بخشی از مقاله
چکیده:
در ابتدای شکل گیری علوم رده بندی اکثر محاسبات به شکل دستی و با استفاده از نمودارهای گرافیکی و از پیش تعیین شده انجام می گرفت. به تدریج با تقویت جنبه های تئوری و همچنین استفاده از روش های محاسباتی پیچیده لزوم استفاده از ابزارهای مبتنی بر کارکرد ماشین افزایش یافت. از دهه 1950 توانایی های رایانه ها توسعه یافت و رایانه به عنوان ابزاری برای انجام محاسبات پیچیده، دسته بندی داده ها و استخراج اطلاعات مد نظر قرار گرفت. زیست سنجی از اساسی ترین روش های شناسایی و رده بندی آبزیان می باشد. انجام مطالعات دقیق علمی، نیازمند بکارگیری روشهای کارآمد و به روز است.
در کنار توسعه روش های مبتنی بر روش های سلولی و ملکولی، تدقین روش های پیشین بخصوص بهینه سازی مطالعات زیست سنجی از طریق اتوماسیون داده های مرفومتریک و میریستیک لزوم تولید و بهره برداری از نرم افزار های تخصصی را دو چندان نموده است. ماهی ها دارای اندازه های متفاوت و الگوهای رشد گوناگونی هستند. علاوه بر پارامترهای قابل اندازه گیری، پارامترهای قابل شمارش از معیارهای مهم زیست سنجی آبزیان می باشند.. استفاده از این نرم افزار ضمن تسهیل پروسه، موجب بهینه سازی سیستم ثبت اطلاعات می شود. این نرم افزار ضمن تبدیل داده به اطلاعات، واجد قابلیت تولید پایگاه الکترونیک - - Data base داده های زیست سنجی، ارسال واشتراک گذاری اطلاعات از طریق اینترنت و یا شبکه های اجتماعی می باشد.
کلمات کلیدی: نرم افزار، زیست سنجی، ماهی، طراحی و تولید.
مقدمه
ر شد روزافزون علم سبب شده تا ا ستفاده منا سب از آن م ستلزم آگاهی از چگونگی ا ستخراج اطلاعات در کوتاه ترین زمان ممکن باشد . پژوهشگرانی که به این مهم دست می یابند با سرعت بیشتری در زمینه پژوهشی خود پیشرفت می نمایند. برای انکه اطلاعات به راحتی دسترس پذیر باشند باید قبل از آن بخوبی دسته بندی، مدیریت و سامان دهی شوند. امروزه ساماندهی و مدیریت اطلاعات بدون بهره برداری از علوم رایانه مشکل و غیر قابل انجام می باشد.در ابت دای ش کل گیری علم رده بندی و بیومتری، اکثر محاسبات به شکل دس تی و یا با استفاده از نمودارهای گرافیک ی و جداول از پیش محاس به ش ده انجام می گرفت.
به تدریج ب ا قوی تر ش دن جنبه های تئ وری درمقابل روش ه ای تجربی، روش های محاسباتی گسترش یافت و نیاز به ابزارهای مکانیزه برای انجام محاسبات پیچیده و تکراری احساس شد. از سوی دیگر با اختراع نیمه رساناها در دهه 1950 توانایی های رایانه نیز توسعه یافته و به تدریج رایانه به عنوان ابزاری برای انجام این محاسبات در کلیه زمینه های علوم راه یافت.امروزه تعداد شرکت های تولیدکننده نرمافزار چنان افزایش یافته که در هر زمینه ایی چندین نرمافزار تخ ص صی وجود دارد.
متا سفانه بهره برداری از توانایی های نرم افزاری در صنایع شیلاتی و زی ست شنا سی در قیاس با سایر علوم کمتر مورد توجه قرار گرفته است. تعدد فاکتورهای مورد بررسی در زمینه رده بندی بخصوص شاخص های مرفومتریک و مریستیک لزوم بهره برداری از تسهیلات اتوماسیون و داده برداری را دو چندان می نماید. با توجه به عدم وجود نرم افزار تخصصی در این ارتباط ، نگارندگان در پی تولید نرم افزاری برای یکپارچه سازی فرایند زیست سنجی ماهی برای دانشجویان، کارشناسان شیلاتی و زیست شناسان فعال در این حوزه بوده اند.
نرم افزار زیست سنج هوشمند ماهی، محصول شرکت ایرانیان طب بارز با مدیریت نویسندگان این مقاله می باشد. این نرم افزار برای سازمان دهی و مدیریت اطلاعات زیست سنجی - شاخص های مرفومتریک و میریستیک - طراحی گردیده است. علاوه بر آن، این نرم افزار نوعی ابراز ج ستجوی پیوسته است که با استفاده از آن می توان پایگاه داده های زی ست سنجی تولید نمود. با استفاده از این ابزار، ا ستفاده از نو شت افزار های معمول حین پرو سی بیومتری به حداقل ر سیده و امکان تبادل اطلاعات بین محققین ت سهیل می گردد. این نرم افزار اولین نرم افزار بومی و دو زبانه زیست سنجی است که در ذیل بخش های متنوع آن تشریح و نحوه استفاده از آن توضیح داده خواهد شد.
شروع کار با نرم افزار:
در نرم افزار Ateba fish biometry، 6 سربرگ اصلی وجود دارد که شامل:
1.اطلاعت پروژه Project info.
2.شاخص های مرفومتریک Morphometric Index
3.شاخص های شمارشی Meristic Index
4.نمایش ثبت Review records
5.کالیبراسیون Calibration
6.درباره ما About us
در تصویر سمت چپ علامت تنظیمات که با دایره قرمز مشخص شده است، این امکان را فراهم می کند که زبان مورد نظر را به فارسی یا انگلیسی تغییر دهید.
اطلاعت پروژه Project info.
بعد از انتخاب زبان مورد نظر در تب مشخصات پروژه، می توان نام پژوهشگر، نام پروژه و مکان انجام آزمایش را با انتخاب گزینه ADD مشخص نمود. - از سمت چپ به راست - سپس در همین سربرگ نام گونه مورد نظر - نام لاتین و اسم علمی - و تصویر ماهی را می توان از قسمت Fish picture با انتخاب گزینه ADD در قسمت پایین این صفحه، انتخاب نمود.