بخشی از مقاله
خلاصه
مراکز تجاری در کشور ایران %40,5 از منابع اولیه انرژی را مصرف میکنند .[1] بهینهسازی مصرف و نوسازی زیرساختها و افزایش تولید و تأمین انرژی توسط انرژیهای تجدیدپذیر و تولید همزمان با مناسبترین شیوه و افزایش راندمان انرژی از طریق استفاده از فناوریهای جدید میسر بوده و باید در جهت افزایش بهرهوری، کاهش میزان اتلاف و هرز رفتن انرژی و تعدیل هزینهها در جهت همسو شدن با اهداف دولت تدبیر و امید، نظر به تأکید اهمیت بهبود عملکرد مصرف انرژی خصوصاً در مراکز بزرگ تجاری با اجرای سیاستهای توسعه پایدار همراه باشد.
یکی از مشکلات و چالشهای پیش روی مدیران و برنامهریزان بخش انرژی در حوزه مدیریت مصرف، فقدان بهکارگیری صحیح آمار و اطلاعات موجود در قالب یک الگوی مناسب جهت شبیهسازی، مدلسازی و پیشبینی روند تغییرات تقاضا محسوب میشود.
در بسیاری از موارد روش آزمون و خطا در فرآیند تصمیمسازی بهکار گرفته میشود. برخلاف مطالعات قبلی، در این مقاله با استفاده از اطلاعات بهدست آمده از بازدید میدانی یک مجتمع تجاری و انتقال آن در نرم افزار Design Builder روشی برای کاهش بار سرمایش بر اساس تجزیه و تحلیل حرارتی ساختمان مورد مطالعه، ارائه شده است.
در نهایت مشخص شد که %71 از افزایش گرمای این مرکز تجاری از سیستم روشنایی آن تولید و افزایش حرارت خورشیدی از طریق پنجرهها بوجود میآید. بهمنظور کاهش % 47 از کل مصرف انرژی، کاهش %40 ,2 در بار سرمایشی برآورد شده است. مقایسه نتایج واقعی و نتایج حاصل از شبیهسازی نشان میدهد که مدل اصلاح شده و پیشنهادی میتواند تا %4,3 کاهش مصرف انرژی در پی داشته باشد.
-1 مقدمه
سهم هر یک از بخشهای مصرفکننده در کل مصرف انرژی در کشور ایران رقم چشمگیری بوده که افزایش این رقم در آینده با توجه به رشد جمعیت و توسعه انتظار میرود. اماکن خانگی و تجاری %40,5، مراکز صنعتی 20 %، حمل و نقل 27 %، کشاورزی % 3,5 و سایر مصارف نیز %9 از کل انرژی را مصرف میکنند. مشیری و همکاران [2] با توجه به اهمیت موضوع شدت مصرف انرژی در کشور ایران نرخ رشد دیماند انرژی ساختمان در این کشور را محاسبه نمودند و همچنین گزارش چشم انداز انرژی آسیا در سالهای آینده نیز توسط آژانس بینالمللی انرژی استخراج شده است
با توجه به تعداد زیاد موجود غیرقابل تحمل ساختمان ها، علاقه زیادی در افزایش بهرهوری انرژی ساخت و ساز نوسازی پرداخت میشود که در بسیاری از موارد این فرآیند مقرونبهصرفه است و تأثیر مخرب زیستمحیطی کمتری در مقایسه با یک تخریب کامل و بازسازی دارد 6]و.[4 با این حال، اثر این روند بستگی به ساختار ساختمانها و نوسازی دارد و از این رو، روشهایی برای پیدا کردن استراتژی مؤثر و مدلسازی برای پیشبینی کاهش مصرف انرژی حیاتی هستند
اقداماتی در این خصوص توسط موسسه اندازهگیری بهره وری انرژی 2 - EEMs - و وزارت انرژی آمریکا 3 - us DOE - و انجمن مهندسین گرمایش، تهویه مطبوع و تهویه مطبوع آمریکا [8] 4 - ASHRAE - بهعنوان یک راهکار منتشر شد. در مطالعات قبلی، ساختمانها بر اساس روش بهینهسازی چند هدفه 11]و10و[9 انتخاب شدهاند.
Andarini و همکاران [12] در تحقیق خود با استفاده از یک تجزیه و تحلیل پارامترهایی که بهطور قابل توجهی میتواند به کاهش مصرف انرژی سیستم سرمایشی را در طراحی یک فروشگاه در کشور اندونزی پرداختند. آنها به بررسی پارامترهای مختلف در طراحی که تا حد زیادی نسبت به کاهش گرمایش کمک میکرد پرداختند
در حالیکه مطالعه هسلبرگ و همکاران [14] مشابه مورد قبل، اما در مورد طیف وسیعتری از پارامترهای ورودی برای تعیین و تأثیر آنها بر عملکرد انرژی طراحی یک ساختمان بوده است و به بررسی گرمایش و بار سرمایش بهعنوان متغیرهای خروجی برای تجزیه و تحلیل آنها پرداختند.