بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بسم الله الرحمن الرحیم
اسلاید 2 :
عملیات انبارداری
اسلاید 3 :
مقدمه
اصولا به محل و فضایی که یک یا چند نوع کالا از قبیل تجاری،صنعتی،مواداولیه یا فراورده های مختلف نگهداری می شود انبار اطلاق می شود.بنابراین انبارو انبارداری ازلحاظ اهمیتی که در تغذیه و تامین اجناس و اقلام موردنیاز قسمت های مختلف در واحدهای تولیدی ،بازرگانی و خدماتی دارد نیاز مبرمی به سازمان دهی صحیح و دقیق و کامل و کادری مجرب و دلسوز خواهد داشت،به همین دلیل انبارداری باید روشمندو منطقی و مبتنی در رفتار متقابل و دقت زیاد با سایر واحدها باشد.انبار به عنوان حلقه ی ارتباطی بین تولید،مصرف و توزیع و همچنین حلقه ی ارتباطی بین زنجیره ی خرید و فروش مواد و کالا و خدمات محسوب می شود.
اسلاید 4 :
برخی از دلایلی که برای انبار کردی منطقی موجودی ها و نگهداری آنها درانبارها می توان بر شمردعبارتند از:
استفاده از تخفیف های کلی و یا افزایش خرید انواع مواد و کالاها.
جلوگیری ازهزینه های کمبود و فقدان موجودی ها در انبار.
جلوگیری از توقف عملیات و زیان های ناشی از آن.
جلوگیری از زیان ناشی از روند افزایش قیمت مواد و کالا.
عدم اطمینان از تحویل به موقع مواد و کالای سفارش داده شده.
اسلاید 5 :
6. عدم امکانات مالی و سرمایه گذاری با حجم بسیار برای زمان های متفاوت در امر تهیه و خرید مواد و کالا.
7. جلوگیری از افزایش دفعات و مراحل خرید مواد و کالاو هزینه های سفارش آن.
8. هماهنگی با برنامه ریزی های تولید و فروش به منظور جلوگیری از ایجاد وقفه یا اختلال در کار آنها.
9. افزایش انعطاف پذیری در برنامه ریزی تولید و فروش در مواقعی که بنا به دلایلی تغییراتی در برنامه ها به وجود می آید.
اسلاید 6 :
طبقه بندی انبارها
طبقه بندی انبارهاانبارها جزئیاتی از مدیریت زنجیره تامین پیشرفته به شمار می روند.انبارها را درجای جای فرایند مختلف تولید از جمله تامین منابع،تولید و توزیع کالاها و ازجابه جایی موادخام و کالادر جریان ساخت تا کالای تکمیل شده می توان دید.انبارها بخشی جدایی ناپذیر از مدیریت زنجیره تامین هستند که در فعالیت آنها سهیم بوده و در روندهای جاری آن مانند افزایش فروش محصول دربازار،ازیاد دامنه محصول و کاهش زمان انتظار مشتری اثری غیرقابل انکار بر جای میگذارند.انبارها اغلب به عنوان یکی از هزینه دارترین جز زنجیره تامین به شمار می روند و مدیریت موفق در زمینه خدمات و هزینه می تواند تاحدود زیادی از بار این مخارج کم کند.
اسلاید 7 :
انواع مختلفی از طبقه بندی هارا برای انبارها می توان در نظر گرفت:
طبقه بندی براساس مراحل زنجیره تامین:مانندمواد،کالای در جریان ساخت یا تکمیل شده.
طبقه بندی براساس ناحیه ی جغرافیایی:مثلا بخشی از انبار تامین کننده نیازهای جهانی باشد.
طبقه بندی براساس نوع کالا:مثلا قطعات کوچک،قطعات مونتاژی بزرگ،غذاهای یخ زده و.
طبقه بندی براساس وظیفه:مثلاموجودی انبار یا موجودی دسته بندی شده
طبقه بندی براساس مالکیت:تعلق به استفاده کننده یا تدارکات شرکت.
طبقه بندی براساس نوع استفاده:مثلا یک انبار مشترک از دست اندرکاران زنجیره تامین متشکل از چندین شرکت.
طبقه بندی بر اساس دامنه فعالیت:دامنه ای به متراژ ۱۰۰ متر مربع یا کمتر از ۱۰۰هزار متر مربع.
طبقه بندی براساس ارتفاع: ارتفاع انبار از حدود ۳ متر تا جایی که حتی ممکن است به ۴۵ متر نیز برسد.
