بخشی از مقاله
خلاصه
با پیشرفت فناوری اطلاعات نیاز به انجام کارهای محاسباتی در همه جا و همه زمان به وجود آمده است .همچنین نیاز به این هست که افراد بتوانند کارهای محاسباتی سنگین خود را بدون داشتن سخت افزارها و نرم افزارهای گران بتوانند از طریق خدماتی انجام دهند .رایانش ابری آخرین پاسخ فناوری به این نیازها بوده است .امروزه به علت عواملی مهمی ازقبیل سرعت در انجام کارها ، دقت در انجام محاسبات مورد نیاز کاربران ، جلو گیری از بروزخطای انسانی در محاسبات دستی، امورات و محاسبات روزمره دستی جای خود را به سیستم های کامپیوتری داده اند. با توجه به تغییر و پیشرفت و بهبودسیستمهای کامپیوتری ، این سیستمها همواره به سمت سرعت و دقت بالاتر حرکت می کنند.
بنابراین داده های استفاده شده این سیستمها نیز روز به روز در حال افزایش هستند. در این راستا نقش مدیریت پایگاه داده ها در ذخیره کردن انبوهی از داده ها ،پردازش انها وپاسخ نتایج مورد نظر کاربر در کمترین زمان ، واز همه مهمتر امنیت پایگاه داده ها بسیار با اهمیت است. بنابراین استفاده از تکنولوژی ابرها و پردازش ابری بسیار ضروری به نظر می رسد.در واقع پردازش ابری یک مدل کامپیوتری است که تلاش میکند دسترسی کاربران را براساس نوع تقاضا یی که از منابع اطلاعاتی ومحاسباتی دارند را برای آنها اسان نماید. در این مقاله سعی بر آن است که سرویسهای رایانش ابری،چالشها و سازشهایی پیش روی ان مورد بحث وبررسی قرار گیرد.
.1 مقدمه
سیستم های مدیریت پایگاه داده رابطه ای از بخشهای ضروری و جدایی ناپذیردربیشتر محیطهای پردازشی ومحاسباتی است،و نیازواهمیت آن روز به روز در حال افزایش است. با ظهور و ورود محاسبات ابری و ذخیره سازی ابری ،یک سیستم مدیریت پایگاه داده جدیدب2 ه عنوان یک سرویس قابل اعتماد خارجی درحال پیشرفت است خدمات پایگاه داده ابری راه های منحصربفردی برای ارایه کردن ،مدیریت کردن و استفاده ازخدمات پایگاه داده را به کاربران پیشنهاد میدهد.
سیستمها و پردازشهای ابری اخیراً به عنوان یک الگو برای میزبانی و تحویل سرویسها برروی اینترنت پدیدارگشته است این الگو به این دلیل برای کاربران و سیستمهای آنها جذابیت دارد که دیگرنیازی نیست تاکاربران ازمدتها قبل نیازهای خود را مطرح نمایند تا برای پاسخگویی به آنها برنامه ریزی شود بنابراین یک سازمان میتواند کارخود را با اندازه کوچک اغاز نموده و منابع بیشتر را تنهازمانی اضافه کند که نیاز به سرویس ها افزایش یافته است امروزه با نمونه های متعددی ازسرویس دهنده های ابرروبرو هستیم موضوع احاطه کردن داده ها دریک محیط ابری یک موضوع بزرگ و بسیارپیچیده است واقعیت این است که داده نیروی حیاتی سازمان ها است بنابراین چگونگی مدیریت داده هاصرفنظر ازاینکه درکجا قراردارند یک موضوع بحرانی برای سلامتی سازمانها بشمارمیرود و این امرباعث ایجادچالشهای مدیریتی معماری و عملکردی می شود .
پردازش یا محاسبات ابری مدلی است برای فراهم آوردن دسترسی راحت و بر اساس تقاضا به یک سری فناوری اطلاعات که منابع محاسباتی رابه اشتراک می گذارد .در محاسبات ابری قابلیت های مربوط به سرویس ها و بدون نیاز به اطلاعات جزئی در باره فناوریهای لایه های زیرین و با کمترین تلاش مدیریتی فراهم می گردد. مزایای بزرگ محاسبات ابری در مقابل تهدیدات امنیتی آن که همواره باعث نگرانی کاربران می گردد، قرار می گیرد. بدین منظور بایستی در مورد امنیت در محاسبات ابری به این موضوع تاکید گردد که راه حل های متنوع و زیادی برای برقراری امنیت نسبی در محاسبات ابری وجود دارد و تنها یک راه حل نمی تواند امنیت کاربران را به طور همه جانبه در زمینه محاسبات و پردازش های ابری برقرارکند.
.2 پردازش ابری
نگهداری، ذخیره و بازیابی اطلاعات در کامپیوترها و شبکههای کوچک و بزرگ، مسالهای حساس و پرهزینه است. راهحلهایی مانند نوار مغناطیسی، CD و DVD، هاردهای اکسترنال و ... هم از نظر ایمنی اطلاعات و هم هزینه تامین تجهیزات و نگهداری آنها، همیشه بحثبرانگیز بودهانداخیراً. فنآوری جدیدی به بازار آمده که جای همه وسایل ذخیره سازی را گرفته است. آن هم بدون محدودیت ظرفیت. به گنجایش ابرهای آسمان و البته قابل دسترسی سریع و آسان به نام فنآوری ابر.
پردازش ابری به گونه ایی از سیستمهای توزیع شده و موازی گفته میشود که مجموعه ایی از کامپیوترهای مجازی متصل به هم را شامل میشود ویک مدل کامپیوتری نوین است که دسترسی کاربران را بر اساس نوع تقاضاهای انها به منابع اطلاعات ومحاسباتی اسان می نماید.
.1.2 رایانش ابری
امروزه فناوری اطلاعات و اینترنت عنصر جدا یی ناپذیر زندگی مردم شده است. با تغییر شیوه زندگی افراد جامعه نیازهایی مانند امنیت اطلاعات، پردازش سریع، دسترسی فوری به اطلاعات و از همه مهمتر صرفه جویی در هزینه ها نیز تغییر پیدا کرده استبه. طبع با گسترش این نیازها سازمان ها و افراد نیازهای کاملا ً متفاوت در زمینه خدمات الکترونیکی با گذشته دارند. رایانش ابری یک فناوری توسعه یافته است که صنایع IT را قادر می سازد هزینه های محاسباتی را کاهش دهند. کاربران ابر بر حسب تقاضا منابع را در اختیار می گیرند و به اندازه ای که از سرویس ها استفاده می کنند هزینه را می پردازند؛ بنابراین رایانش ابری یک نوع رایانش سودمند شناخته می شود. شکل 2-1 رایانش ابری و موارد استفاده از آن را نشان می دهد.
شکل 2-1 رایانش ابری
2-3 معماری رایانش ابری
عبارت رایانش ابری از ترکیب دو کلمه رایانش و ابر ایجاد شده است. ابر در اینجا استعاره از شبکه یا طیفی از شبکه های وسیع مانند اینترنت است که کاربر معمولی از پشت صحنه و آنچه در پی آن اتفاق می افتد اطلاع دقیقی ندارد, و این موضوع مخفی است. رایانش ترجمه کلمه Computing است که بعضی انرا به جای محاسبات و پردازش استفاده می کنند. البته محاسبات و پردازش معادل کاملی از این کلمه نیست. زیرا واژه Computing بر اساس تعریف واژه نامه های معتبر به معنای استفاده از کامپیوتر و عملیات کامیوتری یا اموری است که یک کامپیوتر انجام می دهد و محاسبه و پردازش تنها یکی از این امور است.
به طور کلی یک ابرکامپیوتری از دو بخش تشکیل شده است:
بخش ابتدایی : همان قسمتی است که کاربران مشاهده می کنند و اطلاعات و شکل ظاهری نرم افزار است.
بخش انتهایی : همان ابر کامپیوتری است که رایانش های ابری را در برمی گیرد.
نرم افزاری که برای ارتباط با بخش انتهایی مورد استفاده قرار می گیرد جزءبخشِ ابتدایی محسوب می شود. لازم به ذکر است که بخش انتهایی یا همان ابر، از چندین کامپیوتر و سرور و واحد های ذخیره تشکیل شده است.
کلید رایانش ابری، »ابر « است، یعنی شبکه عظیمی از سرورها و حتی کامپیوترهای شخصی که به صورت شبکه به یکدیگر متصل شده اند . این کامپیوترها به صورت موازی کار می کنند و برای تولید توان یک ابرکامپیوتر، منابع شان را با یکدیگر به اشتراک می گذارند.
همان طور که ذکر شد، ابردقیقاً مجموعه ای از سرورها و کامپیوترها است که به صورت عمومی از طریق اینترنت در دسترس هستند و در یک یا چند مرکز داده قرار دارند. در این کامپیوترها هر نوع سیستم عاملی می تواند اجرا شود. در حقیقت توان پردازشی کامپیوترها مهم است و نه ظاهر صفحه نمایش آنها.
هر کاربر می تواند با کامپیوتر و یا هر وسیله دیگری که قابلیت اتصال به اینترنت را دارد به ابرها متصل شود.