بخشی از مقاله
چکیده
بررسی شرایط آسایش حرارتی خانه های سنتی بوسیله نرم افزارهای شبیه سازی انرژی یکی از راههای ممکن برای درک ارزش و گرانقدری کارهای معماری انجام شده توسط معماران گذشته این سرزمین میباشد. دراین پژوهش عملکرد حرارتی یکی از خانه های سنتی در منطقه سرد و خشک در زمستان و معتدل در تابستان بوسیله نرم افزار انرژی پلاس بررسی و تحلیل شده است.
با توجه به نتایج این پژوهش مشخص میگردد که معماران گذشته با استفاده از ساده ترین مصالح در دسترس نه تنها در بوجود آوردن بناهایی زیبا و دلنشین موفق بوده اند بلکه با هوشمندی خارق العاده با شکل دادن به این مصالح در ابعاد و محل استقرار ،فضاهای، همساز با اقلیم و باحداقل نیاز به انرژی های فسیلی ،شرایط آسایش را برای ساکنین بوجود می آورده اند.
یافته های پژوهش نشان می دهد که در سرد ترین روز سال در شرایطی که دمای خارج به بیش از منفی 10 درجه سانتیگراد می رسد دمای اتاق زمستان نشین این بنا در وضعیتی است که ساکنان آن فقط با استفاده از لباس منا سب گرم در طول روز براحتی و بدون استفاده از هرگونه وسایل گرمایشی زندگی می کرده اند .
-1مقدمه
استفاده از انرژی تجدید پذیر در ساختمان موردی است که مجامع علمی امروز دنیا با جدیت تمام در پی یافتن روشهای آن میباشند،در صورتی که اگر به تاریخ گذشته زندگی مردم دقت لازم صورت گیرد ، متوجه میشویم در در دنیایی که آنها داشتنده اند،بدون وجود انرژی الکتریسیته و انرژی سوختهای فسیلی حاصل از فراورده های نفتی براحتی زندگی میکرده اند، ×واین امر جز با استفاده از ساختمانهای همساز با اقلیم میسر نبوده است.
بررسی ساختمانهای سنتی کشورمان در تمام اقلیمها گواه این مدعی است که معماران گذشته با چه درایت و هوشمندی ، وبا استفاده از ساده ترین مصالح ساختمانی در دسترس بطور خارق العاده ای محیطی مناسب برای زندگی مردم فراهم نموده اند.
یکی از منابع بسیار مهم تهیه انرژی در ساختمانهای سنتی استفاده از انرژی خورشیدی بوده است، به همین دلیل جهت گیری اکثر آنها در جهت بهترین موقعیت یعنی سمت رو به جنوب بوده است و به همین خاطر ، تمامی جداره های شفاف رو به جنوب برای فضاهایی استفاده می شده است ، که نیاز بوده در فصل زمستان از گرمای حاصل از تابش خورشید به داخل آن فضاها استفاده نمایند، علاوه بر این آنها با زیرکی و دانش خارق العاده در داخل این فضاها، از دیوار های حجیم ، استفاده می نموده اند که نقش خازن حرارتی را ایفا مینماید و انرژی تابشی ورودی در آن فضا رادر خود ذخیره نموده و در طی ساعات سرد ×شب در زمستان باعث متعادل نگه داشتن دمای هوا می شده است.
جهت گیری مناسب در احداث بنا ونیز فرم معماری داخلی بناهای سنتی نیز دراغلب مناطق باعث بوجود آوردن فضاهای مناسب و نزدیک به شرایط آسایش در فصل تابستان نیز بوده است بطوری که فضاهایی که در فصل زمستان کارآیی گرمایی مناسبی را فراهم می کرده اند در فصل تابستان هم همان فضاها در شرایط نزدیک به آسایش بوده است.
پژوهش حاضر با انجام شبیه سازی حرارتی یک بنا ی سنتی واقع در اقلیم بروجرد ،شکلهای یک ودو ، بوسیله نرم افزار انرژی پلاس در پی اثبات مطالب فوق الذکر است.