بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
استفاده از طبقه بندی بلوم برای نوشتن اهداف یادگیری مؤثر
اسلاید 2 :
تاکسونومی بلوم طبقه بندی اهداف و مهارتهای مختلفی است که استادان برای دانشجویان خود تعیین می کنند (اهداف یادگیری).
این طبقه بندی در سال 1956 توسط بنیامین بلوم ، روانشناس آموزشی در دانشگاه شیکاگو پیشنهاد شد و شش سطح یادگیری زیر را در بر می گیرد.
اسلاید 3 :
1.به یاد آوردن: بازیابی ، تشخیص و یادآوری دانش مرتبط از حافظه بلند مدت.
2.درک: ساختن معنی از پیام های شفاهی ، نوشتاری و گرافیکی از طریق تفسیر ، نمونه سازی ، طبقه بندی ، جمع بندی ، استنباط ، مقایسه و توضیح.
3.اعمال: اجرای یا استفاده از روشی برای اجرای یا اجرای آن.
4.تجزیه و تحلیل: شکستن مواد به اجزای تشکیل دهنده ، تعیین چگونگی ارتباط قطعات با یکدیگر و یک ساختار کلی یا هدف از طریق تمایز ، سازماندهی و انتساب.
5.ارزیابی: داوری مبتنی بر معیارها و معیارها از طریق بررسی و نقد.
6.ایجاد: قرار دادن عناصر در کنار هم برای تشکیل یک کل منسجم یا کاربردی. سازماندهی مجدد عناصر به یک الگوی یا ساختار جدید از طریق تولید ، برنامه ریزی یا تولید.
اسلاید 4 :
مانند سایر طبقه بندی ها ، Bloom's سلسله مراتبی است ، به این معنی که یادگیری در سطوح بالاتر به دستیابی به دانش و مهارت های مقدماتی در سطوح پایین تر وابسته است. تاکسونومی بلوم اغلب به عنوان یک نمودار هرمی نمایش داده می شود تا بتواند این سلسله مراتب را نشان دهد. ما این هرم را به صورت سلسله مراتبی "به سبک کیک" به روز کرده ایم تا تأکید کنیم که هر سطح بر پایه و اساس سطوح قبلی ساخته شده است.
اسلاید 5 :
قبل از درک مفهوم ، باید آن را به یاد داشته باشید .
برای استفاده از یک مفهوم ، ابتدا باید آن را درک کنید.
برای ارزیابی یک فرآیند ، باید آن را تحلیل کرده باشید.
برای ایجاد نتیجه گیری دقیق ، شما باید ارزیابی کاملی را انجام داده باشید .
اسلاید 6 :
بنابراین قبل از نوشتن اهداف یادگیری، باید به سؤالات زیر پاسخ دهید:
برای چه کسی تدریس می کنم؟
پروژه ای که می خواهم در درسهای خود بگنجانم چیست؟
مهارتهای مورد نیاز برای تکمیل پروژه چیست؟
دانشجویان کدام یک از این مهارت ها را باید یاد بگیرند؟
آیا تعداد زیادی از دانشجویان شما دانشجوی سال اول هستند؟ آیا این یک دوره "مقدمه ای برای ." است؟ در این صورت ، بسیاری از اهداف یادگیری شما ممکن است در سطوح پایین مهارت های بلوم باشند، زیرا دانشجویان شما در حال ایجاد دانش بنیادی هستند.
. آیا دانشجویان در دوره های تحصیلات تکمیلی هستند؟ در این حالت این دانشجویان پیشرفته باید بتوانند بر اهداف یادگیری مرتبه بالاتر تسلط داشته باشند. خیلی از اهداف سطح پایین تر ممکن است باعث بی حوصلگی آن ها شود.
اسلاید 7 :
چگونه این اهداف را در نوشتن طرح درس ها بگنجانیم:
خوشبختانه ، "جدول فعل" وجود دارد که به شما کمک می کند تا فعل فعل را با هر سطح در طبقه بندی بلوم مطابقت دهید.
ممکن است متوجه شوید که برخی از این افعال در جدول مذکور با چندین سطح طبقه بندی بلوم مرتبط هستند. این "افعال چند سطحی" عملی هستند که می توانند برای فعالیتهای مختلف اعمال شوند. به عنوان مثال ، می توانید هدفی داشته باشید که بیان می کند "در پایان این درس ، دانش آموزان می توانند تفاوت H2O و OH- را توضیح دهند ." این یک هدف از سطح درک است. با این حال ، اگر می خواستید دانش آموزان بتوانند ". تغییر ساختار شیمیایی آب را در طی مراحل مختلف آن توضیح دهند ." این یک فعل سطح تحلیل است.
