بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
بسمه تعالي
تحليل آماري
Statistical Analysis
اسلاید 4 :
فهرست مطالب
طرح درس
مروري بر مفهوم آمار و تاريخچه آن
مفاهيم كليدي در آمار تحليلي
مقياسهاي اصلي اندازه گيري
قضيه حد مركزي
تخمين و انواع آن
تخمين فاصله اي ميانگين جامعه آماري
تخمين فاصله اي تفاضل ميانگين دو جامعه
تخمين فاصله اي نسبت موفقيت جامعه
روش هاي تعيين حجم نمونه
آزمون فرضيه هاي آماري
آزمون فرضيه آماري ميانگين يك جامعه
آزمون فرضيه آماري ميانگين دو جامعه
آزمون مقايسه زوج ها
آزمون نسبت موفقيت در جامعه
آزمون كاي دو
رگرسيون
ضريب همبستگي اسپيرمن
آزمون U- من ويتني
آزمون ويلكاكسون
آزمون علامت
آزمون كولموگروف و اسميرنوف
تصميم گيري
نرم افزار MINITAB و كاربرد آن
اسلاید 5 :
رگرسيون Regression
واژه رگرسیون در فرهنگ لغت به معنی بازگشت است و اغلب جهت رساندن مفهوم "بازگشت به یک مقدار متوسط یا میانگین” به کار می رود. بدین معنی که برخی پدیده ها به مرور زمان از نظر کمی به طرف یک مقدار متوسط میل می کنند .
بیش از ١٠٠ سال پیش در سال ١٨٧٧ فرانسیس گالتون (Francis Galton) در مقاله ای که در همین زمینه منتشر کرد اظهار داشت که متوسط قد پسران دارای پدران قد بلند ، کمتر از قد پدرانشان می باشد . به نحو مشابه متوسط قد پسران دارای پدران کوتاه قد نیز بیشتر از قد پدرانشان گزارش شده است. به این ترتیب گالتون پدیده بازگشت به طرف میانگین را در داده هایش مورد تأکید قرار داد . برای گالتون رگرسیون مفهومی زیست شناختی داشت اما کارهای او توسط کارل پیرسون (Karl Pearson) برای مفاهیم آماری توسعه داده شده . گرچه گالتون برای تأکید بر پدیده "بازگشت به سمت مقدار متوسط" از تحلیل رگرسیون استفاده کرد، اما به هر حال امروزه واژه تحلیل رگرسیون جهت اشاره به مطالعات مربوط به روابط بین متغیرها به کار برده می شود .
اسلاید 6 :
نمودار پراکندگی :
در حقيقت تحليل رگرسيوني فن و تکنيکي آماري براي بررسي و مدل سازي ارتباط بين متغيرها است. رگرسيون تقريباً در هر زمينه اي از جمله مهندسي، فيزيک، اقتصاد، مديريت، علوم زيستي، بيولوژي و علوم اجتماعي برای برآورد و پیشبینی مورد نیاز است . مي توان گفت تحليل رگرسيوني، پرکاربردترین روش در بين تکنيک هاي آماري است. شمايي کلي و خلاصه شده از يک تحليل رگرسيوني ساده به صورت زير مي باشد: در ابتدا تحليل گر حدس مي زند که بين دو متغير نوعي ارتباط وجود دارد ، در حقيقت حدس مي زند که يک رابطه به شکل يک خط بين دو متغير وجود دارد و سپس به جمع آوري اطلاعات کمي از دو متغير مي پردازد و اين داده ها را به صورت نقاطي در يک نمودار دو بعدي رسم مي کند.
اين نمودار که به آن نمودار پراکندگي [scatter plot] گفته مي شود نقش بسيار مهمي را در تحليل هاي رگرسيوني و نمايش ارتباط بين متغيرها ايفا مي کند. در صورتي که نمودار نشان دهنده اين باشد که داده ها تقريباً (نه لزوماً دقيق) در امتداد يک خط مستقيم پراکنده شده اند، حدس تحليل گر تأييد شده و اين ارتباط خطي به صورت زير نمايش داده مي شود:
y = a x + b که در آن a عرض از مبدأ و b شيب اين خط است.
اسلاید 7 :
معادله خط رگرسيون و ضريب همبستگي:
اسلاید 8 :
مثال) داده هاي زير هزينه تبليغات شركتي را همراه با تعداد فروش محصولش در طي 9 سال مختلف نشان مي دهد. اگر چنانچه هزينه تبليغات 10 واحد باشد مقدار فروش را پيش بيني نماييد.و شدت همبستگي بين فروش و تبليغات را تحليل نماييد.
Xy=1082∑
X^2=321
همبستگي مستقيم و ناقص
اسلاید 9 :
تمرين) داده هاي زير هزينه پرسنلي شركتي را همراه با تعداد كالاي توليد شده در طي 8 سال مختلف نشان مي دهد. اگر چنانچه هزينه پرسنلي65 واحد باشد مقدار توليد را پيش بيني نماييد.و شدت همبستگي بين هزينه پرسنلي و مقدار توليد را تحليل نماييد.
اسلاید 10 :
ضريب همبستگي رتبه اي اسپيرمن
در زمانی که بخواهیم شدت رابطه دو متغیر ترتیبی را بررسی نماییم از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده می کنیم.
برای پیدا کردن ضریب همبستگی اسپیرمن از فرمول زیر استفاده می کنیم:
در اين فرمول r شدت همبستگي n تعداد نمونه و d تفاضل رتبه هاي داده ها مي باشد.
اسلاید 11 :
مثال1) در متغیرهای زیر ضریب همبستگی اسپیرمن را محاسبه نمایید؟
اسلاید 12 :
مثال2 :در متغیرهای زیر ضریب همبستگی اسپیرمن را محاسبه نمایید؟
rs= 1- 6 *30 =1- 180 = - 0/5
5(25-1) 120
اسلاید 13 :
تمرين1) در متغیرهای زیر ضریب همبستگی اسپیرمن را محاسبه نمایید؟
اسلاید 14 :
تمرين2) پاسخ 30 نفر از كاركنان يك سازمان در مورد دو متغير رضايت شغلي و تعهد سازماني به شرح جدول زير مي باشد كه اين سوالات در طيف ليكرت ارزيابي شده و به شرح زير ارزشگذاري شده است . آيا بين ايندو متغير ارتباط وجود دارد؟ در صورت وجود ارتباط شدت آنرا بدست آوريد.
با استفاده ازنرم افزار excell فرايند پردازش داده هاي فوق را شبيه سازي نماييد.
نمونه نرم افزار طراحي شده