بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
گستره و اهداف مديريت سوانح
اسلاید 2 :
فهرست مطالب
مقدمه
حوزه مديريت سوانح
تعريف مديريت سوانح
ابعاد اصلی مدیریت سوانح
اهداف مديريت سوانح
مديرسوانح
افراد ومتخصصين كليدي در مديريت سوانح
عناصر مديريت سوانح
مفاهيم و اصطلاحات مديريت سوانح
تقسيمبندي سوانح
اسلاید 3 :
ادامه فهرست مطالب
قربانيان سوانح
سيستم امداد و نجات
نقش بخشهاي مختلف در امداد و نجات سوانح
برنامهريزي قبل از سانحه
مراحل پاسخ به سوانح
موضوعات كليدي از مديريت سوانح
فناوريهاي مديريت سوانح
نتيجه
اسلاید 4 :
مقدمه
اين مقاله به نوعي نياز افرادي را كه در امر مديريت سوانح و حوادث درگير هستند برآورده خواهد كرد، لذا ضمن معرفي مدير سوانح و اهداف مديريت سوانح و عناصر و متخصصان درگير در اين زمينه، مفاهيم و اصطلاحاتي را كه در مديريت سوانح و حوادث بكار ميرود را ارايه ميكند. دانستن اين مفاهيم و اصطلاحات در برنامهريزي و تدوين استراتژيهاي مديريت سوانح و حوادث و در ارتباط برقرار كردن با متخصصين امر سوانح و حوادث كمك مينمايد.
اسلاید 5 :
حوزه مديريت سوانح
اصطلاح «مديريت سوانح» در برگيرنده قلمرو كاملي از فعاليتهاي مرتبط با سوانح است. معمولاً افراد، مديريت سوانح را صرفاً بر حسب اقدامات بعد از سوانح كه توسط مسئولين امداد و نجات و بازسازي صورت ميگيرد ميشناسند؛ در حالي كه مديريت سوانح يك حوزه گستردهتري را در بر ميگيرد و بسياري از مديران سوانح بيشتر درگير فعاليتهاي قبل از سانحه هستند تا پاسخ بعد از سانحه. در حقيقت، اكثر فعاليتهاي مديريت سوانح با پروژههاي توسعه مرتبط است و صرفاً بخش كمي از آن پاسخ اضطراري به سوانح است. زيرا فعاليتهاي قبل از سانحه باعث جلوگيري از تلفات و ضايعات ميشود.
اسلاید 6 :
تعريف مديريت سوانح
«مديريت سوانح» را ميتوان به عنوان مجموعه فعاليتهاي طراحي شده جهت حفظ، كنترل بر سوانح و موقعيتهاي اضطراري و ارائه چارچوبي براي كمك به افراد در معرض خطر جهت جلوگيري يا تخفيف عوارض سوانح، تعريف كرد. مديريت سوانح با موقعيتهاي قبل، حين و بعد از سوانح سر و كار دارد .
اسلاید 7 :
ابعاد اصلی مدیریت سوانح
اسلاید 8 :
اهداف مديريت سوانح
كاهش يا جلوگيري از تلفات انساني، فيزيكي و اقتصادي در سطح افراد، جامعه و كشور
كاهش خسارات انساني
سرعت بخشيدن به بهبود و تخفيف سوانح
حمايت از جان و مالِ قربانيان سوانح
اسلاید 9 :
مدير سوانح
«مدير سوانح» به شخصي اطلاق ميشود كه مسئوليت برنامهريزي و مديريت فعاليتهاي قبل و بعد از سانحه را بر عهده دارد. مديران سوانح را ميتوان در پستهاي متعددي در سازمانهاي مختلف مشاهده نمود. برجستهترين مديران سوانح را ميتوان در مراكز سوانح دولتي، سازمانهاي امداد و نجات ملي، مراكز بازسازي ملي، مراكز خدمات اضطراري پيدا كرد. همه اين مراكز به متخصصين مديريت سوانح نياز دارند.
اسلاید 10 :
مدير سوانح
نقش اصلي مدير سوانح، برنامهريزي، هماهنگي و سازماندهي اقدامات در هر مرحله زماني است. يك مدير سوانح موفق بايد يك پايگاه دانش وسيع در موضوعات بسيار مختلف داشته باشد و بتواند از اين دانش براي برنامههاي هماهنگ قابل استفاده جهت برآورده ساختن نيازهاي كساني كه تحت تأثير سوانح قرار دارند، استفاده نمايد.
اسلاید 11 :
افراد و متخصصين كليدي در مديريت سوانح
تصميم گيرنده گان:
برنامهريزان شهري و منطقهاي، مديريت آب، متخصصين توسعه منابع آبي، مهندسين و متخصصين كنترل سوانح، مسئولين اعمال قانون، متخصصين بهداشت و درمان، پزشكان و پرستاران، متخصصين تغذيه و رژيم غذايي، كارشناسان توسعه اقتصادي و كشاورزي، انديشمندان اجتماعي و متخصصين رفاه اجتماعي،روحانيون و افراد مذهبي، مهندسين ساختاري، معماران، متخصصين زمين شناسي، مأمورين آتش نشاني، پليس و كاركنان توسعه بطور عام.
اسلاید 12 :
تصميمسازان:
نمايندگان گروههاي مدني، دانشگاهها و رسانههاي جمعي، كارشناسان مراكز تحقيق و توسعه با تمركز به سوانح و عوارض سوانح، مشاورين مديريت سوانح، سرپرستان مراكز توسعه، مديران شهري و ساير مقامات دولتي.
افراد و متخصصين كليدي در مديريت سوانح
اسلاید 13 :
عناصر مديريت سوانح
مديريت سوانح بايد با شش مجموعه از فعاليتهاي مشخص سر و كار داشته باشد تا بتواند بطور موفق رويدادهاي مربوط به سوانح را تحت تأثير قرار دهد. اين شش دسته فعاليت تحت عنوان عناصر مديريت سوانح عبارتند از:
1ـ مديريت ريسك
2 ـ مديريت خسارات
3 ـ كنترل حوادث
4 ـ برابري و تساوي در كمكرساني
5 ـ مديريت منابع
6ـ كاهش عوارض
اسلاید 14 :
مفاهيم و اصطلاحات مديريت سوانح
ـ سانحه چيست؟
حادثه
حادثه گروهي
بلايا و سوانح عمومي
ـ تقسيمبندي سوانح
سوانح طبيعي
سوانح ساخته دست بشر
ـ قربانيان سوانح
اسلاید 15 :
سيستم امداد و نجات
در مديريت سوانح، از «سيستم امداد و نجات» زياد صحبت ميشود. يك سيستم امداد و نجات خاصي وجود ندارد، بلكه سازمانها، انواع مختلفي از سيستمهاي امداد و نجات را در سطوح مختلف ارائه ميكنند.
اين سازمانها شامل، سازمانهاي دولتي به سازمانهاي بينالمللي همچون سازمان ملل، جمعيتهاي صليب سرخ و هلال احمر، سازمانهاي داوطلبانه جهاني؛ مؤسسات عالي بينالملل همچون بانك جهاني و صندوق جهاني پول؛ گروههاي اجتماعي و اقتصاد محلي؛ و بسياري ديگر از سازمانها همانند: اتحاديههاي كارگري، اصناف و .، ميشود كه هنگام رخ دادن يك سانحه وارد عمل ميشوند.
در هر كشوري يا در هر سانحهاي ، اين گروهها بطور رسمي يا غيررسمي گرد هم ميآيند تا به قربانيان سوانح، كمك نمايند.
اسلاید 16 :
نقش بخشهاي مختلف در امداد و نجات سوانح
فعاليتهاي امداد و نجات سوانح بطور خاص به مجموعهاي از نيازها توجه ميكند. در مديريت سوانح، اين طيف از اقدامات بشري در بخشهاي مختلف طبقهبندي ميشود، كه مهمترين آنها عبارتند از بخشهاي بهداشت و درمان، مسكن، كشاورزي، اقتصادي واجتماعي.
اكثر برنامههاي مرتبط با سوانح يك رويكرد خاص را دنبال ميكنند، زيرا اكثر برنامهها بر مسائلي كه به يك بخش خاص مربوط ميشوند، تمركز دارند و معمولاً به متخصصين با مهارتهاي خاص آن بخش نياز دارند.
اسلاید 17 :
برنامهريزي قبل از سانحه
برنامهريزي قبل از سانحه، فرايند آمادگي (از قبل)، جهت پاسخ به سوانح آينده ميباشد.
پيشگيري،
تخفيف
آمادگي سوانح
اسلاید 18 :
مراحل پاسخ به سوانح
مرحله آمادگي
مرحله هشدار
مرحله اضطراري
مرحله تسكين (گذر يا انتقال)
مرحله بازسازي
اسلاید 19 :
موضوعات كليدي
رابطه سوانح با توسعه
رابطه فعاليتهاي مختلف در خصوص سوانح با مرحله مناسب يك سانحه
رابطه مراحل زماني مختلف با يكديگر
اسلاید 20 :
فناوريهاي مديريت سوانح
مديران سوانح بايد با فناوريهاي خاص يا مجموعه اطلاعات بكاررفته در مديريت سوانح آشنايي داشته باشند. مهمترين اين فناوريها عبارتند از:
نقشه برداري و نقشه يابي،
عكسبرداري هوايي و حسگرهاي از راه دور
ارتباطات و مخابرات
مديريت اطلاعات،
فناوري اطلاعات،
لجستيك و پشتيباني
اپيدمولوژي.