بخشی از مقاله

چکیده

با اینکه منابع علمی، دولت الکترونیک را به عنوان ابزاری برای مبارزه با فساد معرفی کرده اند، اما هیچ مطالعه ای تاکنون بر روی این موضوع که چگونه فساد می تواند بر شکست پروژه های دولت الکترونیک اثر بگذارد، بحث نکرده است. این مقاله سعی می کند که بخشی از این خلأ موجود در تحقیقات قبلی را از طریق پیشنهاد یک چارچوب مفهومی پر کند که این چارچوب نقشی را که فساد در شکست پروژه های دولت الکترونیک در کشورهای درحال توسعه ایفا می کند، پررنگ می کند.

با توجه به منابع علمی قبلی در زمینه های سیستمهای عمومی، پردازش اطلاعات سازمانی، فساد و نیز دولت الکترونیک، چارچوب پیشنهادی بحث می کند که شیوع فساد در کشورهای درحال توسعه می تواند قابلیت های اخلاقی و نظارتی سیستمهای مدیریتی را محدود کند و به طریقی بر دولت الکترونیک نظارت می کند که می تواند منجر به شکست آنها جهت برآورده کردن انتظارات ذینفعان شود. این تحقیق تئوریکی بر روی این ایده بحث می کند و بر اهمیت چارچوب پیشنهاد شده برای راهنمایی تحقیقات علمی در زمینه این موضوع مهم تاکید می کند و به ادارات دولتی که علاقه مند به برنامه ریزی، مدیریت و حسابرسی اقدامات دولت الکترونیک هستند، کمک می کند.

مقدمه

در دهه گذشته، تلاشهای روزافزونی توسط محققان جهت شناسایی منابع برجسته در زمینه شکست دولت الکترونیک دیده شده است - برای مرور مقالات زیر را ببینید، آوگرو 2008؛ هکس و بایلور 2007؛ مولر و اسکائو 2015؛ رانا، ویودی و ویلیامز 2015؛ تیتا و بارکی 2006؛ ییلدیز 2007؛ 2012؛ ژنگ، ژو و ژیائو . - 2014 اگرچه بینش های مدیریتی مفیدی ارائه شده است که از این موضوع به دور می باشند، اما شکست پروژه دولت الکترونیک نه تنها کاملا" رایج باقی مانده است، بلکه در بسیاری از کشورهای درحال توسعه، روز به روز بدتر هم شده است.

این واقعیت گیج کننده توسط محققان اشاره شده است تا بی نظمی آشکار آن را نشان دهند و علتهای دوردست شکست پروژه دولت الکترونیک را در این کشورها شناسایی کنند. در عوض، برخی محققان - کوروجان و کریادو 2012؛ هکس 1999؛ کیم - 2014 اشاره کرده اند که فساد می تواند یک نقش تاثیرگذار در تحریک شکست پروژه های دولت الکترونیک در کشورهای درحال توسعه ایفا کند؛ اما آنها تاحدی از توضیح دادن اینکه چگونه این کار در عمل اتفاق می افتد، طفره رفته اند. این مقاله سعی خواهد کرد تا این ایده را از طریق توصیف این مطلب که چگونه فساد می تواند به عنوان یک منبع شکست پروژه های دولت الکترونیک در کشورهای درحال توسعه عمل کند .[1]

تاکنون، بحث های علمی قبلی درمورد رابطه بین دولت الکترونیک و فساد و تمرکز کردن بر روی این موضوع که این دو بر روی هم چه تاثیری می توانند بگذارند، تاحد زیادی یک طرفه باقی مانده است. با اینکه دولت الکترونیک به عنوان یک ابزار مفید برای مبارزه با فساد و بهبود نظارت در کشورهای درحال توسعه معرفی شده است - مثل آبو-شناب، هارب و آل زوبی 2013؛ برتوت، جیگر و گیرمس 2010؛ باتناگار 2002؛ کوروجان و کریادو 2012؛ الباناساوی 2014؛ کیم 2014 ؛ کریشنان، تئو و لیم 2013؛ شیم و ائوم - 2008، اما هیچ مطالعه ای تاکنون بر روی این موضوع که چگونه فساد می تواند بر شکست پروژه های دولت الکترونیک تاثیر بگذارد، بحث نکرده است - تحلیل رانا و همکاران 2015 را ببینید - .

