بخشی از مقاله

چکیده

گستردگی صنعت ساختمان و فرآیندهای طراحی تا به امروز و پیشرفت استفاده از رایانه و طراحی به کمک به کامپیوتر سبب شده تا فناوری هایی مانند مدل سازی اطلاعات ساختمان مورد توجه جوامع در حال توسعه قرار گیرد.هدف از این پژوهش بررسی ضرورت پیاده سازی این مهم با توجه به سیستم ساخت و طراحی سنتی در جامعه امروز می باشد.

در این مقاله سعی شده از طریق روش کتابخانه ای به بررسی مدل سازی اطلاعات ساختمان، قابلیت ها و ابعاد مختلف آن با توجه به مدیریت طراحی پرداخته شود.هم چنین نتایج حاکی از آن است که با در نظر گرفتن مدیریت طراحی و ارتباط آن با مدل سازی اطلاعات ساختمان و وجود نرم افزار های گوناگون جهت تسهیل انجام فرآیند طراحی و ساخت، وجود این فناوری در صنعت امروز میتواند به افزایش بهره وری طراحان در چرخه ی حیات پروژه کمک نماید و اثر بخشی ارتباطات میان آنها و کاربران را بهبود بخشد.

.1 مقدمه

صنعت ساختمان مأمن بسیار گستردهای برای ابداعات و نوآوری های فن اوری است . نیازهای روز افزون در بخش ساختمان، علی الخصوص بخش مسکن از یک طرف، و نظام ساخت و ساز موجود در کشور بر اساس عادت و عدم وجود انگیزه برای ابداع ونوآوری از طرف دیگر، نیاز به تحول و اصلاح ساختاری را بیش از پیش طلب مینماید. با توجه به آمارهای موجود در رابطه با تعداد واحدهای مسکونی و میزان جمعیت، بدیهی است چنانچه بخواهیم با روش های مرسوم به ساخت و ساز ادامه دهیم، حدود پنجاه تا شصتسالِ دیگر طول می کشد تا نیازهای امروز ما تأمین شود.

در چنین شرایطی لزوم استفاده از فن اوری جدید در صنعت ساختمان، جهت سرعت دهی بیشتر به ساخت و ساز احساس میشود. روش های رایج ساخت و ساز در ایران، همگی روش هایی هستند که مستلزم کار بیشتر در مکان پروژه اند؛ و یا به عبارتی اکثریت قریب به اتفاق عملیات ساختمانی، در خود محل انجام می گیرد که این مسأله نیز از طرفی باعث کاهش سرعت ساخت میگردد و از طرف دیگر ساختمان هایی را با کیفیت های متفاوت عرضه می کند. - عظمتی و جواهرپور، - 1394

.2 سیستم ساخت ساختمان های سنتی

اولین قدم برای بکارگیری صحیح و موفق هر روش جدید، داشتن درکی جامع از صنعت ساخت و سازسنّتی می باشد. طراحی ساختمانهای سنتیعمدتاً1 متکی بر نقشه های فنی دوبعدی بوده است: از جمله پلان2، نما3 و مقاطع4بوده است. - عظمتی و جواهرپور، - 1394 استفاده از مصالح ساختمانی جدید با مهارتهای سنّتی و تجربی، که در ایران معمول است، شرایط مخرب و ویرانگری را در صنعت ساخت و ساز بوجود آورده است.در حقیقت هرگونه معرفی تکنولوژیکی جدید جهت رسیدن به یک فناوری مناسب، باید بر اساس تعیین دسترسی های منابع موجود و هر نوع تغییر و تبدیل لازم صورت گیرد.

