بخشی از مقاله
چکیده:
برای سازههای بتنی، پدیده خوردگی آرماتور داخل آن از مهمترین عوامل تهدید کننده میباشد. بتن هرچند از ترکیب دانههای سنگی، سیمان و آب ناشی میشود، ولی اغلب مستعد خرابی با نفوذ آب و ترکیبات شیمیایی میباشد. مسأله خوردگی فولاد در بتن از معضلات عمده کشورهای مختلف جهان است. این مسأله حتی در کشورهای پیشرفته همچون آمریکا، کاندا، ژاپن و بعضی کشورهای اروپایی هزینههای زیادی را برای تعمیر آنها به دنبال داشته است.
این مسأله درکشورهای در حال توسعه و در کشورهای حاشیه خلیج فارس بسیار شدیدتر بوده و سازههای بتنی زیادی در زمانی نه چندان طولانی دچار خوردگی و خرابی گشتهاند. در جامعه منابع فلزات محدود است و مسیر برگشت طوری نیست که دوباره آنها را بازگرداند. آرماتوربندی کاری تخصصی میباشد و دقت و نظارت جدی بر آن الزامی است. در برخی شرایط تمام مقاومت پی را آرماتورها تامین میکنند.
با توجه به مشکلات عدیده اجرایی در سازههای سنگین به دلیل استفاده از میلگردهای قطور به کار گرفتن وصله مکانیکی راه گشا بوده و علاوه بر ایجاد اتصال مطمئن و مستحکمتر از آرماتور مصرفی سایر مشکلات جانبی در سازههای بتنی را نیز بر طرف میکند. در برخی موارد کاربرد کاشت میلگرد و بولت نیازی به انجام محاسبات و دیتیلینگ مناسب وجود ندارد. لذا انجام محاسبات دقیق برای کاشت میلگرد یا بولت که جزیی از سیستم سازهای محسوب میشوند الزامی است. این مقاله در مورد کاشت و وصلهی آرماتورها و نتایج انجام شده بررسی میگردد.
مقدمه
میلگرد یا آرماتور به - به فارسی افغانستانسیخِ: گل - ، فولادی است که در بتن برای جبران مقاومت کششی پایین آن مورد استفاده قرار میگیرد.
فولادی که به این منظور در سازههای بتن آرمه به کار میرود به شکل سیم یا میلگرد میباشد و فولاد میلگرد نامیده میشود. البته در موارد خاصی شکل، ناودانی و یا قوطی نیز برای مسلح کردن بتن استفاده میشود. خاموت: آرماتورهای عرضی که به دور I از فولاد ساختمانی نظیر نیمرخهای آرماتورهای طولی و اصلی در شناژها بسته میشوند خاموت نام دارند.
مشخصههای محاسباتی مهم میلگرد: -1مقاومت تسلیم، -2مقدار تنشی که در نمایش میدهند، f y آن بدون افزایش بار تغییر طول نمونه فولادی ازدیاد مییابد تنش تسلیم یا مقاومت تسلیم یا مقاومت جاری شدن مینامند و با 3- مقاومت کششی از تقسیم حداکثر بار ثبت شده در آزمایش کشش بر سطح مقطع اولیه به دست میآید، -4طبقه بندی فولاد میلگرد .کاشت میلگرد یا بولت از جمله موارد پرکاربرد در صنعت ساخت و ساز می باشد و گستره وسیعی از اتصالات سازه ای و غیرسازه ای و همچنین تقویت و مقاوم سازی سازه ها را در بر می گیرد .آنچه مسلم است در برخی از این کاربردها، عملکرد سازه ای مورد انتظار بوده و بدین سبب رعایت شرایط و ضوابط ویژه ای در فرآیند طراحی و اجرای سیستم ها الزامی است.
حال آنکه در بسیاری موارد توجه کافی به حساسیت موضوع معطوف نشده و حاصل کار هیچ ضابطه و استاندارد خاصی را دنبال نمی کند .در کشورهای مختلف فولاد میلگرد با استانداردهای متفاوتی تولید میشوند و در هر استانداردی طبقه بندی مشخصی در ارتباط با خواص مکانیکی فولادها وجود دارد. در ایران قسمت عمده فولادهای میلگرد که توسط کارخانه ذوب آهن اصفهان تولید میشوند با استاندارد روسی مطابقت دارند. فولادی که در ایران تولید میشود - طبق استاندارد روسی - به سه گروه تقسیم میشود: فولاد نوع 1- A فولاد نوع 2- A فولاد نوع 3- A
کاشت آرماتور
سازه های بتنی به عللی مانند تغییرات نقشه ای، اشتباهات اجرایی، ترمیم، مقاوم سازی و طرح های توسعه می توانند نیازمند کاشت آرماتور و یا بولت در بتن فونداسیون، تیر، دال و یا دیوارها باشند. باید توجه داشت که رعایت نکات اجرایی، استفاده از مصالح مناسب و برخورداری از تجربه اجرایی مرتبط می تواند تا حدود زیادی در کیفیت و موفقیت عملیات مورد نظر تاثیر گذار باشد. یکی از تحولات مثبت و تاثیر گذار در اجرای سازه های بتنی امکان کاشت بولت در بتن می باشد.
نیاز به کاشت بولت در بتن به دلایل مختلفی به موجود می آید. کاشت بولت به علت تغییر مشخصات سازه، جبران نقایص اجرا، شرایط بهره برداری، تغییرات در نقشه اجرایی، راحتی اجرا و ... از جمله از دلایل کاشت بولت در بتن می باشند. امروز انواع مختلفی از چسب های کاشت بولت در بتن توسط شرکت های تولید کننده گوناگون ارائه می شود. این چسب های کاشت بولت دارای ترکیبات شیمیایی و مشخصات مقاومتی و شیمیایی مختلفی می باشند. چسب های کاشت بولت از نظر بسته بندی نیز دارای دو نوع می باشد.
چسب های کاشت بولت با بسته بندی تزریق به روش گان و چسب های کاشت بولت با بسته بندی حجمی و کیلوگرمی. کاشت بولت در بتن دارای مراحل مختلفی می باشد. عملیات کاشت بولت و بولت در بتن مسلح به ترتیب شامل سوراخ کاری بتن به وسیله دستگاه کرگیری یا گرد بر بتن به عمق و قطر مناسب و لازم، شستشو و تمیزکاری داخل سوراخ به وسیله دستگاه دمنده و مکنده، تزریق و اعمال چسب به وسیله گان یا به صورت شره ای - با توجه به نوع بسته بندی - و نصب بولت می باشد. عمده بولتهای کاشت شده به این روش بسته به نوع چسب، پس از گذشت 48 ساعت از زمان اجرا قابل بهره برداری می باشند.
دلایل کاشت آرماتور
· تغییر مشخصات سازه
· جبران نقایص اجرا
· تغییرات در نقشه های اجرایی
مراحل کاشت آرماتور
کاشت بولت در بتن دارای مراحل مختلفی می باشد. عملیات کاشت بولت و بولت در بتن مسلح به ترتیب شامل
· سوراخ کاری بتن به وسیله دستگاه کرگیری یا گرد بر بتن به عمق و قطر مناسب و لازم
· شستشو و تمیزکاری داخل سوراخ به وسیله دستگاه دمنده و مکنده
· تزریق و اعمال چسب به وسیله گان یا به صورت شره ای - با توجه به نوع بسته بندی -
· نصب بولت می باشد.
عمده بولتهای کاشت شده به این روش بسته به نوع چسب، پس از گذشت 48 ساعت از زمان اجرا قابل بهره برداری می باشند. ازجمله نکات حائز اهمیت در عملیات کاشت بولت در بتن تمیز کاری مناسب سوراخ ایجاد شده می باشد. عملیات کاشت بولت اجرایی از طریق آزمایش کشش بولت کاشت شده قابلیت کنترل کیفی را دارد. نتیجه مثبت در این آزمایش بریدگی بولت می باشد. لازم به ذکر است قلوه شدن بولت و یا خارج شدن بولت در تست عملیات کاشت بولت گزینه های دیگر ممکن می باشند. در صورت بروز این دو نتیجه این امر نشان از مشکلات اجرایی و یا محاسباتی در عملیات کاشت بولت در بتن دارد.
امروز یکی معتبر ترین شرکت های تولید کننده چسب کاشت بولت یا بولت در جهان هیلتی می باشد. چسب های کاشت بولت هیلتی دارای مقاومت کششی در خوری می باشد که در جدول زیر ذکر گردیده است. از خصوصیات ویژه چسب کاشت بولت و بولت هیلتی، اجرای راحت و خصوصیات فنی بالای آن می باشد.