این مایه تاسف است چون نشان داده شده است که فساد فراگیر یکی از مهمترین عوامل زمینه ای می باشد که می تواند بر تکامل اقدامات دولت الکترونیک تاثیر بگذارد - سینگ، داس و ژوزف - 2007؛ اگر محققان به چشم پوشی کردن از راههای ممکن دیگری که دولت الکترونیک و فساد می توانند با هم رابطه داشته باشند، ادامه دهند، بینش های تحقیقی و عملی مهم، از دست خواهند رفت.

تحقیق حاضر بیانگر یک تلاش اخیر درجهت بحث بر روی دلالت های فساد در شکست پروژه های دولت الکترونیک در کشورهای درحال توسعه می باشد. این مقاله بحث می کند که شکست دولت الکترونیک در کشورهای درحال توسعه به دلیل نقشی که نفوذ فساد ایفا می کند، تاحدی وجود دارد. این مقاله پیشنهاد می کند که پروژه های دولت الکترونیک به دلیل تاثیرات فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و قضایی فساد که اطلاعات مربوط به قابلیت های سیستمهای مدیریتی - مثل قابلیت برخورد با نیازهای اخلاقی و نظارتی - را تحریف می کنند، شکست می خورند که نهایتا" باعث می شود که دولت الکترونیک از برآورده کردن انتظارات ذینفعان طفره برود.

اساس این نظریه سازی از نگاه کرده به سازمان به عنوان یک نهاد پردازش اطلاعات که اطلاعات را از منابع خبری دریافت کرده و آزادانه با محیط خود تعامل می کند،، نشئت می گیرد - آکوف 1971؛ گالبرایت 1973؛ کاست و روزنویگ . - 1973 اهمیت این دیدگاه ریشه در این واقعیت دارد که فساد می تواند به صورت قابل توجهی بر شکست دولت الکترونیک اثر بگذارد، اگرچه این تاثیر به گونه ای باشد که بر همه وابستگیهای آن به دیگر عوامل تعیین کننده نیز اثر بگذارد.[2]

باقیمانده مقاله به صورت زیر ساختاربندی می شود: بخش 2 اهمیت محیط دولت الکترونیک را پررنگ می کند و بحث می کند که هم زمینه های بیرونی و هم زمینه های درونی می توانند بر خروجی پروژه دولت الکترونیک اثر بگذارند. بخش3 شکست قبلی پروژه های دولت الکترونیک را مرور می کند و فساد را به عنوان یک عامل تعیین کننده کلیدی در شکست پروژه های دولت الکترونیک در کشورهای درحال توسعه شناسایی می کند.

بخش 4 فساد را تعریف می کند و کانال هایی را که از طریق آنها فساد اتفاق می افتد را شناسایی می کند. بخش 5 چارچوب تئوریکی این تحقیق را معرفی می کند که توضیح می دهد که چگونه فساد می تواند حقایق کنونی دولت الکترونیک را در کشورهای درحال توسعه شکل دهد. دو بخش آخر هم بر روی دلالت های مهم این تحقیق بحث می کند.

-2 اهمیت موضوع:نظریه پردازهای سازمانی - لاورنس و لورچ - 1967 اهمیت عوامل سازمانی را درعملکرد موثر سازمانها بسیار زیاد تشخیص داده اند. منطق موجود در پشت این بحث این دیدگاه است که سازمان یک سیستم جزئی درداخل سیستمها می باشد، بنابراین در دریافت ورودی ها از منابع و تعامل با زیرسیستمهای مربوطه، آزاد است - آکوف 1971؛ کاست و روزنویگ . - 1973 در این کار اولیه، لیویت - 1964 - به محیط داخلی سازمانها به عنوان یک شبکه ای که دارای چهار مولفه ای است که متقابلا" به هم وابسته هستند، نگاه می کند: افراد، وظیفه، تکنولوژی و ساختار. با این حال سازمانها از نظر توانایی هایشان در مواجهه با ورودی های وارد شده از محیط، باهم متفاوت هستند.

