بخشی از مقاله
چکیده:
یکی از مهم ترین جنبه های کسب مزیت رقابتی در فضای کسب و کار امروز، توجه به ارزش آفرینی منابع انسانی و تمرکز بر شایستگی های محوری گنجینه های انسانی است. همچنین توجه به شایستگی های مدیریتی مدیران، به ویژه مدیران منابع انسانی بخش دولتی که خود متولی اجرای سیستم مدیریت مبتنی بر شایستگی در دولت هستند، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
بنابراین در این مقاله پس از بررسی مطالعه های متعدد انجام شده در زمینه شایستگی های منابع انسانی، یک مدل ابتکاری، متشکل از شایستگی های تفکر تحلیلی، مدیریت عملکرد، تصمیم گیری، مدیریت افراد، رهبری، شم کسب و کار، ویژگی های شخصیتی، اخلاق حرفه ای، ارتباط موثر و مهارت های حرفه ای طراحی شده است و در ادامه بر مبنای مدل طراحی شده سوال های پرسشنامه تدوین و پس از اطمینان از روایی و پایایی ابزار اندازه گیری، پرسشنامه در میان نمونه آماری متشکل از مدیران، روسا و سرپرستان توزیع می شود.
لازم به ذکر است که این پژوهش از نوع توصیفی- اکتشافی و کیفی و کمی بوده و برای این کار از آزمون های شخصییت MBIT،تحلیل و نیمرخ آزمون شخصیت NEO، تحلیل و نمودار آزمون توفیق طلبی AMI،نتایج خودارزیابی و ... استفاده شده است، بنابراین پس از نتایج پژوهش برای هر شرکت کننده چند شایستگی به عنوان زمینههای قابل بهبود پیشنهاد شد و مشخصات افراد و نوع آموزش ها در فایل آموزشی افراد ثبت شد، به علاوه افراد از نظر امتیاز اکتسابی و نوع آموزش های لازم در هر شایستگی مثلاً مقدماتی، میانی و یا پیشرفته تعیین سطح شده اند. برای هر شایستگی تحقیقی انجام گرفت و نوع دوره ها، انواع کتاب های داخلی و خارجی و مقالات علمی یا تمرینات لازم برای خودتوسعه ای مشخص گردید. علاوه برآن اطلاعات مزبور در اختیار شرکت کنندگان قرار گرفت تا به خودتوسعهای بپردازند.
مقدمه:
توجه به منابع انسانی و توسعه و توانمندسازی آن که ارزشمندترین سرمایه های سازمانی محسوب شده و محور توانایی و دانش افزایی در کلاس جهانی است، موید این واقعیت است که انسان به عنوان عضو تعیین کننده و موثر در سازمان ها، مدنظر قرارگرفته و پرورش و توسعه منابع انسانی، موجب توسعه همه جانبه و متوازن سازمان است.بنابراین انجام اقدامات ارزش آفرین و تحول گرایانه در حوزه مدیریت منابع انسانی، امکان گسترش شایستگی های محوری در فضای کسب و کار را فراهم می آورد.
همچنین در محیطی که با تغییرات مستمر روبه رو است و مدیران با جهانی شدن کسب و کار، تغییرات سریع فناوری و رقابتی مبتنی بر شایستگی برای جذب و استفاده از استعدادها مواجه اند، می بایست مدیریت بهینه سرمایه های انسانی در ابعاد و کارکردهای مختلف منابع انسانی مورد توجه کافی قرار گیرد، اما نکته مهم اینجاست که استفاده از مدیران کارآمد در این عرصه باعث رشد و اعتلای کلیه ابعاد منابع انسانی می شود، بنابراین بر شمردن شایستگی های مورد نیاز مدیران منابع انسانی متناسب با شرایط جدید و الزامات بومی و فرهنگی و طراحی مدل شایستگی ها برای این دسته از مدیران اجتناب ناپذیر است.
توجه به موضوع شایستگی در عرصه مدیریت از نقطه نظر دیگری نیز قابل تامل است و آن اینکه اگر چه روند طرح موضع مدیریت شایستگی در عرصه بخش خصوصی ظهور و بروز یافته و کمتر در بخش دولتی و عمومی نمایان شده است اما برخی دانشمندان آن را به عنوان اهرمی برای سازمان های دولتی در نظر گرفته اند تا بوروکراسی های موجود در درون خود را به واحدهای کارا و منعطف تبدیل کنند.
با توجه به این امر، سیر توجه به این موضوع در بخش دولتی نیز شتاب گرفته است، تاکیدی بر این بحث توجه به شایستگی ها در قوانین خدمات کشوری در کشورهای همچون ایالات متحده آمریکا، کانادا، انگلستان، آلمان، هلند، سوئد و ژاپن است. چرا که در دنیای مدرن امروزی، هر کشوری برای افزایش ظرفیت حکمرانی و نیز افزایش کارایی و اثربخشی خدمات عمومی، نیازمند مدیران و کارکنانی است تا بتوانند بر اساس شایستگی خویش به ارائه خدمات بهتر به شهروندان بر اساس منافع عمومی جامعه پرداخته و متناسب با رشد روزافزون تغییرات، توانمندی ها و شایستگی های خویش را بهبود بخشند.
با الهام از مطالب گفته شده و توجه به عواملی همچون افزایش انتظارات از بخش عمومی، تمرکز بر رویکردهای نوین در عرصه مدیریت منابع انسانی همچون ستر سازی ببنیان نهادن رویکرد مدیریت مبتنی بر شایستگی، ضرورت افزایش کارایی و اثربخشی خدمات عمومی به کارکنان از طریق به کار گیری شایستگان در سطح مدیران، روسا و سرپرستان، استقرار فرآیندهای شایسته سالاری، ضرورت تغییر نگاه از رویکرد مبتنی بر شغل به رویکرد مبتنی بر شایستگی، توجه به پرورش شایسته در بخش عمومی و ... ضرورت نیاز به یک مدل جامع مدیریت شایستگی در عرصه مدیریت منابع انسانی احساس می شود.