بخشی از مقاله
چکیده:
دراین مقاله،استفاده از نانو مواد دربسته بندی مواد غذایی وامنیت غذایی مورد بررسی قرار گرفته است ازجمله:پلیمرهای نانو کامپوزیت , به عنوان موادی با ممانعت بالا نانو ذرات نقره به عنوان ضد میکروبی قوی,و نانو سنسور ها.هنگامی که یک ماده ی غذایی بسته بندی می شود بلافاصله مصرف نمی شود در نتیجه این بسته بندی باید نسبت به ورود میکرو ارگانیسم, نور, رطوبت و انواع دیگر مخرب ها مقاوم بوده و سبک و ارزان باشد و در طی حمل و نقل دچار آسیب نشود مسئله ی مهم در بسته بندی جلوگیری از نفوذ پذیری است البته هیچ ماده ای به طور کامل نفوذ ناپذیرنسبت به بخار آب ,گاز ها و.. نیست.در بعضی جاها موانع یسته بندی برای نفوذ ناپذیر بودن نامطلوب است مثلا در بسته بندی میوه ی تازه که ماندگاری آن وابسته به تنفس سلولی و دستیابی به اکسیژن به صورت مستمر است.
در نتیجه محصولات غذایی نیاز به بسته بندی های متفاوت و پیچیده ای دارند.پلیمرهای نانوکامپوزیتها، - - PNCs،جدیدترین مواد با هدف حل مشکلات پلیمر هاست.PNC ها در مقابل شعله مقاوم هستند دارای خواص حرارتی بهتر - به عنوان مثال،نقطه ذوب ، تخریب ودرجهت حرارت انتقال شیشه ای - هستند و حاوی هیچ ماده ی پر کننده نیستند. درپایان، PNCs بایدبه صنعت مواد غذایی برای بسته بندی بهتر ارائه شود این مزایای بسیار زیادی نسبت به پلاستیک دارد .
نتیجه گیری:
به طور کلی اهداف این مقاله یررسی کلی:
-1 مزایای PNCs
-2 موانع استفاده از PNCs
-3 مطالعه نانو ذرات نقره ون انوکامپوزیتها به عنوان بسته بندی موادغذایی ضدمیکروبی مواد
مقدمه:
فناوری نانوشامل مشخصه,ساخت, ویادستکاری درساختار دستگاه ها است. نانوتکنولژی در واقع ساخت دستگاه ها و موادی با ابعاد زیر 1 است.زمانی که اندازه ی ذرات از حد آستانه ای کمتر می شود از لحاظ خواص شیمیایی و فیزیکی با نمونه ی ماکرو تفاوت قابل توجهی می کنند.اما استفاده از نانو کامپوزیت ها موانعی نیز دارد .
به طور کلی فناوری نانو در صنایع غذایی کاربرد های زیادی دارد:
از جمله ی آنها می توان به تولید غذا ,فرآیندهای غذایی, سلامت غذا, بهبود طعم و رنگ, نگهداری غذا و بسته بندی است که ما در این مقاله بر روی استفاده به عنوان بسته بندی بحث میکنیم.
مواد غذایی بعد از بسته بندی بلافاصله مصرف نمی شوند بنابراین باید یه گونه ای بسته بندی شوند که نسبت به نفوذ نور, رطوبت و میکرو ارگانیسم ها و دیگر گونه های مخرب مقاوم باشند و همچنین سبک و ارزان بوده و در طی حمل و نقل دچار آسیب نشوند.
موضوع مهم در ارتباط با بسته بندی جلوگیری از نفوذ پذیری آن است البته هیچ ماده ای %100 نفوذ ناپذیر نیست. اما در بعضی مواقع این موانع برای نفوذ ناپذیر بودن نامطلوب است مثلا در بسته بندی میوه ی تازه که ماندگاری آن وابسته به تنفس سلولس و دستیابی به اکسیژن به صورت مستمر است در نتیجه محصولات غذایی نیاز به بسته بندی های متفاوت و پیچیده ای داارند .
موادسنتیبرایبسته بندی مواد غذایی عبارتنداز: فلز،سرامیک - شیشهای - ،وکاغذ,مقوا - این مواد به خاطر وزن سبک و سهولت شکل گیری هنوز هم استفاده می شوند - هستند البته پلیمر ها نیز با آمدنشان انقلابی در صنایع غذایی ایجاد کردند پلیمر ها تنها محدود به پلیاولفین مانندپلیپروپیلن و گریدها ی مختل فازپلیاتیلن - - HDPE ، - - LDPE،پلیاتیلنترفتالات - - PET ،پلیاستایرن - - PS وپلیوینیلکلرید - - PVC و...نمی شوند . هرچند آنها مزایای زیادی دارند اما مشکل عمده ی آنها نفودذ پذیری به گاز هاست
پلیمرهای نانوکامپوزیتها، - - PNCs،جدیدترین مواد با هدف حل مشکلات پلیمر هاست.PNCs ها در مقابل شعله مقاوم هستند دارای خواص حرارتی بهتر - به عنوان مثال،نقطه ذوب،تخریب و درجه حرارت انتقال شیشه ای - هستند و حاوی هیچ ماده ی پر کننده نیستند.
درپایان،PNCs باید به صنعت مواد غذایی برای بسته بندی بهتر ارائه شود این مزایای بسیار زیادی نسبت به پلاستیک دارد .
به طور کلی فناوری نانو در صنایع غذایی کاربرد های زیادی دارد:
از جمله ی آنها می توان به اهداف دیگر :
-1 مزایای PNCs
-2 مطالعه نانوذراتنقرهونانوکامپوزیتهابهعنوان بستهبندیموادغذایی ضدمیکروبی مواد
مزایای PNCs
نانوکامپوزیت ها نسبت به پوشش های گذشته مزایا فراوانی دارند از جمله نفوذپذیری و حساسیت کم نسبت به گازها و خواص ضد میکروب و ضداکسیداسیون همچنین دارا بودن قابلیتهای زیست تخریب پذیری و در عین حال نفوذپذیری کم نسبت به گازها، حساسیت کمتر نسبت به آب و در نهایت دارای خواص ضدمیکروب و ضداکسیداسیون برای کاربرد در نگهداری مواد غذایی قابل توجه بوده است.
مطالعه نانو ذرات نقره و نانو کامپوزیت ها به عنوان بسته بندی موادغذایی ضدمیکروبی مواد:
استفاده از نقره به عنوان خاصیت ضد میکروبی در انبار کردن غذاها و آشامیدنی هاتاریخچه ای طولانی دارد تعدادی زیادی از افراد در گذشته شراب و آب را در ظروف نقره نگهداری میکردند.مطالعه بر بروی گذشته نشان داده که برای حمل نوشیدنی و آب در سفر های دریایی طولانی در کف آن سکه یا قاشقی نقره قرار میدادند تا عمر ماندگاری آن افزایش یابد.
در سال FDA 2009 مقررات افزودنی های مجاز را تغییر داد براین اساس افزودن نیترات نقره به عنوان ضد عفونی کننده در حالت تجاری تا غلظت زیر 17 lg/kgتایید شد. به غیر از مصرف غذایی نقره تا مدت ها برای مصرف ضد میکروبی در موارد مختلف استفاده می شده است.بقراط پدرپزشکی از پودرنقره برای تسریع بهبود زخم ها استفاده میکرده است, در جنگ جهانی اول نیز نیترات نقره برای درمان جراحات استفاده میشده ,و در درمان قربانیان حاصل از سوختگی نیز نقش داشته است.
خواص ضد میکروبی نقره نسبت به سایر ضد میکروب ها مزایای بیشتری دارد به طور مثال نقره طیف مختلفی از میکروارگانیسم ها را نابود می کند مانند :باکتریها ،قارچها ،جلبکها ،واحتمالا برخی از ویروسها
البته عدم توافق بر سر نانو ذرات نقره وجود دارد زیرا نانو ذرات نقره از معادل یون نقره سمی تر هستند و ممکن است باعث خسارت سلولی شوند.اثر ضدباکتریایی که از نقره مشاهده میکنیم به وضوح مربوط به ماهیت شیمیایی نقره ،است, زیرا طلابه عنوان مشابه با اندازه نانو ذرات هیچ فعالیت ضدمیکروبی از خود نشان نمیدهد.