بر اساس تئوری پردازش اطلاعات سازمانی که توسط گالبرایت - 1973 - ارائه شده است، این تفاوت بستگی به توانایی های یک سازمان در دریافت اطلاعات ورودی از محیط خود، تعامل با این ورودی ها و پردازش آنها جهت بالا بردن جریان آنها به منظور دستیابی به عملکرد بهینه، دارد. این تحقیق نشان داده است که محیط بیرونی می تواند محدودیت هایی را به محیط داخلی سازمان از طریق جلوگیری از قابلیت های پردازش اطلاعات و قابلیت های ساختاری، تحمیل کند - دونکان 1972؛ گالبرایت . - 1973 سازمانها به دلیل عدم توانایی خود در مواجه شدن موثر با چالش های اطلاعاتی محیط اطرافشان، شکست می خورند.

به طور مشابه، منابع علمی مربوط به دولت الکترونیک اهمیت موضوع را برای عملکرد دولت الکترونیک نیز پررنگ کرده اند. برای مثال ،آلدوانی - 2013b - مدرکی برای اهمیت فرهنگ در درک درجه بندی کیفیت دولت الکترونیک در سرتاسر کشور پیدا کرده است. ویره، موسو و هال - 1999 - نیز مدرکی برای ارتباط بین عوامل محیطی بیرونی و نفوذ سایتهای اینترنتی دولت الکترونیک در سطوح گوناگون در یک ایالت بزرگ آمریکا پیدا کرده اند.

بنابراین دولت می تواند سایتهای اینترنتی موفق و مفیدی را ایجاد کند. - ص . - 160 از سوی دیگر، محیط پویای سایتهای دولت الکترونیک فشارهای دائمی روی منابع دولت الکترونیک و توانایی های پردازش اطلاعات آن وارد می کند. به علاوه، منابع علمی شامل مقالاتی هستند که علت های داخلی شکست دولت الکترونیک را به دقت بررسی کرده اند - آوگرو 2008؛ دادا 2006؛ هکس و بایلور 2007؛ تیتا و بارکی 2006؛ ییلدیز . - 2007 در کل، هم زمینه های داخلی و هم بیرونی می توانند نقش مهمی در شکل دهی خروجی پروژه دولت الکترونیک ایفا کنند.[3]

-3 درک مفهوم شکست دولت الکترونیک

گزارشات رسیده درباره شکست دولت الکترونیک در کشورهای درحال توسعه به صورت مکرر در منابع علمی آورده شده اند. در یک مقاله ای که به درک خطرات شکست اقدامات دولت الکترونیک در کشورهای درحال توسعه اختصاص دارد، هکس - 2003 - تخمین زده است که تقریبا" %85 چنین پروژه هایی یا دچار شکست کامل و یا جزئی شده اند.

این هشدار درباره تخمین شکست منجر به آن شد که برخی محققان به تحقیق درباره منافع واقعی پروژه های دولت الکترونیک در کشورهای درحال توسعه بپردازند - کیبورا . - 2005 با وجود چنین پایه ضعیفی برای برآورده کردن منافع همگانی دولت الکترونیک به صورت عالی و کامل، مرحله منطقی بعدی، درک علت های ریشه ای شکست پروژه های دولت الکترونیک خواهد بود.[4]

منابع علمی گسترده ای فهرست بلندبالایی از منابع زمینه ای شکست پروژه های دولت الکترونیک را در کشورهای درحال توسعه که پوشش دهنده طیف کاملی از ویژگی های فردی، سازمانی، تکنولوژیکی، قانونی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی هستند، شناسایی کرده اند. برای مثال برخی محققان - مثل آکمن، یازیکی، میشرا و عارف اوغلو 2005؛ آلادوانی 2013a ؛ چودری و ویودی 2005؛ ویودی و ویلیامز 2008؛ فو، چائو و فارن 2004؛ گائولد، گولد فینچ و هورسبورگ دریافته اند که ویژگی های فردی مثل سن، جنسیت، سطح تحصیلات و علاقه، نقش مهمی در پذیرش و یا رد پروژه های دولت الکترونیک ایفا می کنند. محققان دیگری پی برده اند که ویژگی های سازمانی مثل فرهنگ سازمانی و همکاری به طور قابل توجهی بر موفقیت پروژه های دولت الکترونیک اثر می گذارند. 

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید