بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

عنوان کارگاه: آشنایی با ساختار مقاله و مقاله نویسی

اسلاید 3 :

مقدمه
مقاله نویسی از نتایج مطالعات و پژوهش های انجام شده به دست می آید که ضروری ترین سطح پژوهشگری به حساب آمده است. اگر محقق نتواند پیشرفت علمی خود را، به اشتراک برای سایر محققان دیگر قرار دهد، تحقیق هر اندازه هم که مهم باشد به عملکرد علمی آن ها کمکی نخواهد کرد. چون رشد و گسترش هر علمی از طریق ارایه و به هم پیوستن دانش به وجود آمده از سوی شخص دانشمندان آن علم به حقیقت می پیوندد.

پژوهشگر قبل از اقدام به پژوهش، نیاز به توجه و بررسی یافته های علمی پژوهشگران پیش از خود می باشد تا بتواند تحقیق های علمی خود را وسعت دهد،  بقیه نیز باید بتوانند به تحقیق های پژوهشی او دست پیدا کنند و با کمک آن فعالیت های علمی خود را نظم داده، و در طراحی و اتمام آن تلاش کنند.  از مزیت های ضروری یک مقاله می توان به کوتاه و خلاصه بودن، به روز بودن و کامل بودن نگارش اشاره کرد.

اسلاید 4 :

مقاله چیست؟
مقاله، آن نوشتاری است که توسط یک یا چند پژوهشگر متخصص در مورد موضوعی خاص، با نظم و ساختار خاصی به رشته تحریر درآمده که در آن به ارائه نتایج پرداخته شده است. یک مقاله علمی (البته بسته به نوعش) در بیشتر مواقع ایده و یافته جدیدی را به همراه داشته و مخاطبانش پژوهشگران، دانشجویان و اساتید دانشگاهی هستند. در واقع دانشمندان، محققان و دانشجویان از طریق نوشته های علمی است که نتایج تحقیقات خود را به یکدیگر انتقال می دهند؛ ضمن آنکه این فرآیند مکتوب کردن و نشردادن، موجب ایجاد یک پایگاه دانشی نیز می شود.

اسلاید 5 :

نکات مقاله نویسی که آن ها را باید رعایت کرد
روش های تفکر: تلاش برای معلوم کردن مجهولات با  استفاده از علوم موجود است. بنابراین اساسی ترین قالب محتوا یک تحقیق علمی آن است که نوشته نامعلومی را روشن نماید.
منطقی بودن: گفتار هر چیزی،  راه درست فکر کردن  و صحیح استدلال آوردن را فرا می گیرد، ابزار مهم یک مقاله علمی است و محقق باید شایستگی ضروری را در استدلال آوردن، تحلیل و محتوا و نتیجه گیری را داشته باشد.
مستحکم و نظام دار بودن: مربوط به اجزای گوناگون مقاله با یکدیگر، که مناسب بودن آن ها  با عنوان مقاله و ارتباط عنوان های فرعی با همدیگر، از جمله مواردی است که به تحقیق، یکپارچگی و استحکام می بخشد.

اسلاید 6 :

مناسب بودن موضوع با نیازهای فعلی جامعه علمی: هر پژوهنده علمی باید نیازهای اساسی جامعه علمی خود را در نظر داشته باشد تا در حل مسایل آن برآید.
خلاقیت و نوآوری: هر محقق علمی زمانی می تواند تحقیقی، موفق و مفید انجام دهد که از فکری سازنده برخوردار باشد. مقالاتی که به جمع آوری موضوعات اکتفا می کنند، نمی توانند سهم زیادی در پیشرفت دانش بشری داشته باشند.
توضیح مطالب در حد ضرورت: از جمله مواردی که پژوهشگر در مقاله خود باید به آن توجه کند، دوری از حاشیه روی و زیاده روی است.
متناسب بودن با نظریه ها: هر رشته علمی، تشکیل شده از نظریه ها و قوانینی که مورد اتفاق صاحب نظران آن مبحث است، که برای نوشتن مقاله باید آنها را در نظر گرفت.
نکات مقاله نویسی که آن ها را باید رعایت کرد

اسلاید 7 :