طبقه بندی براساس تجهیزات: از عملیات دستی زیاد گرفته تا انبارهای کاملا اتوماتیک.
اسلاید 8 :
از نظر عملی انبارها را می توان در ساختارهای زیر مشاهده کرد:
الف)طبقه بندی انبارها به لحاظ شکل ساختمان:این نوع انبارها از نظر شکل سازه،اسکلت و ظاهر آن تقسیم بندی و نام گذاری می شوند:
انبارهای پوشیده و محصور:در این نوع انبارهاچهار طرف انبار دیوار کشی و محصور بوده و دارای سقف مناسی می باشد این نوع انبارها دارای درب های ماشین رو بزرگ جهت عبور کامیون ها و تخلیه و بارگیری کالا بوده است.
انبار پوشیده
اسلاید 9 :
2. انبارهای روباز:به انبارهایی گفته می شود که بدون سقف بوده و بوسیله ی سیم خاردار،فنس،توری مرغی با دیوارهای تخته کوبی شده محصور شده اند و در فضای باز، آن کالاها چیده و نگهداری می شوند
3. انبارهای پوشیده(هانگارد):این نوع انبارها فاقد دیواربوده و فقط سقف دارند.به انبارهایی که به صورت سوله فلزی بدون دیوار ساخته می شوند نیز، هانگارد می گویند
انبارهانگارد
اسلاید 10 :
ب)طبقه بندی کالاها براساس نوع و نام کالاها:
این گونه انبارها براساس نام کالا و نوع موجودی های کالا در انبار طبقه بندی و نام گذاری می شوند.
انبار مواد اولیه:در این گونه انبارها می توان یک یا چند نوع مواد اولیه مورد مصرف خط تولید را ذخیره و نگهداری کرد؛عموما به اینگونه انبارها(انبارمواد)اطلاق می شود.گاهی نام انبارهای مواد را برحسب نام کالای موجود یا برحسب مشخصات فیزیکی و شیمیایی آن طبقه بندی می کنند.
انبار کالای نیمه ساخته:این نوع انبار مخصوص نگهداری کالاهای نیمه ساخته یا در جریان تولیدی می باشند که در فرایند تولید یک یا چند مرحله را گذرانده و نیاز به تکمیل در پروسه های بعدی عملیات تولید دارند.عموما برای نام گذاری آنها از نام فرایند خط تولید در هر مرحله استفاده می شود،مانند انبارهای مرحله مقدماتی و.
انبار کالای ساخته شده(محصول):دراین نوع انبارها انواع کالاهای ساخته شده یک واحد تولیدی با کالاهای خریداری شده یک شرکت بازرگانی که آماده عرضه و فروش به بازار می باشد ذخیره و نگهداری می شوند.دراین گونه انبارها اگر فقط یک نوع محصول نگهداری شود عموما آن را به نام همان محصول نام گذاری می کنند.
اسلاید 11 :
4. انبار قطعات یدکی:به انبار قطعات یدکی انبارفنی نیز اطلاق می شود.
می توان اینگونه انبارهارا به انبارهای مختلف تقسیم و نام گذاری کرد:
قطعات لوازم یدکی ماشین آلات و وسایل نقلیه
ابزار آلات
ملزومات تولیدی
ملزومات عمومی
5. انبار کانتین(مواد غذایی):این گونه انبارها جهت نگهداری موادغذایی مورد مصرف رستوران موسسه استفاده می شود و عموما دارای سیستم تهویه مناسب و یخچال یا سرد خانه می باشدو رعایت موارد بهداشتی درآنها دارای اهمیت ویژه می باشد .مثلا پوشش این گونه انبارها عموما سنگ یا انواع سرامیک است.
انبارموادغذایی
اسلاید 12 :
ج)طبقه بندی انبارها براساس خاصیت کالاها:
انبارها را می توان برحسب خاصیت کالاهایی که در آن نگهداری می شوند طبقه بندی کرد:
:انبار مواد قابل اشتعال:این گونه انبارها مخصوص مواد و کالاهایی می باشد که باید از شرایط خاص و مقرراتی ویژه برخوردار باشند. این نوع انبارها را درمحل هایی دور از اماکن عمومی می سازند؛در اینگونه انبارها انواع مواد محترقه،بشکه های نفت،بنزین و.نگهداری می شوند.
انبار موادفاسد شدنی:انبارهایی که برای این قبیل مواد و کالا ها به کار می روند باید از تجهیزات حرارتی یا برودتی مناسب برخوردار باشند زیرا در این گونه انبارها مواد و کالاهای فاسد شدنی نگهداری می شوند که نیاز به درجه حرارت ویژه ای دارند.انواع داروها،مواد غذایی ،میوه جات و.. به سردخانه ی خاصی نیاز دارند که می توان کالا را در دمای مورد نظر در آن نگهداری کرد.بنابراین سرد خانه های ثابت و متحرک،یخچال ها،فریزرهاویخدان ها به عنوان یک نوع انبار کالاهای فاسد شدنی محسوب می شوند.
اسلاید 13 :
انبار مواد فلّه:در اینگونه انبارها موادی را که از یک نوع هستند بدون بسته بندی خاص در یک محل به طور درهم و مخلوط روی هم ریخته و نگهداری می کنند.گندم،جو،آرد،سیمان و..
نگهداری این گونه مواد فله یا باز که بر روی یکدیگر ریخته می شوند و به مراقبت
خاصی نیاز دارند معمولایی در محل هایی که به آن سیلو گفته می شود امکان پذیر
است.
سیلوسیمان
اسلاید 14 :
د)طبقه بندی انبارها بر اساس موقعیت مکانی و عملیاتی:
این گونه انبارها برحسب جایگاه استقرار و نوع فعالیت و ماهیت خود دسته بندی و نام گذاری می شوند:
انبار عمومی:این گونه انبارها مخصوص نگهداری هرگونه کالا در اندازه و ابعاد مختلف برای هر مدت زمان می باشد؛فعالیت این نوع انبارها درایران تابع شرایط،آیین نامه ها و مقررات مصوب دولت می باشد.
انبار گمرک و ترانزیست:این گونه اتبارها در مبادی ورودی و خروجی مواد وکالاها در مرکز وجود دارد که عمدتا در راه های ترانزیستی هوایی(فرودگاه ها)،دریایی(بنادر) و زمینی(مبادی ورودی کشور،مرزها و گمرکات)مورد استفاده قرار می گیرد.
اکثر این نوع انبارها به صورت روباز،محصور و یا غیر محصور می باشد.اقلام موجود در این انبارها عموما شامل انواع کالاهای وارداتی و صادراتی می باشد.
انبار گمرک دریایی
اسلاید 15 :
3. انبار متروکه: این نوع انبارها مخصوص نگهداری کالاهایی است که مدت ترخیص آنها در انبارهای گمرکی سپری شده و صاحب یا صاحبان آنها،برای ترخیص آن کالاها در مدت زمان مقرر،اقدام و مراجعه نکرده اندو بنابر آیین نامه اجرای قانون تعرفه گمرکی مشمول مقررات کالای متروکه می شوند.
4. انبار دپو یا مخزن:معمولا از ترکیب چند انبار یک مخزن یا دپو به وجود می آید؛مخزن معمولا یک انبار بزرگ مستقر در نزدیک بازاری است که کالاها از آن بازار تدارک می شوند و مخزن پلی است بین تولید کننده و مصرف کننده.
دپو واژه ای است فرانسوی و به معنی انبارداری است که محموله ها به طور موقت در آن نگهداری می شوند سپس به همان شکل زمان ورود خود در صورت نیاز دسته بندی، واحد بندی،کانتینر بندی و باربندی می شوند در غیر این صورت برای مصرف کنندگان ارسال می شوند.
به عبارت دیگر می توان مرکز تجمع کالا را در انبار که در آن هیچ نوع عملیات دسته بندی ،واحد بندی ،کانتینر بندی و.. صورت نمی گیرد مخزن نامیدو معمولا از سوی سازمان ها برای کاهش هزینه های توزیع و حمل و نقل به وجود می آیند.
اسلاید 16 :
سایرانبارها
این گونه انبارها برحسب موقعیت جغرافیایی و مکانی خاص خود طبقه بندی و نام گذاری می شوند؛انبار شرقی،انبار مرکزی و.
یا برحسب نام محل و شهر می تواند طبقه بندی شود؛انبار تهران،انبار اراک و.که اصطلاحا به آن انبار منطقه ای گفته می شود.
یا برحسب تناسب مکان و استقرار و یا مسیر راه و جاده نام گذاری می شوند ؛مانند انبار جاده فرعی،انبار پل چوبی و.
یا به دلیل تنوع کالاها و مکان موقت و کوتاه بودن مدت نگهداری کالا تحت عناوین دپوی شرقی و..طبقه بندی و نام گذاری می شوند.