بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

Infectious Disease

اسلاید 2 :

بیماریهای عفونی
با وجود بهبود شرایط زندگی ،واکسیناسیون گسترده و استفاده از آنتی بیوتیک های مؤثر هنوز بیماریهای عفونی در افراد ناتوان ،کسانی که داروهای ایمونوسوپرسیو مصرف می کنند و افرادی که نقص سیستم ایمنی دارند خطر بزرگی محسوب می شوند.
در کشورهای در حال توسعه سالیانه بیش از ده میلیون نفر در اثر بیماریهای عفونی می میرند.در بچه ها بیشتر عفونتهای تنفسی و دستگاه گوارش باعث مرگ می شود.در بزرگسالان در کشورهای افریقایی و آسیایی HIV عامل مرگ می باشد.

اسلاید 3 :

تاریخچه:
کشف jenner در مورد مقاومت به آبله در افرادی که گاوداری داشتند و شیر میدوشیدند سر آغازی بود برای بررسی ایمنیcross reactive .او متوجه شد ویروس Vaccina یا آبله گاوی ایجاد پاسخ ایمنی می کند و باعث خنثی شدن ویروس آبله با خاصیت عفونت زایی شدید در انسان می گردد.بدلیل واکسیناسیون گسترده توسط سازمان بهداشت جهانی آبله اولین و تنها بیماری بشر است که از روی زمین ریشه کن شده است. کشف Metchnikoff در سال 1884در مورد پدیده فاگوسیتوز لکوسیتها شروعی بود برای مطالعه بیشتر گلبولهای سفید و نقش سیستم ایمنی سلولی در محافظت از بیماریهای عفونی.

اسلاید 4 :

Koch پی برد که یک میکروارگانیسم عامل یک بیماری اختصاصی است و شرایط آن را توضیح داد:
1-ارگانیسم در ضایعات ناشی از آن پیدا می شود.
2-می توان ارگانیسم را ایزوله کرد و بصورت کلونی های تک روی محیط های جامد بدست آورد.
3-تزریق ارگانیسم حاصل از کشت بطور تجربی در حیوانات ایجاد بیماری می کند. 4- ارگانیسم راازضایعات ایجادشده در حیوانات هم می توان بدست آورد.
مطالعات مولکولی توسط Falkow بدنبال تحقیقات Koch نشان داد که گونه خاصی از یک ارگانیسم باعث بیماری خاصی می گردد و بالاخره آنتی ژنهای سطحی باکتریها توسط Lancefield شناسایی شد و نشان داد که سروتوتیپ های خاصی از باکتریها ایجاد یک نوع خاص از بیماری را می کنند.مثل استرپتوکوک گروه A که ایجاد مخملک ،بیماری روماتیسمی قلب و گلومرولونفریت می کند .

اسلاید 5 :

ماده ژنتیکی بصورت DNA مشخصی که کپسول پنوموکوک را تولید می کند به عنوان یک فاکتور مهم ویرولانس باکتری شناخته شده است.
کشف موفقیت آمیز ویروس پولیو توسط Enders و weller و تولید واکسن غیر زند ه آن باعث پیش گیری ار بیماری فلج شد.
کشف HIV منجر به ایجاد تستهایی برای تشخیص ویروس و screen آن شد و بر اساس شناخت ساختمانهای آنزیمی خاص در HIV بود که داروهای آنتی ویرال جدید ساخته شد هر چند که هنوز واکسن مؤثری برای جلوگیری از پاندمی های آن وجود ندارد.
Venter ژنوم ویروس هموفیلوس انفلونزا را بدست آورد و از آن برای مطالعات ژنتیکی سایر عوامل میکروبی استفاده کرد.
تا سال 1996ژنوم اکثر باکتریهای مهم و پاتوژن شناسایی شد هم چنین تعداد زیادی از قارچها و پارازیتها شناخته شدند مثل کاندیداآلبیکانس و پلاسمودیوم عامل بیماری مالاریا.

اسلاید 6 :

باکتریهای داخل سلولی کوچکترین ژنوم را دارند(حدود 1000ژن)در صورتیکه باکتریهای خارج سلولی حدود 5000-3000ژن دارند.آنچه قابل انتظار نبود تعویض صدها ژن بخصوص آنهایی که در ویرولانس باکتری مؤثر بودند مورد توجه قرار گرفت.مثلاً E.coli سروتیپ o157:H7 بیش از 1300ژن بیشتر از سروتیپ K12 دارد که غیر تهاجمی است این ژنهای اضافی بصورت یک دسته روی کروموزوم باکتری هستندو جزایر پاتوژنیسیته نامیده می شوند و در پاسخ به تحریکات میزبان با همدیگر بیان می گردند.بعضی از این نوع ژنها از باکتریها به پارازیتها منتقل شده اند مثل ژنهایی که آنزیمهای عامل fermentation پارازیتهای روده ای را کد می کنند شامل آمیب انتامباهیستولیتیکا،ژیاردیا.

اسلاید 7 :

در مقابل مایکوباکتریوم لپرا عامل بیماری جذام در مقایسه با مایکوباکتریوم توبرکولوزیس بیش از 2000ژن کدکننده پروتئینها را از دست داده است.
شناسایی کامل ژنوم انسان باعث شناخت کموکین ها ،سیتوکین ها،ایمونوگلوبولین،پروتئینهای سیستم کمپلمان و پیتیدهای آنتی میکروبیال شده است که پاسخ میزبان به عوامل عفونی را مشخص می کنند.مثل گرانولومها در بیماری سل که از تجمع همه سلولها ی لنفوسیت T بوجود می آیند شامل CD4+ و CD8+

اسلاید 8 :

بیماریهای عفونی جدید
بسیاری از بیماریها مثل جذام و شیستوزومیاز از قدیم الایام وجود داشتند ولی هر ساله عوامل عفونی جدیدی شناسایی می شوند.بعضی از عفونتها با موربیدیته و مورتالیته بالا همراه هستند مثل گاستریت هلیکوباکتر،هپاتیت B و C ،اسهال روتا ویروس و پنومونی لژیونلاری .بعضی از عوامل عفونی جدید مثل ویروس Ebola ،ویروس Hantana و باکتری Flesh Eating که سندروم شوک توکسیک استرپتوکوکی میدهد باعث مرگ می شوند ولی خیلی نادر هستند.ویروس HIV نیز ویروس جدید عفونت زا در انسان می باشد که بیماری ایدز را ایجاد می کند.بورلیا burgdorferi عامل بیماری lyme است .مهار شدید سیستم ایمنی مثل آنچه که در بیماری ایدز اتفاق می افتد عفونت ثانویه با CMV ،ویروس هرپس تیپ 8،مایکوباکتریومAvium intracellular پنوموسیستیس کارینی و cryp tosporidium Parvum میدهند.

اسلاید 9 :

تغییرات محیطی ممکن است شانس بیماریهای عفونی را افزایش دهند. عدم کنترل پشه ها با DDT که عامل بیماری مالاریا هستند همرا با مقاومت دارویی است و باعث افزایش موربیدیته و مورتالیته در اثر پلاسمودیوم فالسیپاروم در آسیا ،افریقا و امریکای لاتین شده است.هم چنین مقاومت دارویی مایکوباکتریوم توبرکولوزیس نیسریاگنوره ،استافیلوکوک ارئوس و انتروکوک facium منجر به شکست های درمانی شده است.
در بررسی مکانیسم های ایجاد عفونت به دو مسئله باید توجه کرد :1- خصوصیات اختصاصی هر ارگانیسم 2- پاسخ میزبان

اسلاید 10 :

دسته بندی عوامل عفونی
ارگانیسم هایی که ایجاد عفونت می کنندازnm 20در ویروس پولیو تا m 10در کرم پهن تنیاساژیناتا متغیرند.
Prions :فقط یک مولکول پروتئین مدیفیه میزبان هستند و انسفالیت اسفنجی میدهند و شامل بیماری kuru و ژاکوب کروتز فیلد می باشند که اکثراً از راه پیوند قرنیه منتقل می شوند .موارد آتیپیک از بیماری cjD در انگلستان مشاهده شده است که بیشتر از صد هزار گاو در اثر انسفالوپاتی اسفنجی گاوی مرده اند و به آن بیماری mad cow هم می گویند.پروتئین های عفونت زای (prp)prion ویروس نیستند زیرا RNA و DNA ندارند. مقاوم به پروتئاز هستند و می توانند با پروتئین های حساس به پروتئاز در سطح نورونها ترکیب گردند و ایجاد تغییراتی در آنها کنند و این کمپلکس های غیر طبیعی وارد نورونها شده سلولها را تخریب می کنند و انسفالیت اسفنجی می دهند.

اسلاید 11 :

ویروسها :ویروسهای حیوانی عوامل داخل سلولی هستند که برای تکثیر خود وابسته به مکانیسم های متابولیک میزبان خود می باشند.ویروسها بر حسب نوع ماده ژنتیکی DNA یاRNA و شکل پروتئین پوششی یا capsid دسته بندی می شوند.
ویروسها در انسان بسیاری از بیماریهای عفونی را ایجاد می کنند که خیلی از آنها حاد هستند مثل ویروس سرماخوردگی و یا اپیدمی انفلونزا .بعضی از ویروسها از بدن پاکسازی نمی شوند و به تکثیر خود نیز ادامه می دهند و قابل نشان دادن هستند مثل عفونت مزمن با هپاتیت B .گاهی ویروسها بصورت غیر عفونی در بدن زنده می مانند ولی خاصیت فعال شدن دوباره را دارند مثل ویروس هرپس زوستر عامل آبله مرغان که در گانگلیونهای ریشه خلفی باقی می مانند و بصورت دوره ای فعال شده و ضایعات پوستی دردناک می دهند که shingles نام دارند.

اسلاید 12 :

گونه های مختلف ویروسی علایم پاتولوژیک مشابه ایجاد می کنند مثل اکثر عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی .از طرف دیگر یک نوع ویروس مثل CMVبر حسب مقاومت میزبان و سن وی علایم کلینیکی مختلفی می تواند ایجاد کند.از آنجائیکه اندازه ویروسها 300-20نانومتر است با میکروسکوپ الکترونی فقط دیده می شوند.اگر پروتئین کاپسیدآنها بیست وجهی باشد به شکل کروی و اگر مارپیچی باشد به شکل استوانه ای دیده می شوند.گاهی پارتیکل های ویروسی داخل سلول تجمع پیدا می کنند و بصورت انکلوزیون دیده می شوند که گاهی تشخیصی هستند مثل CMV که انکلوزیونهای بزرگ داخل هسته ای و ائوزینوفیل ایجاد می کند و در سیتوپلاسم اندازه آنها کوچکتر است و بازوفیل هستند.ویروس هرپس نیزانکلوزیون بزرگ داخل هسته ای میدهد که دور آن halo شفاف وجود دارد.ویروس آبله و rabies انکلوزیون داخل سیتوپلاسمی میدهند.
گاهی اندازه آنها خیلی کوچک است و دیده نمی شوند مثل HBV و در بعضی موارد انکلوزیون ایجاد نمی شود مثل HIV و EBV .

اسلاید 14 :

Bacteriophages,plasmids,transposons:

عناصرمتحرک ژنتیکی هستند که باکتری را عفونی کرده و بطور غیر مستقیم ایجاد بیماری در انسان میکنند و در واقع فاکتورهای ویرولانس باکتری را کد میکنند که شامل چسبندگی ،تولید توکسین و آنزیم ها می باشند .اضافه شدن باکتریوفاژ و پلاسمید باکتری را به فرم ویرولانت در می آورند و پلاسمید هم چنین مقاومت آنتی بیوتیکی ایجاد می کند که درمان را مشکل و گران می کند .مثل درمان انتروکوک مقاوم به وانکومایسین و استافیلوکوک مقاوم به متی سیلین که هر دو آنها در بسیاری از بیمارستانها اندمی می دهند.

اسلاید 15 :

باکتریها: باکتریها هسته و رتیکولوم اند و پلاسمیک ندارند.باکتریهای گرم منفی دیواره سلولی دو لایه دارند که از فسفو لیپید تشکیل شده اند و توسط یک لایه پپتیدوگلیکان از هم جدا می شوند .باکتریهای گرم مثبت یک لایه غشاء داخلی دارند که توسط یک لایه پپتیدوگلیکان پوشیده شده است.
در یک شخص سالم کلنی زاسیون باکتریها به میزان 1012در سطح پوست،1010 در داخل دهان و 1014در داخل دستگاه گوارش دیده می شود.در پوست این باکتریها شامل استافیلوکوک اپیدرمیدیس ،کورینه باکتریوم و پروپیونی باکتریوم آکنه می باشند.
باکتریهای هوازی و بی هوازی بخصوص استروپتوکوک mutans توده میکروبی بزرگی به شکل پلاک دندانی ایجاد می کنند و عامل پوسیدگی دندان هستند.
در کولون بیش از99.9%باکتریها بی هوازی هستند شامل گونه های باکتریوئید.بسیاری از باکتریها خارج سلولی هستند و بعد از ورود به بدن ایجاد بیماری می کنند.برخی داخل سلولی اختیاری هستند مثل گونه های مایکوباکتریوم که هم در داخل و هم در خارج سلولها تقسیم شده و زنده می مانند.

اسلاید 18 :

کلامیدیا،ریکتزیا ومایکوپلاسما:
این عوامل عفونی با یکدیگر دسته بندی می شوند و مشابه باکتریها هستند و می توانند تقسیم شوند ولی برخی ساختمانهای باکتریها را ندارند .مثلاًمایکوپلاسما دیواره سلولی ندارد و کلامیدیا نمی تواند ATP سنتز کند.کلامیدیا و ریکتزیا ارگانیسم های داخل سلولی اجباری هستند و در فاگوزوم سلولهای اپی تلیالی تقسیم می شوند.
کلامیدیاتراکوماتیس باعث نازایی می گردد که بدلیل ایجاد اسکار و تنگی در لوله های رحمی می باشد.هم چنین ایجاد بیماری تراخم در چشم می کند که می تواند منجر به کوری گردد و یک عفونت مزمن است که ایجاد اسکار و کدورت قرنیه می کند. ریکتزیاها توسط بندپایان منتقل می شوند مثل شپش عامل تیفوس ،کنه عامل تب کیو و تب کوههای راکی،mite (کرم ریز)عامل تیفوسscrub.

اسلاید 19 :

ریکتزیاها باعث آسیب سلولهای اندوتلیال شده و واسکولیت هموراژیک میدهند که بصورت راش های پوستی تظاهر می کند.هم چنین پنومونی و هپاتیت میدهند و درگیری سیستم عصبی باعث مرگ می شود مثل تب کوههای راکی و تیفوس اندمیک.
مایکوپلاسما و اوره آپلاسما کوچکترین ارگانیسم های زنده ای هستند که شناخته شده اند.عفونت از راه ذرات هوا از فردی به فرد دیگر منتقل می شود و به سطح سلولهای اپی تلیال راههای هوایی می چسبند و پنومونی آتیپیکال میدهند و انفلتراسیون لنفوسیت و پلاسماسل در اطراف برونشیولها دیده می شود.
اوره آپلاسما از راه مقاربت منتقل شده و اورتریت می دهد.

اسلاید 20 :

قارچها:
قارچها دارای دیواره ضخیم حاوی ارگوسترول می باشند و در محیط از راه تکثیر جنسی و در بدن از راه غیر جنسی تکثیر می یابند.در بدن بصورت yeast جوانه می زنند و یا به شکل Hyphi هستند.بعضی از yeast دارای اسپور هستند که آنها را در برابر عوامل محیطی مقاوم می کند.از Hyphi زوائدی بنام conidia ایجاد می شود بعضی از قارچها در لایه های سطحی پوست هستند مثل tinea و برخی مثلDermatophyte ترجیحاً موها و ناخن را گرفتار می سازند.بعضی از قارچها بافتهای زیر جلدی را عفونی می کنند و ایجاد آبسه و گرانولوم می کنند.مثل اسپورتریکوز و قارچها ی تروپیکال .قارچهای عمقی بطور سیستمیک منتشر می شوند و ارگانهای حیاتی را در افراد دارای نقص سیستم ایمنی در گیر می کنند ولی خود به خود ممکن است فروکش کنند و یا بصورت نهفته در آیند.برخی از قارچها در مناطق جغرافیایی خاصی هستند مثل کوکسیدیواید در خاور میانه و هیستوپلاسما در رودخانه دره اوهایو .

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید