تحویل را به علت عدم قطعیت در تأمین کنندگان که ناشی از مشکلات تولیدمثلاً معیوب شدن مواد اولیه، خرابی ماشین آلات و مشکلات تحویل نظیر تأخیر پرواز هواپیماها، مسائل ترافیکی و غیره می باشد، می پذیرند . لذا ما یک پنجره زمانی تحویل تنظیم کرده ایم. جریمههای تحویل هنگامی اتفاق میافتد که یک سفارش دیرتر و یا زودتر از پنجره زمانی مقرر، به توزیع کنندگان - مشتریان - میرسد. هزینه دیرکرد تحویل میتواند شامل نارضایتی مشتریان، جریمههای قرارداد، از دست دادن فروش، از دست دادن و یا کاهش خوشنامی برای تولید کننده و توزیع کننده باشد.
اگر زمان ورود هواپیما، یعنی زمان تحویل سفارش به مشتری، در مدل حمل هوایی زودتر از موعد تحویل آنها باشد، توزیع کننده دچار زودکرد در تحویل میشود. در این حالت، توزیع کننده، بدلیل انبارش و مژگان موسوی، مصطفی حاجی آقائی کشتلی و رضا توکلی مقدم / زمانبندی تولید و حمل هوایی با استفاده از الگوریتم فرابتکاری شبیه زمان نگهداری بیشتر، دچار هزینه زودکرد تحویل میشود. با توجه به زمان بندی حرکت پروازها، توالی های مختلف در کارگاه تولیدی در هزینههای زودکرد و دیرکرد حرکت و تحویل اثر می گذارد. به بیان دیگر، باید با توجه به موعد تحویل سفارشات به مشتریان و همچنین زمانبندی حرکت پروازها، توالی انجام و تولید سفارشات در کارگاه تولیدی را باید طوری تعیین نمود تا مجموع هزینههای زودکرد و دیرکرد حرکت و تحویل کمینه گردد.
-2 بیشینه تحقیق
در مسأله زمانبندی هماهنگ تولید و حمل هوایی، پژوهشهای اندکی وجود دارد. لی و همکاران [1] برای نخستین بار مسأله همزمانی زمانبندی تک ماشین و حمل هوایی با یک مقصد را، بررسی کردند. لی و همکاران [2] کارشان را با در نظر گرفتن چند مقصد در مسأله حمل هوایی گسترش دادند. آنها همچنین یک روش ابتکاری رو به جلو و یک روش ابتکاری رو به عقب برای محیط تک ماشینه پیشنهاد کردند. لی و همکاران [3] نشان دادند که مسأله تخصیص حمل هوایی دارای ساختار مسائل حمل منظم است، در حالی که مسأله زمانبندی تک ماشینه، NP-Hard است و آن را با یک روش ابتکاری حل کردند. لی و همکاران [4] مسأله هماهنگی تولید و حمل را با فرض تک ماشینه بودن زیر مسألهی تولید حل نمودند.
ایشان چندین روش برای حل مسأله ی تولید، ارائه و دو زیر مسألهی تولید و حمل را بطور جداگانه حل کردند. در ادامه لی و همکاران [5] کار خود را با درنظر گرفتن ماشین های موازی در تولید توسعه دادند و ادعا کردند که این مسأله در حوزه ی صنایع الکترونیک و تولید کامپیوتر کاربرد دارد. ایشان نشان دادند که مسأله زمانبندی ماشینهای موازی غیر چند جمله ای کامل است و یک الگوریتم ابتکاری بر پایه شبیه سازی تبرید برای حل آن ارائه کردند.
[6] زندیه و ملاعلیزاده زواردهی [7] به ارائهی چندین مدل هماهنگی تولید و حمل هوایی با در نظر گرفتن هزینه های دیرکرد و زودکرد در حمل و تحویل پرداختند. همچنین زندیه و ملاعلیزاده زواردهی [8] مدل هماهنگی تولید و حمل هوایی را با استفاده از الگوریتم های فراابتکاری حل و نتیجه ی آنها را نیز مقایسه نمودند. رستمیان دلاور و همکاران [9] به مسأله هماهنگی تولید و حمل هوایی با در نظر گرفتن پروازهای اختصاصی برای کارهایی که به پروازهای عادی نرسیده اند، پرداختند. ایشان مسأله خود را با دو رویکرد از الگوریتم ژنتیک حل کرده و نتایج را مقایسه کردند. مرتضوی و همکاران [10] کار رستمیان دلاور و همکاران را با ارائه یک الگوریتم جدید برپایه الگوریتم رقابت استعماری ادامه دادند.
-3 مدل ریاضی و تشریح
در این بخش، یک مدل برنامه ریزی ریاضی پایه گذاری شده بر روی مدل رستمیان دلاور و همکاران [9] برای هماهنگ کردن تولید و مسئله زمانبندی حمل و نقل هوایی فراهم کرده ایم. فرض های کلی برای این مسأله عبارتند از:
1. کارگاه تولیدی به عنوان تک ماشین در نظر گرفته شده است.
2. پروازهای متعددی با شاخص های حمل متفاوتی مانند هزینه و ظرفیت وجود دارد.
3. زمان و هزینه فرایند اداری به همراه زمان و هزینه بارگیری برای هر پرواز، در زمان و هزینه حمل پروازها قرار دارد.
4. سفارشات پس از تکمیل، توسط حمل محلی به فرودگاه انتقال می یابند. زمان حمل محلی در زمان حمل پروازها قرار دارد.
5. سفارشاتی که از پرواز زمانبندی شده ی خود جا مانده اند توسط حمل اختصاصی منتقل می شوند.
6. همه سفارشات پذیرفته شده باید به طور کامل مورد پردازش قرار گیرند. به عبارتی پس افتی در تولید مجاز نیست.
7. پنجره زمانی برای تحویل کالا در نظر گرفته شده است.