اسلاید 10 :
اهداف سطح دوره و اهداف سطح درس
بزرگترین تفاوت بین اهداف دوره و سطح در این است که ما اهداف سطح دوره را به طور مستقیم ارزیابی نمی کنیم. اهداف سطح دوره بسیار گسترده است. در عوض ، ما از چندین هدف سطح درسی برای نشان دادن تسلط بر یک هدف از سطح دروس استفاده می کنیم. برای ایجاد اهداف سطح درسی خوب ، باید از خود بپرسیم: "من می خواهم دانشجویان در پایان دوره بر چه چیزی تسلط داشته باشند؟" سپس ، پس از نهایی کردن اهداف سطح دوره خود ، باید مطمئن شویم که تسلط بر تمام اهداف سطح درس در زیر تأیید می کنند که دانشجو تسلط خود را در سطح سطح درس دارد - به عبارت دیگر ، اگر دانش آموزان شما بتوانند (از طریق ارزیابی) ثابت کنند که می توانند تک تک اهداف سطح درس را در آن بخش انجام دهند ، پس شما به عنوان یک مربی موافقید که آنها تسلط بر هدف سطح دوره را دارند.
اسلاید 11 :
اهداف سطح دوره گسترده هستند و اندازه گیری مستقیم آنها دشوار خواهد بود زیرا آنها به موضوعات کل دوره شما دسترسی دارند.
اهداف سطح درس همان چیزی است که ما برای نشان دادن اینکه دانشجو تسلط بر اهداف سطح دوره را دارد استفاده می شود. ما این کار را با ایجاد اهداف سطح درسی انجام می دهیم. به عنوان مثال ، یک دانش آموز ممکن است برای نشان دادن تسلط بر یک هدف از سطح دوره، نیاز به تسلط بر 8 اهداف سطح درسی داشته باشد.
از آنجا که اهداف سطح درس به طور مستقیم از اهداف سطح دوره پشتیبانی می کند ، پس باید از طبقه بندی بلوم را پیروی کنند تا به شما در رسیدن به تسلط بر اهداف سطح دوره کمک کنند. افعال سطح درس می تواند پایین تر یا مساوی با فعل سطح دوره باشد ، اما نمی تواند از نظر سطح بالاتر باشد.
اسلاید 12 :
حال برای نوشتن اهداف یادگیری مؤثر باید به نکات زیر توجه کنیم:
اطمینان حاصل کنید که در هر هدف یک فعل قابل اندازه گیری وجود دارد.
هر هدف به یک فعل نیاز دارد.
اطمینان حاصل کنید که سطوح افعال درج شده در اهداف سطح دوره با سطوح اهداف تعیین شده در طرح درس با هم هماهنگی داشته باشند.
سعی کنید تمام اهداف یادگیری خود را قابل اندازه گیری ، روشن و مختصر نگه دارید.
اسلاید 13 :
حوزه ی شناختی: بخش دانش
بلوم برای حوزه شناختی شش بخش فرعی در نظر گرفته است. سه بخش اول از شش بخش جز مراحل یادگیری عینی می باشد. اولین بخش حوزه شناختی، بخش دانش است. این بخش برای دانش آموزان فرصتی را فراهم می کند تا بازخوانی و بازشناسی ساده ای از عناوین به دست آورند. افعال خاصی که شامل این بخش می شوند عبارتند از: فهرست تهیه کردن، شناختن، تعیین کردن، تشخیص دادن، رقابت کردن، بیان کردن، برچسب زدن، توضیح دادن و نام بردن.
اگر معلم بخواهد موضوعی را در این بخش یاداشت نماید از جملاتی مانند جمله ی زیر استفاده می کند:
"در پایان درس امروز، هر دانش آموز سیزده منطقه ی اصلی را فهرست بندی نموده و در مورد شرایط محیطی و آب و هوای آن توضیح دهد." در بیش تر مواقع این روش شیوه ی ساده ای برای یادگیری می باشد. در این مرحله یادگیرنده اطلاعات وسیعی جمع آوری نموده که می تواند بعدا از آن در بهبود موضوعاتی که پیرامون آن حقایقی را جمع آوری کرده است مورد استفاده قرار دهد.
اسلاید 14 :
حوزه ی شناختی: بخش فهمیدن
دومین بخش از حوزه ی شناختی بخش ادراک می باشد. این مرحله اولین بخش از فهمیدن است. گرچه درک بسیار جزیی از موضوع ارائه شده می باشد. در حالی که اولین بخش معمولا جز به یاد سپاری حقایق ارائه شده نمی باشد و این مسئله به درک اولیه ی از موضوع نیاز دارد. افعالی که موضوع مورد نظر را به طور مناسبی بیان می کنند عبارتند از: تفسیر کردن، تعبیر کردن، با مثال بیان کردن، تکرار کردن، توصیف کردن، بازنویسی کردن، خلاصه کردن، تشخیص دادن، فهمیدن، بیان کردن، تعمیم دادن و ترجمه کردن.
برای بیان موضوع مورد نظر در این بخش از جملاتی نظیر جمله ی زیر می توان استفاده کرد:
"در پایان درس امروز، دانش آموزان نگرش های متفاوت میهن پرستان آمریکایی را در انقلاب آمریکا و هم فکران انگلیسی آن دوره بیان خواهند نمود."
اسلاید 15 :
حوزه ی شناختی: بخش کاربرد
وقتی دانش آموز بتواند از مطالبی که یاد گرفته به خوبی استفاده نماید در واقع به مرحله ی به کار بستن که بخشی از یادگیری می باشد، دست یافته است. در این مرحله دانش آموزان با به کار گیری افکار انتزاعی مشکلات خود را حل می کنند. آن ها می توانند به اندیشه های کلی براساس اطلاعاتی که حفظ نموده و به آن معنا بخشیده، دست یابند. بعضی از افعال مانند افعال زیر حوزه شناختی را معرفی میکنند:
استفاده کردن، عادت کردن، کشف کردن، جمع آوری کردن، تعریف کردن، ارزیابی کردن، با نمودار نشان دادن، حل کردن، حساب کردن، مشخص کردن.
در این بخش یک موضوع می تواند به این صورت بیان گردد: "در پایان درس امروز دانش آموزان می توانند وضعیت زاویه های مساوی و روبه رو در متوازی الاضلاع را با اندازه گیری اضلاع سقف خانه که به صورت متوازی الاضلاع است حل کنند.
اسلاید 16 :
حوزه ی شناختی: بخش تحلیل
هدف این بخش این است که یادگیرنده تمام اطلاعاتی را که از انواع مقوله های کاربردی یا بخش های متفاوت بدست آورده مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. بدین معنا که مطالب گردآوری شده روان تر و قابل درک تر بیان گردد. در این بخش قسمت های پیچیده و اساسی از علم و دانش را می توان به قسمت های ساده تر تقسیم نمود.
در این بخش از افعالی مانند افعال زیر استفاده می شود:
انتخاب کردن، فرق گذاشتن، تعیین کردن، تشخیص دادن، جدا کردن، تجزیه کردن، دسته بندی کردن، مقایسه کردن، طبقه بندی کردن، تحلیل کردن
یک موضوع در این بخش می تواند به این صورت بیان گردد: " در پایان درس کلاس، دانش آموزان می توانند هریک از جملات را به بخش های جداگانه ای تقسیم کنند."
اسلاید 17 :
حوزه ی شناختی: بخش ترکیب
در این بخش دانش آموزان می توانند اجزای تجزیه شده را در کنار هم قرار دهند و جمله ی جدیدی بسازند. افعالی که برای نوشتن موضوعات در این بخش مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از: طراحی کردن، جمع آوری کردن، ترکیب کردن، مخلوط کردن، ابداع کردن، گسترش دادن، ادغام کردن، سازمان دهی کردن.
در این بخش دانش آموزان با گذراندن مراحل قبلی به سطحی از درک و فهم رسیده اند که می توانند اطلاعات جزئی را مشخص و بیان کنند و مورد استفاده قرار دهند و هم چنین آن ها را با هم ادغام کرده و مطالب تازه ای خلق نمایند.
اسلاید 18 :
حوزه ی شناختی: بخش ارزش یابی
در این بخش از دانش آموزان خواسته می شود که تمام اطلاعات فراگرفته را یک جا به ذهن بسپارند و به بررسی و قضاوت پیرامون اطلاعات گردآوری شده بپردازند. افعالی که در این مرحله استفاده می شود: توجیه کردن، انتقاد کردن، تصمیم گرفتن، ارزیابی کردن، قضاوت کردن، تفسیر کردن. در این بخش نیاز است که دانش آموز اطلاعات وسیعی را جمع آوری نموده و و پیرامون آن به بحث و گفت و گو پرداخته و در نهایت به درک آن نایل گردند.
اسلاید 19 :
حوزه ی عاطفی
موضوعات مربوط به این حوزه معمولا پیرامون نگرش ها و عواطف دانش آموزان می باشد. به اعتقاد بعضی از اشخاص این حوزه در سطح گسترده ای به مکان های مذهبی و خانواده نیز انتقال یافته است. برای یک معلم بسیار سخت است که میزان نگرش و احساسات دانش آموزانش را بسنجد. برای این که این حوزه در مدرسه مفید واقع شود باید فرصت های قابل دست یابی برای دانش آموزان فراهم گردد. حوزه عاطفی شامل پنج بخش است که عبارتند از: بخش دریافت، بخش واکنش، بخش ارزش گذاری، بخش سازمان دهی، بخش سنجش شخصیت پذیری توسط مجموعه ای از ارزش ها. هریک از این بخش ها با میزان درون سازی یک ارزش، نگرش یا احساس خاص مطرح شده از سوی دانش آموز در ارتباط است.
اسلاید 20 :
حوزه ی روانی-حرکتی
آخرین حوزه مطرح شده بلوم حوزه روانی-حرکتی است. این حوزه به پرورش حرکات کلی بدن، آموزش موسیقی، هنر و انواع آموزش های حرفه ای از قبیل کشاوری و تجارت مربوط می شود. چهار بخش از یادگیری برای این حوزه تعیین شده است که عبارتند از: حرکات بنیادی(کنترل کم از سوی دیگران)، حرکات کلی(حرکات ضروری)، حرکات معمولی( انواع کنترل و بداهه گویی ها)، حرکات خلاق(حرکات انحصاری یک دانش آموز).