اهمیت نگارش مقاله
گرفتن پذیرش از دانشگاه های بین المللی معتبر برای تحصیلات تکمیلی
یکی از معیارهای ارزیابی دانشجو در مصاحبه دوره دکتری
یکی از معیارهای مؤثر برای استخدام به عنوان هیأت علمی
ارتقای درجات علمی اساتید
ارتقای شغلی
ایجاد حس اعتماد به نفس در نویسنده
گسترش و نشر دانش

اسلاید 8 :

انواع مقاله از لحاظ محل انتشار
1. مقالات ژورنال: در هر مقاله ژورنال (Journal paper ) یک یافته جدید علمی به طور کامل و شفاف بررسی میشود. در این نوع مقالات، مقایسه پژوهش جدید با پژوهشهای پیشین انجام میگیرد و نتایج به صورت دقیق و مفصل توضیح داده میشوند.
الف) مقالات اصلی Original Paper یا Regular Research
ب) مقالات مروری Review Paper
ج) مقالات از نوع Letter
د) مقالات Short/ Rapid/ Brief Communication
ه) مقالات note

اسلاید 9 :

2. مقالات کنفرانسی: در یک کنفرانس، افرادی که در زمینه خاصی به تحقیق و پژوهش مشغول هستند، به تبادل اطلاعات میپردازند. بیشتر اوقات، ایدهای که در آغاز به ذهن میرسد به صورت یک مقاله کنفرانسی چاپ شده و به جامعه علمی عرضه میشود. در این مرحله هنوز جزییات، مورد بررسی دقیق قرار نگرفته و مقایسه کافی با دیگر پژوهشهای مشابه انجام نشده است.

الف) ارایه شفاهیOral : مقاله به صورت شفاهی در زمان تقریبی بیست دقیقه برای حاضرین ارایه میشود. در این حالت پانزده دقیقه برای ارایه نویسنده و پنج دقیقه برای پرسش و پاسخ در نظر گرفته میشود. فایل ارایه باید به صورت پاورپوینت (PowerPoint) باشد.

ب) پوستر: Poster اگر شخص نتواند/ نخواهد مقاله را به صورت شفاهی ارایه دهد و یا داوران با ارایه مقاله به صورت پوستر موافقت کردهاند؛ میتواند پوستر مقاله را تهیه کرده و در محل تعیین شده قرار دهد.
انواع مقاله از لحاظ محل انتشار

اسلاید 10 :

انواع مقاله از نظر محتوا

1. مقاله پژوهشي (تحقيقی) original paper : مقاله پژوهشي حاوى ايده يا موضوعى كاملاً نو است، به اين معنا كه پژوهشگر طى يك كار پژوهشى دقيق، ايده، موضوع، يا روش جديدى را مطرح می كند و به نتايج كاملاً جديدى دست می يابد كه پيشتر وجود نداشته است، به این نوع مقاله گزارش تحقيق نيز گفته مي شود.

2. مقاله تحليلي (ترويجي) Theoretical Paper:  اين نوع مقاله كه به نام مقاله نظري نيز شناخته مي شود، تحقيقي است كه مؤلف با استفاده از منابع پژوهشي پيشين، نظريه خاصي را در حوزة كار خود مطرح مي نمايد. در اين نوع مقاله نويسنده ممكن است نظريه هاي قبلي را گسترش دهد، آنها را با استفاده از شواهد استحكام بخشد، آنها را به شكل ديگري بيان كند يا آنها را مورد تأمل و ترديد قرار دهد.

اسلاید 11 :

3. مقاله مروري(تاليفي) review paper: ويژگي خاص مقالات مروري اين است كه برخلاف انواع پژوهشي و تحليلي، حاوي يك ايده و ديدگاه جديد نيستند، بلكه كار آنها پرورش ايده اي است كه از پيش وجود داشته است. در اين نوع مقاله، نويسنده با مطالعه متون علمي، مطالبى را درباره يك ايده يا موضوع از منابع مختلف، گردآورى می كند و سپس مقاله را با ساختارى جديد و طرح نتيجه گيرى هاى مشخص و گاه همراه با اعلام نظر، تنظيم و تأليف می نمايد.

4. مقاله گردآوري: اين نوع مقاله صرفاً به گردآوري و انعكاس ديدگاه هاي مختلف مندرج در نوشته هاي مرتبط با موضوعي خاص مي پردازد و در واقع كار تازه اي را عرضه نمي كند. در اين نوع مقاله كه معمولاًگزارش بررسى هاى آزمايشگاهى و يا مطالعات آمارى در يك موضوع است، نويسنده ضمن استفاده از روش هاى موجود در مطالعه موضوع، نتايج مطالعه خود را گزارش می كند. معمولاً نتايج به كمك آمار و ارقام بيان می شوند.

انواع مقاله از نظر محتوا

اسلاید 12 :

5. مقالات از نوع :Letter ارزش علمی مقالههای از نوع Letter از مقالههای اصیل کمتر است. نکته مهم این است که امکان ارسال Letter به همه مجلات وجود ندارد. معمولا مقالههای از نوع Letter، از نظر حداکثر تعداد کلمات به کار رفته در مقاله یا حداکثر تعداد صفحات، محدودیت دارند که به نوع مجله بستگی دارد. Letter to the Editor در تکمیل و یا انتقاد از محتویات یک مقاله اصیل و معمولا توسط افراد متخصص و خبره نوشته میشود. معمولا این مقالات دو حالت پذیرش Accept و یا رد Reject دارند و کمتر حالت اصلاح Revise به خود میگیرند.

6. مقالات از نوع Short/ Rapid/ Brief Communication: این دسته از مقالات مشابه Letter هستند و معمولاً توسط پژوهشگران برجسته نوشته میشوند، گاهی اوقات تحقیق به نتایج جدید اما محدودی دست یافته است که در قالب short/ brief ارایه شده و چاپ میشوند. سرعت داوری و چاپ در این دسته از مقالات بیشتر از بقیه بوده که مزیت عمده آنها بشمار میرود. در واقع در این مقالات، نتایج به صورت مختصر و مفید با تکیه بر نوآوری و اهمیت موضوع توضیح داده میشود. برخی از مجلات برای این دسته از مقالات محدودیت تعداد کلمات و یا تعداد صفحات دارند.

اسلاید 13 :

5. مقالات از نوع :case report مقاله ای حاصل از یافته های بسیار مهم از تحقیق انجام شده که ایرادات وارد شده به یک اصل اثبات شده یا سیاست کلان را در بر می گیرد. چنین مقالاتی دارای ارزش علمی بالایی بوده و معمولا نویسندگان آن، افراد مشهور و معتبری هستند و ژورنال ها رسیدگی به این نوع مقالات را در اولویت خود قرار می دهد.

اسلاید 15 :

اجزاء تشکیل دهنده ساختار مقاله
از در کنار هم قرارگرفتن اجزای ذکر شده در چارچوبی مشخص و منظم مقاله شکل می گیرد. در هر مقاله قسمت های کلیدی که معمولاً در همان ابتدا توسط مخاطب مطالعه می شوند به ترتیب عبارتند از: عنوان، چکیده، نتیجه گیری ، بحث، جملات اول هر بند، شکل ها، جداول و زیرنویس های آن ها که در نگارش و تنظیم آنها باید بسیار دقت کرد. تا زمانیکه مقاله توسط مجله پذیرفته نشود نمی توان نام مقاله را به آن اطلاق کرد بلکه نام اصلی آن نسخه ی خطی (Manuscript) مقاله است.

اسلاید 16 :

اجزاء مقاله: عنوان
عنوان، یکی از قسمت های مهم و جزء لاینفک مقاله است؛ چرا که نشان دهنده ماهیت مقاله است. عنوان، یکی از آن عواملی است که در یافتن مقاله و دیده شدن آن توسط پژوهشگران به ویژه در دنیای مجازی تأثیر مستقیم دارد. به عبارت ساده تر، عنوان، اولین قسمتی از مقاله است که توجه خواننده را جلب می کند و او را ترغیب می کند تا به سراغ قسمت های بعدی مقاله برود (معمولاً پژوهشگر با خواندن عنوان تصمیم میگیرد که آیا کل مقاله را بخواند یا خیر). مهمترین راهکار پیشنهادی برای رفع این مشکل آن است که عنوان، بعد از پایان یافتن نگارش متن اصلی مقاله نوشته شود و در این مسیر شاید نیاز باشد که عنوان های مختلفی مورد بررسی و بازنگری قرار گیرند تا در نهایت بتوان یک عنوان مناسب را برگزید.

اسلاید 17 :

در این قسمت مشخصات نویسنده/ نویسندگان و سازمان/ سازمان هایی که آنها از لحاظ علمی به آن وابسته اند ذکر می شود. در این قسمت سعی می شود اسم/ اسامی نویسندگان و آدرس سازمان/سازمان های مذکور به صورت کامل آورده شوند. اگر قبلاً مقاله یا مقاله های چاپ شده دارید، نامتان را در همه آنها به صورت یکسان ذکر کنید مثلاً در یک مقاله نامتان را به صورت کامل و در مقاله دیگر به صورت اختصاری نیاورید. در ضمن اگر به عنوان نویسنده به هیچ سازمانی وابسته نیستید باید محل اقامت خود را بنویسید.

اجزاء مقاله: مشخصات نویسنده

اسلاید 18 :

چکیده نیز همانند مقدمه از اجزای اصلی مقاله می باشد. همانطور که از نامش پیداست چکیده همان عصاره و فشرده ی مقاله است که در قالب یک بند یا تعداد محدودی جمله بیان می شود. پژوهشگر بعد از خواندن عنوان مقاله و درک موضوع اصلی آن، به سراغ چکیده خواهد رفت. در واقع بعد از خواندن عنوان و چکیده است که پژوهشگر تصمیم به مطالعه کل مقاله می گیرد و حتی در مقاله های نمایه دار و غیررایگان تصمیم به خرید و بارگیری آن می کند. به بیانی ساده تر، عنوان و چکیده مانند ویترین یک مغازه هستند که خریدار را جذب میکنند. چکیده میبایست بعد از پایان یافتن نگارش متن مقاله و قبل از انتخاب عنوان، نوشته شود و همانند عنوان نیاز به بازبینی های مکرر و اصلاح دارد.

اجزاء مقاله: چکیده

اسلاید 19 :

در اکثر مقالات و به درخواست مجلات، بلافاصله بعد از چکیده، واژگان کلیدی قرار دارند و اغلب به همراه چکیده منتشر می شوند. معمولاً 3 تا 13 واژه یا عبارت موضوعی و البته کوتاه به عنوان واژگان کلیدی مقاله درنظر گرفته می شوند که می بایست موضوعات اصلی و فرعی مقاله را پوشش دهند. واژگان کلیدی کمک شایانی به نمایه سازان مقالات و مجلات می کنند تا فرآیند نمایه سازی مناسب تر و مؤثرتر صورت پذیرد. از سوی دیگر، انتخاب واژگان کلیدی مناسب این شانس را به مقاله می دهد که به ویژه در جستجوهای اینترنتی راحت تر و سریع تر توسط پژوهشگران پیدا و دیده شود. برای نوشتن واژگان کلیدی مناسب ابتدا باید مفهوم و مقصود مقاله به درستی درک شده و سپس در قالب چند واژه یا عبارت کوتاه بیان شوند. ضمن آن که توصیه ی اکید می شود تعدادی از مهم ترین واژگان کلیدی یا عبارات موضوعی حتماً از عنوان و چکیده مقاله انتخاب شوند. البته بعضی از مجلات بر این عقیده اند که باید واژگان کلیدی از شبکه بین المللی واژگان کلیدی انتخاب شوند، برای مثال در مورد مقالات پزشکی میتوان پایگاه داده MeSH را نام برد.

اجزاء مقاله: کلمات کلیدی

اسلاید 20 :

مقدمه قسمت حساس مقاله، یا به عبارت بهتر، قلب مقاله است زیرا در این قسمت دلایل وجود مقاله بیان می شوند. به طور کلی در این قسمت اهداف و حوزه تحقیق بیان می شود. باید در قسمت مقدمه مشخص شود که سعی شده به چه سؤالی پاسخ داده شود یا چه مشکلی حل شود، ضمن آنکه چرا پاسخگویی به این سؤال یا حل این مشکل چالشی مهم و جالب است. بهترین زمان برای نوشتن مقدمه زمانی است که ساختار مقاله تکمیل شده، گزارش ها استخراج و نتایج گرفته شده اند. در مقدمه، تحقیقات پیشین مرتبط با موضوع تحقیقی مورد بررسی قرار گرفته تا مخاطب بتواند مفهوم و پیش زمینه کار تحقیقی شما را درک کند ضمن اینکه مرورکردن مطالعات مرتبط پیشین می تواند دلیل خوبی برای انجام کار تحقیقی شما باشد. از سوی دیگر نگارش خوب مقدمه تأثیر بسزایی روی نظر داوران و سردبیر در مورد مقاله شما خواهد داشت.

اجزاء مقاله: مقدمه

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید