بخشی از مقاله

چکیده

در این مقاله به فاکتور انتشار - Co2، Nox، - So2 خروجی از نیروگاه های کشور که باعث آلودگی زیست محیطی میشود اشاره می گردد. سپس با توجه به رشد سالیانه 3700 مگاواتی ظرفیت نیروگاه های کشور با بررسی آلودگی های آتی و خسارات اجتماعی ناشی از این ظرفیت ها می پردازیم و در ادامه این پارمترها با در نظر گرفتن دو حالت نیروگاه بادی و سیستم ذخیره ساز انرژی محاسبه و بررسی می شوند .

طی این مقایسه با توجه به جایابی های بهینه صورت گرفته و شرایط شبکه برق کشور از لحاظ پایداری دینامیکی و استاتیکی آن، به طور سالیانه از 3700 مگاوات ظرفیت نیروگاهی، میزان 2000 مگاوات آن را بصورت نیروگاه بادی در نظر می گیریم و همچنین با در نظر گرفتن سیستم ذخیره ساز انرژی در شبکه برق کشور، طی تحقیقات انجام شده با توجه به وضعیت نیروگاه ها می توان میزان بازده نیروگاه های کشور را در بازه های زمانی خاصی از سال تا میزان 2 درصد افزایش داد. در انتها ملاحظه می شود که میزان آلودگی ناشی از گازهای گلخانه ای در کشور به مقدار قابل ملاحظه ای کاهش می یابد.

-1 مقدمه

آلودگی هوا یک تهدید جدی ، مستمر و فراگیر علیه سلامت موجودات زنده و محیط زیست می باشد که علاوه بر مشکلات زیست محیطی و به خطر انداختن سلامت انسان ها و سایر موجودات زنده دارای طبعات سوء اقتصادی و اجتماعی نیز می باشد که به صورت آرام و تدریجی و بعضا غیر قابل جبران نمایان می شود و لذا ضروری است به عنوان یک معضل ملی به آن توجه گردد .

در دنیای امروز و عصر تکنولوژی ، با توجه به روند رو به رشد جمعیت جهان و افزایش سطح رفاه جوامع که در بسیاری از موارد منجر به افزایش یا ایجاد مصارف جدید انرژی می شود و افزایش آلودگی و انتشار گازهای گلخانه ای را در پی دارد . در خصوص کشور ما نیز ، مصرف فزاینده سوخت های فسیلی طی سال های گذشته ، علاوه بر تحمیل هزینه های گزاف به اقتصاد ملی ، بحران آلودگی هوا را نیز ایجاد کرده است که این آلودگی سلامت و بهداشت شهروندان را شدیدا در معرض خطرات جدی قرار می دهد . طبق آمار سازمان بهداشت جهانی آلودگی هوا چهارمین عامل مهم مرگ و میر در جهان می باشد که سالانه حدود 1200000 نفر بر آثر آن فوت می کنند .

-2 روند افزایش آلودگی نیروگاه های کشور

با توجه به افزایش مصرف سالیانه انرژی و برق در کشور می توان از واحدهای نیروگاهی تجدیدپذیر و همچنین استفاده از سیستم ذخیره ساز انرژی به جای احداث واحدهای نیروگاهی فسیلی جدید جهت تامین این نیاز استفاده نمود . به طبع با احداث واحدهای نیروگاهی فسیلی جدید میزان انتشار گاز های گلخانه ای نیز افزایش می یابد.

جدول : 1 سهم نیروگاه های ایران در انتشار گازهای آلاینده و گلخانه ای در سال [1]1392

همانطور که در مقدمه بیان شد آلودگی هوا اثرات مخرب فراوانی بر روی محیط زیست و همچنین سلامت انسان ها میگذارد. آلودگی هوا باعث بیماری های خطرناک بسیاری از جمله : آسم، انواع سرطان ها، اختلالات اعصاب، اختلالات گوارشی، بیماری های قلبی و عروقی و ... می گردد. متاسفانه این آلودگی بر روی سلامت کودکان و افراد سالخورده تاثیرات مخرب بیشتری دارد.

در نمودار زیر میزان انتشار گازهای گلخانه ای در کشور ایران طی سال های اخیر که توسط اتحادیه اروپا تهیه شده است را مشاهده می کنید که متاسفانه به صورت نمایی روبه افزایش می باشد و در صورت ادامه ی این روند در سال های آتی باعث ایجاد خسارات اقتصادی هنگفت و هم چنین افزایش بیماری ها و مرگ و میرهای ناشی از آلودگی هوا می گردد .

شکل : 1 روند افزایش تولید گاز Co2 در کشور[2]

-3 رشد احداث نیروگاه های فسیلی در کشور

با توجه به آمار روند ده ساله صنعت برق ایران در نمودار زیر مشاهده می کنید که بطور میانگین سالیانه حدود 3700 مگاوات به ظرفیت نیروگاهی کشور افزوده می شود که باعث افزایش انتشار گاز های گلخانه ای می گردد.

شکل : 2 روند افزایش ظرفیت نیروگاه های کشور

-4 میزان کاهش انتشار گازهای گلخانه ای توسط احداث واحدهای نیروگاهی بادی و سیستم ذخیره ساز انرژی

گسترش روز افزون نیاز به انرژی و محدودیت منابع فسیلی ، افزایش آلودگی محیط زیست ناشی از سوزاندن این منابع ، بحث گرم شدن هوا و اثرات پدیده گلخانه ای ، ریزش باران های اسیدی و ضرورت متعادل نمودن نشر 2Co ، همگی لزوم صرفه جویی در مصرف سوخت های فسیلی و توجه به استفاده از منابع تجدیدپذیر را ایجاب می کند . در بین انرژی های تجدیدپذیر ، انرژی بادی یکی از اقتصادی ترین روش های تولید برق بوده که آلودگی زیست محیطی نداشته و پایان ناپذیر میباشد .

جدول : 2 انتشار گاز های آلاینده و گلخانه ای بخش نیروگاهی ایران به تفکیک سوخت در سال

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید