بخشی از مقاله
پیشگفتار:
ثبت صحیح و مستند نامهای جغرافیایی سرزمینی در نقشه ها، اسناد و مدارک تاریخی و جغرافیایی و نیز نشانی صحیح آنها در شبکه های اطلاع رسانی ملی و جهانی که امروزه به طریق گوناگون به ویژه در گستره رسانههای پیشرفته مطرح است و کاربرد دارند، ایجاب مینماید برای پیشگیری از تشتت و پراکندهکاری و نیز ثبت نادرست و نامستند آنها که جنبه هویتی و ملی دارند تدابیری اندیشیده شود. لذا هیات محترم وزیران طی مصوبه ای در سال1379مقرر داشت کمیتهای تحت عنوان »کمیته تخصصی نام نگاری و یکسان سازی نام های جغرافیایی ایران« متشکل از نمایندگان سازمانهای ذیربط با مسئولیت سازمان نقشه برداری کشور تشکیل شود تا نسبت به نامنگاری و یکسانسازی نامهای جغرافیایی سرزمین ایران اقدام نماید.
در همان زمان هدایت این کمیته تخصصی در سازمان نقشه برداری به مدیریت کارتوگرافی واگذار شد و پس از آن گروهکاری تحت همین عنوان تشکیل گردید. این گروه در ابتدا به بررسی سایتهای مختلف کشورهای جهان در زمینه نامهای جغرافیایی پرداخت و با بهرهگیری از تجارب دراین زمینه و برگزاری جلسات تخصصی با کارشناسان مربوطه، جداول این پایگاه را مطابق استاندارد پایگاه نامهای جغرافیایی طراحی نمود و شرکت نوید خوارزمی به عنوان شرکت برترعهدهدار برنامهنویسی این پایگاه در محیط sql server گردید.در این مقاله سعی شده روند ورود اطلاعات به پایگاه را از ابتدا تا مرحله نهایی شدن اطلاعات به تفکیک نفراتی که عهده دار مسولیتهای محوله می باشند، بیان نمایم.
مقدمه:
پایگاه نام های جغرافیایی به پایگاهی اطلاق میشود که در آن، اطلاعات اولیه مورد نیاز برای معرفی محلها یا مکانهای جغرافیایی ثبت و گردآوری شده باشد. به جرات میتوان اظهار کرد که %70 اطلاعات بشری مربوط به اطلاعات جغرافیایی یا مکانی است که درحال حاضر با ایجاد پایگاه اطلاعات نامهای جغرافیایی میتوان از بخش عمدهای از اطلاعات موجود که به شکل اصولی و استاندارد طبقه بندی می شوند به نحوه مناسبی استفاده نمود و تصمیمات،تجزیهوتحلیلها وشناسایی مشکلات وکاستیهایی که به نوعی با مکان وجغرافیا در ارتباط هستند را به بهترین نحو انجام داد و با قراردادن آن اطلاعات در شبکه اینترنت میتوان برتعداد وسهولت استفاده کردن از آن بصورت چشمگیری افزود.اهم اهداف ایجادپایگاه نامهای جغرافیایی ایران :
1: شناسایی سرزمین و نشانیدار نمودن کلیه نامهای جغرافیایی کشور
2: ایجادچارچوبی برای توجیه نامها و موقعیت یابی پدیده ها و مکان ها
3: افزایش آگاهی از محیط زندگی و پدیده های جغرافیایی سرزمین ایران
4: حفظ هویت ملی و تاریخی نامهای جغرافیایی
5: دستیابی سریع به اطلاعات جغرافیایی مورد نیاز در مدیریت بحران کشور مانند: - زلزله، سیل، آتشسوزی و... -
لازم بذکر است که تمامی فعالیت های مرتبط با ورود اطلاعات به پایگاه نامهای جغرافیایی اعم از گردآوری اطلاعات پردازش اطلاعات وکنترل اطلاعات و مسئولیت اجرای آن به عهده بخش گردآوری اطلاعات جغرافیایی در مدیریت کارتوگرافی میباشد.
تعاریف:
- پایگاه : محل ثبت ونگهداری نامهای جغرافیایی ایران که بشکل دیجیتالی و با امکان جستجو در آن با پایه اطلاعات توصیفی نقشه های 1 : 25000 ایجاد شده است .
- نامهای جغرافیایی: به نامهایی اطلاق می گردد که زمین مرجع بوده و معرف هویت یک محل یا مکان جغرافیایی باشند.
- : NTDB پایگاه اطلاعات توپوگرافی ملی .
- : GNDB پایگاه اطلاعات نامهای جغرافیایی .
- : IGNDB پایگاه اطلاعات نامهای جغرافیایی ایران .
- :Dataset یک بسته اطلاعاتی - حاوی گروهی از اطلاعات - در پایگاه نامهای جغرافیایی.
ساختار ورود اطلاعات:
بطور کلی ورود اطلاعات به پایگاه در دو مرحله صورت میگیرد. ابتدا ورود نام و در مرحله بعدی ورود عوارض می باشد. هر نام در این پایگاه با یک نگارش و آوانگاری تنها یکبار ذخیره می شود و نامها از این منظر یگانه محسوب می شوند در صورتی که این نام واحد می تواند متعلق به عوارض گوناگون در سرتاسر کشور باشد.
طبقه بندی عوارض در مدل مفهومی پایگاه:
طبقه بندی عوارض در پایگاه نامها مدل والد فرزندی می باشد، به این صورت که تمامی عوارض به شش کلاس اصلی تقسیمات کشوری، حمل ونقل، عوارض آبی، هیپسوگرافی، پوشش گیاهی ومکانهای عمومی تقسیم می شود، هرکدام از کلاسهای اصلی دارای عوارضی و هر کدام از عوارض دارای زیر مجموعه ای می باشند. در واقع در این مدل هر زیر مجموعه ای حکم فرزند برای بالا دستی خود، که آن را والد می نامیم دارد.نمودارهای ذیل شش کلاس اصلی طبقه بندی عوارض در پایگاه نامها را نمایش می دهد.