بخشی از مقاله
چکیده
این پژوهش رابطه بین کیفیت حسابرسی و مدیریت سود را بررسی می کند.متغیروابسته این پژوهش،مدیریت سودمی باشدکه بوسیله مدل تعدیل شده جونز اندازه گیری می شود و متغیرمستقل آن کیفیت حسابرسی که برای تعیین آن ازاندازه حسابرس وتخصص صنعت حسابرس استفاده شده است. از اندازه شرکت واهرم مالی نیز بعنوان متغیرهای کنترلی استفاده می شود.
جامعه آماری این پژوهش ازشرکتهای پذیرفته شده دربورس اوراق بهادارتهران که پس ازدرنظرگرفتن شرایطی تعداد176 شرکت به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده انددوره تحقیق 8سال - - 1385-1392ودوره آزمون 7سال - 1386- 1392 - می باشدکه داده های موردنیازازصورتهای مالی حسابرسی شده وسایرگزارشات عضونمونه استخراج شده است.برای آزمون فرضیات ازرگرسیون حداقل مربعات تجمیع شده استفاده شده است. یافته اصلی این پژوهش این است که بین کیفیت حسابرسی ومدیریت سودارتباط معناداری وجودندارد.
مقدمه
یکی از اقلام صورت های مالی که به عنوان معیار ارزیابی عملکرد و توانایی سودآوری واحد انتفاعی مورد توجه قرار می گیرد، گزارشگری سود می باشد اما محاسبه سود خالص یک واحد انتفاعی متأثر از روش ها و برآوردهای حسابداری است. اختیار عمل مدیران در استفاده از اصول تحقق و تطابق، برآورد و پیش بینی و همچنین اعمال روش هایی نظیر تغییر روش ارزیابی موجودی کالا، استهلاک سرقفلی، هزینه جاری یا سرمایه ای تلقی کردن هزینه های تحقیق و توسعه و تعیین هزینه مطالبات مشکوک الوصول از جمله مواردی هستند که مدیران می توانند از طریق اعمال آنها سود را تغییر دهند.
از یک طرف به دلیل آگاهی بیش تر مدیران از وضعیت شرکت، انتظار می رود بگونه ای اطلاعات تهیه وارائه شود که وضعیت شرکت را به بهترین نحو منعکس کند. ازطرف دیگر بنا به دلایلی نظیر ابقاء در شرکت، دریافت پاداش و... مدیریت واحد انتفاعی خواسته یا ناخواسته ممکن است با دستکاری سود، وضعیت شرکت را مطلوب جلوه دهد. تحت چنین شرایطی سود واقعی با سود گزارش شده در صورت های مالی مغایرت داشته و رویدادی تحت عنوان مدیریت سود رخ داده است.
حرفه حسابرسی، مانند سایر حرفه ها، برای حفظ جایگاه خود نیازمند کسب اعتماد عمومی است. آنچه جامعه از حرفه حسابرسی انتظار دارد ارائه گزارش حسابرسی با کیفیت مطلوب است.این ارزش افزوده ای است که تنهاحرفه حسابرسی قادر به افزودن آن به اطلاعات مالی شرکتها است
تحقیقات انجام شده چنین مطرح میکند که حسابرسی باکیفیت بالاتر دقت اطلاعات تهیه شده را بهبود می بخشد و به استفاده کنندگان به خصوص سرمایه گذاران فرصت میدهد با اعتماد بیشتری وضعیت مالی ونتایج عملکرد شرکت رامورد تجزیه وتحلیل قرار دهند
حسابرسی مکانیزمی کارا برای فراهم کردن اطلاعات شفاف و قابل اتکا می باشد. اصولا در یک بنگاه اقتصادی، محیط حسابرسی حاکم، نقش اساسی را در جهت بوجود آوردن کیفیت مطلوب اطلاعات مالی ایفامی کند
ازسوی دیگر، کیفیت که تعیین کننده عملکرد حسابرسی است تابع عوامل متعددی است.
حسابرسان می توانند با افزایش کیفیت حسابرسی، مدیران را در اعمال مدیریت سود در تنگنا قرار دهند.
بنابراین در این پژوهش، تلاش می شود رابطه بین کیفیت حسابرسی و مدیریت سود مورد بررسی قرار گیرد.
مروری برپیشینه تحقیق
دیویدسون و نئو، - 1993 - ، در تحقیقات خود به این نتیجه رسیده اند که، هنگامی که حسابرسان باکیفیت تر - کم کیفیت تر - انتخاب می شوند، مدیران توانایی کمتری - بیشتری - برای دستکاری سود به منظور تحقق سود پیش بینی شده دارند. آنها باتوجه به نتایج تحقیق خود استدلال می کنندکه مدیران برای حداقل کردن تفاوت بین سود پیش بینی شده وسود گزارش شده انگیزه دارندواز اقلام تعهدی وسایر رویه های حسابداری احتیاطی برای دستکاری سود گزارش شده در جهت کمینه کردن این تفاوت استفاده می کنند.