بخشی از مقاله
.1 مقدمه
حس مکان در بعضی از محلههای شهرهای قدیمی ایران همچنان حس آشنا برای افراد ساکن در آنهاست ولی به دلیل رشد سریع شهرها، مقیاس محله و هویت محلههای قدیمی از بین رفته است. از این رو در بافت های قدیمی به دلیل حفظ هویتبخشی از هویت محلی موجود میتوان به بازیابی حس مکان و ارتقا کیفیت سکونت در محله کمک کرد. با گذشت زمان و عدم نظارت شهرداریها بر حیات شهری و کالبدی محلههای قدیمی تبدیل به محلههایی با بافتهای فرسوده شده اند ولی در حال حاضر توجه زیادی از طرف شهرداری و دیگر نهادهای مرتبط در سطح کشور و شهر قزوین به بهبود این موضوع شده است - امید جانی، . - 1393
طرح باززندهسازی در واقع ایفا کننده این وظیفه است که به اتکای شناخت روند زندگی شهر موجب توسعه پدیدههای موجود و تداوم بافتهای تاریخی میگردد و همچنین با استفاده از تبلیغات و معرفی این آثار به رونق اقتصادی شهر کمک کرد. × مساله و مفهوم باززندهسازی و احیاء بافتهای تاریخی به معنی مدلسازی و شبیهسازی طرح قدیم این بافتها در زمان حال است و همچنین دمیدن روح تازه و جدید با توجه به شناخت کامل و جنبههای مختلف این بافت در آنها میباشد و این موضوع با حرکت و سرزندگی و حس تعلق خاطر در بافتها میسر میشود.
-1 کالبدی: یکی از مهمترین ویژگی هسته تاریخی شهرها، حضور عناصر و بافت های کالبدی و فضاهای شهری با ارزش است. این ویژگی در شرایط کنونی که بخش جدید و نوظهور شهرهای معاصر از کمبود فضاهای شهری رنج می برد اهمیتی 2 چندان پیدا می کند. زیرا گسترش و تغییر اینگونه عناصر و فضاها تا قبل از مداخلات شهرسازی معاصر، ریشه در فرهنگ و هویت تاریخی ما داشته و همگام با سایر تحولات اجتماعی فرهنگی بوده است.
زیرا اینگونه فضاها هم تبلور کالبدی جهان بینی، ایدئولوژی، روابط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه ما هستند و همچنین متناسب با فرهنگ و سنن بومی افراد می باشد. از این رو حتی هنوز هم قرارگیری اینگونه فضاها و مکان ها ما را از تجربه خوشایند حس تعلق خاطر به فضا بهره مند می کند . به همین دلیل ساماندهی کالبدی بافت های تاریخی ضرورت دارد، که با حفظ و تقویت عناصر و فضاهای تاریخی امکان تقویت پیوستگی و اتصال به تاریخ شهرسازی سنتی به وجود آید.
-3اجتماعی: فرایند سیاسی، اجتماعی و جمعیت شهرهای تاریخی ایران از ابتدای قرن معاصر، پی آمدهای اجتماعی، اقتصادی و کالبدی گسترده ای را برای بافت تاریخی به دنبال داشته است. بافت تاریخی دارای پتانسیل تقویت روابط اجتماعی و افزایش انسجام اجتماعی است و همچنین فرصت مناسبی برای مشارکت مردمی و حس تعلق مکان در شهروندان است. با توجه به موارد فوق محله ی درب کوشک دارای بنای تاریخی است که پتانسیل تقویت روابط اجتماعی و ایجاد حس تعلق خاطر در افراد را داراست ولی به دلیل از بین رفتن بافت این حس در افراد کمرنگ شده است که ضرورت دارد با احیاء این بافت حس مکان را در افراد زنده کرد.
.2ادبیات تحقیق و مبانی نظری
1.2 ادبیات تحقیق
از مطالعات مشابه با این موضوع در داخل میتوان به رساله دکتری جلال تبریزی تحت عنوان - تاثیر نوسازی شهری فنگرا بر ایجاد حس لامکانی: مطالعه موردی پروژه نواب یاد کرد.