تغییرات در زمینه صنعت ساختمان به دلایل بسیار زیاد و مختلفی چون افزایش تولید،کاهش هزینه های ساخت و ساز، رسیدن به تقاضای موجود،ارتقاء استانداردها،کاهش استفاده از زمین و معرفی سیستمهای سازه ای مناسب،کاهش هرچه بیشتر ضعف برخی مصالح سنتی،برطرف کردن کمبود نیروی انسانی ماهر تجربی، مورد نیاز است. - قهرمانی، - 1387

براساس برنامه های مصوب دولت باید سالانه 1 میلیون واحد مسکونی در کشور ساخته شود و 500 هزار واحد مسکونی نیز مقاوم سازی شود.طبق آمارهای موجود سالیانه در کشور بیش از 70 میلیون متر مربع ساختمان در دست احداث میباشد.با توجه به اینکه حدود یک سوم کل هزینه ها در کشور در بخش ساخت و ساز مصرف میشود توجع ویژه به خروج از دایره سنتی سازی در ساخت مسکن و روی آوردن به صنعتی سازی امری اجتناب ناپذیر میباشد.بنابراین حرکت به سوی صنعتی سازی نه تنها توانایی پاسخگویی به نیاز های فعلی جامعه وجود خواهد داشت بلکه در سرعت ساخت،کیفیت و قیمت تمام شده ی ساختمان نیز تاثیرات مثبت جدی خواهد داشت. - سلامیان, ؛ قلعه نوی و عباسی دزفولی، - 1392

·    کمبود منابع - مالی، مهارت های تجاری، مهارت های مدیریتی و ابزارهای فنی - برای کار ساخت و ساز.

·    استفاده از سیستم های تجاری سنتی و عدم کفایت در ابزارهای تکنولوژیکی و مهارت های مدیریتی مورد نیاز در اجرای پروژه

·    یک رویکرد ناکافی و دانش، زمان و تجربه کافی برای کل فرآیند یافتن کار، یک بار پیدا شده، درک ناکافی از اسناد قرارداد و تهیه و ارائه پیشنهادات، ناکافی است.

·    پس از تکمیل یک پروژه دولتی، پرداخت ناگهانی توسط دولت و عدم پرداخت توسط بخش خصوصی.

.3 تاریخچه استفاده از رایانه در صنعت ساختمان ایران و طراحی به کمک کامپیوتر

سیاستهای دولت نیز برای تشویق به صنعتی کردن روش های خانه سازی در طی چهار دهه گذشته به دلایل مختلف بی نتیجه ماند؛در طول تاریخ ساخت و ساز ایران شاهد تلاش های بسیاری از سال 1330 ه. ش جهت صنعتی شدن آن بوده ایم .این تلاشها اغلب بر اساس سیستم های ساختمانی پیشرفته بوده است و تصمیمات اتخاذ شده، بدون توجه به یک سازه مشخص و همچنین صنعت ساختمانی بومی و قابلیتهای آن بوده است.

به این ترتیب علی رغم بوجود آمدن تغییراتی در روش های ساخت و ساز ایران، بوسیله افزایش استفاده از روش ها و مصالح مدرن،پیشبرد این اهداف با عدم موفقیت همراه بود، چرا که این تغییرات نه تنها نتیجه سیاست های غلط دولت،بلکه نتیجه تصمیمات جمعیت کثیری از شخصیت های حقیقی و سازندگان خصوصی بود که هیچکدام اطلاعات جامعی از قابلیتهای فناوری نوین وارد شده برای سازگاری با شرایط معمو ل در کشور را نداشته و از شرایط روش های جدید و مشخصات و ملزومات آن،بی اطلاع بودند. - عظمتی و جواهرپور، - 1394 مباحث اصلی قابل طرح در خصوص این مسأله، شامل موارد زیر است:

·    در بازار مسکن ایران، اختلاف قابل ملاحظهای بین عرضه و تقاضا وجود دارد.

·    این کمبود کنونی مسکنعمدتاً به دلایلی از قبیل رشد سریع جمعیت، مهاجرت زیاد به شهرها و پاسخگو نبودن سیستمهای رایج جهت جبران کمبود، بوجود آمده است.

·    جهت جبران این کمبود و به حداقل رساندن فاصله بین عرضه و تقاضا، استفاده از فناوری های جدید ساختمانی، امری غیر قابل اجتناب به نظر میرسد. - سلامیان؛قلعه نوی و دزفولی، - 1392

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید