بخشی از مقاله

خلاصه

هدف: علل و عوامل مختلفی وجود دارد که بر قصد و میل گردشگران برای حضور در یک رویداد ورزشی و انتخاب آنها تاثیرگذار هستند. هر کشور، شهر و هر رویداد ورزشی، محصولات و خدمات گوناگونی را برای جلب گردشگر ارائه میدهد و هر گردشگر این امکان را دارد که از میان مقصدها و رویدادهای مختلف، یکی را انتخاب کند. هدف از تحقیق حاضر، بررسی عوامل جلب کننده گردشگران به رویدادهای ورزشی میباشد.

روش شناسی: تحقیق حاضر توصیفی- پیمایشی و به صورت میدانی انجام گرفته است. نمونه این تحقیق را 319 نفر از گردشگران شرکتکننده در مسابقات تیم ملی فوتبال تشکیل دادند. برای جمع آوری اطلاعات در این تحقیق از پرسشنامه ویمبلدون استفاده شد. روایی آن به وسیله 10 نفر از اساتید دانشگاه گیلان و 10 نفر از کارشناسان گردشگری مورد تایید قرار گرفت و میزان اعتبار آن نیز قبلا به روش آلفای کرونباخ 86    محاسبه شده بود. یافتههای تحقیق با استفاده از آزمون توزیع دو جملهای در سطح معنی داری - 3   0/05 - تجزیه و    تحلیل شدند.

یافتهها: یافتههای تحقیق نشان داد که عوامل انگیزههای طرفدار، مقصد و تازگی عواملی تاثیرگذار و مهم برای حضور در رویداد ورزشی بودند و عامل خودتکاملی عامل مهم و تاثیرگذاری برای حضور در رویداد ورزشی شناخته نشد.

بحث و نتیجهگیری: نتایج تحقیق نشان داد که عوامل انگیزههای طرفدار، مقصد و تازگی عواملی تاثیرگذار و مهم برای حضور در رویداد ورزشی بودند و عامل خودتکاملی عامل مهم و تاثیرگذاری برای حضور در رویداد ورزشی شناخته نشد. بنابراین پیشنهاد می شود که انگیزه های گردشگران شرکت کننده در رویدادهای ورزشی به خوبی شناسایی شود همچنین باید توجه داشت که آگاهی از انگیزه ها و دلایل حضور گردشگران ورزشی باعث خواهد شد که برنامه ریزی برای جلب گردشگر بهتر صورت گیرد.

مقدمه

امروزه ورزش یکی از صنایع بزرگ مولد در دنیاست و افراد بسیاری در سر تا سر جهان در آن اشتغال دارند. همچنین ورزش یکی از متداولترین عوامل ایجاد انگیزه برای گردشگران است و گردشگری ورزشی، صنعتی است که از ترکیب دو صنعت گردشگری و صنعت ورزش پدید آمده است. به عبارت دیگر، ورزش یکی از فعالیتهای مهم گردشگران در حین گردشگری است و گردشگری و مسافرت نیز با انواع مختلف ورزش همراه است

رشد و رواج روزافزون مسافرتهای تفریحی مرتبط با ورزش و رواج شیوه زندگی فعال باعث شده است که حتی مردم در مسافرت به ورزش علاقهمند شوند، لذا شهرهای مختلف جهان در بدست آوردن حق میزبانی بازیهای المپیک و مسابقات قهرمانی جهان در رشتههای مختلف رقابت میکنند و رقابت شدیدی جهت برگزاری رویدادها بین کشورهای مختلف وجود دارد. کشور ما نیز به دلیل داشتن ظرفیتهای فراوان میتواند از این رهگذر بهرههای فراوان ببرد.ورزش و توریسم قادرند از راههای مختلفی به توسعه یکدیگر کمک کنند. چنانچه وید و بال - 2004 - * شرح دادهاند که صنعت توریسم میتواند به رشد امکانات ورزشی محلی کمک کند و یا فرصتی برای جامعه فراهم آورد تا آنها را ایجاد کند، موقعیتی که در غیر این صورت وجود نخواهد داشت

همچنین، توریسم میتواند مفیدتر از ورزش باشد زیرا فعالیتهای ورزشی زیادی در خلال گردشگری و تعطیلات اتفاق میافتد. بنابراین روشن است که همکاری بیشتر برای هر دو بخش به منظور استفاده از فواید دو جانبه خیلی بهتر خواهد بود. رشد قابل توجهی در گردشگری رویداد ورزشی نسبت به گذشته به وجود آمده است؛ زیرا در سالهای گذشته فرصتهای معین زیادی برای گردشگران وجود نداشت؛ ولی در حال حاضر این گونه فرصتها روند افزایشی به خود گرفته است، که میتواند یک دلیل اولیه برای حضور در رویدادهای ورزشی باشد

صنعت توریسم بر پایه مقصد استوار است؛ به هر حال رویدادهای گردشگری اغلب بر اساس انگیزه سفر و همچنین تقویت صنعت برنامهریزی میشوند، شناسایی عواملی که حضور در رویدادهای گردشگری را تحریک میکند، درک بیشتری از بازار و "مجموعهای" از جاذبههایی که موجب گیرایی آن میشوند را فراهم میکند. اشخاص مسئول بازاریابی رویدادهای گردشگری و مقاصد میتوانند جاذبه محصولاتشان را به وسیله مجموعهای از پیشنهادات جذاب و متنوع برای جذب بازدیدکنندگان بالقوه متنوع افزایش دهند

. جانک و بینی - 2005 - و کوجلان و ویلیامز - 2001 - دریافتند که حضور در رویداد و بازدید از یک مقصد اغلب به وسیله یک تمایل برای تکمیل تعدادی از انگیزهها برانگیخته میشود 3 - و. - 8 برای فراهم نمودن انگیزههای گوناگون گردشگران و همچنین افزایش حضور در رویدادها استراتژی "مجموعهای از انگیزهها" میتواند کارآمد باشد. این استراتژی بر این اساس استوار است که ممکن است انگیزههای بیشتری نسبت به یک انگیزه خاص وجود داشته باشد، بنابراین مجموعهای از جاذبههای گوناگون برای دامنه انگیزه گردشگران به کار برده میشود

در حال حاضر یکی از دغدغههای بازار یابان و سازمان دهندگان رویدادهای ورزشی، بالا بردن میزان استقبال بازدید کنندگان و تماشاگران از طریق شناسایی علل و عواملی است که بر حضور آنها تاثیرگذار است. علل و عوامل مختلفی وجود دارد که بر قصد و میل گردشگران برای حضور در یک رویداد ورزشی و انتخاب آنها تاثیرگذار هستند. هر کشور، شهر و هر رویداد ورزشی، محصولات و خدمات گوناگونی را برای جلب گردشگر ارائه میدهد و هر گردشگر این امکان را دارد که از میان مقصدها و رویدادهای مختلف، یکی را انتخاب کند. با این حال به نظر میرسد که با توجه به کشور یا شهر مبدا و مقصد، ویژگیها و فرهنگ آنها و سطح مسابقاتی که برگزار می شود و درجه اهمیت آنها عوامل جلب کننده گردشگران به هر رویداد متفاوت باشد

در مورد رویدادهای ورزشی، تحقیقات زیادی در زمینه حامیان مالی، سازماندهی رویدادها و غیره صورت گرفته است، ولی کمتر به نقش گردشگران و تماشا گران توجه شده است. بنابراین با توجه به اینکه برنامهریزی برای جلب گردشگر به هر رویدادی بر اساس ارضای نیازهای مختلف گردشگران صورت میگیرد، لذا اهمیت دارد که عوامل جلب کننده گردشگران مورد شناسایی قرار گیرد و طرح و برنامهریزی رویداد بر اساس آن صورت گیرد.

اتاونگر و همکاران - 2007 - ** مهمترین عوامل برای حضور در مسابقات تنیس ویمبلدون را به با توجه به درجه اهمیت و اولویت بدین شرح اعلام کردند: انگیزه طرفدار، سرگرمی، مقصد - میزبان رویداد - ،آرامش، تجربه، اجتماعی شدن، رهایی، تازگی، توسعه نفس و خودشکوفایی

محققانی همچون استیگ و فانک - 2005 - ، کرامپتون - 1979 - *، گتیلسون و کرستتر - 1990 - ، لوکر و پرد - 1992 - و چا، مک کلری و یوسال - 1995 - دریافتند که گردشگران رویداد علایق خاصی همچون: رهایی، تهییج، دانش، اجتماعی شدن، اعتبار و منزلت، ماجراجویی، آرامش، تازگی و اکتشاف برای انجام دادن جستجو میکنند. تحقیقات نشان دادهاند که شرکت در ورزش و گردشگری تنها با یک انگیزه خاص تحریک نمیشود و به احتمال زیاد تعداد زیادی از عوامل وجود دارند که تصمیم سفر و شرکت در رویدادهای ورزشی را تحت تاثیر قرار میدهند. غالبا یک یا تعدادی از این عوامل تاثیر بیشتری دارند.

علاوه براین، تحقیقات تجربی اندکی در ارتباط با گردشگری ورزشی رویداد در مقیاس محدود انجام شدهاست؛خصوصا هنگامی که رویدادها در نواحی منطقهای انجام میشوند و بیشتر تحقیقات انجام گرفته مربوط به رویدادهای شاخص همچون بازیهای المپیک و جام جهانی میباشد. بنابراین بسط و گسترش مطالعات گردشگری ورزشی رویداد موجب توسعه دانش کنونی در این زمینه و ایجاد یک مشارکت جدید میان سازمانهای مرتبط با گردشگری و همچنین ارتباط بیشتر آنها با سازماندهندگان رویدادهای ورزشی برای درک و آگاهی بیشتر در ارتباط با گردشگران ورزشی رویداد خواهد شد.

روش شناسی

تحقیق حاضر از نوع توصیفی پیمایشی است که به شکل میدانی انجام شده است. محقق عوامل جلب کننده گردشگران به رویدادهای ورزشی از دیدگاه گردشگران شرکتکننده در مسابقات فوتبال را توصیف میکند. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه گردشگران - تماشاگرانی - است که برای تماشای بازی های تیم ملی- مرحله مقدمانی راهیابی به جام جهانی 2018 روسیه- که در ورزشگاه آزادی برگزار شد - بازی های ایران-ترکمنستان، ایران-گوام - می باشد و تماشاگرانی جزو جامعه تحقیق محسوب می شدند که حداقل 24 ساعت وقت خود را صرف تماشای بازی ها بکنند تا بتوان با توجه به تعریف گردشگر ورزشی آنها را جزو جامعه آماری این تحقیق به حساب آورد.

نمونه این تحقیق را 319نفر از گردشگران شرکت کننده در مسابقات فوتبال تیم ملی تشکیل دادند. که به دلیل زیاد بودن تعداد گردشگران شرکت کننده، نمونه تحقیق 319 - نفر - به صورت تصادفی هدفدار انتخاب شدند. ضمنا همه آزمودنی ها مرد بودند. برای جمع آوری اطلاعات در این تحقیق از پرسشنامه ویمبلدون استفاده شد این پرسشنامه برای اولین بار توسط اتاونگر در سال 2007 در مسابقات تنیس ویمبلدون برای بررسی انگیزه های حضور گردشگران ورزشی در این مسابقات مورد استفاده قرار گرفته بود.

پرسشنامه اولیه شامل دو بخش ویژگی های دموگرافیک و عوامل - جلب کننده - گردشگران به رویدادهای ورزشی بود که پس از ترجمه توسط محقق در اختیار 10 نفر از اساتید دانشگاه گیلان و 10 نفر از کارشناسان گردشگری استان گیلان قرار گرفت که روایی پرسشنامه با تغییرات اندک مورد تایید قرار گرفت. همچنین میزان اعتبار پرسشنامه نیز به روش آلفای کرونباخ 86 محاسبه شده بود.

پرسشنامه مذکور بین گردشگران توزیع و در ادامه دادههای لازم جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای توصیف دادهها از روشهای آمار توصیفی و برای بررسی عوامل - سوق دهنده و بازدارنده - گردشگران به رویدادهای ورزشی پس از بررسی طبیعی بودن توزیع دادهها با استفاده از آزمون اسمیرنوف کلموگراف، از آزمون غیر پارامتریک توزیع دوجملهای در سطح معنی داری S 0/05 استفاده شد. عملیات آماری به کمک نرمافزار SPSS/16 انجام گرفت.    

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید