بخشی از مقاله
چکیده:
در این مطالعه با استفاده از حلال اتانول در اب استخراج ترکیبات با ارزش از پوست مرکبات مطالعه شده است و تاثیر شرایط عملیات بر مقدار کل مادهی استخراج شده، مقدار کل پلی فنل ها و فعالیت آنتی اکسیدانی بررسی شد .متغیرها شامل غلظت اتانول، اندازه ی ذرات و دما بود. با توجه به مقاومت حرارتی ویتامین c و پلی فنل ها اثر دمای خشک کردن بر ویژگی عصاره های حاصل از استخر اج نیز بررسی شد. بررسی نشان داد که افزایش دمای خشک کردن منجر به کاهش فنل کل در عصاره ها پس از حل کردن دوباره می شود.
بدترین نتیجه برای دمای ًّدرجه حاصل شد که مقدار کل فنل تقریباً ٍٍ/ٍ برابر کاهش داشت. مقایسه ی مقدار فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره پوست نارنگی با دیگر مرکبات نشان داد که ترکیبات موجود در پوست نارنگی دارای قابلیت بالقوه ای برای استفاده در صنایع غذا و آرایشی دارند .
هم چنین با استفاده از نیروی اولترا سوند استخراج ابی ترکیبات فنلی از پوست نارنگی و لیمو مورد مطالعه قرار گرفت.رهاسازی و جداسازی ترکیبات فنلی را از پوست نارنگی، با استفاده از گرم کردن مایکروویو و اثر مایکروویو بر فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره بررسی کردند. آنها با استفاده از DPPH فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها را بررسی کردند. همچنین با استفاده از کروماتوگرافی - HPLC - انواع ترکیبات فنلی آزاد و باند شده معمولاً - با قندها - را شناسایی کردند.
مقدمه:
یکی از مواد زاید حاصل از فراوری مرکبات پوست آنهاست .از دلایل اصلی بازیابی ناموفق فلاونو ئید ها از پوست مرکبات، نبودن روش استخراج موثر است . استخراج و استفاده ی این ترکیبات در غذاها برای جلوگیری از اکسسیداسیون لیپیدها و تند شدن آنها نظر بسیاری از دانشمندان را جلب کر ده است.
با جایگزین کردن ترکیبات مصنوعی مانند BHA یا BHT با این ترکیبات، احتمال آسیب به کبد و سرطانزایی حاصل از آنها نیز از بین میرود .این ترکیبات به عنوان منبعی طبیعی برای آنتی اکسیدانها در نظر گرفته شده اند . فراورده های جانبی فرآوری مرکبات دارای پتانسیل بالقوه ی ترکیبات فلاونوئیدی می باشند.مطالعات اپیدمیولوژیکی ثابت کرده است که مرکبات در برابر بیماریهایی مانند سرطان و بیماریهای قلبی عروقی اثرات محافظتی دارند .پوست مرکبات دارای فلاونون های گلیکوزیدی شامل نارنجین، هسپریدین و نئوهسپریدین است .
مواد و روش ها:
اثر اندازه ذرات و غلظت حلال بر سینتیک استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی
اثر نیروی اولتراسوند بر راندمان استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی
اثر تیمار مایکروویو بر روی راندمان استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی از پوست مرکبات
نتایج و بحث :
در این مطالعه اثر اندازه ذرات و غلظت حلال بر سنتتیک استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی از پوست نارنگی برررسی شد و مقدار پلی فنل و فعالیت آنتی اکسیدانی، مورد بررسی قرار گرفت که الک کرد ن با مش هایِ/ٍ و ٍ و ٌ انجام شد.حلالهای استخراج شده دارای نسبتهای متفاوتی از اتانول و آب بودند. که نسبت اتانول به آب در آنها ًٍ%، ًِ% و ًْ% بود. نسبت مواد جامد - پودر پوست لیمو - به حلال نیز ٌگرم به ًٍ میلی لیتر بود. برای بررسی اثر اندازه ی ذرات، ذرات با اندازه های مختلف با اتانول /آب ًِ% عمل استخراج انجام شد و مقدار مواد جامد در عصاره اندازه گیری شد که نمودار آن به صورت زیر به دست آمد
با استفاده از نیروی اولتراسوند می توان به راندمان بالایی در استخراج ترکیبات فنولی رسید . با استفاده از این روش، مقدار فنل کل بر حسب معادل گالیک اسید در گونه های مختلف لیمو، پرتقال و نارنگی رشد یافته در آمریکا به ترتیب میلی گرم بر گرم پودر پوست به دست آمد.
محققین هم چنین موثر بودن تیمار التراسوند را برای پودر خشک و تر در استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی از پوست لیمو، پرتقال و نارنگی بررسی کردند. اعمال نیروی اولتراسوند موجب افزایش راندمان استخراج و کاهش زمان آن در مواد گیاهی می شود. با در نظر گرفتن رطوبت پوست ها و زمان استخراج آبی بهترین راندمان را باتوجه به شکل زیر با رطوبت کمتر و زمان دقیقه به دست آورده اند
با توجه به شکل زیر مقدار ترکیبات فنلی کل در پوست لیمو بیشتر از پرتقال و نارنگی بود
با تیمار مایکروویو مقدار ترکیبات فنلی آزاد افزایش پیدا می کند، مقدار ترکیبات فنلی باند شده کاهش و فعالیت آنتی اکسیدانی افزایش می یابد. ظرفیت آنتی اکسیدانی عصاره پوست نارنگی با آزمون DPPH رادیکال هیدروکسی و قدرت کاهندگی اندازه گیری شد.
همانطور که در شکل مشخص است ظرفیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با افزایش قدرت مایکروویو افزایش می یابد