بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
رفلكس وتري _ گلژي Golgy-tendon Reflex
اسلاید 2 :
اندام وتري گلژي در داخل وتر عضلات بلافاصله بعد از محل اتصال آنها به فيبرهاي عضلاني قرار گرفته اند كه به طور متوسط 15-10 فيبر عضلاني به طور سري به هر اندام وتري_ گلژي متصل است كه تحريك اين اندام بوسيله تانسيون حاصل از فيبرهاي عضلاني است . لذا اختلاف عمده دوك عضلاني و دستگاه وتري گلژي اين است كه دوك عضلاني طول نسبي عضله را تعيين و اندام وتري گلژي تانسيون عضله را تعيين مي كند .
اسلاید 3 :
رفلكس كششي معكوس: اگر عضله را تا حدي بكشيم كه ناراحتي ايجاد شود و اين كشش ادامه يابد عضله مهار و در نتيجه شل مي شود. رفلكسي كه در اين مرحله وارد عمل مي شود ، رفلكس كششي معكوس است . گيرنده هايي كه در اين رفلكس دخالت دارند از نوع گيرنده هاي كششي به نام دستگاه وتري گلژي (golgi tendon organ ) است . از اين اندام فيبرهاي حسي I β خارج و با يك نورون مهاري واسطه اي سيناپس كرده و نورون مهاري باعث مهار α موتو نورون شده و عضله شل مي شود .
اسلاید 5 :
اين رفلكس يك رفلكس حفاظتي است كه از كنده شدن عضلات از استخوان جلوگيري مي كند . رفلكس وتري _ گلژي يك رفلكس دو سيناپسي است پس جزء رفلكسهاي پلي سيناپتيك است .
اسلاید 6 :
رفلكس عقب كشيدن(withdrawal Ref. ) كه عمدتا" بر اثر يك محرك دردناك ايجاد مي شود ، لذا به آن رفلكس Pain Reflex يا nociceptive Reflex هم گويند .
اسلاید 8 :
در اين رفلكس عضلات آنتاگونيست يعني flexor و extensor دخالت داشته كه عصب گيري آنها هم مخالف هم مي باشد كه در آن مثلا" در عضلات دو طرف بازو كه وقتي يك محرك دردناك وارد شود يك حالت عصب گيري متقابل يا reciprocal innervation ايجاد مي شود كه عضله F يك طرف flex و طرف ديگر extend مي شود يعني تحريك F يك طرف تحريك E طرف ديگر است كه همزمان E طرف اول و F طرف دوم مهار مي شوند .
اسلاید 9 :
به عبارت ديگر تحريك عضله extensor يك طرف با مهار عضله flexor همان طرف هم زمان است
اسلاید 10 :
اين عمل عقب كشيدن با شدت تغيير درجات متفاوت دارد يعني با شدتهاي متفاوت ممكن است عضلات يك طرف مثلا" يك دست و با شدت بيشتر دو دست و يا اگر شدت محرك دردناك خيلي زياد باشد مثلا" دو دست باشد عصب گيري متقابل متقاطع يا crossed reciprocal innervation است ( مثل شكل بالا ) .
اسلاید 11 :
اگر تحريك خيلي بيشتر شود تحريكات به اندامهاي ديگر هم ميرسد به اين صورت كه اگر تحريكي از پا وارد كنيم در يك طرف پا E و در طرف ديگر پا F مي گيريم و چون شدت زياد است دست همان طرف E و دست طرف مقابل F مي شود اين وضعيت در نخاع به اين دليل است كه سطح اتكاء موجود را در محيط خودش بيشتر كند و به تعادل شخص كمك كند .
اسلاید 13 :
Spinal Shock : اگر قطع عرضي از نخاع بدهيم شوك نخاعي حاصل مي شود كه تمام رفلكسهايي كه مركزشان در زير ناحيه قطع شده است از بين مي رود ، مثلا" قطع در T11 رفلكسهايي مانند knee jerk يا ankle jerk و يا تخليه مثانه و ركتوم از بين ميروند كه بعد از مدتي مصدوم از تاثير شوك خارج و رفلكسها به صورت Hyper Reflexia ايجاد می شود.
اسلاید 14 :
علت آن است كه مراكز اين رفلكسها در نخاع است ولي كنترل شدت و ضعف آن از طريق مراكز بالاست يعني مثلا” اگر فعاليت α و γ موتو نورون از طريق مراكز بالا ↑ يابد ← ↑ رفلكس و اگر ↓ يابد ← ↓ رفلكس خواهیم دید.
اسلاید 15 :
دلایل برگشت رفلكس ها پس از قطع نخاع و دليل Hyper Reflexia :
اسلاید 16 :
1) super sensitive شدن گيرنده ها در سطح نخاع كه محروم شدن گيرنده ها از نوروترانسيترها است سبب حساسيت زياد آنها مي شود. اين حالت را حساسيت زياد متعاقب قطع عصب ياdenervation super sensitivity گويند. بنابراين چون قطع عصب شده N.T. به محل گيرنده كم مي رسد ← گيرنده تشنه N.T. ← سوپر سنستيو مي شود كه در اصطلاح گويند كه رسپتورها خود را Up Regulate كرده است وبر عكس آن را Down Regulate گويند .
اسلاید 17 :
2 ) خارج شدن شاخه هاي جانبي از اعصاب قطع شده نخاع يا Sprouting ايجاد مي شود . البته در موقع قطع به دليل تجمع نوروگلياها ( سلولهاي محافظ ) التهاب ايجاد كه از عمل ريشه دوانيدن جلوگيري مي كند كه با مصرف دارو جبران مي شود.
3 ) بعد از قطع نخاع پتانسيل استراحت منفي تر در موتو نورونهاي α و γ حدود 75- ميلي ولت بعد از قطع نخاع است لذا مشكل تر دپولاريزه مي شوند.
اسلاید 18 :
Mass Reflexia ( رفلكس دسته جمعي ) در افراد قطع نخاع اگر بعد از خروج از شوك نخاعي يك رفلكس آن را كه در زير ناحيه قطع است تحريك كنيم مثلا" withdrawal R يك سري رفلكسهاي ديگر هم در فرد مشاهده مي شود كه به آن رفلكس دسته جمعي گويند مثلا" اين فرد اگر صفحه گرمي به دستش بخورد هم دست را مي كشد و يك سري رفلكسهاي ديگر هم مشاهده مي شود كه از اين اثر در بيماران para plegic كه از ناحيه تحتاني بدن فلج هستند استفاده مي شود كه در mass reflexia رفلكسهاي تخليه مثانه و ركتوم هم فعال مي شود .
اسلاید 19 :
Postural reflex يـا رفلكسهاي مربوط به اندام هاي حركتي : تنوس طبيعي عضلات خود يك postural reflex است كه تنوس طبيعي سبب اعمال حركتي خوب مي شود .
اسلاید 20 :
رفلكس راه رفتن يا walking reflex يا گام برداشتن : اين رفلكس مركزش در نخاع است . اگر در حيوان ارتباط مغز و نخاعي قطع شود حيوان را مي توان روي پا نگه داشت و بدون دخالت مغز راه برد و حتي اين حيوان را مي توان وادار به دويدن كرد .