بخشی از مقاله
چکیده
دردنیای امروز سیستم اطللاعاتی حسابداری بطور وسیع در حال گسترش وپیچیدگی است وبه موازات افزایش پیچیدگی سیستم اطلاعات حسابداری ووابستگی جامعه براین سیستم،شرکت ها نیز بامخاطرات فزاینده ای در مورد سیستم اطلاعاتی خود روبرو می شوند بنابراین شرکتها ونگاههای اقتصادی در بسیاری از کشورها برنامه های خاصی را در جهت ارتقای این فناری تدوین وپیاده سازی نمودهاند که این خود در جهت توسعه سطح دانش،تسریع رشد اقتصادی واجتماعی جامعه وارایع راهکارهای نوین در ارایه ابزارهای مورد استفاده بسیار موثر بوده است.
عوامل زیادی بر سودمندی این سیستم موثراست که در این مقاله تغدادی از آنها از جمله نقش مدیران ارشد،منابع مالی،کمیته راهبری،مشارکت کاربران،طرح اولیه،نگرش مثبت آنان،عوامل فنی بررسی شده اندنتایج بررسی نشان می دهدمنابع مالی،نگرش مثبت مدیران به سیستم،عامل فنی،طرح اولیه نقش بسزایی در سودمندی وپیشرفت سیستم اطلاعاتی حسابداری دارند.
مقدمه
سیستم اطلاعات حسابداری گونه ای از سیستم اطلاعات سازمانی است که اطلاعات مالی حسابها را جمع آوری و پردازش و گزارش هایی از آن حسابها برای استفاده مدیریت تولید می کند.روش های بسیاری برای تاٌثیرگذاری سیستم اطلاعات حسابداری وجود داردتا بتواند توانایی بیشتری برای بالا بردن ارزش وسود سازمان واصلاح آن داشته باشددر این راستا سیستم اطلاعات حسابداری به عنوان یکی از منابع تاٌمین کننده اطلاعات جهت تصمیم گیری مدیران پرداخته شده است.
اما بررسی همه عوامل بسیار دشوار است در این مقاله تنها عواملی که مهم به نظرمی رسیدند مورد توجه قرار می گیرد از آن جمله نقش مدیران ارشد،ایجاد کمیته راهبری،طرح اولیه،طراحی وتوسعه ی برنامه اولیه ،منابع مالی مشارکت کاربران در طراحی سیستم ،نگرش مثبت کاربران به سیستم اطلاعاتی وآینده گزارشگری با سیستم اطلاعات حسابداری وعامل فنی بررسی شده اند که به تفصیل مورد بحث قرار می گیرند.
روش تحقیق
تحقیق موضوع بررسی ورتبه بندی عوامل تاٌثیرگذار بر سودمندی سیستم اطلاعات حسابداری رااز منظر تئوریک ونظری اما مبتنی بر تحقیقات بروز واصول وماهیت حرفه حسابداری وسیستم های اطلاعاتی حسابداری مورد ارزیابی قرار خواهد داد.
اهداف سیستم های اطلاعاتی حسابدای
سیستم اطلاعاتی حسابداری باید اطلاعات را به گونه ای دقیق وقابل اتکا تهیه نماید که بتوان از آنها درجهت هرکدام از موارد ذیل استفاده نمود:
- 1تعیین استراژی موسسه وبرنامه ریزی بلند مدت: تهیه اطلاعاتی در راستای این هدف موجب تصمیم گیری در خصوص تولید با عدم تولید محصولات جدید، چگونگی استفاده از منابع مازاد نقدینگی ونحوه و میزان سرمایه گذاری آن، خرید فضای فیزیکی و.....می شود.
- 2تعیین چگونگی تخصیص منابع:تهیه اطلاعاتی در راستای این هدف موجب تصمیم گیری در خصوص ادامه تولید وتوقف تولید محصولی خاص با توجه به سودآور بودن آن، قبول یا رد یک سفارش با توجه به سودآوری مشتری مزبور، قیمت گذاری محصولات وخدمات و...می شود.
- 3برنامه ریزی وکنترل:اگر اطلاعات مالی در راستای این هدف تهیه شوند می توان نسبت به میزان درآمدها وهزینه ها و همچنین دارایی و بدهی هر قسمت از شرکت اظهارنظر نمود وتصمیم گیری کرد.
- 4اندازه گیری عملکردوارزیابی کارکنان:براساس اطلاعات مالی می تواند عملکرد و نتیجه فعالیتهای شرکت که بطور واقعی بدست آمده است را با آنچه که برآورد وپیش بینی شده است مقایسه کرد و نقاط ضعف و قوت هر قسمت از شرکت با هر محصول را بدست آورد وبر اساس این اطلاعات می توان تصمیم گیری های مناسب و خوبی را اتخاذ نمود.
- 5گزارشگری مالی: در راستای گزارشگری مالی که برای افراد برون سازمانی و درون سازمانی تهیه می شود باید از اطلاعات مالی به نحو بهینه استفاده نمود.
مبانی نظری :
نقش مدیران ارشد
مدیران ارشدسازمان ها، به عنوان پیشگامان حرکت به سوی کامیابی، باتصمیمات خود نقش بسزایی در عملکرد سازمان ایفا میکند، در این قسمت با مد نظر قرار دادن نقش مدیران ارشد در پیشبرد اهداف سازمان به دنبال شناسایی نیازهای اطلاعاتی مدیران ارشد در قالب سیستم های اطلاعاتی مدیران ارشداست که از طریق آن مدیران ارشد قادر خواهند بود تا نیاز های اطلاعاتی خود را در کمترین زمان به دست آورند.همچنین عملکرد اصلی مدیران ارشد یعنی تصمیم ممکن به صورتی دقیق، مطمئن وآسان گیری از جنبه های مختلف و از دیدگاه صاحب نظران تعریف شده است و با تعیین و تبیین نیاز های اطلاعاتی مدیران ارشد ویژ گی های سیستم اطلاعاتی که بتواند نیاز های اطلاعاتی آنان را تاٌمین کند، از دیدگاه مفهومی معرفی شده است.
مدیران ارشد و مدیر سیستم اطلاعاتی اشتیاق زیادی برای بهبود مدیریت سیستم اطلاعاتی و توسعه آن دارند. هر چند که مشکلات طراحی و تکمیل سیستم اطلاعاتی جامع و منسجم برای شرکت های بزرگ در ابتدا بیشتر مشکلات مدیریتی است تا مشکلات فنی، اما اطلاعات کمی راجع به نقش مدیران در توسعه ی سیستم اطلاعاتی و یا مشارکت مدیران ارشد در توسعه چنین سیستمی وجود دارد.
مدیریت سیستم اطلاعاتی شامل توجه به سیستم اطلاعاتی به عنوان یک ضرورت در دنیای تجارت، مدیریت منابع اطلاعاتی توسط کمیته راهبری ، طراحی برنامه توسعه برای عملکرد بهتر سیستم اطلاعاتی ، تجزیه تحلیل، پروژه های بالقوه ی سیستم اطلاعاتی می باشد.همچنین به تازگی توجه بیشتربه این موضوع دارد که چگونه مدیران پردازش داده ها در رویکرد مدیریتی خود یک نقش مهمی برای حل مشکلات بخش های مختلف سیستم اطلاعاتی ایفا می کنند.